Σάββατο 28 Απρίλη - Κάλεσμα συμμετοχής: Επίσκεψη στους τόπους θυσίας των ηρωικών μαχητών των Ανατολικών Συνοικιών της Αθήνας (1941- 1945)
Οδοιπορικό - φόρος τιμής στα κάστρα του αγώνα

Το Σάββατο 28 Απρίλη έχει προγραμματιστεί ένα οδοιπορικό - φόρος τιμής στα κάστρα και στους μαχητές του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της περιόδου 1941-1945. Η ξενάγηση περιλαμβάνει το «Κάστρο» του Υμηττού και το Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Η μεταφορά είναι δωρεάν και θα γίνει δωρεάν με πούλμαν από το κέντρο της Αθήνας (Μουσείο) στον Υμηττό και την Καισαριανή και επιστροφή και πάλι στο κέντρο της Αθήνας (Μουσείο).

Την επόμενη μέρα Κυριακή 29 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ. στον πολιτιστικό χώρο «Σήμα» θα παρουσιαστεί θεατρική παράσταση με θέμα τη ζωή και τη δράση του Ναπολέοντα Σουκατζίδη - Είσοδος ελεύθερη

Την οργάνωση έχει αναλάβει η πολιτιστική επιτροπή του Μ-Λ ΚΚΕ, πλαισιωμένη από τον Εκπαιδευτικό όμιλο και τα Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης καθώς και από τη φοιτητική νεολαία «Πορεία»

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Το Σάββατο 28 Απρίλη 2018, θα ξεκινήσουν πούλμαν από το Μουσείο στις 10:00πμ, με πρώτη στάση στον Υμηττό. Εκεί θα συμμετάσχουμε στις κινητοποιήσεις που οργανώνει η Λαϊκή Αντίσταση - Αριστερή  Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία  (ΛΑ-ΑΑΣ) Ανατολικών και Νοτίων Συνοικιών, στον εορτασμό των 74 χρόνων από τη μάχη του Κάστρου του Υμηττού, στις 28 Απρίλη 1944, τιμώντας τους ηρωικούς υπερασπιστές του Κάστρου, Αυγέρη, Κιοκμενίδη και Φολτόπουλο. Η συγκέντρωση της ΛΑ-ΑΑΣ θα ξεκινήσει στις 11 πμ από την πλατεία του πρώην Δημαρχείου Υμηττού και θα καταλήξει στο Κάστρο του Υμηττού.

Στη συνέχεια η μετάβαση στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, θα γίνει και πάλι με πούλμαν. Μετά το πέρας των εκδηλώσεων θα επιστρέψουμε στο Μουσείο. Η μεταφορά με τα πούλμαν είναι δωρεάν εφόσον μετά από επικοινωνία κλειστεί θέση μέχρι την Παρασκευή 27 Απρίλη. (Τηλ επικ. Χρήστος Κάτσικας 6945892700 και Σήφης Σταυρίδης 6973778161)

Στη διάρκεια των επισκέψεων στο Κάστρο του Υμηττού και στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής θα γίνει ξενάγηση και παρουσίαση των ηρωικών αυτών στιγμών του Κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα μας και θα αποτίσουμε φόρο τιμής στους μαχητές των Ανατολικών συνοικιών της Αθήνας που έδωσαν την ίδια τους τη ζωή για την λευτεριά της πατρίδας στα μαύρα χρόνια της κατοχής (1941-1945)

Η πολιτιστική Επιτροπή που έχει αναλάβει τον εορτασμό, για το γιορτασμό των 100 χρόνων από την Ίδρυση του ηρωικού ΚΚΕ, θα εκδώσει μπροσούρα αφιερωμένη στις Ανατολικές Συνοικίες της Αθήνας. Στην μπροσούρα γίνεται παρουσίαση:

1. Της δημιουργίας των προσφυγογειτονιών, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή το 1922.

2. Της επίδρασης του ΚΚΕ στην ένταξη των προσφύγων στο προοδευτικό και κομμουνιστικό κίνημα της Ελλάδας και

3. Της ηρωικής αντίστασης των γειτονιών των Ανατολικών Συνοικιών, μέσα από τις 49 συνολικά μάχες που έδωσαν οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ στην περιοχή.

ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (τηλ επικ. Χρήστος Κάτσικας 6945892700 και Σήφης Σταυρίδης 6973778161)

Για την ολοκλήρωση της επίσκεψης Τιμής, το Σάββατο 28 Απρίλη 2018, θα ξεκινήσει πούλμαν από το Μουσείο στις 10:00πμ, με πρώτη στάση στον Υμηττό. Στη συνέχεια η μετάβαση στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, θα γίνει με πούλμαν. Μετά το πέρας των εκδηλώσεων θα επιστρέψουμε στο Μουσείο.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

Τα ξημερώματα της 28ης Απρίλη του 1944 έμελλε να γραφτεί μια από τις πιο λαμπρές και ένδοξες σελίδες του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος της χώρας μας ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους δοσίλογους συνεργάτες τους.

Λίγο πριν τις 8.00 το πρωί, οι τρεις νέοι μαχητές της ΕΠΟΝ, Δημήτρης Αυγέρης, Θάνος Κιοκμενίδης και Κωνσταντίνος Φολτόπουλος θα έρθουν αντιμέτωποι με δύο λόγους ταγματασφαλιτών μπροστά από το θρυλικό σπίτι της οδού Αγρέων στον Υμηττό. Οι πληροφορίες των κατακτητών πως το σπίτι εκείνο ήταν αποθήκη πυρομαχικών του ΕΛΑΣ, ήταν σωστές. Οι τρεις νεαροί μαχητές με απαράμιλλο θάρρος και μαχητικότητα, αντάξια των ηρωικών κατορθωμάτων του ΕΛΑΣ, θα ορθώσουν ατσάλινο τείχος για να υπερασπίσουν το σπίτι – φρούριο ώστε να μην πέσει στα χέρια του κατακτητή και των ντόπιων συνεργατών του. Για περίπου επτά ώρες θα πολεμήσουν σκληρά και ανυποχώρητα αποδεκατίζοντας τους αντιπάλους τους, ώσπου λίγο μετά τις 3.30 το μεσημέρι ο Δ. Αυγέρης, τελευταίος από τους τρεις ΕΠΟΝίτες, θα αποτολμήσει ηρωϊκή έξοδο από το “κάστρο” πυροβολώντας και φωνάζοντας προς τους γερμανοτσολιάδες “Σας νικήσαμε τέρατα!”. Οι ταγματασφαλίτες μόλις διαπίστωσαν ότι για επτά ώρες πολεμούσαν με τρεις νέους, θα μαζέψουν τα πτώματα των νεκρών και θα αποχωρήσουν ηττημένοι και ντροπιασμένοι. Το ίδιο βράδυ ο – τότε – ΕΠΟΝίτης και μετέπειτα ηγετικό στέλεχος του μαρξιστικού – λενινιστικού κινήματος της χώρας μας, Γιάννης Χοτζέας, θα γράψει πάνω στον τοίχο του σπιτιού “Διαβάτη που περνάς από το σπίτι των τριών ηρώων του Υμηττού, γονάτισε, σφίξε τη γροθιά σου κι ορκίσου εκδίκηση”.

«Μην καρτεράτε να λυγίσουμε μήτε για μια στιγμή». Η εκτέλεση των 200 στην Καισαριανή

Το ημερολόγιο έδειχνε τέλη Απριλίου 1944, όταν η τανάλια της φρίκης έσφιξε για μια ακόμα φορά τις καρδιές του λαού που διάβαζε στους τοίχους των σπιτιών της Αθήνας και στον κατοχικό Τύπο την εξής ανακοίνωση: «Την 27.4.1944 κομμουνιστικαί συμμορίαι, παρά τους Μολάους, κατόπιν μίας εξ ενέδρας επιθέσεως, εδολοφόνησαν ανάνδρως έναν Γερμανό στρατηγό και τρεις συνοδούς του αξιωματικούς και ετραυμάτισαν πολλούς Γερμανούς στρατιώτες. Εις αντίποινα θα εκτελεσθούν:
1. Ο τυφεκισμός 200 κομμουνιστών την 1η Μαΐου 1944.
2. Ο τυφεκισμός όλων των ανδρών, τους οποίους θα συναντήσουν τα γερμανικά στρατεύματα επί της οδού Μολάων προς Σπάρτην, έξωθι των χωρίων.
Υπό την εντύπωσιν του κακουργήματος τούτου, Έλληνες εθελονταί (σσ: ταγματασφαλίτες) εφόνευσαν αυτοβούλως 100 άλλους κομμουνιστάς.
Ο στρατιωτικός Διοικητής Ελλάδος».