Εκπαιδευτικό Βοήθημα Νεοελληνικής Γλώσσας & Λογοτεχνίας 3ης Λυκείου
Οι τελευταίες εξελίξεις στο εκπαιδευτικό σύστημα και στον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών υπαγορεύουν ένα νέο τρόπο προσέγγισης της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας.

Από το τρέχον σχολικό έτος (2019-2020) καθορίζεται μια μορφή συνεξέτασης Νεοελληνικής Γλώσσας και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας σε μια προσπάθεια ενιαίας προσέγγισής τους. 

Στη τρίωρη αυτή δοκιμασία οι μαθητές έρχονται σε επαφή με δύο ή τρία μη διδαγμένα κείμενα που ανήκουν σε διαφορετικά κειμενικά είδη και καλούνται να απαντήσουν τέσσερα θέματα.

Στόχος της αλλαγής στον τρόπο διδασκαλίας και αξιολόγησης των μαθητών στο μάθημα των Νέων Ελληνικών είναι οι μαθητές να γίνουν αναστοχαστικοί παραγωγοί αποτελεσματικών προφορικών, γραπτών και πολυτροπικών κειμένων ευρέος φάσματος, να αναπτύξουν δεξιότητες, όπως η διαλογικότητα, ο κριτικός στοχασμός και η δημιουργικότητα κυρίως ως ενεργητική στάση ζωής.

neoelliniki glossa

Η εξέλιξη αυτή καθιστά αναγκαία την ενημέρωση και την ουσιαστική βοήθεια προς τους μαθητές να κατανοήσουν, όχι μόνο τον τρόπο εξέτασης, αλλά και τις απαιτήσεις του μαθήματος.

Το βοηθητικό μας εγχειρίδιο εμπεριέχει πλήρες υλικό καθώς και οδηγίες για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας της Γʹ Λυκείου.

Στηριχτήκαμε στις θεματικές ενότητες του σχολικού βιβλίου, λάβαμε υπόψη μας τα κείμενα που εμπεριέχονται στους Θεματικούς Κύκλους, στους νέους Φακέλους Εκπαιδευτικού Υλικού του ΙΕΠ, στα κριτήρια αξιολόγησης και στις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας και αξιοποιήσαμε το υλικό τους με επιπρόσθετες αναλύσεις, ασκήσεις και κριτήρια. Προς εμπέδωση της ύλης, προσθέσαμε ασκήσεις και κριτήρια αξιολόγησης, που στην πλειονότητά τους περιλαμβάνουν πρόσφατα άρθρα, επίκαιρα κείμενα και προσεκτικά επιλεγμένα αποσπάσματα λογοτεχνικών έργων. Οι απαντήσεις μας είναι πλήρεις και με ιδιαιτέρως προσεγμένη διατύπωση και δομή.

Απώτερος στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τον μαθητή να προετοιμαστεί κατάλληλα για τις τελικές εξετάσεις, να προσαρμοστεί στις μεταρρυθμίσεις και κυρίως να εμπλουτίσει τη σκέψη του, να ασκήσει την κριτική του ικανότητα και να γονιμοποιήσει δημιουργικά τις γνώσεις του.

Πιο συγκεκριμένα: 

Το εκπαιδευτικό αυτό βοήθημα εμπεριέχει πλήρες υλικό και διαφωτιστικές οδηγίες για το μάθημα των Νέων Ελληνικών της Γ' Λυκείου, σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα σπουδών και τις τελευταίες τροποποιήσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που καθορίζουν τον τρόπο διδασκαλίας και συνεξέτασης της Νεοελληνικής Γλώσσας και της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.

Αναλυτικά περιλαμβάνει:

 • Μεθοδολογία - εφαρμογές - ασκήσεις
 • Θεωρία Νεοελληνικής Γλώσσας - εφαρμογές - ασκήσεις
 • Θεωρία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας
 • Πιθανές ερωτήσεις θεωρίας και απαντήσεις
 • 35 θεματικές ενότητες με βάση την ύλη του σχολικού βιβλίου και τους θεματικούς κύκλους, αναλυμένες σε διαγραμματική μορφή
 • 45 κριτήρια αξιολόγησης προσαρμοσμένα στη νέα μορφή συνεξέτασης της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας
   

Το συνοδευτικό CD-ROM περιέχει:

 • Πρόσθετη θεωρία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας: αφηγηματολογία, λογοτεχνικά ρεύματα και ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας
 • Απαντήσεις των ασκήσεων της Μεθοδολογίας και της Θεωρίας
 • Απαντήσεις των ερωτήσεων που αφορούν τα κείμενα για κριτική επεξεργασία
 • Απαντήσεις των κριτηρίων αξιολόγησης
 • Απαντήσεις ερωτήσεων του σχολικού βιβλίου

 

Η Μαρία Δ. Πετροπούλου γεννήθηκε στην Άνω Γλυφάδα. Σπούδασε στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο στο τμήμα Κλασικής Φιλολογίας.

petropoulou
 •  Από το 1997 διδάσκει σε Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια και Φροντιστήρια. Διαθέτει εξειδίκευση και διδακτική πείρα στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας σε μαθητές Λυκείου. 
 • Σήμερα διδάσκει το μάθημα των Νέων Ελληνικών (Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία) στον δικό της φροντιστήριο ΑΙΧΜΗ group, στην Α. Γλυφάδα. 
 •  Έχει παρακολουθήσει μεταπτυχιακά σεμινάρια στα παιδαγωγικά και στην ψυχολογία.
 • Συμμετέχει σε επιμορφωτικά σεμινάρια για τη διδακτική της Νεοελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 • -Υπήρξε συνεργάτιδα Θερινών σχολείων.
 • -Αρθρογραφεί στις εφημερίδες («Το Βήμα», «Εφημερίδα των Συντακτών», στον διαδικτυακό ιστότοπο: http: wwwprotagon. gr, στην τοπική εφημερίδα: «Πατρίς».
 • Εισηγήτρια σε Πανελλήνια συνέδρια παιδαγωγικού περιεχομένου.
 • Υπήρξε συνεργάτιδα Θερινών σχολείων.

Είναι συγγραφέας των σχολικών βοηθημάτων  έκθεσης:

 1. «Τεχνικές- Έκφρασης», «Έκφραση –Έκθεση» για τη Γ Λυκείου εκδ. ΖΗΤΗ, 2010 - 2011
 2.  «Τεχνικές- Έκφρασης» – βιβλίο ασκήσεων για τη Γ Λυκείου εκδ. ΖΗΤΗ, 2011 - 2012
 3. «Τεχνικές- Έκφρασης», «Έκφραση –Έκθεση» για τη Β Λυκείου εκδ. ΖΗΤΗ, 2017 - 2018
 4. «Νέα Ελληνικά, Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» για τη Γ Λυκείου εκδ. ΖΗΤΗ, 2019 - 2020

Επικοινωνία
Τηλ:  6972073714  και  210-9614616   
E-mail: [email protected]


Η Σοφία Ι. Μαργαρίτη γεννήθηκε στον Δήμο Υμηττού όπου και κατοικεί. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με κατεύθυνση Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης, καθώς και Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Έχει κάνει μεταπτυχιακά σεμινάρια Ιστορίας της Τέχνης στην Ελληνική Αρχαιολογική Εταιρεία.

margariti

Συμμετέχει σε επιμορφωτικά σεμινάρια για τη διδακτική της Νεοελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει μεταπτυχιακή επιμόρφωση στην Ειδική Αγωγή και τις Μαθησιακές δυσκολίες και κατέχει δίπλωμα και επάρκεια γραφής σε μέθοδο braille. Ως αρχαιολόγος–μουσειοπαιδαγωγός εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού στη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στον σχεδιασμό και την παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές γυμνασίου–λυκείου.

Συμμετείχε στην οργάνωση σεμιναρίων μουσειοπαιδαγωγικής για την επιμόρφωση λειτουργών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ως συγγραφέας, συνεργάζεται με τις εκδόσεις Ζήτη (βοηθήματα για το μάθημα της Νεοελληνικής γλώσσας για μαθητές λυκείου). Αρθρογραφεί στο διαδίκτυο στις ιστοσελίδες των εφημερίδων Βήμα, Καθημερινή, στο protagon.gr, στην εκπαιδευτική ιστοσελίδα Alfavita, καθώς και στην τοπική πλατφόρμα ενημέρωσης naxospress.

Ως φιλόλογος απασχολείται στη Μέση Εκπαίδευση στον ιδιωτικό τομέα με εξειδίκευση και πολυετή πείρα στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας σε μαθητές Λυκείου.

Επικοινωνία
Τηλ: 6974601108 και 2107625735
E-mail: [email protected]

σχετικά άρθρα

ΠΜΣ Παγκόσμιες Προκλήσεις και Συστήματα Αναλύσεων με ανοικτές αιτήσεις
ΠΜΣ Παγκόσμιες Προκλήσεις και Συστήματα Αναλύσεων με ανοικτές αιτήσεις
Οι αιτήσεις για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, είναι ανοικτές έως τις 31/08/2020
ΠΜΣ Παγκόσμιες Προκλήσεις και Συστήματα Αναλύσεων με ανοικτές αιτήσεις