Ελληνική Ιθαγένεια: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τις εξετάσεις
Alexandros Michailidis / SOOC
Σε λειτουργία τέθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για τις εξετάσεις κτήσης της Ελληνικής ιθαγένειας - Παράβολο ύψους 150€ θα πρέπει να πληρώσει όποιος θέλει να συμμετάσχει

Σε λειτουργία βρίσκετε από χτες, Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021, η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων για συμμετοχή στις πρώτες εξετάσεις που θα πραγματοποιηθούν για απόκτηση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (Π.Ε.Γ.Π.).

Η πλατφόρμα τέθηκε σε λειτουργία με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός σύγχρονου, ολοκληρωμένου και αδιάβλητου συστήματος, μέσω του οποίου θα διασφαλίζεται η απόλυτη διαφάνεια σε όλα τα απαραίτητα στάδια της διαδικασίας κτήσης της Ελληνικής ιθαγένειας.

Υπενθυμίζουμε ότι οι εξετάσεις κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας από το υπουργείο Εσωτερικών έχουν προγραμματιστεί για την Κυριακή 16 Μαΐου 2021 και σε οκτώ μεγάλες πόλεις της χώρας.

Πρόκειται για οκτώ (8) συνολικά εξεταστικά κέντρα τα οποία θα λειτουργήσουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Κομοτηνή, Ιωάννινα, Πάτρα, Τρίπολη και Ηράκλειο καλύπτοντας έτσι το μεγαλύτερο κομμάτι της Επικράτειας.

Η πλατφόρμα λειτουργεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας όπου βρίσκεται αναρτημένη και η Τράπεζα Θεμάτων των εξετάσεων (exetaseis-ithageneia.ypes.gr) της ιστοσελίδας του Υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα με τον ν.4735/2020 το συγκεκριμένο Πιστοποιητικό αποτελεί προϋπόθεση για την υποβολή και εξέταση αίτησης πολιτογράφησης για τους αλλογενείς αλλοδαπούς.

exams.jpg

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Ιθαγένειας, Αθανάσιο Μπαλέρμπα η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων διαλειτουργεί με τις πληροφοριακές βάσεις της ΑΑΔΕ και του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της Ιθαγένειας για την αυτόματη ταυτοποίηση του αιτούντος. 

Επισημαίνεται ότι:

  • Για την οριστικοποίηση της αίτησης συμμετοχής στις εξετάσεις απαιτείται παράβολο ύψους 150 ευρώ. 
  • Από το παράβολο απαλλάσσονται όσοι έχουν ενεργή αίτηση πολιτογράφησης (αριθμό Φακέλου σε υπηρεσία Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών). 
  • Η ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής αίτησης για συμμετοχή στις εξετάσεις που θα διεξαχθούν στις 16 Μαΐου 2021 λήγει στις 18 Απριλίου 2021, στις 23:59 ώρα Ελλάδος. 
  • Οι αιτούντες μπορούν να επιλέξουν σε ποια από τις οκτώ πόλεις που θα υπάρχουν εξεταστικά κέντρα επιθυμούν να εξεταστούν. 
  • Έχει προβλεφθεί ειδική φόρμα αίτησης για όσους ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες εξεταζόμενων (άνω των 62 ετών, με μαθησιακά προβλήματα ή με παθήσεις και αναπηρίες).  

Υπενθυμίζεται ότι οι εξετάσεις για Π.Ε.Γ.Π θα διεξαχθούν με διαδικασίες αντίστοιχες των πανελλαδικών. Οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν κανέναν περιορισμό ως προς την επανάληψη της εξεταστικής διαδικασίας σε περίπτωση αποτυχίας. 

Τέλος, έπειτα από συνεννόηση του Γενικού Γραμματέα Ιθαγένειας, Αθανασίου Μπαλέρμπα με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίστηκε ως ημερομηνία επόμενη ημερομηνία για τις εξετάσεις για το Πιστοποιητικό Επάρκειας Γνώσεων Πολιτογράφησης η 7η Νοεμβρίου 2021.

Οι εξετάσεις κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας από το υπουργείο εσωτερικών διενεργούνται δύο φορές τον χρόνο και κάθε υποψήφιος μπορεί να συμμετέχει όσες φορές επιθυμεί

Εξετάσεις με τράπεζα θεμάτων

Εγκαινιάστηκε η Τράπεζα Θεμάτων για τις εξετάσεις απόκτησης του Πιστοποιητικού Γνώσεων για Πολιτογράφηση (Π.Ε.Γ.Π.) που αποτελεί, πλέον, απαραίτητη προϋπόθεση για την κτήση της Ελληνικής Ιθαγένειας από τους αλλογενείς αλλοδαπούς.

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία για την απόκτηση του Π.Ε.Γ.Π. θα μπορούν στο μέλλον να αποκτήσουν πρόσβαση στην Τράπεζα Θεμάτων ακολουθώντας τον σύνδεσμο Εδώ

Για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (ΠΕΓΠ), κάθε υποψήφιος θα πρέπει να ανταποκριθεί με επιτυχία σε εξέταση ελληνικής γλώσσας (επιπέδου ανάλογου του Β1) στην κατανόηση και παραγωγή του προφορικού και γραπτού λόγου.

Επίσης θα πρέπει να ανταποκριθεί σε εξέταση γνώσεων στις εξής θεματικές ενότητες: Γεωγραφία, Ιστορία, Πολιτισμός και Πολιτικοί Θεσμοί της Ελλάδας.

Οι θεματικές ενότητες που προαναφέρθηκαν εξετάζονται μέσω τυχαίας επιλογής από τράπεζα θεμάτων.

Το εκπαιδευτικό υλικό της εξέτασης

Η Τράπεζα θεμάτων συγκροτείται από τουλάχιστον εκατό (100) κείμενα με τις ασκήσεις τους, για την κατανόηση και παραγωγή γραπτού λόγου, εκατό κείμενα (100) με τις ασκήσεις τους για την κατανόηση προφορικού λόγου, πενήντα (50) θέματα για την παραγωγή προφορικού λόγου και τριακόσιες (300) ερωτήσεις - θέματα για τις υπόλοιπες θεματικές ενότητες.

Ο υποψήφιος θεωρείται ότι επέτυχε στις εξετάσεις, όταν συγκεντρώσει το εβδομήντα τοις εκατό (70%) της μέγιστης δυνατής βαθμολογίας τόσο κατά την εξέταση της γλώσσας, όσο και κατά την εξέταση των υπόλοιπων θεματικών ενοτήτων. Επιτυχημένο αποτέλεσμα στην εξέταση της ελληνικής γλώσσας θεωρείται το ποσοστό 66% και στις άλλες θεματικές ενότητες το 50%.

Οι ερωτήσεις των θεματικών ενοτήτων, εκτός από την ελληνική γλώσσα, θα είναι 20 στο σύνολο, με την εξής κατανομή:

  • 4 θέματα Γεωγραφίας,
  • 4 θέματα Πολιτισμού,
  • 6 θέματα Ιστορίας και
  • 6 θέματα Πολιτικών Θεσμών.

Αναφορικά με την ελληνική γλώσσα, στην ενότητα «κατανόηση και παραγωγή γραπτού λόγου», οι υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε 20 ερωτήσεις και να συνθέσουν ένα σύντομο κείμενο.

Στην ενότητα «κατανόηση προφορικού λόγου» οι υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε 10 ερωτήσεις, και στην ενότητα «παραγωγή προφορικού λόγου» εξετάζονται σε τρεις διαφορετικές δραστηριότητες επικοινωνίας.

Οι απαντήσεις, σε όλες τις θεματικές ενότητες, θα αξιολογούνται από δυο (2) διορθωτές, όπως ισχύει και στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Θεμάτων περιλαμβάνει 300 θέματα ιστορίας, γεωγραφίας, πολιτικών θεσμών και πολιτισμού. Παράλληλα, περιλαμβάνονται 100 κείμενα με τις ασκήσεις τους για την κατανόηση και παραγωγή γραπτού λόγου, 100 κείμενα με τις ασκήσεις τους για την κατανόηση προφορικού λόγου και 50 θέματα για την παραγωγή προφορικού λόγου της ελληνικής γλώσσας.

Επισημαίνεται ότι η Επιστημονική Επιτροπή του Π.Ε.Γ.Π. θα αντλεί τα θέματα της κάθε εξεταστικής περιόδου μέσα από τη προκαθορισμένη ύλη που περιλαμβάνεται στην Τράπεζα Θεμάτων, όπως ορίζεται παραπάνω.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα