Κώστας Ράπτης
Ο δημοσιογράφος Κώστας Ράπτης απαντά στην επιχείρηση φίμωσης και εκφοβισμού της Ε. Κουμάντου, εργαζόμενης στον δημοτικό σταθμό Αθήνα 9.84

Με την ιδιότητα του εκπροσώπου των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του σταθμού, ο δημοσιογράφος Κώστας Ράπτης απαντά στον Κ. Μπογδάνο και την επιχείρηση εκφοβισμού και φίμωσης της Ε. Κουμάντου, με αφορμή αναρτήσεις για την αντιπροσφυγική συγκέντρωση στην πλατεία Βικτωρίας.

Ο Κ. Ράπτης σημειώνει πως «Τα ρεπορτάζ τα υπερασπίζονται οι δημοσιογράφοι με την ποιότητα της δουλειάς τους και την τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας – δεν τα υποβάλλουν προς “υιοθέτηση” στον εργοδότη ή τον πολιτικό προϊστάμενο, αντίθετα ίσως από ό,τι έχει μάθει ο κ. Μπογδάνος», ενώ τονίζει ότι «οι  δημοσιογράφοι δεν εκφοβίζονται από γραφικούς λεονταρισμούς».

Αναλυτικά η δήλωση του Κ. Ράπτη:

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μπογδάνος ανέγραψε:

“Παρακαλείται ο δημοτικός σταθμός της Αθήνας, @A984Official να διευκρινίσει κατά πόσον υιοθετεί το απολύτως ΨΕΥΔΕΣ και απαράδεκτα μεροληπτικό ρεπορτάζ της Ελευθερίας Κουμάντου, που, όπως ο ίδιος ο σταθμός πληρώνεται από τους Αθηναίους δημότες. Επόμενη στάση: δημοτικό συμβούλιο”.

Αφορμή αποτέλεσε η δημοσιοποίηση από τη συνάδελφο (κατόπιν αιτήματος της δικηγόρου, των οικογενειών και των συντρόφων των συλληφθέντων πρόσφατα κοντά στην πλατεία Βικτωρίας, Αλέξανδρου Τίτκοβ και Θωμά Λάλου) του εύγλωττου βίντεο από την αναίτια επίθεση της αστυνομίας στο μπλοκ διαδηλωτών που αποχωρούσε συντεταγμένα.

Ως εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΡΑ, δηλ. του “Αθήνα 9,84”, οφείλω να διευκρινίσω τα εξής:

- Τα ρεπορτάζ τα υπερασπίζονται οι δημοσιογράφοι με την ποιότητα της δουλειάς τους και την τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας – δεν τα υποβάλλουν προς “υιοθέτηση” στον εργοδότη ή τον πολιτικό προϊστάμενο, αντίθετα ίσως από ό,τι έχει μάθει ο κ. Μπογδάνος.

- Η χρηματοδότηση των δημοτικών μέσων ενημέρωσης από δημόσιους πόρους είναι ακριβώς η εγγύηση ότι αυτά μπορούν να λειτουργούν με δημοσιογραφική ανεξαρτησία για τις ανάγκες της έγκυρης ενημέρωσης των δημοτών – όχι ως μοχλός υποταγής στο “αφεντικό” και τις πολιτικές του απόψεις, αντίθετα από ό,τι δείχνει να πιστεύει ο κ. Μπογδάνος.

-Η απασχόληση σε ένα δημόσιο μέσο δεν αναιρεί την ελευθερία του δημοσιογράφου να ξεδιπλώνει την δημόσια παρουσία του με όποιον τρόπο νομίζει, εφόσον αυτός είναι σύμφωνος με τη δεοντολογία.

- Τα πραγματικά και αποτυπωμένα σε βίντεο δεδομένα ενός από τα (ολοένα και περισσότερα το τελευταίο διάστημα) κρούσματα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, δεν είναι δυνατόν να αποσιωπηθούν ή να διαστρεβλωθούν. Οι δημοσιογράφοι δεν εκφοβίζονται από γραφικούς λεονταρισμούς.

-Τα πολιτικά ερωτήματα που είναι λογικό να προκύπτουν από την παρουσία του Κωνσταντίνου Μπογδάνου πλάι σε διαβόητους ακροδεξιούς στην πλατεία Βικτωρίας δεν απαντώνται ούτε με την συκοφάντηση των αντιφασιστών διαδηλωτών ούτε με την στοχοποίηση των δημοσιογράφων που αποτύπωσαν τα γεγονότα.

- Ο όρος "στοχοποίηση" δεν αποτελεί εν προκειμένω τετριμμένη ρητορική έξαρση. Η Ελευθερία Κουμάντου καλύπτει εδώ και δέκα χρόνια, με ανάθεση από τον "Αθήνα 9,84", την δράση και τη δίκη της Χρυσής Αυγής - με όλα τα ρίσκα που αυτό συνεπάγεται και τα οποία προφανώς συνυπολογίζει ο κ. Μπογδάνος.

Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι του “Αθήνα 9,84” είμαστε περήφανοι για την ποιότητα του ενημερωτικού προϊόντος που προσφέρουμε και τα αποκλειστικά δημοσιογραφικά κριτήρια τα οποία τηρούμε.

Καλείται το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ να υπερασπιστεί χωρίς αμφισημίες τη συνάδελφο Ελευθερία Κουμάντου και συνολικά την ανεξαρτησία και επαγγελματική ακεραιότητα των εργαζομένων στο δημοτικό ραδιόφωνο της Αθήνας, το δε Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ να εξετάσει αν εγείρονται ζητήματα της αρμοδιότητάς του.

Καλείται το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΡΑ και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων να αρθρώσουν φωνή καταδίκης της απαράδεκτης παρέμβασης του Κωνσταντίνου Μπογδάνου και να επαναβεβαιώσουν ότι ο “Αθήνα 9.84” λειτουργεί αχειραγώγητος, με μοναδικό γνώμονα τη δημοσιογραφική δεοντολογία και με σεβασμό στο προσωπικό του.

Καλείται κάθε δημοκρατικός πολίτης να σταθεί εμπόδιο στην επιδιωκόμενη από κάποιους εργαλειοποίηση και φίμωση των δημοτικών μέσων ενημέρωσης. Άλλωστε τα συμφραζόμενα της συγκεκριμένης υπόθεσης δεν αφήνουν αμφιβολία ότι αποτελεί και αυτή μια πτυχή των βαλλόμενων στις μέρες μας δημοκρατικών ελευθεριών.

Κώστας Ράπτης
Εκπρόσωπος εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΡΑ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
Εκφράσεις από τα Αρχαία Ελληνικά που χρησιμοποιούμε σήμερα
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
paidia glossa
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα λέξεις με ελληνική ρίζα, που κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
anergoi-oaed-epidoma-anergia.jpg
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τα διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Απρίλιο, με νέες θεματικές ενότητες
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές