bullying
Βιασμούς, ξυλοδαρμούς και ψυχολογική βία από τον πρώην πρόεδρο του οικοτροφείου βίωναν επί σειρά ετών οι ανήλικοι τρόφιμοι - Εκπαιδευτικός, εθελόντρια και παιδαγωγός καταθέτουν τα όσα τούς εκμυστηρεύτηκαν τα ίδια τα παιδιά

Κακοποίηση, φόβος, ντροπή, απομόνωση, καταστροφή, ήταν οι λέξεις που ακούστηκαν πολλές φορές στις καταθέσεις πέντε μαρτύρων κατηγορίας χθες στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών, όπου επαναλαμβάνεται η δίκη σε δεύτερο βαθμό του πρώην προέδρου του οικοτροφείου «Παιδικό Σπίτι» στον Πειραιά, Κωνσταντίνου Λαλαούνη.

Ο κ. Λαλαούνης, 89 ετών, καταδικάστηκε για κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση αποπλάνηση και κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια και ενδοοικογενειακή βία. Βρίσκεται στη φυλακή από το 2016 εκτίοντας 25ετή κάθειρξη, αλλά η δίκη επαναλαμβάνεται έπειτα από προσφυγή του στον Άρειο Πάγο.

Καθηγήτρια που δίδασκε σε σχολείο κοντά στο ίδρυμα κατήγγειλε ότι ο μαθητής Γ.Α., που έμενε στο «Παιδικό Σπίτι», της εκμυστηρεύθηκε: «Στο σπίτι που είμαι ο κύριος Λαλαούνης μού έκανε δύο φορές από πίσω αυτό που κάνουν οι άνδρες στις γυναίκες».

Ύστερα από δύο μέρες η εκπαιδευτικός ξαναρώτησε το παιδί και εκείνο επανέλαβε τα ίδια. «Όφειλα να το καταγγείλω για να διερευνηθεί. Ο Γ.Α. είναι ένα παιδί με νοητική υστέρηση, δεν μπορεί να διαβάσει, αλλά μπορεί να επικοινωνεί και να αρθρώνει λόγο. Δεν ήταν ένας μαθητής που έπρεπε να μεταφερθεί σε σχολική δομή για παιδιά με ειδικές ανάγκες, ήταν μια ενδιάμεση κατάσταση. Την επόμενη χρονιά μεταγράφηκε σε σχολείο εκμάθησης πρακτικής τέχνης, από την οποία αποφοίτησε».

Εκείνη την περίοδο στο ίδρυμα έμεναν οκτώ αγόρια και ο Γ.Α. είναι ο πρώτος που περιέγραψε σεξουαλική κακοποίηση.

Η επόμενη μάρτυρας είναι εθελόντρια από το 1992 σε δημόσια παιδικά ιδρύματα και έχει βραβευθεί για το έργο της στο Ίδρυμα «Άγιος Ανδρέας» στον Άλιμο. Η κατάθεσή της αφορούσε κυρίως τον Θ.Σ., τον οποίο γνώρισε στον «Άγιο Ανδρέα», «ένα πολύ κοινωνικό και χαρούμενο παιδί» που μετεγκαταστάθηκε στο «Παιδικό Σπίτι» επειδή εκεί ζούσε ο αδερφός του.

«Προσπάθησα να επικοινωνήσω μαζί του αλλά ήταν αδύνατο. Στην εφηβεία το έσκασε από το ίδρυμα και αναζήτησε εμένα και την παιδαγωγό που ήταν στην ομάδα του τότε. Μου είπε ότι “εκεί συμβαίνει ό,τι μπορείτε να διανοηθείτε”».

Η μάρτυρας μίλησε για σεξουαλική, σωματική και συναισθηματική κακοποίηση ανηλίκων από τον κατηγορούμενο, επικαλούμενη όσα της έχει πει ο Θ.Σ.: «Πονούσα, δεν μπορούσα να το ανεχτώ άλλο. Σταμάτησε όταν είχα τη δύναμη να τον απωθήσω. Και επειδή τον είχα στο χέρι, με δωροδοκούσε με λεφτά, ακριβά δώρα. Αλλά ό,τι ήταν να μου κάνει, μου το είχε ήδη κάνει».

Αυστηρές τιμωρίες, χαστούκια, στέρηση ελευθερίας, εγκλεισμός σε σκοτεινό δωμάτιο, θωπείες, βίαιες συνουσίες, δωροδοκίες, ληγμένα φαγητά είναι, σύμφωνα με τη μάρτυρα, οι συνθήκες που επικρατούσαν στο «Παιδικό Σπίτι».

Τρία αδέρφια

«Ο Θ.Σ. μού είπε ότι ο κατηγορούμενος είχε κακοποιήσει σεξουαλικά και τον αδερφό του, Δ.Σ., όπως και το μικρότερο από τρία αδέρφια που ζούσαν στο σπίτι. Για τους δύο μεγαλύτερους μου είπε ότι τους χούφτωνε, τους φιλούσε, τους δάγκωνε. Μου είπε επίσης ότι ποτέ δεν πάτησε στο ίδρυμα ψυχολόγος και κοινωνικός λειτουργός», πρόσθεσε η μάρτυρας, η οποία έκανε καταγγελία στον Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Γιώργο Μόσχο, και ζήτησε από τον εισαγγελέα Ηλία Ζαγοραίο να κάνει έρευνα.

Η τρίτη μάρτυρας, παιδαγωγός με 38χρονη πείρα και ειδίκευση στην παιδική κακοποίηση, είχε τον Θ.Σ. στην ομάδα της στο ίδρυμα του Αλίμου, όταν κλήθηκε να τον προετοιμάσει για τη μετεγκατάστασή του.

«Ήταν ακόμη ένας αποχωρισμός για εκείνον και του υποσχέθηκα ότι θα τον επισκέπτομαι. Όμως, ο κατηγορούμενος ανέβαλλε επί έξι μήνες την επίσκεψή μου προφασιζόμενος διάφορες δικαιολογίες. Τελικά συνάντησα τον Θ.Σ., παρουσία του κατηγορούμενου, σε ένα μικρό γραφείο στο κέντρο του Πειραιά. Ήταν ένα άλλο παιδί, εντελώς σφιγμένο, δεν με χαιρέτησε καθόλου. Όταν φεύγαμε πρόλαβα χαμηλόφωνα να του πω “έχω ένα μαγικό ραβδί, πες γρήγορα, τι κάνουμε;” και μου απάντησε: “Πάμε γρήγορα πίσω στον Άλιμο”».

Η παιδαγωγός έκανε καταγγελία στον Γ. Μόσχο και ζήτησε από δημοσιογράφο να ερευνήσει τι συνέβαινε αλλά, όπως κατέθεσε, «ήταν φωνή βοώντος εν τη ερήμω».

Η μάρτυρας περιέγραψε ότι το πρώτο πράγμα που της είπε ο Θ.Σ. όταν το έσκασε από το «Παιδικό Σπίτι» ήταν: «Δεν είμαι το παιδί που ξέρατε, έχουν αλλάξει όλα. Είναι καταστροφή, δεν θέλω να θυμάμαι. Πείτε μου, εσείς γράψατε το γράμμα που μου έδωσε ο κ. Λαλαούνης, ότι δεν θέλατε να με ξαναδείτε;».

Η παιδαγωγός αρνήθηκε ότι είχε γράψει το γράμμα και μέχρι σήμερα στέκεται στο πλευρό του Θ.Σ. «Μου έδειξε εμπιστοσύνη επειδή δεσμεύθηκα να μην πω τίποτα σε κανέναν. Επιτρέψτε μου να μην τα μεταφέρω. Είμαι παιδαγωγός πάνω απ’ όλα, πρέπει να μπορούν να με εμπιστεύονται τα παιδιά», είπε.

«Βαράει χαστούκια»

Η τέταρτη μάρτυρας είναι ανάδοχος του Ν.Χ., τα δύο αδέλφια του οποίου έμεναν στο «Παιδικό Σπίτι». «Επιδίωξα να έλθουν σε επαφή τα αδέλφια, αλλά ο Κ. Λαλαούνης μού απάντησε ότι ο κανονισμός δεν αλλάζει. Τα παιδιά τα είδα στο γραφείο του Πειραιά, μου είπαν ότι ο κατηγορούμενος είναι πολύ αυστηρός και βαράει χαστούκια», κατέθεσε και περιέγραψε πώς ο Κ. Λαλαούνης μεθόδευε καθεστώς απομόνωσης.

«Δεν υπήρχε κοινωνικός λειτουργός, ούτε ψυχολόγος. Ελεγε “εδώ είμαστε οικογένεια, δεν χρειαζόμαστε κάτι”. Οταν έστειλα επιστολή, την οποία κοινοποίησα και στο Δ.Σ. του οικοτροφείου, δεν μου απάντησαν. Μου τηλεφώνησε μόνο κάποιος ψυχολόγος εκ μέρους του ιδρύματος και αρνήθηκε συνάντηση ισχυριζόμενος ότι θα αναστατωθούν τα παιδιά. Όταν ύστερα από έναν μήνα κάλεσα τον ψυχολόγο, μου είπε ότι δεν ήταν από το ίδρυμα».

Ο τελευταίος μάρτυρας είναι ο κοινωνικός λειτουργός που κλήθηκε στο ίδρυμα μετά τη δίωξη που ασκήθηκε στον κατηγορούμενο. Στην έκθεσή του κάνει λόγο για παιδιά κλειστά, που ζούσαν περιορισμένα και σε καθεστώς φόβου.

● Η δίκη θα συνεχιστεί στις 27 Φεβρουαρίου.

Πηγή: efsyn.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

molyvi_tetradio.jpg
Αξιολόγηση: Απάντηση ΣΥΝΕΚ στην Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Κέρκυρας
ΣΥΝΕΚ Κέρκυρας: «Μένουμε σταθεροί στη θέση μας ότι η αξιολόγηση πρέπει να καταργηθεί με αγώνα πανεκπαιδευτικό , συγκροτημένο μέσα από την ΟΛΜΕ και...
Αξιολόγηση: Απάντηση ΣΥΝΕΚ στην Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Κέρκυρας