Ισχυρός σεισμός 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αττική
Όλες οι εξελίξεις στο alfavita.gr

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 14:13 ώρα Ελλάδος την Παρασκευή, 19/7, στην Αττική.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό - Μεσογειακό Ινστιτούτο, ο σεισμός είχε επίκεντρο 4 χιλιόμετρα βόρειας της Μαγούλας και 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας. Το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 12 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα και στις γειτονικές περιοχές.

Ακολούθησαν δεκαπέντε μετασεισμοί, ο ισχυρότερος εκ των οποίων στις 15:11 ώρα Ελλάδος, μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών εκτιμά το εστιακό βάθος της συγκεκριμένης δόνησης στα 16 χιλιόμετρα και την τοποθεσία 18 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας.

Στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν αναφορές για ζημιές, ενώ προβλήματα παρατηρήθηκαν σε τηλεπικοινωνίες και ηλεκτροδότηση σε Αθήνα και Πειραιά.

Την ίδια ώρα, χρήστες των social media αναρτούν βίντεο από την ώρα του σεισμού. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ και ΕΔΩ

Δείτε εδώ την περιοχή όπου τοποθετείται το επίκεντρο της δόνησης

Τέσσερις τραυματίες

Μέχρι στιγμής υπάρχουν αναφορές για τέσσερις τραυματίες.

Αρχικά έγινε γνωστό ότι μία τουρίστρια στο Αρχαιολογικό Μουσείο υπέστη έναν επιπόλαιο τραυματισμό. ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ

Παράλληλα, δύο άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο νοσοκομείο.

Τέλος, ένα 8χρονο αγοράκι τραυματίστηκε, επίσης ελαφρά, από πτώση καμινάδας. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Έκτακτη ανακοίνωση για τους κωφούς

Σημαντική ανακοίνωση για τους κωφούς εξέδωσε η Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων: "Μηδενική Ανοχή". ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΔΩ

Κατέρρευσαν παλιά σπίτια

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε πως κατέρρευσαν μία παλαιά οικίας στη Δραπετσώνα και ένα ακατοίκητο σπίτι στα Πετράλωνα.

Ζημιές υπέστησαν κτίρια και στην πόλη της Αθήνας, σε περιοχές όπως το Αιγάλεω και το Μοναστηράκι.

Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν νωρίτερα στους δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά, ενώ δόθηκε εντολή για εκκένωση σε όλα τα δημόσια κτίρια.

Ρωγμές παρατηρήθηκαν σε σπίτια κυρίως σε περιοχές της Μάνδρας.

Ακόμη, στο λιμάνι του Πειραιά κατέρρευσε παλιά εγκατάσταση. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Καταγγελία: Έπεφταν ψευδοροφές, άνοιγαν ρωγμές και οι προϊστάμενοι δεν μας άφηναν να φύγουμε

Καταγγελία για την απίστευτη συμπεριφορά εργοδοσίας και προϊσταμένων σε τηλεφωνικό κέντρο την ώρα του σεισμού στην Αττική ήρθε παράλληλα στο φως της δημοσιότητας. ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΔΩ

Τι δηλώνουν οι ειδικοί

Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, τονίζει ότι ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας τόνισε ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα το ρήγμα που τον προκάλεσε, δηλαδή εάν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό του 1999 ή από κάποιο παρακλάδι αυτού. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

«Τέτοιο μήκος σεισμού δε δικαιολογεί εκδήλωση μεγαλύτερου σεισμού», εκτιμά παράλληλα ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης Μανώλης Σκορδίλης. ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΔΗΛΩΣΕ

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι το φαινόμενο παρουσιάζει εικόνα εκτόνωσης. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «η πόλη άντεξε και θα αντέξει». Η ΔΗΛΩΣΗ ΕΔΩ

Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Σε ετοιμότητα θα βρίσκονται για 48 ώρες όλες οι κρατικές υπηρεσίες και οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Το ΕΚΑΒ δέχθηκε αρκετές κλήσεις κυρίως για κρίσεις πανικού και μικροτραυματισμούς.

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί έως τώρα 76 κλήσεις συνολικά για παροχή βοήθειας και απεγκλωβισμούς ατόμων, λόγω του σεισμού, στην περιοχή της Αττικής.

Ειδικότερα, οι 45 κλήσεις αφορούν σε παροχή βοήθειας και οι 31 σε απεγκλωβισμούς ατόμων από ασανσέρ, όταν διακόπηκε το ρεύμα.

Σημειώνεται, για ακόμη μια φορά, ότι δεν υπάρχει τραυματισμός ατόμου στα περιστατικά που έχει επιληφθεί έως τώρα η Πυροσβεστική.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, επικοινώνησε με τον γγ Πολιτκής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, προκειμένου να ενημερωθεί περαιτέρω, και στη συνέχεια επικοινώνησε με εκπροσώπους δήμων κοντά στην εστία του σεισμού. Όπως διαπιστώθηκε, δεν προκλήθηκαν ιδιαίτερες ζημιές και συνέστησε ψυχραιμία και ετοιμότητα.

Επίσης, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, μετά τις πρώτες οδηγίες προς της υπηρεσίες και την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας, μετέβη στο Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, το οποίο συγκάλεσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, συγκλήθηκαν τα Συντονιστικά Όργανα σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, προκειμένου να εξετάσουν πιθανές ζημιές ή απώλεις στις πληγείσες περιοχές και εάν χρειάζεται αποστολή βοήθειας ή κοινοποίηση των χώρων διαφυγής και διαμονής.

Η κατάσταση στο Δήμο της Αθήνας

Επί ποδός βρίσκονται επίσης όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων για την καταγραφή ζημιών από τη σημερινή σεισμική δόνηση αλλά και τη λήψη προληπτικών μέτρων.

Αυτήν την ώρα συνεδριάζει, υπό την προεδρία του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Μπρούλια, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας του δήμου. Επίσης, ξεκίνησε η σήμανση γύρω από τα 88 εγκαταλελειμμένα επικίνδυνα κτίρια της Αθήνας, αποκλείοντας τη διέλευση πεζών και τη στάθμευση οχημάτων κάτω από αυτά.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς δεν έχουν καταγραφεί ζημιές, ενώ οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και στα υπόλοιπα δημοτικά κτίρια.

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση σεισμού

H Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας παρέχει χρήσιμες συμβουλές για τη σωστή προετοιμασία σε περίπτωση σεισμού, ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Σεισμός-Κ.Μητσοτάκης: Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κρατικό μηχανισμό

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον κρατικό μηχανισμό που ανταποκρίθηκε άμεσα και αντέδρασε πολύ γρήγορα μετά τον σεισμό.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ενημέρωσε ότι όλο το σύστημα Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών και της Αυτοδιοίκησης βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει «επιτερπής»

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekdromi.jpg
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
Οι καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί είναι δύσκολες. Κανείς δεν τους καλύπτει, η ευθύνη είναι όλη δική τους.
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
panelladikes 2023
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
ypaith3.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...
Τώρα κατάλαβαν ότι η φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι...υποχρεωτική και δεν μπορεί να μην εγγραφεί σε σχολείο μαθητής μέχρι το Γυμνάσιο...
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...