29 κορυφαία αρχαία θέατρα της Ελλάδας

Στο ΔΙΑΖΩΜΑ συμμετέχουν άνθρωποι αποφασισμένοι. να κάνουμε πράξη την αγάπη μας για τα μνημεία και την πολιτιστική κληρονομιά. Επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους είναι η ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων, η εξεύρεση πόρων και η ένταξή τους στην καθημερινότητα μας.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος Σταύρος Μπένος τα αρχαία θέατρα αποτελούν μοναδικά δείγματα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής. Κορυφαία επιτεύγματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Έργα τέχνης που κατασκευάσθηκαν για να φιλοξενήσουν έργα τέχνης. Οικοδομήματα που συγκεντρώνουν στη δομή, στα μέρη, αλλά και στις λεπτομέρειές τους την πρωτοτυπία, τη χάρη, την αγχίνοια, την έκφραση της δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών, δηλαδή ό,τι καλύτερο διαθέτει το ελληνικό πνεύμα. Κτίσματα που αιώνες τώρα διατηρούν ζωντανή και σύγχρονη τη χρηστικότητα και τη μοναδικότητα της μορφής τους.

Παρακάτω το alfavita σας παρουσιάζει 29 αρχαία θέατρα της Ελλάδας αλλά γνωστά στο ευρύ κοινό άλλα όχι, όπου η ομάδα διάζωμα έχει εμπλακεί στην αποκατάστασή αλλά και στην ανάδειξή τους.

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΦΙΛΟΧΙΚΟΥ ΑΡΓΟΥΣ

Στον οικισμό Καινούργιο της κοινότητας Αμπελακίων, που απέχει 12 χλμ. από την Αμφιλοχία διατηρούνται τα ερείπια αρχαίας πόλης, η οποία ταυτίζεται με τη γνωστή από τον Θουκυδίδη σημαντική πόλη της Ακαρνανίας, το Αμφιλοχικό Άργος.

Η θέση του θεάτρου του Αμφιλοχικού Άργους είναι γνωστή ήδη από το 1916, αλλά δεν έχει ακόμα ερευνηθεί ανασκαφικά, γι’ αυτό και είναι ορατές μόνο ορισμένες λιθόπλινθοι του κοίλου.

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

Το θέατρο χτίστηκε σε δυο φάσεις, σε πλαγιά του Κυνόρτιου όρους:
η πρώτη φάση χρονολογείται στα τέλη του 4ου αιώνα π. Χ. και

η δεύτερη στα μέσα του 2ου αιώνα π. Χ.

Όπως σώζεται σήμερα, το θέατρο παρουσιάζει την τριμερή χαρακτηριστική διάρθρωση των ελληνιστικών θεάτρων: κοίλο, ορχήστρα και σκηνικό οικοδόμημα. 

Αρχαίο θέατρο Αμβρακίας (μεγάλο)

Το μεγάλο θέατρο της αρχαίας Αμβρακίας αποκαλύφθηκε -αποσπασματικά σωζόμενο- εντός των τειχών της αρχαίας πόλης, μέσα στον πολεοδομικό ιστό της Άρτας.

Χρονολογείται στα τέλη του 4ου με αρχές του 3ου αι. π.Χ., την ίδια περίπου περίοδο κατά την οποία υπολογίζεται και η κατασκευή του μικρού θεάτρου της αρχαίας πόλης.

Αρχαίο θέατρο Αμβρακίας (μικρό)

 

Το μικρό θέατρο της Αμβρακίας βρίσκεται στο κέντρο της σημερινής πόλης της Άρτας, θέση που συμπίπτει με το ΒΔ τμήμα της αρχαίας πόλης.

Κατασκευάστηκε στα τέλη του 4ου με αρχές του 3ου αι. π.Χ., ενώ παρέμεινε σε χρήση μέχρι και τα μέσα του 2ου αι. π.Χ.

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

Το αρχαίο θέατρο της Αμφίπολης, το οποίο δεν έχει ερευνηθεί ακόμα, βρίσκεται βορειοανατολικά του αρχαίου Γυμνασίου, εντός των μακρών τειχών της αρχαίας Αμφίπολης και προς το ανατολικό τους τμήμα.

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΡΓΙΝΑΣ

Το θέατρο της αρχαίας πόλης των Αιγών βρίσκεται στη Βεργίνα, στον νομό Ημαθίας. Το θέατρο και το γειτονικό ανάκτορο σχηματίζουν ενιαίο οικοδομικό συγκρότημα το οποίο σχεδιάστηκε και κτίστηκε στο δεύτερο μισό του 4ου αιώνα π.Χ.

Αρχαίο θέατρο Αχαρνών

 

Το θέατρο χτίστηκε στο κέντρο των αρχαίων Αχαρνών που συμπίπτει με το κέντρο της σύγχρονης πόλης (Περιοχή Αυλίζας )

Το Θέατρο των αρχαίων Αχαρνών παρουσιάζει την τριμερή χαρακτηριστική διάρθρωση των κλασικών-ελληνιστικών Θεάτρων: κοίλο ορχήστρα και σκηνικό οικοδόμημα. 

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΟΡΤΥΝΑΣ (Μεγάλο)

Ο αρχαιολογικός χώρος της Γόρτυνας βρίσκεται στο Δήμο Γόρτυνας, στην Κρήτη. Το μεγάλο θέατρο της Γόρτυνας είχε λαξευτεί στη νοτιοανατολική πλαγιά του λόφου της Ακρόπολης, στην απέναντι πλευρά του Ληθαίου ποταμού όπου βρίσκονταν το Ωδείο και η Αγορά.

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΕΛΦΩΝ


Το αρχαίο θέατρο Δελφών βρίσκεται εντός του ιερού του Πυθίου Απόλλωνος και συγκεκριμένα στη βορειοδυτική γωνία του, σε επαφή με τον περίβολο του τεμένους. Το πρώτο λίθινο θέατρο κτίζεται από ντόπιο ασβεστόλιθο τον 4ο αι. π.Χ. Το 160/159 π.Χ. ο Ευμένης ο Β΄, βασιλιάς της Περγάμου, χρηματοδοτεί την επισκευή του θεάτρου, που αποκτά πιο μνημειακή μορφή.

Η σημερινή μορφή του θεάτρου ανάγεται στους πρώιμους ρωμαϊκούς χρόνους (1ος αι. μ.Χ.).
 


ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ

Το θέατρο της Αρχαίας Δημητριάδος βρίσκεται μέσα στα όρια των τειχών της αρχαίας Δημητριάδος, στη θέση «στα Δόντια» κοντά στη συνοικία των Ν. Παγασών του Δήμου Βόλου.

Κατασκευάστηκε από το Δημήτριο Πολιορκητή - ταυτόχρονα με την ίδρυση της αρχαίας πόλης - απέναντι από το ανάκτορο των Μακεδόνων βασιλέων και κάτω από το λόφο όπου ήταν ιδρυμένο το ηρώο των Αρχηγετών και Κτιστών της πόλης της Δημητριάδος.

Έχει υποστηριχτεί ότι το θέατρο εξυπηρετούσε και τις ανάγκες ηρώου.

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΗΛΟΥ

Το Θέατρο της Δήλου άρχισε να οικοδομείται λίγο μετά το 314 π.Χ. και ολοκληρώθηκε μετά από 70 χρόνια.

Το κοίλον, το τμήμα για τους θεατές στηριζόταν σε έναν καλοχτισμένο μαρμάρινο αναλημματικό τοίχο. Χωρίζεται σε δύο διαζώματα με 26 και 17 βαθμίδες, στις οποίες μπορούσαν να καθίσουν 6.500 περίπου θεατές.

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

Το θέατρο του Διονύσου βρίσκεται στη νότια πλευρά της Ακρόπολης και ήταν το κέντρο των θεατρικών παραστάσεων που διοργανώνονταν στην αρχαία Αθήνα. Στα Μεγάλα Διονύσια που γιορτάζονταν τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, όλοι οι Αθηναίοι πολίτες παρακολουθούσαν θεατρικούς αγώνες τους οποίους χρηματοδοτούσαν εύποροι πολίτες (χορηγοί).

Τη γιγαντιαία έκταση με την ολόλιθη κατασκευή του το θέατρο την απόκτησε μετά τα μέσα του 4ου αιώνα π. Χ.

 

Το Θέατρο του Διονύσου σε φωτογραφία του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (1897)
Το Θέατρο του Διονύσου σε φωτογραφία του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (1897)

Αρχαίο θέατρο Δωδώνης

Το θέατρο της Δωδώνης είναι ένα από τα μεγαλύτερα της αρχαιότητας με χωρητικότητα 15.000-17.000 περίπου θεατών.

Οικοδομήθηκε στις αρχές του 3ου αι. π.Χ., επί βασιλείας Πύρρου (297-272 π.Χ.) και συνδέεται με την τέλεση των Ναίων, γιορτή προς τιμήν του Ναΐου Διός. Τα Νάια τελούνταν πιθανότατα κάθε τέσσερα χρόνια και περιλάμβαναν αγώνες γυμνικούς (αθλητικούς), δραματικούς (παραστάσεις τραγωδίας και κωμωδίας), πιθανότατα μουσικούς και ιππικούς καθώς και αρματοδρομίες.

ΩΔΕΙΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

Το Ωδείο αποτελεί τμήμα του συγκροτήματος του «Γυμνασίου» και βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Ασκληπιείου της Επιδαύρου, στο Δήμο Ασκληπιείου του Νομού Αργολίδας. Το κυρίως κτίριο του συγκροτήματος χρονολογείται στην ελληνιστική εποχή, ενώ το Ωδείο είναι ρωμαϊκή προσθήκη του 2ου ή του 3ου μ.Χ. αι. Καταστράφηκαν πιθανότατα με τους σεισμούς του 6ου μ.Χ. αι., και ανασκάφηκαν  από την Αρχαιολογική Εταιρεία, με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Π. Καββαδία την περίοδο 1884 -1899, (1891 το ωδείο).

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΡΕΤΡΙΑΣ

Το αρχαίο θέατρο βρίσκεται σήμερα στη συνοικία Θεάτρου, στον δήμο Ερέτριας του νομού Ευβοίας.

Η πρώτη οικοδομική φάση του χρονολογείται πιθανόν στο τελευταίο τρίτο του 4ου αιώνα π. Χ. και η δεύτερη γύρω στο 300 π. Χ. Κατά την τρίτη και τελευταία οικοδομική φάση, μετά το 198 π. Χ., επεκτάθηκε το κτίριο της σκηνής, ενώ στους ρωμαϊκούς χρόνους χρησιμοποιήθηκε και ως αρένα για αγώνες μονομάχων.

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΗΛΙΔΑΣ

Το αρχαίο θέατρο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της αγοράς της αρχαίας πόλης Ήλιδος, σε μια παλιά αναβαθμίδα του Πηνειού ποταμού. Το θέατρο αυτό παρουσιάζει την μάλλον σπάνια ιδιομορφία ότι το κοίλο του ήταν χωμάτινο. Κτίστηκε τον 4ο αι. π.χ. και υπέστη μετασκευές στα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια.

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ - ΣΤΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ​

Το θέατρο - στάδιο της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στην οδό Απελλού, στην περιοχή της πλατείας Ναβαρίνου. Είναι ένα κτήριο θεαμάτων στο οποίο συνδυάζονται δύο τύποι κτηρίων, του θεάτρου (ως προς τη διαμόρφωση του κοίλου στη μία πλευρά) και του σταδίου (ως προς το μήκος και την ευθύγραμμη διαμόρφωση στις μακριές πλευρές).
 

ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το Ωδείο βρίσκεται στο μέσον της ανατολικής πτέρυγας της αγοράς των αυτοκρατορικών χρόνων στη Θεσσαλονίκη. Χτίστηκε τον 2ο αιώνα μ. Χ., στη θέση ενός προϋπάρχοντος ορθογώνιου βουλευτηρίου του 1ου αιώνα π.Χ., και κατά τη φάση του 3ου αιώνα μ.Χ., το ωδείο ήταν ένα στεγασμένο κτήριο χωρητικότητας 300 ατόμων.

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΘΟΡΙΚΟΥ

Το αρχαίο θέατρο στον Θορικό αναπτύσσεται στη  βραχώδη πλαγιά του παράκτιου λόφου Βελατούρι,  σε άμεση συνέχεια  του ανασκαμμένου οικισμού του αρχαίου Δήμου των Θορικίων. Στο άμεσο περιβάλλον του, βρίσκεται προς τα Δ οικία και εργαστήριο καθαρισμού μετάλλων (πλυντήριο), και νότια της ορχήστρας νεκροταφείο σε χρήση από τον 6ο έως τον 4ο αι. π.Χ.

Αρχαίο θέατρο Θορικού


Αρχαίο θέατρο Ικαρίας Αττικής

Το αρχαίο θέατρο Ικαρίας Αττικής βρίσκεται στο θρησκευτικό και διοικητικό κέντρο του αρχαίου δήμου του Ικαρίου στο σημερινό Διόνυσο Αττικής. Από το θεατρικό χώρο σώζονται ελάχιστα οικοδομικά κατάλοιπα, λόγω μεταγενέστερων παρεμβάσεων. Το κοίλο έχει καταστραφεί από τη διάνοιξη δρόμου τον 19ο αιώνα
 

Αρχαίο Θέατρο Κασσώπης (Μεγάλο θέατρο)

Η Κασσώπη βρίσκεται στις νότιες υπώρειες του Ζαλόγγου στο νέο καλλικρατικό Δήμο Πρέβεζας, του Νομού Πρέβεζας.

Το μεγάλο Θέατρο κατασκευάστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. στις υπώρειες της βορειοδυτικής ακρόπολης της αρχαίας πόλης, με απρόσκοπτη θέα στη χερσόνησο της Πρέβεζας, τον Αμβρακικό κόλπο, το Ιόνιο πέλαγος, τη Λευκάδα και τα ακαρνανικά όρη. 

ΜΙΝΩΙΚΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΚΝΩΣΟΥ - ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο θεατρικός χώρος της Κνωσού βρίσκεται έξω και βορειοδυτικά. του ανακτόρου και κατασκευάστηκε τη Νεοανακτορική περίοδο. Πρόκειται για μια κατασκευή που αποτελείται από δύο πτέρυγες σε σχήμα Γ, την ανατολική και τη νότια, αποτελούμενη από χαμηλές και πλατειές βαθμίδες.

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΙΣΘΜΟΥ - ΚΕΦΑΛΟΥ ΚΩ

Το αρχαίο θέατρο Ισθμού – Κέφαλου βρίσκεται στη θέση «Παλάτια» Κεφάλου, στον δήμο Ηρακλειδών, στην Κω. Το θέατρο βρέθηκε κοντά στα ερείπια ναού δωρικού ρυθμού αφιερωμένου στον Ασκληπιό και την Υγεία και οικοδομήθηκε κατά την ελληνιστική περίοδο.


ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ Α'

Το μεγαλειώδες A' αρχαίο θέατρο της πόλης κατασκευάστηκε στις νότιες υπώρειες του λόφου «Φρούριο», όπου βρισκόταν οχυρωμένη η αρχαία ακρόπολη και είχε προσανατολισμό προς νότο, προς τη λεγόμενη ελεύθερη αρχαία αγορά η οποία σύμφωνα με ασφαλείς αρχαιολογικές ενδείξεις τοποθετείται στο κέντρο της σημερινής πόλης. 


ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

Το Θέατρο της αρχαίας Μεσσήνης λειτουργούσε και ως χώρος μαζικών συγκεντρώσεων πολιτικού χαρακτήρα.
Η πρώτη οικοδομική φάση του Θεάτρου της Μεσσήνης χρονολογείται στον πρώιμο 3ο αιώνα π.X.

Η σκηνή με το προσκήνιο ανακατασκευάστηκαν στα χρόνια των αυτοκρατόρων Αυγούστου και Tιβερίου πάνω στα ερείπια της ελληνιστικής σκηνής, ενώ επισκευές μεγάλης κλίμακας πραγματοποιήθηκαν στο Θέατρο γύρω στα μέσα του 2ου αιώνα μ.X.

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Το θέατρο της Μυτιλήνης είναι χτισμένο στις δυτικές παρυφές της αρχαίας πόλης, στο λόφο της Αγίας Κυριακής. Τα παλαιότερα σωζόμενα αρχιτεκτονικά μέλη υποδεικνύουν ότι το μνημείο κτίσθηκε στους πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους.


Η μορφή στην οποία σώζεται σήμερα αντιστοιχεί στην τελευταία οικοδομική φάση του, την υστερορωμαϊκή.

ΩΔΕΙΟ ΡΟΔΟΥ

 

Το ωδείο της Ρόδου  βρίσκεται στην αρχαία ακρόπολη, επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο εντός της πόλης της Ρόδου.

Χρονολογείται πιθανώς στον 2ο αι. π.Χ.

 

ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΣΑΜΟΥ

Το θέατρο είναι κτισμένο στην πλαγιά της Μονής Παναγίας Σπηλιανής στο Πυθαγόρειο της Σάμου.  Από το θέατρο ήρθαν στο φως λιγοστά κατάλοιπα.

Κατασκευάστηκε στους ρωμαϊκούς χρόνους και φαίνεται ότι αποτελείτο από κοίλο, ορχήστρα και σκηνή.

Σήμερα στο χώρο βλέπει κανείς μία νέα ξύλινη εγκατάσταση με ορχήστρα και καθίσματα, η οποία μπορεί να 
φιλοξενήσει 750 περίπου θεατές
 

ΜΙΝΩΙΚΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΦΑΙΣΤΟΥ

Στο ανάκτορο της Φαιστού, και συγκεκριμένα στη δυτική αυλή του, βρίσκεται ένας θεατρικός χώρος με βασικές ομοιότητες με αυτόν της Κνωσού , ο οποίος κατασκευάστηκε κατά την Παλαιοανακτορική περίοδο, ενώ συνέχισε να χρησιμοποιείται και στη Νεοανακτορική.

Αποτελείται από 8 πλατιές βαθμίδες στις οποίες κάθονταν οι θεατές και παρακολουθούσαν τα δρώμενα που λάμβαναν χώρα στη Δυτική Αυλή: θρησκευτικές τελετές, ιερούς χορούς ή αθλητικούς αγώνες.

σχετικά άρθρα

Οδηγίες αυτόματης Εγγραφής για το επίδομα των 600 ευρώ
Οδηγίες αυτόματης Εγγραφής για το επίδομα των 600 ευρώ
Μέσα στην εβδομάδα ξεκινάει η εγγραφή των ενδιαφερόμενων για το επίδομα των 600 ευρώ στην Εργάνη και μετά η ένταξη σε τηλεκατάρτιση 100 ωρών ώστε να...
Οδηγίες αυτόματης Εγγραφής για το επίδομα των 600 ευρώ
Τι απάντησε ο διευθυντής για πιέσεις και προσωπικά στοιχεία συμμετοχής στην εξ αποστάσεως: Παράσταση των Παρεμβάσεων στη Δ/θυνση Β/βάθμιας Δ. Θεσ/νίκης
Τι απάντησε ο διευθυντής για πιέσεις και προσωπικά στοιχεία συμμετοχής στην εξ αποστάσεως: Παράσταση των Παρεμβάσεων στη Δ/θυνση Β/βάθμιας Δ. Θεσ/νίκης
Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση των Αγωνιστικές Παρεμβάσεων ΔΕ Θεσσαλονίκης
Τι απάντησε ο διευθυντής για πιέσεις και προσωπικά στοιχεία συμμετοχής στην εξ αποστάσεως: Παράσταση των Παρεμβάσεων στη Δ/θυνση Β/βάθμιας Δ. Θεσ/νίκης