Η Τράπεζα "εξαφάνισε" τα χρήματά της: Εχασε τις οικονομίες μιας ζωής
Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων

Απεργία πείνας μπροστά από το κεντρικό κτίριο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, στο κέντρο της πόλης, έχει ξεκινήσει μια 70χρονη γυναίκα από την Αθήνα, η οποία καταγγέλλει ότι έχασε όλη της την περιουσία, περίπου 160.000 ευρώ, με τη μετατροπή του καταθετικού της λογαριασμού σε επενδυτικό τον Απρίλιο του 2015.

Οπως καταγγέλλει στην «Εφ.Συν.» η Βασιλική Παπαδοπούλου-Αντζά, η οποία κατοικεί μόνιμα στο Αιγάλεω, όταν η ίδια χρειάστηκε να κάνει μια σοβαρή επέμβαση, ο γιος της αποφάσισε να σπάσει τον προθεσμιακό λογαριασμό που διατηρούσαν στο υποκατάστημα Περιστερίου της Τράπεζας Χανίων.

Τότε ο διευθυντής του υποκαταστήματος τον έπεισε να βάλει τα υπόλοιπα χρήματα στον επενδυτικό λογαριασμό «ΑΠΟΔΙΔΩ», υποσχόμενος αποδόσεις 1,8% επιπλέον από τις κοινές προθεσμιακές καταθέσεις.

«Δεν πήραμε ποτέ στα χέρια μας την τελευταία σελίδα του συμβολαίου που έλεγε ότι τα χρήματά μας μετατρέπονται σε μετοχές της τράπεζας και ότι ο λογαριασμός ήταν επενδυτικός. Ο συγκεκριμένος διευθυντής, ακολουθώντας εντολές της τράπεζας, κατάφερε με τον ίδιο τρόπο να πουλήσει το συγκεκριμένο προϊόν σε μας, αλλά και σε εκατοντάδες άλλους ανυποψίαστους καταθέτες» λέει η κ. Παπαδοπούλου-Αντζά.

Από τα 35 στα 3 ευρώ

Τον περασμένο Δεκέμβριο, σε μια θυελλώδη γενική συνέλευση της τράπεζας, η διοίκηση ανακοίνωσε τη ραγδαία πτώση της τιμής των μετοχών εν όψει της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία κρίθηκε αναγκαία για τη διάσωσή της.

Τότε ανακοινώθηκε πως από τα 35 η μετοχή θα έπεφτε στα 3 ευρώ, ώστε να συμμετάσχουν και θεσμικοί επενδυτές στην ανακεφαλαιοποίηση, γεγονός που προκάλεσε θυελλώδεις αντιδράσεις από τους μικρομετόχους, ειδικά εκείνους που είχαν δεχτεί να μετατραπούν οι καταθέσεις τους σε συνεταιριστικές μερίδες της τράπεζας και σε μια νύχτα είδαν τις οικονομίες τους να εξανεμίζονται.

«Αποφάσισα να έρθω στα Χανιά και να παλέψω ακόμα και με την ίδια μου τη ζωή για το δίκιο μου» λέει στην «Εφ.Συν.» η 70χρονη, που διανύει την 5η ημέρα απεργίας πείνας.

«Εξήγησα στον διευθυντή της τράπεζας πως έχω σοβαρό πρόβλημα υγείας και χρειάζεται να κάνω και νέα επέμβαση στο κεφάλι. Τους ζήτησα να μου δώσουν έστω ένα μέρος των χρημάτων μου για να σώσω τη ζωή μου και δεν έχει έρθει ένας άνθρωπος από την τράπεζα να μου δώσει ένα ποτήρι νερό. Κοιμάμαι τα βράδια στο πάρκο απέναντι από το μέγαρο της τράπεζας και είμαι αποφασισμένη να φτάσω μέχρι τέλους. Αφού μου πήραν τις οικονομίες μιας ζωής, ας πάρουν και τη ζωή μου μια ώρα αρχύτερα» λέει η ίδια.

Μιχάλης Μαρακάκης

Ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, Μιχάλης Μαρακάκης, μας είπε ότι γνωρίζει πολύ καλά την υπόθεση, αλλά έχει εξηγήσει και στην ίδια τη γυναίκα πως δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό |

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, Μιχάλη Μαρακάκη, ο οποίος μας είπε ότι γνωρίζει πολύ καλά την υπόθεση, αλλά έχει εξηγήσει και στην ίδια τη γυναίκα ότι δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό.

«Οι μετοχές της συγκεκριμένης πελάτισσας παραμένουν στη διάθεσή της, πλέον η αξία τους είναι στα 14 ευρώ ανά μετοχή, ωστόσο υπάρχει απαγόρευση ρευστοποίησης από την Τράπεζα της Ελλάδος και δεν μπορούμε να της δώσουμε τα χρήματά της. Αντιθέτως, αν υπάρχουν ακόμα χρήματα στον καταθετικό λογαριασμό της, ασφαλώς αυτά είναι στη διάθεσή της» μας λέει ο ίδιος.

Για την ουσία της υπόθεσης ο κ. Μαρακάκης εξηγεί πως τον Δεκέμβριο προτάθηκε σε όλους τους παλαιούς μετόχους να επανεπενδύσουν στην τράπεζα, να αγοράσουν με τη χαμηλή τιμή (σ.σ. η τιμή αγοράς κατέληξε στα 5 ευρώ) «και σήμερα όσοι μας εμπιστεύτηκαν βγήκαν κερδισμένοι αφού η τιμή της μετοχής έχει φτάσει στα 14 ευρώ».

Για το «ρίσκο» των επενδυτικών λογαριασμών ο πρόεδρος της τράπεζας λέει πως όλοι οι καταθέτες είχαν ενημερωθεί και πως επωφελήθηκαν όσο απολάμβαναν τις υψηλές αποδόσεις των συγκεκριμένων προϊόντων.

«Τώρα βρισκόμαστε σε μια περίοδο ύφεσης και είναι φυσικό να υπάρχουν παράπονα, όμως είμαι βέβαιος πως το επόμενο διάστημα τα πράγματα θα πάνε καλύτερα και η αξία των μετοχών θα ανέβει κι άλλο» τονίζει.

Καμία ενημέρωση