Thumbnail
Η εταιρεία κατάφερε να μειώσει κόστος της εξόρυξης άνθρακα από 130 – 140 δολάρια ανά τόνο σε 23,8 δολάρια

Επιμέλεια: AlfaVita.gr

Έγκλημα με τη σφραγίδα του νεοφιλελευθερισμού και θυσία στο βωμό της ελεύθερης αγοράς και του κέρδους, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το τραγικό γεγονός στο ανθρακωρυχείο της Τουρκίας. Ιδιωτικοποίηση, πολιτικές απελευθέρωσης της ενέργειας και περιορισμός των δικαιωμάτων και των κανόνων ασφαλείας, βρίσκονται πίσω από τη σφαγή, όπως τη χαρακτηρίζει, η Επαναστατική Συνομοσπονδία Εργαζομένων (DISK).

Ο ιδιοκτήτης του ανθρακωρυχείου στο εσωτερικό του οποίου βρήκαν το θάνατο πάνω από 232 εργάτες, σε συνέντευξή του πριν δύο χρόνια ανέφερε, ότι μετά την απόκτηση του ορυχείου από κράτος μειώθηκε σημαντικά το κόστος εξόρυξης.  

Συγκεκριμένα, o Alp Gurkan ,ο ιδιοκτήτης του ομίλου, είχε δηλώσει σε δημοσιογράφο της Hürriyet στις 30 Σεπτεμβρίου του 2012, ότι η εταιρεία κατάφερε να μειώσει κόστος της εξόρυξης άνθρακα από 130 – 140 δολάρια ανά τόνο σε 23,8 δολάρια, χάρη στις  νέες μεθόδους  εκμετάλλευσης τους ιδιωτικού τομέα.

Η Soma Holding, η οποία είναι σήμερα μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής άνθρακα της Τουρκίας με 5,5 εκατομμύρια τόνους ετήσια παραγωγή, διατηρεί το ορυχεία της στην περιοχή Σομά από το 1984. Ο Gurkan είπε ότι η εταιρεία άρχισε να αναπτύσσεται μετά την απόφαση της κυβέρνησης να δώσει όλα τα δικαιώματα από τα ορυχεία άνθρακα στις επιχειρήσεις.  Αυτό ξεκίνησε όταν το Υπουργείο ενέργειας ξεκίνησε να παραχωρεί όλα τα δικαιώματα  στις εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας, αντί να τις χρεώνει για την εξόρυξη άνθρακα, κάτι , που έκανε για 30 χρόνια μέσα από τις δημόσιες, Τούρκικες Επιχειρήσεις Άνθρακα (TKI).  Ως εκ τούτου, οι διαγωνισμοί για τα ορυχεία άνοιξαν το 2005.

Η SOMA Holdings, κέρδισε το διαγωνισμό για το ανθρακωρυχείο και δεσμεύτηκε για το κόστος εξόρυξης στα 23,8 δολάρια ανά τόνο, καθώς και για ένα ενοίκιο της τάξεως του 15% για τις Τ.Ε.Α.. Από τότε μέχρι σήμερα κατάφερε να αυξήσει την παραγωγή σε 250.000 τόνους κατά μέσο όρο το μήνα και να μπει δυναμικά στην αγορά της βιομηχανίας και της θέρμανσης.

Καταγγελίες για εγκληματικές ελλείψεις μέτρων ασφαλείας

Εκτός όμως από τα κέρδη και τις μεγάλες αποδόσεις στην παραγωγή η ιδιωτικοποίηση του ανθρακωρυχείου, φαίνεται  σύμφωνα με δημοσεύματα, ότι είχε αμελήσει και περιορίσει σε εγκληματικό βαθμό τα μέτρα ασφαλείας των εργαζομένων. Αυτό  καταγγέλλει,ο επικεφαλής του συνδικάτου των ανθρακωρύχων της Τουρκίας Ντεβ-Μαντέν, το οποίο ανήκει στη Συνομοσπονδία Προοδευτικών Συνδικάτων Εργαζομένων Τουρκίας,  Ταϊφούν Γκιοργκούν.

 Η κυβέρνηση είχε απορρίψει εξεταστική επιτροπή

Τον Ιανουάριο στην ίδια περιοχή είχε συμβεί πάλι ατύχημα για το οποίο τα κόμματα της αντιπολίτευσης  CHP, MHP και BDP είχαν ζητήσει εξεταστική επιτροπή.

Η πρόταση για τη σύσταση της επιτροπής απορρίφθηκε με τις αρνητικές ψήφους των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος AKP.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Βίδα σε γεύμα από φοιτητική λέσχη
Βίδα σε γεύμα φοιτητή από τη φοιτητική λέσχη: Πώς συνέβη – Τι απαντά η υπεύθυνη
Τι ανακοίνωσε η υπεύθυνη μέριμνας για το απίστευτο περιστατικό στη φοιτητική λέσχη του Πολυτεχνείου Κρήτης
Βίδα σε γεύμα φοιτητή από τη φοιτητική λέσχη: Πώς συνέβη – Τι απαντά η υπεύθυνη
εκπαιδευση
Τι συμβαίνει στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής - Γιατί η ΟΛΜΕ καταγγέλλει τον Διευθυντή της;
Συνεχόμενες απορρίψεις μεταπτυχιακών λόγω «έλλειψης συνάφειας». Ακριβώς η ίδια ταλαιπωρία περιμένει πολλούς εκπιδευτικούς που έχουν αιτηθεί άδεια...
Τι συμβαίνει στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής - Γιατί η ΟΛΜΕ καταγγέλλει τον Διευθυντή της;