Πότε ανοίγουν Γυμνάσια-Λύκεια: Όλα τα σενάρια
Όλα τα σενάρια για Γυμνάσια-Λύκεια - Στόχος αυτή την εβδομάδα οι αποφάσεις

Στο «τραπέζι» όπως έχουν αναφέρει στελέχη της κυβέρνησης βρίσκεται η επαναλειτουργία και των σχολικών μονάδων των υπόλοιπων βαθμίδων, δηλαδή Γυμνασίων και Λυκείων.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ενημέρωσε την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ότι στόχος είναι να υπάρξει συνεδρίαση με τους ειδικούς αυτή την εβδομάδα ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Τα σενάρια για Γυμνάσια – Λύκεια

Για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, η 1η Φεβρουαρίου φαίνεται να είναι η πιθανότερη ημερομηνία έναρξης των δια ζώσης μαθημάτων σε όλες τις τάξεις, καθώς απορρίφθηκε το σενάριο να επιστρέψουν στις τάξεις μόνον οι μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Άλλωστε, η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας θα λάβει απόφαση, αφού περάσουν μερικές ημέρες μετά το άνοιγμα της αγοράς ώστε να επανεξετάσουν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα. 

Όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο επόμενος στόχος της κυβέρνησης υποτίθεται πως είναι το άνοιγμα όλων των σχολείων και η επιστροφή των μαθητών σε Γυμνάσια και Λύκεια.

Ωστόσο, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης άφησε να εννοηθεί ότι προέχει το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, καθώς λειτουργούν μόνο εποχιακά.

Λινού: Από βδομάδα οι αποφάσεις

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της επόμενης βδομάδας θα κρίνουν και το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων, σύμφωνα με την Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Αθηνά Λινού.

«Αν τα στοιχεία των τεστ είναι επαρκή και αυτά το επιτρέπουν, τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν πάλι όμως υπό προϋποθέσεις», δήλωσε συγκεκριμένα, μιλώντας στο ethnos.gr, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι είναι αναγκαίο να συνεχιστεί η κυκλική ώρα της προσέλευσης. Χαρακτήρισε δε απαραίτητη τη διενέργεια σποραδικών τεστ κατά του κορονοϊού στους μαθητές και δύο φορές το μήνα στους εκπαιδευτικούς

Δεν τελείωσε ο κίνδυνος

Μάλιστα, αυτή την Παρασκευή η επιτροπή του υπουργείου Υγείας θα συζητήσει το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων, καθώς και το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων και συνεπώς και τη μετακίνηση από νομό σε νομό. Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν το απόγευμα της ίδιας μέρας στην ενημέρωση για τον κορονοϊό.

Οι αποφάσεις θα έρθουν μια εβδομάδα μετά τις αντίστοιχες αποφάσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων. Αυτό βέβαια δεν θα πρέπει να στείλει στην κοινωνία το μήνυμα πως κάθε εβδομάδα η χώρα μας θα κάνει και ένα βήμα.

«Δεν θα πρέπει να θεωρούμε ότι κάθε εβδομάδα θα κάνουμε και ένα βήμα, επίσης δε θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι κάθε εβδομάδα ότι τα βήματα είναι προς τα μπροστά, μπορεί να υπάρξουν και στάσεις, και βήματα προς όπισθεν. Έχουμε ένα παράθυρο που εκμεταλλευόμαστε, αλλά δεν έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο, δεν τον έχουμε αφήσει πίσω μας, είναι δίπλα μας είναι και μπροστά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Ο ίδιος άφησε ανοιχτό «παράθυρο» για νέο lockdown που θα πρέπει να αποφασιστεί άμεσα αν χρειαστεί.

«Δεν πρέπει να διστάσουμε εφόσον παραστεί ανάγκη, θέλω να πιστεύω ότι δεν θα λάβουμε τις αποφάσεις με την ταχύτητα του φθινοπώρου, αλλά με την ταχύτητα της ανοίξεως. Η ταχύτητα σε αυτές τις αποφάσεις είναι συμφέρουσα» διευκρίνισε.

«Να μη θεωρούμε ότι τα βήματα θα είναι διαρκή. Εξετάζουμε (να ανοίξουν) και τα χιονοδρομικά κέντρα, και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, αλλά δεν είμαστε σε φάση όπου ο κίνδυνος τελείωσε και όλοι ένας ένας θα βγούμε (από τα μέτρα) και θα επανέλθουμε εκεί που ήμασταν στις 28 Απριλίου 2020… Είμαστε σε διαφορετική φάση» ξεκαθάρισε.

maskasxoleia13.jpg

Ειδικοί: Πρέπει όλα να γίνουν αργά και σταθερά

Οι επιστήμονες σπεύδουν να μειώσουν τις προσδοκίες για άμεση επαναλειτουργία της οικονομίας, αφού όπως εξηγούν πρώτα πρέπει να δούμε τα αποτελέσματα από το άνοιγμα των καταστημάτων και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε συζητήσεις για την επαναλειτουργία των υπόλοιπων τμημάτων της οικονομίας και της εκπαίδευσης.

Για παράδειγμα, πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται για ποιο λόγο, αφού άνοιξαν τα μαγαζιά χωρίς ραντεβού, η κυβέρνηση δεν προχώρησε - σε μερικό έστω - άνοιγμα της εστίασης.

Όπως εξηγούν τόσο στο κυβερνητικό, όσο και στο επιστημονικό επιτελείο, η ώρα της εστίασης δεν έχει έρθει ακόμα και ενδέχεται να αργήσει να φτάσει. Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο Νίκος Σύψας, ο οποίος μεταξύ άλλων ξεκαθάρισε πως «η εστίαση θα ανοίξει τελευταία». Μάλιστα, για να δικαιολογήσει τη δήλωσή του αυτή, υπογράμμισε πως «η επιδημιολογική επιβάρυνση τις γιορτές δεν ήταν μεγάλη, ακριβώς γιατί ήταν κλειστή η εστίαση».

Μπορεί τα κρούσματα να είναι μειωμένα και πολύ μακριά από τα αρνητικά ρεκόρ των 3.500 κρουσμάτων που ανακοίνωνε η χώρα στο πικ του δεύτερου κύματος, ωστόσο δεν είναι ο μόνος παράγοντας που θα καθορίσει το αν και πότε θα αρθεί το lockdown. Ο σημαντικότερος παράγοντας, ίσως παραπάνω από τα ημερήσια κρούσματα, είναι η πίεση στο σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γώγο, η αποκλιμάκωση στο σύστημα υγείας γίνεται «βασανιστικά αργά», ενώ ο ίδιος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις «κόκκινες περιοχές», οι οποίες αποτελούν τον φόβο και τον τρόμο των επιστημόνων.

Όλα αυτά τη στιγμή που το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, όχι μόνο βρίσκεται στην Ελλάδα, αλλά φαίνεται πως «ξέφυγε» από τις πύλες εισόδου της χώρας και, όπως έγινε γνωστό σήμερα, δύο κρούσματα εντοπίστηκαν σε Αττική και Κρήτη. Κανείς δεν ξέρει, λοιπόν, αν οι νοσούντες ήρθαν σε επαφή και μόλυναν περισσότερους ανθρώπους. Δεδομένου μάλιστα ότι το νέο στέλεχος του φονικού ιού έχει βρεθεί από τους επιστήμονες έως και 70% πιο μεταδοτικό.

Επιπλέον, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας πως ακόμα και σήμερα δεν γίνονται επαρκή τεστ από τον ΕΟΔΥ για να ξέρουμε που βρισκόμαστε. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, η οποία τόνισε ότι τα μοριακά τεστ το τελευταίο διάστημα έχουν πέσει κάτω από 10.000 ημερησίως τη στιγμή που στην κορύφωση της πανδημίας αυτά είχαν φτάσει τα 26.000.

«Είναι ανεπαρκής η εικόνα. Δεν υπάρχει πληροφορία. Αυτά που γίνονται (τα τεστ) είναι πολύ λίγα. Ο ΕΟΔΥ ενδέχεται να μην έχει κάνει τεστ σε μια περιοχή ή να έχει περάσει πολύ μεγάλη περίοδο από την τελευταία φορά που διενήργησε» συμπλήρωσε η ίδια.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως όχι μόνο δεν έχουμε ξεμπερδέψει από τον φονικό ιό, αλλά βρισκόμαστε στο κομβικότερο σημείο, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος να θεωρήσουμε ότι «νικάμε» τον φονικό ιό και μια σειρά λάθος κινήσεων να οδηγήσει την χώρα στο τρίτο πανδημικό κύμα, το οποίο και θα αποβεί καταστροφικό.

Η εστίαση

Το άνοιγμα της εστίασης τοποθετείται περί τα μέσα Φεβρουαρίου, ωστόσο οι πελάτες θα κάθονται αυστηρά σε εξωτερικούς και σε καμιά περίπτωση εντός των καταστημάτων.

Πάντως οι ειδικοί επιμένουν στο ότι το πιο ασφαλές είναι η άρση του lockdown να γίνει βήμα – βήμα ώστε να εξασφαλίζεται το αναγκαίο χρονικό διάστημα, περίπου 10 ημέρες, για να αξιολογείται η επίπτωση της κάθε δραστηριότητας που «ανοίγει» στην επιδημιολογική εικόνα.

Παραμένει υψηλό το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής

Μπορεί, λοιπόν, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας να βελτιώνεται τις τελευταίες μέρες, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να ισχύει για όλες τις περιοχές της χώρας μας.

Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής παρουσιάζει αύξηση.

«Σχετικά με τον ιό έχουμε παρατηρήσει μια μικρή αύξηση την τελευταία εβδομάδα της τάξης του 11% κατά μέσο όρο. Αυτό σημαίνει έναν επιπολασμό περίπου στο 0,5%, με άλλα λόγια προβλεπόμενους φορείς. Από το ιικό φορτίο στα λύματα μπορούμε και προβλέπουμε φορείς τόσους συμπτωματικούς τόσους ασυμπτωματικούς» αναφέρει ο Νίκος Θωμαϊδης καθηγητής αναλυτικής χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Πρώτο Θέμα και προσθέτει: «Η εκτίμηση είναι πως αν πάμε με προσοχή στο άνοιγμα του λιανεμπορίου και στην επιστροφή στους χώρους εργασίας, αν και πρέπει να τηρηθεί το μέτρο της τηλεργασίας, όπως οι αποστάσεις και όλα τα υγειονομικά μέτρα, είμαστε σε μια ελεγχόμενη κατάσταση με βάση την χαλάρωση των γιορτών. Τα μέτρα θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται με ευλάβεια».

«Στις 20 Οκτωβρίου είδαμε στη λύματα μια απότομη τεράστια αύξηση που σημαίνει πως κάτι έγινε. Αυτό αποτυπώθηκε στην βιαιότητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Αυτή την στιγμή απότομη αύξηση είδαμε μόνο τρεις χρονικές στιγμές μέσα στις γιορτές στις 26-27 Δεκεμβρίου, 31-1 Ιανουαρίου και 6-7 Ιανουαρίου. Στις γιορτές είχαμε μπει με το ελάχιστο ιικό φορτίο που είχαμε δει ποτέ.

Αυτό σημαίνει πως τα επεισόδια αύξησης δεν είχαν μεγάλη δυναμική τότε, όπως τώρα που παρατηρείται πως κάτι γίνεται. Την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου είχαμε μια αύξηση της τάξης κατά μέσο όρο 22% και την δεύτερη 11%. Αν την εβδομάδα που διανύουμε δεν δούμε άλλη αύξηση και δούμε μια σταθερότητα ή και μείωση σημαίνει πως πάμε καλά. Αν δούμε κι άλλη αύξηση τότε θα πρέπει να μαζευτούμε, διότι μπορεί ξαφνικά να δώσει τόση διάδοση στην κοινότητα, που να οδηγηθούμε στο τρίτο κύμα που όλοι φοβόμαστε» συμπλήρωσε αναφορικά με την αναμενόμενη αύξηση κρουσμάτων από τις τρεις χρονικές στιγμές χαλάρωσης μέσα στις γιορτές.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Χωρίς προαγωγικές εξετάσεις φέτος σε Γυμνάσια-Λύκεια

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

ΑΣΕΠ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ LTE με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Ούτε προφορικά - ούτε έκθεση!)

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

σχετικά άρθρα

Κακοποίηση παιδιών: Όχι στη συγκάλυψη σε εκπαιδευτικά ιδρύματα
Κακοποίηση παιδιών: Όχι στη συγκάλυψη σε εκπαιδευτικά ιδρύματα
Αρσάκεια: Όχι στη συγκάλυψη της κακοποίησης παιδιών σε εκπαιδευτικά ιδρύματα λένε οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις Δευτεροβάθμιας...
Κακοποίηση παιδιών: Όχι στη συγκάλυψη σε εκπαιδευτικά ιδρύματα
Δεκάδες μετασεισμοί στην Ελασσόνα - 4,1 Ρίχτερ ο τελευταίος
Δεκάδες μετασεισμοί στην Ελασσόνα - 4,1 Ρίχτερ ο τελευταίος
Περισσότεροι από 20 μετασεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ μετά τον τελευταίο σεισμό των 5,9 Ρίχτερ καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Ελασσόνα
Δεκάδες μετασεισμοί στην Ελασσόνα - 4,1 Ρίχτερ ο τελευταίος
Αξιολογία και αξιολόγηση (Α΄Μέρος)
Αξιολογία και αξιολόγηση (Α΄Μέρος)
Γράφει για την αξιολόγηση ο Γιάννης Σπυράλατος είναι Θεολόγος, Φιλόλογος και Ιστορικός της Φιλοσοφίας, μέλος του ‘’Εκπαιδευτικού Ομίλου’’ και της ΣΕ...
Αξιολογία και αξιολόγηση (Α΄Μέρος)