Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
camera videoskopisi
Ανακοίνωση από το Δ.Σ της Β ΕΛΤΕΕ Θεσσαλονίκης: Αμεση απόσυρση της τροπολογίας

Τη Δευτέρα 11 Μαΐου ξεκινά η επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων με τη Γ΄ Λυκείου για να ακολουθήσουν στις 18 Μαΐου οι υπόλοιπες τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου, με τις επιφυλάξεις και τους προβληματισμούς που έχουν καταθέσει σχεδόν όλοι οι σύλλογοι διδασκόντων.

Ενώ το βλέμμα όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι στραμμένο στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που σύντομα θα έρθει στη Βουλή και στις ασάφειες του ανοίγματος των σχολείων για το πώς τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί θα μείνουν ασφαλείς και υγιείς, η Yπουργός ξαναχτυπά καταθέτοντας μια αιφνιδιαστική, απαράδεκτη και επικίνδυνη τροπολογία, σε άσχετο νομοσχέδιο (του Υπουργείου Μετανάστευσης), για τη μετάδοση του μαθήματος σε πραγματικό χρόνο.

Η ρύθμιση προβλέπει τη δυνατότητα της απευθείας μετάδοσης διδασκαλίας που πραγματοποιείται δια ζώσης ταυτόχρονα σε μαθητές που συμμετέχουν εξ αποστάσεως σε περίπτωση επιδημικής νόσου ή σε περίπτωση φυσικών καταστροφών. Η Υπουργός δήλωσε ότι η ρύθμιση κατατέθηκε μετά από διαβούλευση με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Την ώρα που απαγορεύεται δια νόμου στα σχολεία η χρήση κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών που μπορούν να καταγράφουν εικόνα και ήχο, η Υπουργός φέρνει κάμερες μέσα στη σχολική τάξη.

Εκτός του γεγονότος ότι η τροπολογία αυτή έρχεται σε αντίθεση με άλλες νομοθεσίες που ισχύουν στα σχολεία, δημιουργούνται ερωτήματα σχετικά με ποια διαδικασία, ποιες τεχνικές παραμέτρους, ποια η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ανήλικων μαθητών; Πώς μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι τηρούνται οι αναγκαίες προδιαγραφές; Ποιος μπορεί να γνωρίζει και να εγγυηθεί για το ποιος βρίσκεται πίσω από την οθόνη του υπολογιστή που θα παρακολουθεί την αναμετάδοση του μαθήματος και πώς μπορεί να χρησιμοποιήσει τη διαδικασία αυτή; Τι θα γίνει με τους μαθητές που δε συναινούν οι γονείς να συμμετέχουν;

Οι προσωπικότητες των πολιτών και κυρίως των παιδιών είναι απαραβίαστες και δεν νομιμοποιείται καμία πλατφόρμα δεδομένων να τις καταγράφει και να τις αποθηκεύει εν αγνοία τους. Γεγονός είναι ότι κανείς μας δε θέλει να μείνει πίσω ούτε ένας μαθητής ωστόσο η ρύθμιση αυτή διαρρηγνύει την παιδαγωγική σχέση, μια σχέση εμπιστοσύνης, οικειότητας και κατανόησης μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητών, που με πολύ κόπο έχει χτιστεί και αποτελεί άλλο ένα δείγμα πρόχειρης και βεβιασμένης νομοθέτησης από την πλευρά του Υπουργείου. Η επιλογή της όποιας λύσης οφείλει να βρίσκεται εντός πλαισίου νομιμότητας και παιδαγωγικής κανονικότητας.

Η εκπαιδευτική διαδικασία δεν είναι δημόσια διάλεξη, δεν είναι ανακοίνωση σε επιστημονικό συνέδριο, το εκπαιδευτικό σενάριο δεν είναι κινηματογραφικό σενάριο είναι μια διαδικασία συνεχούς αλληλεπίδρασης και πλούσιων συναισθημάτων.

Αυτό που δε χωράει και δεν έχει θέση στο σχολείο, είναι η κάμερα και η βιντεοσκόπηση. Οφείλουμε όλοι να προφυλάξουμε την αξιοπρέπεια και την προστασία της προσωπικότητας κάθε παιδιού.Υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που λείπουν από τα σχολεία μας, όχι μια καθημερινότητα τύπου big brother.

Αυτή η τροπολογία που προσπαθεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία με ζωντανή αναμετάδοση και δεν έχει καμιά παιδαγωγική βάση, δεν είναι μόνο απαράδεκτη αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνη!

ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ!

 

Από το Δ.Σ της Β ΕΛΤΕΕ Θεσσαλονίκης

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σε δίκη εκπαιδευτικός για ατύχημα μαθητή σε διάλλειμα

Νέες Προκηρύξει ΑΣΕΠ για 5889 ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ

Τα αφόρητα SMS πίεσης του μετρ του Αχίλλειον στη Γεωργία Μπίτα

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η 1η ΕΤΗΣΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ Εκπαιδευτικών στον ΑΥΤΙΣΜΟ στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ 13Κ/2021 - Δήμοι: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ Lower - Proficiency (90 μόρια) σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ για 90 μόρια

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

katalipseis sxoleia
Θέλουμε ή όχι καταλήψεις Σχολείων;
«Θεωρούνται ακόμη και σήμερα αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα των μαθητών, που το «σιγοντάρουν» τόσο η πολιτεία όσο και οι σύλλογοι γονέων  και...
Θέλουμε ή όχι καταλήψεις Σχολείων;
ipourgeio_paideias
Διορισμοί ΕΕΠ: Διόρθωση του ΥΠΑΙΘ στις διαθέσιμες περιοχές διορισμού ανά κλάδο
Διόρθωση στο Παράρτημα «Διαθέσιμες περιοχές διορισμού ανά κλάδο», της Απόφασης της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων – Αναλυτικά το ΦΕΚ
Διορισμοί ΕΕΠ: Διόρθωση του ΥΠΑΙΘ στις διαθέσιμες περιοχές διορισμού ανά κλάδο
αστυνομία-πυροβολισμοί
Νέος Κόσμος: Ηχητικό ντοκουμέντο από ξυλοδαρμό 19χρονης από τον σύντροφό της
Ηχητικό ντοκουμέντο του ξυλοδαρμού της 19χρονης από τον αστυνομικό σύντροφό της στον Νέο Κόσμο - Ο 21χρονος συνελήφθη
Νέος Κόσμος: Ηχητικό ντοκουμέντο από ξυλοδαρμό 19χρονης από τον σύντροφό της