Επ΄ ώμου τσάντες (;)
Ένα άρθρο εκπαιδευτικού, με αφορμή τα στρατιωτικά παραγγέλματα γυμναστή σε μαθητές δημοτικού

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το γνωστό πλέον βίντεο από εκπαιδευτική εκδρομή δημοτικού σχολείου στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτη. Τα παιδιά είναι παρατεταγμένα σε σειρές (πολύ σωστά για την ασφάλειά τους). Ακούγονται στρατιωτικά παραγγέλματα από τον εκπαιδευτικό, οι μαθητές αναγκάζονται να φέρονται σαν στρατιωτάκια και το κλίμα σίγουρα παραπέμπει περισσότερο σε στρατιωτικό λόχο παρά σε τάξη μαθητών.

Μου δημιουργείται εύλογα το ερώτημα. Ποια παιδαγωγική και διδακτική αξία έχουν οι παραπάνω πρακτικές; Όποιος/α κάνει το πιο συντονισμένο βήμα, σέβεται και περισσότερο τους Έλληνες αγωνιστές; Ο ρόλος της παιδείας και του δασκάλου ΔΕΝ είναι αυτός. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από αληθινή μόρφωση και παιδεία. Την πραγματική αγάπη τους για τον πολιτισμό της πατρίδας τους και τον σεβασμό προς τους ανθρώπους οι οποίοι έπεσαν για χάρη του λαού δε θα την αποκτήσουν κάνοντας βήμα και εκτελώντας παραγγέλματα σαν στρατιώτες αλλά μαθαίνοντας την πραγματική ιστορία των αγώνων και των αγωνιστών. Γι΄αυτό είμαστε υπεύθυνοι όλοι οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία. Για να μεταλαμπαδεύσουμε γνώσεις, αξίες, αρχές και σεβασμό. Ο σεβασμός όμως δεν επιβάλλεται αλλά κερδίζεται. Ο σεβασμός προς τους νεκρούς αγωνιστές διδάσκεται και καλλιεργείται μέσα από τη διδακτική πράξη και την ουσιαστική και αντικειμενική ενασχόληση με την επιστήμη της ιστορίας. 

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.  Η στρατιωτικοποίηση το μόνο που μπορεί να δημιουργήσει είναι φανατισμό. Ας μην ξεχνάμε πώς λειτούργησαν όλα τα φασιστικά καθεστώτα που επικράτησαν πριν την έναρξη του Β΄ παγκοσμίου πολέμου. Τα χρόνια έχουν κυλήσει. Δεν βρισκόμαστε ούτε στο 1936 ούτε στο 1967. Δεν αξίζει στα παιδιά μας τέτοια διαπαιδαγώγηση. Η κοινωνία μας χρειάζεται μορφωμένους, συνειδητοποιημένους και κριτικά σκεπτόμενους αυριανούς πολίτες.

Ένας Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το ετήσιο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

googlenews4
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο GOOGLE NEWS 
viber67
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο VIBER

 

σχετικά άρθρα

ΝΤ Κεφαλονιάς Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ: Νίκη για την προστασία της μητρότητας!
ΝΤ Κεφαλονιάς Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ: Νίκη για την προστασία της μητρότητας!
Συνεχίζουμε για να κατοχυρωθεί νομοθετικά πως θα σταματήσουν οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, λόγω επαπειλούμενων κυήσεων!
ΝΤ Κεφαλονιάς Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ: Νίκη για την προστασία της μητρότητας!