Κατά της συγχώνευσης Παιδαγωγικού Πάτρας-Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας οι διευθυντές σχολείων
Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Διευθυντών Σχολικών Μονάδων ΠΕ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Π.Ε., με αφορμή το άρθρο 36 του σχεδίου νόμου του ΥΠ.Π.Ε.Θ. «Συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις» , το οποίο πρόκειται να ψηφιστεί στην Oλομέλεια της Βουλής τη Μεγάλη Δευτέρα 22-04-2019, έχει να επισημάνει τα εξής:

Στο άρθρο 36 του παραπάνω σχεδίου νόμου προβλέπεται η συγχώνευση του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών με το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας (κοινωνικών λειτουργών) του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα και η μετονομασία του σε «Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας».

Ταυτόχρονα, σε άλλες διατάξεις του σχεδίου νόμου προβλέπεται η ίδρυση αυτόνομων τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, χωρίς όμως να σχετίζονται με τα Παιδαγωγικά Τμήματα.

Θεωρούμε ότι με την παραπάνω συγχώνευση δημιουργείται σαφής κίνδυνος σύγχυσης των επιστημονικών πεδίων των τμημάτων, τα οποία είναι τελείως ασύμβατα ως προς το αντικείμενό τους, και ότι ανοίγονται επικίνδυνοι δρόμοι για το μέλλον των Παιδαγωγικών Τμημάτων, των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους, των επαγγελματικών δικαιωμάτων των εν ενεργεία δασκάλων, αλλά και την ίδια τη δομή και τον προσανατολισμό του δημοτικού σχολείου. 

Για τους παραπάνω λόγους καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει άμεσα τη ρύθμιση για τη συγχώνευση του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών με το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας και τη μετονομασία του σε «Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας».

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

             

 

Τηλέμαχος Κουντούρης                    Νικόλαος Μακεδών

σχετικά άρθρα

Το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων για τα ειδικά μαθήματα και τα ΤΕΦΑΑ
Το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων για τα ειδικά μαθήματα και τα ΤΕΦΑΑ
Το πρόγραμμα πανελλαδικών Εξετάσεων 2020 των ειδικών μαθημάτων και της πρακτικής δοκιμασίας για τα ΤΕΦΑΑ
Το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων για τα ειδικά μαθήματα και τα ΤΕΦΑΑ