Ζωή Χατζή: Το Δημόσιο Σχολείο και η Τέχνη
Ζωή Χατζή

Ημερίδα με θέμα “Η τέχνη δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα σε ένα σχολείο  πολιτισμού και ανθρωπιάς”, διοργάνωσε στις  6 Μαρτίου 2016, στο κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού  Σχολείου Γέρακα. Στην ημερίδα που περιλάμβανε σειρά  εισηγήσεων και συζητήσεις, πήραν μέρος πολλοί εικαστικοί, καλλιτέχνες άλλων ειδικοτήτων και αρκετές δεκάδες ενδιαφερόμενοι.

Δημοσιεύουμε  την εισήγηση με τίτλο “Το Δημόσιο σχολείο και η Τέχνη” που έκανε η Ζωή Χατζή, γλύπτρια, πρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων.

Το δημόσιο σχολείο, στο οποίο αναφέρεται ο τίτλος της εισήγησής μου, δεν είναι κάποιο υπερβατικό και διαχρονικό είδος σχολείου που θα πρέπει να επινοήσουμε.

Είναι το πραγματικό σημερινό δημόσιο σχολείο στο οποίο παρεμβαίνουμε συλλογικά για να το αλλάξουμε, επιδιώκοντας ώστε η Τέχνη (και η διδασκαλία της Τέχνης) να γίνει βασικό και αναπόσπαστο συστατικό στοιχείο του διδακτικού περιεχομένου και του συνόλου των μορφωτικών λειτουργιών του.

Δεν ξεκινάμε από κάποια αφηρημένη διανοητική κατασκευή ενός «ιδανικού» σχολικού «μοντέλου» που θα μπορούσε να υπάρχει έξω τόπου και χρόνου, στην Ελλάδα ή οπουδήποτε αλλού.  Ξεκινάμε πατώντας στο πραγματικό έδαφος των σχέσεων που διέπουν το υπαρκτό δημόσιο σχολείο, ειδικά μάλιστα στη χώρα μας στις συνθήκες της βαθιάς κρίσης και της μνημονιακής αποσύνθεσης και διάλυσης.