Thumbnail
Ελληνορωμαϊκή Πάλη

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2000 διεξήχθη στο Σίδνεϊ ο πιο ιστορικός αγώνας Ελληνορωμαϊκής Πάλης. Η ΔΟΕ τίμησε την περίσταση με το σχετικό βίντεο μέσα από το νεοσύστατο επίσημο τηλεοπτικό της κανάλι.

Ο Ρουλόν Γκάρντνερ έγινε παγκοσμίως γνωστός όταν σε εκείνους τους Ολυμπιακούς Αγώνες πήρε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία 130κ. ελληνορωμαϊκής πάλης, επικρατώντας στον τελικό του -αήττητου επί 13 χρόνια- Ρώσου πρωταθλητή Αλεξάντερ Καρέλιν. 

 Εζησε την ακμή και την παρακμή του στο μέγιστο βαθμό. Την περίοδο της δόξας του έγινε μια από τις πιο αναγνωρίσιμες προσωπικότητες στις ΗΠΑ, με εμφανίσεις στις εκπομπές της Οπρα Γουίνφρεϊ και του Ντέιβιντ Λέτερμαν, στο CNN και στο τηλεπαιχνίδι «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος;». Ηταν η περίοδος που πιστοποίησε την κυριαρχία του στα υπερβαρέα καθώς στέφθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής το 2001 στην Πάτρα και χάλκινος Ολυμπιονίκης το 2004 στην Αθήνα. Ισως να είχε καταφέρει να υπερασπιστεί το «στέμμα» του αν δεν υπήρχε το ατύχημα του Φεβρουαρίου του  2002. 

 Στο Γουαϊόμινγκ, οδηγώντας ένα σνόουμομπιλ με μεγάλη ταχύτητα, προσέκρουσε σ΄ ένα δέντρο. Το μηχανοκίνητο όχημα καταστράφηκε και ο Γκάρντνερ έμεινε μόνος και αβοήθητος σε μια περιοχή όπου η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους -30 βαθμούς Κελσίου... Μετά από 18 ώρες, η οικογένειά του και κάποιοι τον εντόπισαν, όμως είχε υποστεί βαριά κρυοπαγήματα στο πέλμα και οι γιατροί αναγκάστηκαν να ακρωτηριάσουν ένα από τα μεσαία δάκτυλα του ποδιού του. Σε ένα άθλημα όπου η δύναμη και η ισορροπία διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο, είναι απορίας άξιο πώς θα καταφέρει να παλέψει. «Εχω προσαρμοστεί πλέον και δεν με ενοχλεί το πρόβλημά μου» έχει δηλώσει ο Γκάρντνερ που με... ανατριχιαστικό τρόπο ομολόγησε πως «ακόμη κρατάω το δάκτυλο στο ψυγείο μου... Η σύζυγός μου δεν έχει πρόβλημα. Απλώς, μου θυμίζει ό,τι πέρασα!»

 Τα παιδικά του χρόνια μόνο εύκολα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Ηταν ένα από τα εννέα παιδιά ενός αγρότη στο Αφτον, ένα χωριουδάκι λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Γουαϊόμινγκ. «Η φάρμα ήταν η ζωή μας. Τα πρωινά ήταν δύσκολα, το ίδιο και οι χειμώνες. Ζήλευα τα άλλα παιδιά που μπορούσαν να βγουν έξω να διασκεδάσουν, ή να περάσουν ένα ανέμελο καλοκαίρι» θυμάται ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ. Ανακάλυψε μόνος του την κλίση του στο συγκεκριμένο άθλημα, όταν συνέλαβε τον εαυτό του να παλεύει με... αγελάδες στη φάρμα, έτσι, για πλάκα! Τα εκπληκτικά σωματικά του προσόντα δεν ήταν δυνατόν να μείνουν ανεκμετάλλευτα. Πάντως, είναι αλήθεια ότι ήλθε από το «πουθενά» για να σπάσει το αήττητο του Καρέλιν. Σε ηλικία 29 ετών, πήρε την πρόκριση από τα τράιαλς του 2000, πήγε στο Σίδνεϊ, κρέμασε στο στήθος του το χρυσό και έναν χρόνο αργότερα κατέκτησε την πρώτη θέση και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Στην Αθήνα, μετά την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου, έβγαλε τα παπούτσια του και τα άφησε στο ταπί σε μια συμβολική «α λα Πύρρος Δήμας» κίνηση. 

 Ακολούθησε η περίοδος της παρακμής με ακόμα ένα σοβαρό ατύχημα από το οποίο βγήκε αλώβητος. Το 2007 συνετρίβη σε λίμνη της Γιούτα μονοκινητήριο αεροπλάνο με επιβάτες τον ίδιο και δύο φίλους του. Οι τρεις κολύμπησαν μία ώρα στα παγωμένα νερά μέχρι να βγουν στη στεριά, επιβίωσαν για μια ολόκληρη νύχτα και επέστρεψαν σπίτια τους... ατσαλάκωτοι. Η παρουσία του 45χρονου Ρουλόν Γκάρντνερ ως διασιμότητα στις ΗΠΑ, έκλεισε το 2011 με την συμμετοχή του σε reality show για υπέρβαρους. Νικητής θα αναδεικνυόταν όποιος έχανε τα περισσότερα κιλά μέσα σε 20 εβδομάδες. Ο Ολυμπιονίκης της Ατλάντα με ύψος 1.87 ξεκίνησε από 210 κιλά που ο ίδιος χαρακτήρισε «ντροπή για έναν πρωταθλητή» και αποχώρησε μόνος τη 117η εβδομάδα. Στο διάστημα αυτό είχε χάσει 70 κιλά, πλησιάζοντας το βάρος που είχε όταν στέφθηκε χρυσός Ολυμπιονίκης!

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
Εκφράσεις από τα Αρχαία Ελληνικά που χρησιμοποιούμε σήμερα
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
paidia glossa
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα λέξεις με ελληνική ρίζα, που κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
anergoi-oaed-epidoma-anergia.jpg
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τα διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Απρίλιο, με νέες θεματικές ενότητες
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές