Thumbnail

Το Arcueil είναι μια μικρή (πολύ όμορφη) κωμόπολη, σχεδόν 20.000 κατοίκων, κοντά στα νότια προάστια του Παρισιού.
Είναι απ'αυτές που επιλέχτηκαν από την κυβέρνηση για να φιλοξενήσει πρόσφυγες (σε διαδικασία αίτησης ασύλου), στην προσπάθεια να αποσυμφορεθεί το αίσχος της "ζούγκλας του Calais.

Όπως στα περισσότερα προεπιλεγμένα μέρη, εδώ και μέρες, έτσι και στο Arcueil, οι φασίστες του Front National, σε τοπικό-δημοτικό επίπεδο, αντιδρούν σθεναρά.

Στις 29 Σεπτέμβρη, έγινε δημοτικό συμβούλιο, όπου οι φασίστες δημοτικοί σύμβουλοι εμφανίστηκαν με το σύνθημα "Η πόλη μας χωρίς μετανάστες"

Ο δήμαρχος της πόλης, Daniel Breuiller, τους απάντησε, με μια τοποθέτηση που ενδιαφέρον έχει να διαβάσουμε προσεκτικά.
"Αυτό το σύνθημα είναι μια προσβολή στην ιστορία του κράτους και της πόλης μας.
Εδώ και πάνω από 2 αιώνες, η Δημοκρατία οριζόταν ανοιχτή και φιλόξενη. Η θέσης σας είναι μεσαιωνική.
Το Arcueil φιλοξένησε και πριν μετανάστες : την Marie Curie, για παράδειγμα, ή τον Antoine Marin, του οποίου το όνομα φέρει ένα σημαντικό καλλιτεχνικό βραβείο. Πόσες και πόσες οικογένειες ισπανών (που έφυγαν για να γλυτώσουν από τον φασισμό), πόσες και πόσες οικογένειες εβραίων (για να ξεφύγουν απ'τους ναζί), που, δυστυχώς, η κυβέρνηση του Vichy παρέδωσε στους γερμανούς.

Διάσημοι άνθρωποι, αλλά και εργάτες, οικοδόμοι, έμποροι, δάσκαλοι.
Η Dulcie September, που πάλεψε εναντίον του απαρτχάιντ μέχρι την δολοφονία της. Χιλιανοί πρόσφυγες, που ξέφυγαν από το καθεστών Πινοσέτ. Και τόσοι άλλοι.

Αν είχαμε κλείσει την πόρτα μας στους πρόσφυγες, σήμερα δεν θα βρίσκατε γιατρούς στα επείγοντα του νοσοκομείου μας, τα σκουπίδια θα παρέμεναν βδομάδες στους δρόμους, o υποφαινόμενος δεν θα σας μιλούσε σήμερα και ο Picasso δεν θα συναντούσε τον Julio Gonzalez στον τόπο μας.

Οι θέσεις σας αποτελούν ντροπή, την στιγμή που παιδιά δολοφονούνται από τις βόμβες στο Χαλέπι, οικογένειες αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας, πολιτικοί αντίπαλοι δολοφονούνται εν ψυχρώ στη Συρία, Σουδάν ή Ερυθραία.
Η πόλη μας έχει, εδώ και ένα χρόνο, δεχτεί να φιλοξενήσει πρόσφυγες του Calais. Οι παραγκουπόλεις που φυτρώνουν είναι ένα αίσχος για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Υπάρχουν 36.000 κωμοπόλεις στη Γαλλία, ενώ οι διεθνείς υποχρεώσεις του κράτους μας μιλούν για 30.000 πρόσφυγες. Την ίδια στιγμή, η εκκένωση του Calais αφορά 12.000 ανθρώπους. Μιλάμε δηλαδή για μία οικογένεια ανά κωμόπολη! Και δεν θα μπορέσουμε;

Ήδη στην πόλη μας προσφέρθηκαν, εθελοντικά, άνθρωποι για να φιλοξενήσουν οικογένειες και να βοηθήσουν στην ενσωμάτωση των προσφύγων στη μικρή μας κοινωνία. Εδώ και 3 χρόνια, ζει κοντά μας μια οικογένεια απ'την Συρία, σε μια κατοικία 30 τ.μ., με 3 παιδιά. Ζουν κάνοντας μεταφράσεις και καθαρίζοντας σπίτια.
Το σύνθημά σας φανερώνει την πίσω σκέψη σας. Τον φόβο, το μίσος για τον ξένο. Η αρχηγό σας, αναφερόμενη στους πρόσφυγες, κάνει λόγο για "σκόνη", που πρέπει να την πάρει ο αέρας, ενώ χρησιμοποιεί το "αυτοί" για να προσδιορίσει ανθρώπινες ψυχές.

Τα ανθρώπινα όντα έχουν μέσα τους τη δυνατότητα να ξανασηκωθούν, ν'αγαπήσουν, να φερθούν αδελφικά. Κατανοούν τον θάνατο και τη βία, απέναντι στα οποία υψώνουν φράγμα χρησιμοποιώντας τον πολιτισμό, την παιδεία, και την αλληλεγγύη.
Αναλαμβάνετε τεράστια ευθύνη βασιζόμενοι πάνω στο μίσος και την ξενοφοβία.
Δεν θα σας αφήσουμε ν'αλλάξετε τη φύση, την ανθρώπινη και την πολιτική."

Γιακουμής Βαλάντης

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μαθητές χούντα
Μαθητικές τιμωρίες τον καιρό της Χούντας: Το μαθητικό ποινολόγιο
Τη σχολική πραγματικότητα τον καιρό της χούντας εικονογραφεί με τον πιο πιστό τρόπο ένα μικρό κιτρινισμένο τετράδιο που έπεσε τυχαία στα χέρια μας.
Μαθητικές τιμωρίες τον καιρό της Χούντας: Το μαθητικό ποινολόγιο