Thumbnail
Μεταπτυχιακά

“Ταβάνι” στα 1.760 ευρώ μπαίνει στα δίδακτρα των μεταπτυχιακών με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, και που προβλέπει τέλος εγγραφής έως το τριπλάσιο του εκάστοτε νομοθετικά οριζόμενου κατώτατου ακαθάριστου μηνιαίου μισθού (σήμερα 586 ευρώ). Συγκεκριμένα, μόνο έπειτα από απόφαση της Συγκλήτου ή της Συνέλευσης του εκάστοτε ΑΕΙ θα καταβάλλεται τέλος εγγραφής από πλευράς φοιτητών και μόνο για περιπτώσεις επαρκώς τεκμηριωμένες. Εντός 60 ημερών, το υπουργείο Παιδείας έχει δικαίωμα να αναπέμψει την απόφαση για το τέλος εγγραφής προς τροποποίηση.

Διαφορετικά, τα μεταπτυχιακά θα καλύπτουν τις ανάγκες τους από τον προϋπολογισμό του ΑΕΙ, στο οποίο εντάσσονται, από το υπουργείο Παιδείας, κατόπιν εισήγησης του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας και βάσει κριτηρίων ποιότητας, από δωρεές, παροχές, κληροδοτήματα, χορηγίες, από πόρους ερευνητικών προγραμμάτων ή από μέρος τωνς Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας των ιδρυμάτων. Σημειωτέον, το όριο των 1.760 ευρώ αποτελεί σήμερα το 1/10 των διδάκτρων που τμήμα ελληνικού πανεπιστημίου χρεώνει για μεταπτυχιακό πρόγραμμα!

Γενικά πάντως στα πανεπιστήμια, τα υψηλότερα δίδακτρα σήμερα εντοπίζονται σε τμήματα με γνωστικά αντικείμενα συναφή των Οικονομικών επιστημών και της Διοίκησης. Στα ΤΕΙ, οι μέγιστες τιμές διδάκτρων είναι χαμηλότερες από εκείνες στα πανεπιστήμια, όμως αφορούν όλα τα μεταπτυχιακά τους. Τα υψηλότερα ποσά εντοπίζονται σε τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Λογιστικής / Χρηματοοικονομικών. Σημειωτέον, συνολικά τα δωρεάν μεταπτυχιακά στη χώρα είναι μόλις 211. Λιγότερα από το 1/3 του συνολικού αριθμού.

 "Πρόνοια για την κατοχύρωση του δικαιώματος πρόσβασης στο κοινωνικό αγαθό της Παιδείας"

“Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, λαμβάνεται επίσης πρόνοια για την κατοχύρωση του δικαιώματος πρόσβασης στο κοινωνικό αγαθό της Παιδείας για όλους τους πολίτες και ειδικότερα η δυνατότητα πρόσβασης στις μεταπτυχιακές σπουδές φοιτητών περιορισμένης εισοδηματικής ικανότητας, καθώς καταγράφηκε έντονα το φαινόμενο επιβολής υψηλών διδάκτρων, δημιουργώντας έτσι συνθήκες μιας μη συνταγματικά ανεκτής εμπορευματοποίησης στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης”, τονίζει σχετικά η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου.

 Αμοιβή με μέτρο και μετά το πρώτο μεταπτυχιακό για τους καθηγητές

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι καθηγητές που διδάσκουν σε ένα μεταπτυχιακό δεν αμείβονται. Αμείβονται μόνο για τα υπόλοιπα προγράμματα στα οποία συμμετέχουν με όριο αποδοχών το 20% των ακαθάριστων αποδοχών της βαθμίδας τους. Όσο για τα κεφάλαια των ΕΛΚΕ, κατανέμονται ως εξής:

* 50% για αμοιβές-αποζημιώσεις τακτικού και έκτακτου προσωπικού, καθώς και τεχνικού και διοικητικού προσωπικού των ΑΕΙ.

* 25% για κάλυψη λειτουργικών εξόδων των μεταπτυχιακών και διδακτορικών του εκάστοτε τμήματος.

* 25% για τη χορήγηση ανταποδοτικών υποτροφιών.

Με το ίδιο άρθρο (άρθρο 4) που ρυθμίζει τα οικονομικά των μεταπτυχιακών ορίζεται και ότι ετησίως θα αναρτάται στον διαδικτυακό τόπο του μεταπτυχιακού ο αναλυτικός οικονομικός απολογισμός του.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα για θερινά προγράμματα, τα οποία μπορούν να έχουν ειδικούς όρους αποζημίωσης των διδασκόντων και τέλη εγγραφής για τους ενδιαφερομένους, που ορίζονται ρητά στη σχετική πρόσκληση.

“Συνολικά, το πνεύμα του νομοσχεδίου διατρέχει η δημιουργία και διεύρυνση του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας με τη σύμπραξη επιστημόνων όλων των πεδίων (καθηγητών Πανεπιστημίων, ΤΕΙ, ερευνητών, διδακτόρων) της ημεδαπής και της αλλοδαπής, η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η υποστήριξη της διεθνοποίησης” τονίζει σχετικά με τα υπόλοιπα άρθρα του ν/σ η Σ. Αναγνωστοπούλου.

Η διαβούλευση ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 14:00.

Άρθρο 2

Αρμόδια όργανα για την οργάνωση και λειτουργία: η Σύγκλητος ή η Συνέλευση του Ιδρύματος, η Συνέλευση του Τμήματος ή η Ειδική Διατμηματική Επιτροπή (ΕΔΕ), η Συντονιστική Επιτροπή του ΠΜΣ και ο διευθυντής του μεταπτυχιακού.

Ο διευθυντής κάθε ΠΜΣ είναι μέλος της Σ.Ε. και ορίζεται με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος ή, στην περίπτωση διατμηματικού ΠΜΣ, της ΕΔΕ, για διετή θητεία (επί δύο), ανήκει στη βαθμίδα του καθηγητή ή αναπληρωτή καθηγητή συναφούς γνωστικού αντικειμένου με το γνωστικό αντικείμενο του μεταπτυχιακού.

Άρθρο 3

Η διάρκεια λειτουργίας ενός μεταπτυχιακού είναι έως 6 χρόνια, και η παράτασή της πρέπει να ανανεώνεται τεκμηριωμένα. Στα μονοτμηματικά μεταπτυχιακά ποσοστό τουλάχιστον 75% των διδασκόντων πρέπει να προέρχεται από το Τμήμα. Υπενθυμίζεται ότι στον σημερινό ακαδημαϊκό χάρτη πανεπιστημιακά τμήματα εμφανίζουν ιδιαίτερα χαμηλή αναλογία καθηγητών ανά μεταπτυχιακό, γεγονός που αίρει την αυτοδυναμία τους, οδηγώντας σε ακριβοπληρωμένες συνεργασίες πολλές φορές.

Το Σχέδιο ίδρυσης συντάσσεται από τη Συνέλευση του αυτοδύναμου Τμήματος με ειδική πλειοψηφία 2/3, με αναλυτικό προϋπολογισμό λειτουργία και βιωσιμότητας. Ορίζονται και διατμηματικά μεταπτυχιακά με Ειδικά Πρωτόκολλα Συνεργασίας (ΕΠΣ) που ρυθμίζουν το σύνολο της συνεργασίας μεταξύ ελληνικών ή/ και ξένων ιδρυμάτων.

Άρθρο 5

Οι Έλληνες υποψήφιοι μεταπτυχιακοί πρέπει να γνωρίζουν μία τουλάχιστον ξένη γλώσσα, οι δε αλλοδαποί πρέπει να εκφράζονται επαρκώς στη γλώσσα διεξαγωγής του μεταπτυχιακού. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές ανανεώνουν υποχρεωτικά την εγγραφή τους κάθε ακαδημαϊκό εξάμηνο. Υπάρχει δυνατότητα μερικής φοίτησης διπλάσιας σε χρόνο, για εργαζόμενους φοιτητές.

Άρθρο 6

Οι διδακτορικές σπουδές προσφέρονται ρητώς δωρεάν, και σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να γίνει δεκτός μη κάτοχος μεταπτυχιακού.

Οι υποψήφιοι επιλέγουν οι ίδιοι τους επιβλέποντες καθηγητές ή ερευνητές, ενώ η Συνέλευση του Τμήματος αποκτά συνολική εποπτεία των εκπονούμενων διατριβών με τη σύνταξη συγκεντρωτικών εκθέσεων. Δικαίωμα επίβλεψης διατριβών έχουν οι μόνιμοι καθηγητές του Τμήματος, ή μόνιμοι καθηγητές ΤΕΙ ή διδάκτορες ερευνητές Α΄, Β΄ ή Γ΄ βαθμίδας. Προβλέπεται συνεπίβλεψη διδακτορικών με ομοταγή ιδρύματα του εξωτερικού.

Η χρονική διάρκεια για το διδακτορικό είναι τουλάχιστον τρία πλήρη ημερολογιακά έτη από την ημερομηνία της πρώτης εγγραφής του υποψηφίου. Κάθε χρόνο πρέπει να ανανεώνεται η εγγραφή των υποψηφίων.

Άρθρο 7

Την αξιολόγηση της διδακτορικής διατριβής αναλαμβάνει Επταμελής Εξεταστική Επιτροπή, ορισμένη με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος.


Πηγή: Μίνα Κωστοπούλου - Η ΑΥΓΗ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ρούλα Πισπιρίγκου
Ρούλα Πισπιρίγκου: Ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας
Η Ρούλα Πισπιρίγκου κρίθηκε ομόφωνα ένοχη από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για την ανθρωποκτονία και την απόπειρα ανθρωποκτονίας της κόρης της...
Ρούλα Πισπιρίγκου: Ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας
εκπαιδευτικος
Απίστευτο: Νεοδιόριστη εκπαιδευτικός κλειδώθηκε με τους μαθητές σε τάξη για να αξιολογηθεί! Έκαναν… άσκηση σεισμού για να τους βγάλουν
Απίστευτο περιστατικό σε γυμνάσιο των Χανίων
Απίστευτο: Νεοδιόριστη εκπαιδευτικός κλειδώθηκε με τους μαθητές σε τάξη για να αξιολογηθεί! Έκαναν… άσκηση σεισμού για να τους βγάλουν
Εφετείο
Κυψέλη: Στον ανακριτή ο 18χρονος που μπήκε σε σχολείο και τραυμάτισε με μαχαίρι μαθητή και διευθυντή
Βαριές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, διατάραξη οικιακής ειρήνης, αλλά και παράβαση του νόμου περί όπλων...
Κυψέλη: Στον ανακριτή ο 18χρονος που μπήκε σε σχολείο και τραυμάτισε με μαχαίρι μαθητή και διευθυντή