Thumbnail
2ο Πρότυπο Πειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης‏

Θέμα: Ο σκοπός του πειραματικού σχολείου και οι οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε αυτό.

Μετά την υπ΄ αριθμό πρωτ. 43280/Φ1 ΕΞ / 16-3-2015, έγγραφη απάντηση του κ. Υπουργού στην ερώτηση κ. Βουλευτή με αριθμό 172/20-2-2015, της Βουλής των Ελλήνων, ο Σύλλογος Διδασκόντων του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου Θεσσαλονίκης επιθυμεί να καταθέσει, σύντομα και με αγωνία, εν όψη νομοθετικής ρύθμισης, την άποψή του προς δύο κατευθύνσεις:

  1. Το σχολείο μας αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες που χαρακτηρίζουν τη λειτουργία ενός πειραματικού σχολείου, δηλαδή: α) την παροχή δημόσιας και δωρεάν παιδείας υψηλής ποιότητας για όλους, συμβάλλοντας στην ολόπλευρη, αρμονική και ισόρροπη ανάπτυξη των μαθητών/τριών, β) την προαγωγή της εκπαιδευτικής έρευνας στην πράξη, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Σχολές και Τμήματα των Α.Ε.Ι., γ) την εκπαίδευση με πρακτική άσκηση των προπτυχιακών φοιτητών και σπουδαστών Τμημάτων Α.Ε.Ι., όπως και των μεταπτυχιακών φοιτητών στις επιστήμες της εκπαίδευσης (αγωγής), σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Σχολές και Τμήματα, καθώς και την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας και τη δημιουργία κοινοτήτων μάθησης σε συνεργασία με τα Α.Ε.Ι. και το Ι.Ε.Π., δ) την υποστήριξη του στόχου της δημιουργικότητας, της καινοτομίας και της δημιουργίας του δημοκρατικού σχολείου «της γειτονιάς» με τη λειτουργία Καινοτόμων Προγραμμάτων και Ομίλων, στους οποίους μπορούν να συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες από όλα τα γειτονικά σχολεία της δημόσιας εκπαίδευσης, και ε) την πειραματική εφαρμογή προγραμμάτων σπουδών, αναλυτικών προγραμμάτων και μεθόδων διδασκαλίας, εκπαιδευτικού υλικού, καινοτόμων διδακτικών πρακτικών, προγραμμάτων αξιολόγησης της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου και της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολικών μονάδων. Οι Διδάσκοντες/ουσες του 2ου ΠΠ ΓΕΛ Θεσσαλονίκης θεωρούν τα παραπάνω ως τον πυρήνα του ρόλου και της λειτουργίας ενός πειραματικού σχολείου και εργάζονται για την καθημερινή υλοποίησή τους.
  2. Για την υλοποίηση των παραπάνω απαιτείται, κατ’ ελάχιστον, ένα σταθερό «παιδαγωγικό» περιβάλλον, όπου μαθητές/τριες, Γονείς/ Κηδεμόνες και εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αναπτύσσουν βιώσιμες συνεργασίες, δίνοντας  λύσεις σε προβλήματα και βελτιώνοντας τη φοίτηση και τη μαθητική ζωή στο σχολείο. Για τη διασφάλιση, λοιπόν, ενός εκπαιδευτικού περιβάλλοντος που εντάσσει όλους τους συντελεστές της εκπαίδευσης στην καθημερινή σχολική ζωή, θεωρούμε ότι οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στο πειραματικό σχολείο πρέπει να έχουν οργανική στο σχολείο τους, καθώς η αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών ως προσωρινά αποσπασμένων κάθε σχολική χρονιά έχει ως αποτέλεσμα να συμμετέχουν εκ των πραγμάτων σε μια ασυνεχή και αποσπασματική εκπαιδευτική διαδικασία. Εξάλλου, η οργανική θέση των εκπαιδευτικών προβλέπεται να υπάρχει στις σχολικές μονάδες όπου αυτοί υπηρετούν, περιλαμβανομένων των διαπολιτισμικών, καλλιτεχνικών και μουσικών σχολείων. Η ύπαρξη οργανικής θέσης στο σχολείο προσφέρει στους εκπαιδευτικούς  ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον και ταυτόχρονα η συνεχής παρουσία τους στο σχολείο τους επιτρέπει να κατανοούν την κουλτούρα του σχολείου και να συμβάλλουν σε ένα θετικό συνεργατικό και συμμετοχικό κλίμα της σχολικής ζωής. Για τους λόγους αυτούς, θεωρούμε ότι είναι παιδαγωγικά αναγκαίο οι εκπαιδευτικοί των Πειραματικών Σχολείων να έχουν οργανικές θέσεις στο σχολείο όπου υπηρετούν.

Από το Σύλλογο Διδασκόντων του 2ου ΠΠ ΓΕΛ Θεσσαλονίκης:

Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στο Carrefour και κέρδισε 200 ευρώ

Νικόλαος Σταμπολίδης, Διευθυντής

Ευτέρπη Χριστοφορίδου

Αναστασία Μπιτσάνη, Υποδιευθύντρια

Κωνσταντίνος Φιλιππίδης

Κωνσταντίνος Κοκογιάννης

Ιφιγένεια Κωφού

Νικόλαος Μελισσίδης

Βάια Γαβριηλίδου

Τατιάνα Βαφειάδου

Δημήτριος Κάρλας

Αθανάσιος Αρβανιτίδης

Ελένη Μερκενίδου

Ευάγγελος Πεπές

Αρχοντία  Γραμματικοπούλου

Αγνή Πλιάκα

Σταμάτης Τσελέπης


Θεσσαλονίκη, 03-04-2015

Προς:

 1.  Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

 2.  Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

 3.  Διοικούσα Επιτροπή των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων

 4. Αυτοτελές Τμήμα Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

enorgani
Ενόργανη Γυμναστική: Η προκήρυξη Πανελλήνιων αγώνων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
Προκήρυξη Πανελλήνιων Αγώνων Ενόργανης Γυμναστικής, Ρυθμικής Γυμναστικής και Τραμπολίνο των ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ., σχολικού έτους 2023-2024
Ενόργανη Γυμναστική: Η προκήρυξη Πανελλήνιων αγώνων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ