Πρόγραμμα εκσυγχρονισμού «F-16»: Δισεκατομμύρια για τις πολεμικές ανάγκες ΗΠΑ και ΝΑΤΟ
ΗΠΑ - ΕΛΛΑΔΑ

Δισεκατομμύρια θα κληθεί να πληρώσει ξανά ο ελληνικός λαός για τις πολεμικές ανάγκες των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Η κοινή συνέντευξη Αλ. Τσίπρα και Ντ. Τραμπ την Τρίτη έδωσε το στίγμα, τόσο με τις αναφορές στη βάση της Σούδας και την περαιτέρω αναβάθμισή της, όσο και με την «αποκάλυψη» του Αμερικανού Προέδρου ότι η κυβέρνησή του ήδη ενημέρωσε το Κογκρέσο για το σχέδιο αναβάθμισης ελληνικών «F-16»: «Αυτή η συμφωνία, που θα ενδυναμώσει την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ανέρχεται σε 2,4 δισ. δολάρια και θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Οπως επισημαίνει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Ριζοσπάστης, η ελληνική πλευρά επισήμως ζητά από το αμερικανικό μονοπώλιο της «Lockheed Martin» να της εκσυγχρονίσει 123 αεροσκάφη από τα 155 που αριθμεί συνολικά ο ελληνικός στόλος τέτοιων αεροσκαφών. Υπάρχουν και διαρροές ότι τελικά η ελληνική πλευρά μπορεί να εκσυγχρονίσει αρχικά μόνο 85 με 95 αεροσκάφη.

Μπροστά στο θόρυβο για το δυσθεώρητο κόστος του προγράμματος και καθότι λέγεται ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας, σε σχετική ενημέρωση προ ολίγων εβδομάδων στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής, είχε μιλήσει για πολύ χαμηλότερο κόστος, ο Π. Καμμένος έσπευσε με ανάρτησή του στο διαδίκτυο να υποστηρίξει ότι «η οροφή για την αναβάθμιση των F-16 από τον προϋπολογισμό είναι 1,1 δισ. ευρώ - τα υπόλοιπα ποσά αφορούν προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά».

Αυτό που δεν έγραψε, είναι ότι τα «προγράμματα βοήθειας» των ΗΠΑ (π.χ. από το «Foreign Military Financing (FMF)», όποτε δίνονται, δίνονται με «ανταλλάγματα», όπως την ανάληψη ρόλων και αποστολών που κουμπώνουν πάνω στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ. Τα, δε, «αντισταθμιστικά ωφελήματα» αφορούν τμήματα του προγράμματος εκσυγχρονισμού που θα δοθούν εν είδει υπεργολαβίας στην ΕΑΒ ή άλλες εγχώριες βιομηχανίες, που βέβαια πάλι χρυσοπληρώνει ο λαός.
Αποκαλυπτικό έγγραφο της αμερικανικής υπηρεσίας

Αποκαλυπτικά είναι τα όσα καταγράφονται σε σχετικό έγγραφο του αμερικανικού Οργανισμού Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια (Defense Security Cooperation Agency) του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, υπηρεσία η οποία χειρίζεται τα τέτοια ζητήματα. Οι Αμερικανοί τονίζουν ανοικτά:

«Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα συμβάλλει στην επίτευξη στόχων της εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ασφάλειας ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ που είναι σημαντικός εταίρος για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη. Η αναβάθμιση των αεροσκαφών (...) θα ενισχύσει την ικανότητα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να υποστηρίζει το ΝΑΤΟ και να παραμένει διαλειτουργική με τις ΗΠΑ και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Θα βοηθήσει επίσης την Ελλάδα να υποστηρίζει επιχειρήσεις στο μέλλον, μειώνοντας έτσι την απειλή που αποτελούν οι εχθροί της συμμαχίας για τις ΗΠΑ και τη συμμαχία.

Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές για την ασφάλεια. Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει αυτήν την ικανότητα ως αποτρεπτικό παράγοντα για τις περιφερειακές απειλές, θα ενισχύσει την εθνική άμυνά της και θα εκτελέσει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις».

Πόσο πιο καθαρά να πουν τα πράγματα οι Αμερικανοί για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ενώπιόν τους η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, βάζοντας τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις σε ρόλο αμερικανοΝΑΤΟικού χωροφύλακα στην ευρύτερη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου;

Μάλιστα, όπως σημειώνει η Security Cooperation Agency, η «πιθανή Στρατιωτική Πώληση» στην Ελλάδα έχει εγκριθεί ήδη από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, το οποίο για να δώσει την έγκριση, έχει λάβει σχετικές εισηγήσεις από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, με βάση διαβουλεύσεις και συνεννοήσεις που έκανε εδώ ο ίδιος ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ, διαβεβαιώσεις που έχει λάβει από υψηλόβαθμους κυβερνητικούς παράγοντες, με τους οποίους συναντιέται συχνά - πυκνά.

Συμφέρει τίποτε από αυτά τον ελληνικό λαό; Τίποτε απολύτως, και ακριβώς το αντίθετο. Η όλη εμπλοκή στις κόντρες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ γεννά μόνο κινδύνους. Οσο, δε, για την αντιμετώπιση του διαβόητου τουρκικού κινδύνου που επικαλείται η κυβέρνηση και που αφορά κι αυτή όχι την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά τους τσακωμούς των δυο αστικών τάξεων, έχει αξία να καταγραφεί η εξής επισήμανση από πλευράς της Αμερικανικής Υπηρεσίας:

«Η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και η υποστήριξη δεν θα μεταβάλουν τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή».

Θέση που κουμπώνει με το γεγονός ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζουν σύνορα στο Αιγαίο, το προσεγγίζουν ως ενιαίο επιχειρησιακά χώρο και προσπερνούν τις προκλήσεις της τουρκικής αστικής τάξης στην περιοχή, παραβιάσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, ως «διμερείς διαφορές».

    Ας σημειωθεί, πάντως, ως ενδεικτικό των σφοδρών ανταγωνισμών στο παρασκήνιο, ότι πηγές από τη μεριά της Ευρωζώνης δήλωναν χτες «αιφνιδιασμένοι» από τις ανακοινώσεις για τη συμφωνία, σημειώνοντας πως δεν υπήρξε καμία προηγούμενη ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς και ότι «οι δημοσιονομικές λεπτομέρειες θα πρέπει να συζητηθούν» εν καιρώ.

 

σχετικά άρθρα

Περιφέρεια Αττικής: 1.160 δρομολόγια για τη μετακίνηση 22.532 μαθητών
Περιφέρεια Αττικής: 1.160 δρομολόγια για τη μετακίνηση 22.532 μαθητών
Η συνολική δαπάνη ανέρχεται σε 23.702.000 ευρώ και καλύπτεται τόσο από κρατική χρηματοδότηση όσο και από ιδίους πόρους της Περιφέρειας Αττικής
Περιφέρεια Αττικής: 1.160 δρομολόγια για τη μετακίνηση 22.532 μαθητών