Β. Κορέα: «Γκανγκστερικού τύπου» η εμμονή των ΗΠΑ στις κυρώσεις
Β. Κορέα

Οι αντικρουόμενες εκτιμήσεις για την πορεία «των διαβουλεύσεων και την υλοποίηση της προόδου», που συμφωνήθηκαν στη συνάντηση κορυφής Κιμ-Τραμπ και οι αμφίπλευρες προειδοποιήσεις για την επάνοδο στο εκρηκτικό πολεμικό καθεστώς στην Κορεατική χερσόνησο, αντανακλούν την κλιμάκωση της διπλωματικής διελκυστίνδας, ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΛΔ Κορέας, που βρίσκεται σε εξέλιξη και εμπλέκει από τη μια ή την άλλη πλευρά, όλες τις παγκόσμιες και περιφερειακές δυνάμεις.

Για «γκανγκστερικού τύπου απαιτήσεις» κάνει λόγο η Πιονγιάνγκ τη στιγμή που η Ουάσιγκτον καμώνεται πως βλέπει πρόοδο, στις συνομιλίες υψηλού επιπέδου ΛΔΚ-ΗΠΑ για την εφαρμογή της κοινής δήλωσης της Σιγκαπούρης, παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ.

σύμφωνα με αναλυτικό δημοσίευμα της εφημερίδας Λαϊκός Δρόμος, μετά τις δηλώσεις Τραμπ περί ασφαλέστερου κόσμου ύστερα από την «ιστορική» συνάντησή του με τον Κιμ, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισκέφθηκε (5-7/7), για τρίτη φορά από τον περασμένο Μάρτη την Πιονγιανγκ. Για την 3ωρη συνάντησή του Πομπέο με τον Κιμ Γιονγκ Τσολ, αντιπρόεδρο του Κόμματος Εργατών και επικεφαλής της διαπραγματευτικής επιτροπής της Λ.Δ. Κορέας, ο Πομπέο τόνισε ότι σημειώθηκε πρόοδος σε «σχεδόν όλα τα βασικά ζητήματα», μολονότι παραμένει δουλειά να γίνει και δήλωσε «περήφανος για την εργασία της ομάδας» του.

Στην ίδια κατεύθυνση και οι αναφορές Τραμπ για «πολλές καλές συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα», με την υπογράμμιση ότι «όλη η Ασία είναι ενθουσιασμένη» σε απάντηση των εσωτερικών επικρίσεων της αντιπολίτευσης, που υποστηρίζει ότι η Πιονγιάνγκ εξακολουθεί να παράγει πυρηνικό καύσιμο.

Χαρακτηριστική και η ανάρτηση, που συνόδεψε την επιστολή του Κιμ Γιονγκ Ουν, την οποία δημοσιοποίησε ο Τραμπ (6/7), στη διάρκεια των αμερικανοκορεατικών διαβουλεύσεων. Σε πλήρη αντίθεση με τους προ εξαμήνου απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, για πολεμοχαρή πυραυλάνθρωπο, αναφέρει στο μήνυμά του «Ένα πολύ ωραίο γράμμα από τον πρόεδρο Κιμ της Βόρειας Κορέας. Επιτεύχθηκε μεγάλη πρόοδος!».

Ωστόσο στις αναφορές των εκπροσώπων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, δεν παραλείπεται η επιμονή τους στη διατήρηση των κυρώσεων μέχρι την ολοκληρωτική, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη κατάργηση του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας. Διατηρώντας επ’ αόριστο τις κυρώσεις, διαστρεβλώνουν τη δέσμευσή τους, όπως αποτυπώθηκε στο κοινό ανακοινωθέν της Συνάντησης της Σιγκαπούρης, για την καθιέρωση νέων αμερικανοκορεατικών σχέσεων «σύμφωνα με την επιθυμία των λαών των δύο χωρών για ειρήνη και ευημερία» και την αποπυρηνικοποίηση ολόκληρης της κορεατικής χερσονήσου.

Έτσι ο Πομπέο την επόμενη κιόλας από το Τόκιο δηλώνει ότι οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι την «πλήρη και πλήρως επαληθεύσιμη αποπυρηνικοποίηση».

Στη συνέχεια, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την έλλειψη «συνέπειας» που εμφανίζει η σημερινή αμερικανική διοίκηση καταπατώντας τις συμφωνίες των προκατόχων της (Ιράν, εμπορικές συμφωνίες Ειρηνικού -TPP- και Ατλαντικού -TTIP-), ο Πομπέο επιχειρεί να παρουσιάσει, από τον επόμενο σταθμό της περιοδείας του, το Ανόι, τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ - Βιετνάμ σαν πρότυπο και για τις σχέσεις ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας, διατυμπανίζοντας πως «Το γεγονός ότι συνεργαζόμαστε - και δεν διαφωνούμε - αποτελεί απόδειξη ότι όταν μια χώρα επιλέγει να δημιουργήσει ένα φωτεινότερο μέλλον μαζί με τις ΗΠΑ, τηρούμε τις αμερικανικές υποσχέσεις».

Η διατήρηση της «αποφασιστικής σημασίας πίεσης» σε βάρος της Βόρειας Κορέας, περιλαμβανομένων και των κυρώσεων του ΟΗΕ, επιβεβαιώθηκε και στη σύνοδο ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. Το τελικό ανακοινωθέν της Νατοϊκής Συνόδου προβλέπει προκλητικά την «απόλυτα επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου».

Με τη νέα τακτική, των διπλωματικών πιέσεων, που υποχρεώθηκαν να ακολουθήσουν οι ΗΠΑ, μετά από τις πρωτοβουλίες της Πιονγιάνγκ, αν και απομακρύνονται προσωρινά από την πολεμική ρητορική για ολοκληρωτική καταστροφή της Λ.Δ. Κορέας, προφανώς δεν περιορίζουν τις προσπάθειές τους για περικύκλωση των ανταγωνιστών τους, Κίνας και Ρωσίας, ούτε τη μόνιμη φιλοδοξία τους για παγκόσμια ηγεμονία. Απλά επιδιώκουν διαστρεβλώνοντας τα συμφωνηθέντα να επιτύχουν με άλλα μέσα τον ίδιο στόχο. Βασικός μοχλός της τακτικής τους η αναφορά στον χωρίς όρους αφοπλισμό της Βόρειας Κορέας. Αυτό είναι το ιμπεριαλιστικό περιεχόμενο της διατύπωσης για την «απόλυτα επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου».

Σ’ ένα τέτοιο σενάριο αφοπλισμού της ΛΔΚ, η Ουάσιγκτον έκανε πρόσφατα αναφορές για τη Λιβύη που προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της ΛΔΚ. Αντίδραση που στην περίπτωση της συνέχισης των κοινών (ΗΠΑ-Ν.Κορέας) στρατιωτικών ασκήσεων, που είχαν ανασταλεί λόγων των Ολυμπιακών Αγώνων, οδήγησαν στην άμεση διακοπή των προγραμματισμένων διακορεατικών συνομιλιών. Καμιά αναφορά και κανένα μέτρο δεν προτείνεται από τις ΗΠΑ για απόλυτα επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη ασφάλεια της ΛΔΚ από τις αμερικανικές απειλές. Ακόμα και η η συμφωνία για διακήρυξη λήξης του κορεατικού πολέμου, φαίνεται να αμφισβητείται από το πεντάγωνο.

Να επισημανθεί ότι οι ειρηνευτικές πρωτοβουλίες της ΛΔΚ κατά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που οδήγησαν στη διακορεατική συνάντηση κορυφής στο Πανμουντζόμ της 27ης Απρίλη και στη αμερικανοκορεατική συνάντηση  της Σιγκαπούρης της 12ης Ιούνη,  ήταν αποτέλεσμα των επιλογών του Κόμματος Εργατών Κορέας και των εκτιμήσεων για την επίτευξη των στόχων της πυρηνικής αμυντικής θωράκισης της χώρας, που αποτυπώθηκαν στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμα του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η ιμπεριαλιστική κατίσχυση στην περιοχή με αφορμή το Κορεατικό ζήτημα είναι και η αιτία που καμιά αναφορά δεν γίνεται για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων που σταθμεύουν στη Ν. Κορέα και ξεπερνούν, επίσημα, τις 28.500 στρατιώτες, ούτε για το υπερσύγχρονο οπλοστάσιο (συμβατικό και πυρηνικό) συμπεριλαμβανομένου και του πυραυλικού συστήματος THAAD, που είναι εγκατεστημένο στην χερσόνησο, χωρίς να υπολογίζεται η πλειάδα των ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων, που συνδράμουν από τη γειτονική Ιαπωνία και τις αμερικανικές βάσεις του Ειρηνικού, τις οποίες οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν σαν διμερείς στρατιωτικές τους δεσμεύσεις. Αυτήν την «ασφάλεια» συνδυάζουν οι ΗΠΑ με τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της ΛΔΚ.

Οι πρόσφατες συναντήσεις του Πανμουντζόμ και της Σιγκαπούρης, πέρα από το θετικό κλίμα που διαμόρφωσαν με την υποχώρηση των πολεμικών απειλών και την διατυπωμένη Κορεατική διάθεση για εθνική επανένωση και αποπυρηνικοποίηση ολόκληρης της χερσονήσου και λήψης των πρώτων αποφάσεων οικοδόμησης καλών σχέσεων (συνάντηση χωρισμένων οικογενειών από τον πόλεμο, σχέδια λειτουργίας συγκοινωνιακών δικτύων, διαχείρισης δασών κλπ), έχουν να επιδείξουν την μονομερή καταστροφή των πεδίων πυρηνικών δοκιμών και εκτόξευσης των βαλλιστικών πυραύλων από την Πιονγιάνγκ, ενώ η Ουάσιγκτον απλά ανέστειλε τις προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις στην Κορέα, κομπάζοντας μάλιστα ότι εξοικονόμησε 14 εκατομμύρια δολάρια. «Θα σταματήσουμε τα παιχνίδια πολέμου και αυτό θα μας εξοικονομήσει τεράστια ποσά, εκτός αν διαπιστώσουμε ότι οι μελλοντικές διαπραγματεύσεις δεν πάνε όπως πρέπει», είχε δηλώσει ο Τραμπ, εξηγώντας πως «πληρώνουμε εκατομμύρια δολάρια για τα αεροπλάνα κι όλα αυτά».

 

 

σχετικά άρθρα

ΕΛΜΕ Πειραιά: Τα σχολεία να μαζέψουν τις αιτήσεις για 13ο-14ο μισθό
ΕΛΜΕ Πειραιά: Τα σχολεία να μαζέψουν τις αιτήσεις για 13ο-14ο μισθό
ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΝ «ΝΤΙΛΕΡ» ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ!
ΕΛΜΕ Πειραιά: Τα σχολεία να μαζέψουν τις αιτήσεις για 13ο-14ο μισθό
Αιγιαλίτιδα και ελληνοτουρκικά στη σύσκεψη Τσίπρα στο ΥΠΕΞ
Αιγιαλίτιδα και ελληνοτουρκικά στη σύσκεψη Τσίπρα στο ΥΠΕΞ
Ο καθορισμός αρμοδιοτήτων, το θέμα της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης και οι γενικότερες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις βρέθηκαν...
Αιγιαλίτιδα και ελληνοτουρκικά στη σύσκεψη Τσίπρα στο ΥΠΕΞ
Γνωμοδότηση για τις άδειες μητρότητας και την προσμέτρησή τους
Γνωμοδότηση για τις άδειες μητρότητας και την προσμέτρησή τους
Τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου, Παλαιολόγο Παλαιολόγου, σχετικά με τις άδειες μητρότητας και την προσμέτρησή τους παραθέτει το ο ΔΣ του ΣΕΠΕ...
Γνωμοδότηση για τις άδειες μητρότητας και την προσμέτρησή τους