Αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο ο αριθμός των Αμερικανών που ζουν μέσα σε αυτοκίνητα
ΗΠΑ

Κι ενώ ο Τραμπ πανηγυρίζει για τους ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, ο αριθμός των αστέγων στις ΗΠΑ διπλασιάζεται σταθερά ανά έξι χρόνια και ακόμη πιο ανησυχητική είναι, πλέον, η ραγδαία αύξηση του αριθμού των οικογενειών, που διαμένουν μέσα σε αυτοκίνητα αντί για σπίτια, καθώς διευρύνεται συνεχώς η κοινωνική ανισότητα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του insideoutborders.com, μόνο τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκε κατά 40% ο αριθμός των αστέγων στη Νέα Υόρκη και κατά 46% συνολικά στις ΗΠΑ ο αριθμός των «ενοίκων» αυτοκινήτων.

Πέντε πολιτείες των ΗΠΑ φιλοξενούν περίπου τον μισό πληθυσμό των αστέγων όλης της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, η Καλιφόρνια (22%), η Νέα Υόρκη (16%), η Φλόριντα (6%), το Τέξας (4%) και η Ουάσινγκτον (4%).

Περισσότεροι Αμερικανοί «πέφτουν» από τη μεσαία τάξη στη φτώχεια κάθε μέρα και αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους ο αριθμός των αστέγων αυξάνεται στις ΗΠΑ. Για παράδειγμα, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν στους δρόμους του Λος Άντζελες έχει αυξηθεί κατά 75% τα τελευταία 6 χρόνια.

Φυσικά, η πόλη των αγγέλων δεν είναι μοναδική περίπτωση.

Κι άλλες μεγάλες πόλεις στη δυτική ακτή των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, και αυτό περιλαμβάνει και με το Σιάτλ. Αποδεικνύεται ότι η «Emerald City» η σμαραγδένια πόλη  έχει δει 46% αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που κοιμούνται στα οχήματά τους μόλις τον περασμένο χρόνο …και ο αριθμός των οικογενειών που ζουν μέσα στα οχήματά τους επειδή δεν μπορούν να βρουν οικονομικά προσιτή στέγαση συνεχίζει να αυξάνεται, παρόλο που η πρακτική αυτή ,είναι παράνομη σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ.

Το πρόβλημα είναι ότι «εκρήγνυται» στις πόλεις με ακριβές αγορές κατοικιών, όπως το Λος Άντζελες, το Πόρτλαντ και το Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με το περιοδικό «Governing» ενώ σε άλλες περιοχές είναι μια «κάποια λύση» τα τροχόσπιτα.

Μια πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Κέντρου Νομικών για τους Άστεγους και τη Φτώχεια (NLCHP), η οποία παρακολουθεί τις σχετικές πολιτικές σε 187 πόλεις, διαπίστωσε ότι ο αριθμός των απαγορεύσεων κατά της κατοίκησης εντός του οχήματος έχει υπερδιπλασιαστεί κατά την τελευταία δεκαετία.

Αυτοί οι νόμοι, όμως, δεν πρόκειται να λύσουν τίποτα. Στην καλύτερη περίπτωση, θα ενθαρρύνουν μερικούς από τους αστέγους να πάνε κάπου αλλού.

Και αν η κρίση της έλλειψης στέγης κλιμακώνεται δραματικά ενώ η οικονομία υποτίθεται ότι «αναπτύσσεται», πόσο πιο δύσκολα θα γίνουν τα πράγματα όταν αρχίσει και επίσημα η επόμενη ύφεση;

Το κόστος ζωής στις ΗΠΑ αυξάνεται, αλλά οι μισθοί μειώνονται κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι οικογένειες της μεσαίας τάξης να συμπιέζονται όπως ποτέ άλλοτε κι εντέλει να φτωχοποιούνται με τον αριθμό των «κόκκινων καταναλωτικών δανείων» να σπάει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία:

    43,1 εκατομμύρια Αμερικανοί – ζουν στα όρια της φτώχειας. Πρόκειται για το 13,5% του συνολικού πληθυσμού των ΗΠΑ. (Επίσημα στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης, U.S. Census Bureau 2015). Εκτιμάται, ωστόσο, ότι ο πραγματικός αριθμός υπερβαίνει αρκετά τις επίσημες μετρήσεις.

    Σχεδόν 20 εκατομμύρια (19,4 εκατ) ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ενώ μια φτωχή οικογένεια 4 μελών στις ΗΠΑ ζει με λιγότερα από 10.000 δολάρια το χρόνο. Την ίδια στιγμή, υπολογίζεται πως ο πλουσιότερος άνθρωπος στις ΗΠΑ, ο Μπιλ Γκέϊτς, προσθέτει κάθε 60 λεπτά στους λογαριασμούς του κέρδη περίπου 1,38 εκατομμυρίων δολαρίων!

    Σε 14,5 εκατομμύρια υπολογίζονται τα παιδιά (κάτω των 18 ετών) που ζουν σε συνθήκες φτώχειας. (Στοιχεία U.S. Census Bureau, 2016).

 

σχετικά άρθρα

ΕΛΜΕ Πειραιά: Τα σχολεία να μαζέψουν τις αιτήσεις για 13ο-14ο μισθό
ΕΛΜΕ Πειραιά: Τα σχολεία να μαζέψουν τις αιτήσεις για 13ο-14ο μισθό
ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΝ «ΝΤΙΛΕΡ» ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ!
ΕΛΜΕ Πειραιά: Τα σχολεία να μαζέψουν τις αιτήσεις για 13ο-14ο μισθό
Αιγιαλίτιδα και ελληνοτουρκικά στη σύσκεψη Τσίπρα στο ΥΠΕΞ
Αιγιαλίτιδα και ελληνοτουρκικά στη σύσκεψη Τσίπρα στο ΥΠΕΞ
Ο καθορισμός αρμοδιοτήτων, το θέμα της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης και οι γενικότερες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις βρέθηκαν...
Αιγιαλίτιδα και ελληνοτουρκικά στη σύσκεψη Τσίπρα στο ΥΠΕΞ
Γνωμοδότηση για τις άδειες μητρότητας και την προσμέτρησή τους
Γνωμοδότηση για τις άδειες μητρότητας και την προσμέτρησή τους
Τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου, Παλαιολόγο Παλαιολόγου, σχετικά με τις άδειες μητρότητας και την προσμέτρησή τους παραθέτει το ο ΔΣ του ΣΕΠΕ...
Γνωμοδότηση για τις άδειες μητρότητας και την προσμέτρησή τους