Thumbnail
Κώστας Μπετινάκης

Πόσοι έχουν διαβάσει πρόσφατα κάτι σχετικό με την αντιπαράθεση των συμμάχων των ΗΠΑ, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας με την Κίνα;

Ο Ειρηνικός Ωκεανός βρίσκεται πολύ μακριά, αλλά δεν παύει να αποτελεί χώρο όπου διακυβεύονται πολλαπλά συμφέροντα, τα οποία απειλούν ενδεχόμενες επικίνδυνες συγκρούσεις.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξακολουθούν να εφαρμόζουν επικίνδυνη στρατηγική προκειμένου να περιορίσουν την κινεζική επιρροή στην περιοχή. Μόνον ελάχιστα άρθρα, έχουν δει εδώ κι έναν χρόνο το φως της δημοσιότητας προειδοποιώντας πως οι σημαντικοί παίκτες έχουν βάλει στο στόχαστρο τον Ειρηνικό.

Όσο κι αν προσπαθήσαμε, ελάχιστα ήταν τα δημοσιεύματα στα γνωστά και αποκαλούμενα «Μέσα του Συρμού» τα οποία δημιουργούσαν υποψίες πως οι σημαντικοί παίκτες σ΄ ολόκληρο το θέατρο του Ειρηνικού προετοιμάζονται για αναμέτρηση.

Χρειάστηκε να διαβάσουμε ένα «περίεργο» δημοσίευμα με την έκθεση «Στρατηγική Πολιτικής Άμυνας» που είχε ανακοινώσει το Yπουργείο Άμυνας της Νέας Ζηλανδίας και το οποίο προειδοποιούσε ότι «η εντεινόμενη κινεζική παρουσία στην περιοχή, αποτελεί απειλή για τια παραδοσιακές αξίες» (με οτιδήποτε ήθελε να μας πει αυτό) ώστε να προκληθούν κάποιες υποψίες.

«Η εθνική ασφάλεια της Νέας Ζηλανδίας παραμένει άμεσα συνδεδεμένη με την σταθερότητα στον Ειρηνικό. Οι χώρες του Eιρηνικού θα διατηρήσουν τις σχέσεις τους με παραδοσιακούς παράγοντες όπως η Αυστραλία και όχι με νεοεμφανιζόμενους που διεκδικούν επιρροές» ανέφερε η ανακοίνωση.

Στις αρχές Απριλίου, είχαν κάνει την εμφάνισή τους κάποιες πληροφορίες ότι η Κίνα σχεδιάζει να δημιουργήσει μεγάλη στρατιωτική βάση στον Ειρηνικό και ήδη βρίσκεται σε συνεννόηση με το Βανουάτου, όπως είχε δημοσιεύσει εφημερίδα του Σίντνεϊ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η βάση θα βρίσκεται λιγότερο από 2.000 χιλιόμετρα από τις ακτές της Αυστραλίας και θα επιτρέπει στην Κίνα να επεκτείνει την αεροναυτική παρουσία της στον Ειρηνικό, ανατρέποντας την υπάρχουσα στρατιωτική ισορροπία και ενδεχομένως να προκαλέσει σύγκρουση με τις ΗΠΑ».

Το μικροσκοπικό Βανουάτου, για να σιγάσει το θόρυβο δημοσιοποίησε συμβόλαιο με την Κίνα για τις βελτιώσεις της αποβάθρας στο μικρό νησιωτικό εμπορικό λιμάνι του Σάντο.

Η Αυστραλία επίσης, συμφώνησε να χρηματοδοτήσει υποθαλάσσιο καλώδιο τηλεπικοινωνιών που θα συνδέει τα Νησιά του Σολομώντα με την Παπούα Νέα Γουινέα, για να αποτρέψει την αντίστοιχη πρόταση της κινεζικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών Huawei.

Κινεζικά ναυτικά γυμνάσια στην θάλασσα της Νότιας Κίνας

Πάντως η Αυστραλία ήδη προετοιμάζεται να επέμβει περισσότερο δραστικά όσο κοντύτερα γίνεται στην περιοχή της Κίνας.

Ταυτόχρονα για να μην ξεχνάμε και τον «παράγοντα Ρωσία», πέρασε ήδη νέο νόμο ο οποίος προβλέπει την απαγόρευση «συγκαλυμμένης ξένης ανάμειξης στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα, θέτοντας υπό απαγόρευση κάθε κίνηση εμπορικής κατασκοπίας».

Αλλά μη νομίζουμε πως η Κίνα είναι η μόνη διαφαινόμενη απειλή για την Καμπέρα. Όπως επισημαίνει ο δρ. Graeme Smith του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, ειδικός για θέματα Κίνας και το ρόλο της στον Ειρηνικό, «δεν είναι μόνον η Κίνα που απασχολεί τον ορίζοντα». «Έχουμε και τη Ρωσία που τριγυρνά στον Ειρηνικό. Και μελλοντικά θα πρέπει να περιμένουμε και την Ινδία» δήλωσε ο δρ. Σμιθ στην «Straits Times».

Αλλά και δημοσίευμα στην «Australian» προειδοποιούσε πως ο Ειρηνικός «έχει προστεθεί στους τομείς ενδιαφέροντος του Κρεμλίνου» υπενθυμίζοντας την επίσκεψη σκαφών του ρωσικού ναυτικού στο Port Moresby τον περασμένο Μάιο. Καθώς και την πτήση δύο στρατηγικών βομβαρδιστικών Tupolev Tu-95, κοντά στον βόρειο εναέριο χώρο της Αυστραλίας, στα τέλη του περασμένου χρόνου.

Σχόλιο της εφημερίδας υπενθύμισε ότι υπάρχει άκρως απόρρητη αναφορά σύμφωνα με την οποία είχε προσπαθήσει η κινεζική κυβέρνηση επανειλημμένα να επηρεάσει αυστραλιανά κόμματα την δεκαετία που μας πέρασε.

Ταραγμένα νερά

Όλα πήραν τον δρόμο τους, καθώς στα τέλη του περασμένου χρόνου η Αυστραλία είχε επίσημα κατηγορήσει την Κίνα για «ξένη παρέμβαση», με τον πρωθυπουργό Malcolm Turnbull να δηλώνει πως «η Αυστραλία θα αντισταθεί σε κάθε ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις».

Άλλο δημοσίευμα ανέφερε πως τον περασμένο μήνα όταν το μεγάλο πολεμικό HMAS Adelaide κατευθυνόταν για επίσκεψη στο λιμάνι Σούβα των Φίτζι, το ακολουθούσε από κοντά κινεζικό πολεμικό - κατασκοπευτικό εξοπλισμένο με συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης.

Οι σχέσεις της Αυστραλίας με την Κίνα εντάθηκαν ακόμη περισσότερο όταν η Αυστραλή υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Concetta Fierravanti-Wells κατηγόρησε το Πεκίνο πως «κατασκευάζει άχρηστα οικοδομήματα στην περιοχή φορτώνοντας τις νησιώτικες χώρες με τεράστια χρέη τα οποία δεν θα είναι σε θέση να ξεπληρώσουν».

Αυτό τον καιρό η Κίνα βρίσκεται στην διαδικασία να προσπαθεί να ενοποιήσει όσο περισσότερο κόσμο μπορεί κάτω από το εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιό της «Ένας δρόμος - Μία ζώνη». Με αυτό επιθυμεί να ενώσει την Κίνα, με την υπόλοιπη Ασία, την Αφρική, την Ευρώπη και τον Ειρηνικό αφήνοντας εντελώς έξω, από το αποδοτικό οικονομικά σχέδιο, τις ΗΠΑ, την Ταϊβάν, το Βόρνεο και τις Φιλιππίνες.

Κάτι που έχει βάλει το Πεκίνο στο στόχαστρο της Ουάσινγκτον η οποία δεν εγκαταλείπει την πολιτικο-στρατιωτική της επιρροή στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Πηγή: Κώστας Μπετινάκης - zougla.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpa
Μνήμη Παναγιώτη Κοντού
Ο Παναγιώτης Κοντός υπήρξε πτυχιούχος και διδάκτωρ του Ε.Κ.Π.Α. αλλά και επί σαράντα χρόνια ακαδημαϊκός δάσκαλος που το υπηρέτησε πιστά προσφέροντας...
Μνήμη Παναγιώτη Κοντού