Ιστορική συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ – Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη
Σιγκαπούρη

Ένα μεγάλο πρελούδιο για την ειρήνη, χαρακτήρισαν τη σύνοδο της Σιγκαπούρης, Κιμ Γιονγκ Ουν και Ντόναλντ Τραμπ. Η συνάντηση ξεκίνησε στις 4 ώρα Ελλάδας, στο νησί Σεντόνα και αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη το γεύμα εργασίας των δυο ηγετών με τις αντιπροσωπείες τους.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν αντάλλαξαν μια ιστορική χειραψία.

Trump-Kim: The moment they shook hands https://t.co/ph1S6iKIge

— BBC News (UK) (@BBCNews) June 12, 2018

Οι Τραμπ και Κιμ βάδισαν από αντίθετες κατευθύνσεις για να βρεθούν πάνω στο κόκκινο χαλί, με φόντο σημαίες των χωρών τους εναλλάξ. Μετά τη χειραψία στάθηκαν σοβαροί μπροστά στους φωτογράφους με τα χέρια στο πλάι. Ο Τραμπ έδωσε ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη στον Κιμ καθώς βάδιζαν ο ένας πλάι στον άλλο στον διάδρομο του ξενοδοχείου Capella, στο θέρετρο Σεντόσα της Σιγκαπούρης, προς τον χώρο όπου θα είχαν κατ’ ιδίαν συζήτηση.
Η ιδιαίτερη συνομιλία των ηγετών διήρκεσε περίπου 45 λεπτά, με μόνο τους διερμηνείς παρόντες, πριν μπουν στο χώρο άλλα μέλη των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
«Θα αποκτήσουμε μια εξαίρετη σχέση, δεν έχω καμιά αμφιβολία», είπε ο Τραμπ απαντώντας σε μια από τις ελάχιστες ερωτήσεις που επιτράπηκε στους δημοσιογράφους να υποβάλλουν στους ηγέτες αφού κάθισαν.

Video: President Trump and Kim Jong-un meet in Singapore https://t.co/7gwJBuB1FB pic.twitter.com/y8AtbWLoL2

— The New York Times (@nytimes) June 12, 2018

Από την πλευρά του, ο Κιμ επισήμανε ότι «οι παλιές πρακτικές και οι παλιές προκαταλήψεις ήγειραν πολλά εμπόδια, αλλά τα ξεπεράσαμε όλα και βρισκόμαστε εδώ σήμερα».

HISTORY pic.twitter.com/RFZiJKXPNq

— Breaking911 (@Breaking911) June 12, 2018

Σύμφωνα με δημοσιογράφους που ήταν παρόντες ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας έκανε και τη δήλωση της ημέρας – μέχρι στιγμής – καθώς είπε απευθυνόμενος στον Τραμπ «αρκετοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα πιστεύουν ότι αυτό που συμβαίνει είναι σκηνή από ταινία επιστημονικής φαντασίας».

HISTORY: President Trump and Kim Jong Un Meet at High-Stakes Summit In Singapore - (PHOTOS & VIDEO) - https://t.co/DKfMHvXPj2 pic.twitter.com/chPl1nLX8Y

— Breaking911 (@Breaking911) June 12, 2018

Ο Κιμ επέλεξε μαύρο κοστούμι Μάο, ο Τραμπ βαθύ μπλε και κόκκινη γραβάτα για την ιστορική συνάντηση των δύο ηγετών.

As US and North Korea talked world peace there was just one woman in the room - Donald Trump's translator https://t.co/LdhfvkjHKf pic.twitter.com/Er12TjAmpv

— The Independent (@Independent) June 12, 2018

Οι δύο άνδρες θα αποπειραθούν να συνάψουν μια συμφωνία για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, μόλις μερικούς μήνες αφότου αντάλλασσαν απειλές πολέμου και προσωπικές προσβολές.

Ο πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα διαμορφώσει μια «εξαίρετη σχέση» με τον Κιμ. Μάλιστα σχεδιάζει να κάνει μια δήλωση εντός της ημέρας, πριν αναχωρήσει, για την Ουάσιγκτον, στις τρεις, ώρα Ελλάδας.

President Trump and Kim Jong Un arrived at their working lunch at just before noon local time, or midnight EDT, after their expanded bilateral meeting: https://t.co/wTBVAUAf19 pic.twitter.com/0GQpCGxHMl

— CBS News (@CBSNews) June 12, 2018

Από την πλευρά του, ο Κιμ Γιονγκ Ουν επισήμανε ότι οι δύο χώρες χρειάστηκε να υπερβούν πολλά εμπόδια για να διεξαχθεί η σημερινή σύνοδος.

Στο μεταξύ, με ελαφρά νευρικότητα παρακολουθούν οι αγορές της Ασίας την ιστορική συνάντηση ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο και τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

Now that it's after 11 p.m. EDT, or 11 a.m. in Singapore, the Trump-Kim summit has reached the two-hour mark: https://t.co/B1E9hZqPwS pic.twitter.com/QXs3XwBFly

— CBS News (@CBSNews) June 12, 2018

Από την έναρξη των συνεδριάσεων οι δείκτες αμφιταλαντεύονται ανάμεσα σε οριακά κέρδη και απώλειες.

Ανάλογο ήταν το κλίμα χθες το βράδυ στη Γουόλ Στριτ.

Πηγή: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, AFP, Reuters, Sputnik

σχετικά άρθρα