Δημόσιες επενδύσεις και αντιμετώπιση της φτώχειας ζητούν από την Ε.Ε 15 Ευρωβουλευτές και Εθνικοί Βουλευτές
Ανάμεσά τους και 5 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Δημόσιες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, πολιτικές για την αντιμετώπιση των οικονομικών ανισοτήτων και της φτώχειας, αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ, είναι κάποια από τα σημεία της διακήρυξης που συνυπογράφουν ευρωβουλευτές και βουλευτές της Αριστεράς, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διακοινοβουλευτικής Εβδομάδας 2018.

Τη διακήρυξη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, υπογράφουν 15 ευρωβουλευτές και 5 Ευρωπαίοι βουλευτές εθνικών κοινοβουλίων, οι οποίοι αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι «οι ιδιωτικοποιήσεις, η καταστροφή του κράτους πρόνοιας, τα υψηλά επίπεδα φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής από τις οικονομικές ελίτ, και η κατάργηση των κοινωνικών και εργατικών δικαιωμάτων, οδήγησαν σε μεγαλύτερη απόκλιση μεταξύ των κρατών-μελών και περιφερειών και μεγαλύτερες εισοδηματικές ανισότητες - πλήττοντας την εδαφική, κοινωνική και οικονομική συνοχή».

Επισημαίνουν επίσης, ότι «η απροθυμία των οικονομικών και πολιτικών ελίτ της ΕΕ να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά και βιώσιμα τα κοινωνικά προβλήματα που προκαλούνται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας» επιτρέπουν «στα κράτη-μέλη να αποφεύγουν να υλοποιούν πολιτικές κοινωνικής αλλαγής και κοινωνικής ασφάλειας».

Ως εκ τούτων ζητούν:

-Ένα σύμφωνο για την απασχόληση και την ανάπτυξη που θα περιλαμβάνει ένα νέο σύνολο οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών πολιτικών υπέρ των λαών και των εργαζομένων.

-Δημόσιες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, οι οποίες θα επικεντρωθούν στη δημιουργία αξιοπρεπών και ασφαλών θέσεων εργασίας με δικαιώματα, αυξάνοντας ταυτόχρονα το βιοτικό επίπεδο και την κοινωνική προστασία των εργαζομένων.

-Κοινή δέσμη ελάχιστων κοινωνικών δικαιωμάτων και προτύπων μέσω ενός αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη που θα ενισχύει την κοινωνική και οικονομική σύγκλιση και τη συνοχή μεταξύ των λαών και των εδαφών και θα καταπολεμά το κοινωνικό ντάμπινγκ, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι τα κράτη-μέλη έχουν αναφαίρετο δικαίωμα να εφαρμόζουν υψηλότερα πρότυπα και δικαιώματα.

-Ενεργές πολιτικές για την αντιμετώπιση των οικονομικών ανισοτήτων και της φτώχειας που δημιουργούνται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας, την ενίσχυση του κράτους πρόνοιας προς όφελος των λαών.

-Ρήξη με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που είναι επιζήμιες για τους λαούς της Ευρώπης και συμβάλλουν στην άνοδο των ακροδεξιών και ξενοφοβικών δυνάμεων που απειλούν τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη.

-Τη δημιουργία ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την υποστήριξη της οικονομίας των χωρών που έχουν υποστεί την παρέμβαση της τρόικας.

-Μια διεθνή σύνοδο κορυφής στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό τον καθορισμό ενός οδικού χάρτη και ενός κοινού Σχεδίου Δράσης για τον τερματισμό των φορολογικών παραδείσων, της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, ζητώντας επίσης ουσιαστική πολιτική δέσμευση για τη φορολόγηση των πραγματικών κατόχων του πλούτου και απέναντι στην ανεπαρκή απάντηση της ΕΕ στα φορολογικά σκάνδαλα.

-Δημόσιο έλεγχο και αποκέντρωση του τραπεζικού τομέα σε αντίθεση με την εδραίωση της Τραπεζικής Ένωσης και την άμεση διακοπή της λειτουργίας της Ένωσης Κεφαλαιαγοράς, αντιθέτως, την ενίσχυση των τοπικών τραπεζών υπό δημόσιο έλεγχο, την προστασία των καταθετών και την ανάπτυξη των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

-Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ, ο οποίος θα επικεντρωθεί ειδικά στην κοινωνική ανάπτυξη και στην ανοδική κοινωνική σύγκλιση, εισάγοντας και πάλι την έννοια της αξίας της πολιτικής συνοχής, ανταποκρινόμενη στις ειδικές ανάγκες κάθε κράτους μέλους.

-Μεγαλύτερη δημοκρατική λογοδοσία, διαφάνεια και εποπτεία των ευρωπαϊκών πολιτικών και θεσμών, ενδυναμώνοντας τον ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και την ενίσχυση της συμμετοχής των ευρωπαίων πολιτών.

Τα μέλη των Εθνικών Κοινοβουλίων:

-Πααβο Αρχινμάκι (Vasemmistoliitto)

-Νικόλαος Μανιός (ΣΥΡΙΖΑ)

-Γεράσιμος Μπαλαούρας (ΣΥΡΙΖΑ)

-Στέφανος Στεφάνου (ΑΚΕΛ)

-Αντρέι Χούνκο (Die Linke)

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

-Μιγκέλ Βιέγκας (PCP)

-Στέλιος Κούλογλου (ΣΥΡΙΖΑ)

-Κωνσταντίνα Κούνεβα (ΣΥΡΙΖΑ)

-Μέρια Κυλόνεν (Vasemmistoliitto)

-Πατρίκ Λε Γιαρίκ (Front de Gauche - PCF)

-Παλόμα Λόπεθ Μπερμέχο (Izquierda Plural)

-Μαρίζα Ματίας (Bloco de Esquerda)

-Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ)

-Ζοάο Πιμέντα Λόπεζ (PCP)

-Μάρτιν Σίντεργουαν (Die Linke)

-Νεοκλής Συλικιώτης (ΑΚΕΛ)

-Γκάμπριελ Τσίμμερ (Die Linke)

-Ζοάο Φερρέιρα (PCP)

-Ελεονώρα Φορένσα (L'Altra Europa con Tsipras)

-Τάκης Χατζηγεωργίου (ΑΚΕΛ)

ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχετικά άρθρα

Αυτόνομο το Ποτάμι στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις
Αυτόνομο το Ποτάμι στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις

Την απόφαση ότι «Το Ποτάμι θα είναι παρών στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις ως αυτόνομη δύναμη» και πως το κόμμα του «δεν στηρίζει την...

Αυτόνομο το Ποτάμι στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις
Κύπρος: Νέο κόμμα υπό τον τέως πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μ. Καρογιάν
Κύπρος: Νέο κόμμα υπό τον τέως πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μ. Καρογιάν
«Δημοκρατική Παράταξη» (ΔΗΠΑ) είναι το νέο κόμμα , που ιδρύθηκε σήμερα στην Κύπρο και υπόσχεται ότι θα κάνει μια «νέα αρχή» στην κυπριακή πολιτική...
Κύπρος: Νέο κόμμα υπό τον τέως πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μ. Καρογιάν