Διδάσκοντες Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για Βασίλη Δημάκη: Η ζωή του είναι πλέον αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας
Νέα ανακοίνωση Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τον φοιτητή του ΕΚΠΑ, απεργό πείνας Βασίλη Δημάκη

Σε συνέχεια της προηγούμενης ανακοίνωσης του συλλόγου ΕΣΔΕΠ πριν ένα μήνα, αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε στο ζήτημα του φοιτητή του ΕΚΠΑ, Βασίλη Δημάκη, ο οποίος αρνείται από χθες τροφή και νερό και κάθε επικοινωνία, με μόνο αίτημά του τη δημοκρατία όπως ο ίδιος αναφέρει. Έχει φτάσει σε απελπισία μετά από τον επαναλαμβανόμενο εμπαιγμό του από την πολιτεία. Παρόλο που εγκρίθηκε από τις φυλακές Γρεβενών η επιστροφή του στις φυλακές Κορυδαλλού και παρά τις υποσχέσεις και τις διαβεβαιώσεις, ο φοιτητής παραμένει σε «καραντίνα» πλέον στον Κορυδαλλό. Του αρνούνται δε την πρόσβαση στα μαθήματά του και την εκπαιδευτική διαδικασία μέχρι και σήμερα.

Το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τη στάση αυτή απέναντι σε έναν άνθρωπο που βρήκε τον τρόπο να θεραπεύσει τις πληγές της φυλακής μέσω της φωτεινής διαδρομής της γνώσης. Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση!

Μετά το κύμα συμπαράστασης προς το Βασίλη Δημάκη, των καθηγητών του, των συμφοιτητών του, του συνόλου του ΔΣ του ΙΚΥ, των συγκλήτων και των συλλόγων ΔΕΠ των περισσότερων πανεπιστημίων της χώρας, του πλήθους των απλών πολιτών, η υγεία και η ζωή αυτού του ανθρώπου είναι πλέον αποκλειστική ευθύνη την πολιτείας. Περισσότερο όμως κινδυνεύει η κοινωνία μας, αν αδιαφορήσει για την ανάγκη, που με σαφήνεια εκφράζει ο Δημάκης, για γνώση και παιδεία.

Η προηγούμενη ανακοίνωσή μας για το θέμα (28/04/2020).

 

Ανακοίνωση Διοικητικού Συμβουλίου για τον φοιτητή του ΕΚΠΑ, απεργό πείνας Βασίλη Δημάκη

Ο ΕΣΔΕΠ ΠΘ τάσσεται στο πλευρό του απεργού πείνας Βασίλη Δημάκη, τριτοετούς φοιτητή του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του EKΠΑ.

Ο Βασίλης Δημάκης καταδικάστηκε για σοβαρά ποινικά αδικήματα αλλά εδώ και πολλά χρόνια έχει αποφασίσει να αλλάξει και βρήκε διέξοδο στη μελέτη και τους στόχους του. Τελείωσε αυτοδίδακτος το Λύκειο σε κατάστημα φυλακών της Πάτρας και πέρασε στο πανεπιστήμιο με πανελλήνιες εξετάσεις στη πρώτη του επιλογή. Το 2018 πάλι με απεργία πείνας, που του έχει αφήσει σοβαρά προβλήματα υγείας, διεκδίκησε το δικαίωμά του στις σπουδές και το κέρδισε. Από τότε, έχει τιμήσει την εμπιστοσύνη των δικαστών και της πολιτείας με την άψογη συμπεριφορά του. Παράλληλα, είναι άριστος φοιτητής, υπότροφος του ΙΚΥ, δεν χρωστάει ούτε ένα μάθημα και οι καθηγητές του έχουν μιλήσει ανοιχτά για το ειλικρινές ενδιαφέρον του Β. Δημάκη για τη γνώση και την άριστη συναναστροφή του με του συμφοιτητές του.

Ο Β. Δημάκης όμως μεταφέρθηκε εδώ και μία εβδομάδα απρόσμενα στη φυλακή των Γρεβενών χωρίς να πάρει μαζί του ούτε τα βιβλία του. Σύμφωνα με το σημείωμα του Δημάκη από τις φυλακές προς τους αρμόδιους, ο λόγος της μετακίνησης είναι η ειρηνική συμμετοχή του σε διεκδίκηση αποσυμφόρησης των φυλακών με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού. Από εκείνη την ημέρα (21/4) ο Β. Δημάκης ξεκίνησε πάλι απεργία πείνας και από χθες 27/4 έχει ξεκινήσει και απεργία δίψας. Εξαιτίας της επιβαρυμένης υγείας του από την προηγούμενη απεργία πείνας, η ζωή του βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Διεκδικεί να γυρίσει στον Κορυδαλλό για να μπορέσει να συμμετέχει κανονικά στις εξετάσεις του ΕΚΠΑ αυτό το εξάμηνο. Ο σύλλογος των φοιτητών του τμήματός του αλλά και άλλοι σύλλογοι φοιτητών της χώρας, έβγαλαν σχετικές ανακοινώσεις συμπαράστασης στον απεργό πείνας.

Ο ΕΣΔΕΠ ΠΘ υποστηρίζει το αίτημα αυτό γιατί

  • Το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου στη γνώση είναι κατοχυρωμένο και αδιαμφισβήτητο.
  • Η στροφή αυτού του ανθρώπου με όχημα τη γνώση πρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση, να δείχνει και σε άλλους ανθρώπους ότι αυτός είναι ο δρόμος για να ξεφύγει κανείς από το σκοτάδι.
  • Ο σκοπός του σωφρονισμού είναι να καλυτερεύσει τους έγκλειστους όχι να τους οδηγήσει στο θάνατο!!!
  • Η αδυναμία να υποστηρίξουμε τέτοιους ανθρώπους, αποτελεί συνολική αστοχία της κοινωνίας μας.

Για το ΔΣ του Συλλόγου

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ypaith
Μεταθέσεις Πρωτοβάθμιας: Το Υπουργείο Παιδείας αθέτησε δέσμευση για συμπερίληψη νέων οργανικών θέσεων
Ν.Φασφαλής: «Αυτή η στάση εκθέτει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και απαίτησή μας είναι η ίδρυση των νέων οργανικών θέσεων άμεσα»
Μεταθέσεις Πρωτοβάθμιας: Το Υπουργείο Παιδείας αθέτησε δέσμευση για συμπερίληψη νέων οργανικών θέσεων
ypaith3.jpg
Πρότυπα-Πειραματικά σχολεία: Ξεκινούν σήμερα το μεσημέρι οι αιτήσεις εισαγωγής - Βίντεο με οδηγίες
Το ενδιαφέρον είναι αυξημένο, καθώς πέρυσι στα Πειραματικά σχολεία έγιναν 9044 αιτήσεις για 2405 θέσεις, ενώ στα Πρότυπα 8752 αιτήσεις για...
Πρότυπα-Πειραματικά σχολεία: Ξεκινούν σήμερα το μεσημέρι οι αιτήσεις εισαγωγής - Βίντεο με οδηγίες