Koρονοϊός: Εγκλωβισμένοι 150 Έλληνες σε κρουαζιερόπλοια στην Καραϊβική – Ανάμεσά τους και εκπαιδευτικός
Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η επιστροφή τουλάχιστον 150 Ελλήνων - οι οποίοι εργάζονταν μαζί με χιλιάδες Ευρωπαίους - μέχρι και τα μέσα Μαρτίου σε κρουαζιερόπλοια της Καραϊβικής

Έκτοτε παραμένουν εγκλωβισμένοι στον Ατλαντικό έξω - από τα νησιά Μπαρμπέιντος χωρίς να ξέρουν πότε θα επιστρέψουν στη χώρα μας. 

Σύμφωνα με το ethnos.gr, αιτία για την πρωτοφανή περιπέτειά τους στάθηκε η διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης Τραμπ και εταιριών για την εφαρμογή των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων και κανόνων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών(CDC) που έπρεπε να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι των κρουαζιερόπλοιων.

Η ασυμφωνία των δύο πλευρών είχε ως αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να μην επιτρέπουν εδώ και τρεις μήνες την αποβίβαση των εργαζομένων από τα πλοία και την επαναπροώθησή τους στις πατρίδες τους με πτήσεις τσάρτερ, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί. Στο τραπέζι έπεσε και το σενάριο των εγκλωβισμένων εργαζομένων στα κρουαζιερόπλοια με καράβια διασχίζοντας τον Ατλαντικό, δένοντας στο Σαουθάμπτον. 

Σύμφωνα με πληροφορίες παγιδευμένα αρόδο στον Ατλαντικό έξω από τα νησιά Μπαρμπέιντος παραμένουν περίπου 50 πλοία με χιλιάδες εργαζόμενους σε κρουαζιερόπλοια σε αρκετά από τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί και δεκάδες κρούσματα κορονοϊού. Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό ότι 17 εργαζόμενοι κρουαζιερόπλοιων έχουν πεθάνει από το φονικό ιό, δεκάδες άλλοι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία των ΗΠΑ, ενώ όσοι είναι ασυμπτωματικοί παραμένουν σε καραντίνα σε καμπίνες.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο επιστροφής

Όλα ξεκίνησαν στα μέσα Μαρτίου όταν αποβιβάστηκαν και οι τελευταίοι επιβάτες από τα κρουαζιερόπλοια μετά και την αναστολή των κρουαζιέρων. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε να παραμείνει όλο το προσωπικό σε καραντίνα 14 ημερών στα κρουαζιερόπλοια και στις 28 Μαρτίου να προωθηθούν με πτήσεις τσάρτερ, ναυλωμένες από τις εταιρίες τους στην Ευρώπη. 

Το σχέδιο, όμως, δεν προχώρησε με τις εταιρίες να κατηγορούν την κυβέρνηση Τραμπ για νομικές ασάφειες σχετικά με τα πρωτόκολλα υγείας και την τελευταία να αφήνει υπονοούμενα ότι οι εταιρίες δεν θέλουν να αναλάβουν το οικονομικό κόστος εφαρμογής τους. Το αποτέλεσμα είναι να παραμένουν 150 Έλληνες εν πλω χωρίς να υπάρχει συγκριμένο πλάνο επιστροφής, ανεβάζοντας την αγωνία στα ύψη. Πρόκειται μεταξύ άλλων για μηχανικούς, υπευθύνους μάρκετινγκ, δημοσίων σχέσεων, γιατρούς, σερβιτόρους οικονομολόγους κ.α..   

Η Ελεάννα Παπαποστόλου είναι μία από τις εργαζόμενες σε κρουαζιερόπλοιο της Καραϊβικής η οποία απασχολούνταν ως εκπαιδευτικός στο τμήμα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών μέχρι και τις 14 Μαρτίου. Ήταν η μέρα που αποβίβασαν από το καράβι και τους τελευταίους επισκέπτες στο Πουέρτο Ρίκο όπου ήταν και το βασικό λιμάνι του κρουαζιερόπλοιου στο οποίο δούλευε. Την επόμενη μέρα το κρουαζιερόπλοιο κατευθύνθηκε προς τα Μπαρμπέιντος. Εκεί αγκυροβόλησαν αρόδο 67 μέρες. Πριν 8 μέρες άλλαξαν καράβι, περιμένοντας το πράσινο φως για να πετάξουν. 

98456262_236066040823016_6537756302657978368_n.jpg

Ωστόσο, το αδιέξοδο κρουαζιερόπλοιων με την κυβέρνηση Τραμπ οδήγησε τις εταιρίες να αποφασίσουν την μεταφορά των εργαζομένων με καράβια στην Ευρώπη, διασχίζοντας τον Ατλαντικό. Ανάλογα με την εθνικότητα, χώρισαν τους εργαζόμενους σε διαφορετικά καράβια. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς κάποιοι θα παρέμεναν σε αυτά μέχρι να πετάξουν με τσάρτερ και κάποιοι άλλοι θα επέστρεφαν δια θαλάσσης πραγματοποιώντας το υπερατλαντικό ταξίδι. 

Ενδεικτικό της ρευστής κατάστασης είναι ότι το ταξίδι των Ευρωπαίων ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει από το Μαϊάμι προς το Σαουθάμπτον την Κυριακή (17.5), όμως και πάλι άλλαξαν οι σχεδιασμοί και γίνονται εκ νέου προσπάθειες να επαναπατριστούν με πτήσεις τσάρτερ.

«Ούτε όμως και το λιμάνι του Σαουθάμπτον- το κοντινότερο ευρωπαϊκό λιμάνι-είναι σίγουρο ότι θα τους επιτρέψει να δέσουν. Είμαι πολύ ανήσυχος αν θα τους αφήσουν να αποβιβαστούν. Και τότε τι θα γίνει; Πρέπει να βρεθεί μια λύση και να επιστρέψουν τα παιδιά μας σπίτια τους. Είναι σημαντικό να βρεθεί μια φόρμουλα άμεσα. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το πότε θα γίνει η επιστροφή των πληρωμάτων και μέσω ποιας χώρας για όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και για χιλιάδες Ευρωπαίους  εργαζόμενους» είπε στο ethnos.gr ο Σάκης Παπαποστόλου πατέρας την Ελεάννας με την οποία μιλά καθημερινά μέσω διαδικτύου. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχολική βία
ΟΛΜΕ για την επίθεση με σφυρί και μαχαίρι σε σχολείο: Αβοήθητοι οι εκπαιδευτικοί ενώ η πολιτεία περιμένει λύσεις από μια πλατφόρμα
Η ΟΛΜΕ ζητά την άμεση λήψη μέτρων, όπως πρόσληψη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε κάθε σχολείο, αντισταθμιστικά μέτρα, υποστηρικτικές δομές για...
ΟΛΜΕ για την επίθεση με σφυρί και μαχαίρι σε σχολείο: Αβοήθητοι οι εκπαιδευτικοί ενώ η πολιτεία περιμένει λύσεις από μια πλατφόρμα
άνεργοι
ΔΥΠΑ: 5.000 θέσεις για ανέργους με μισθό 12.264 ευρώ- Ποιους αφορά το πρόγραμμα
Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες και επιχορήγηση 12.264 ευρώ για κάθε θέση...
ΔΥΠΑ: 5.000 θέσεις για ανέργους με μισθό 12.264 ευρώ- Ποιους αφορά το πρόγραμμα