porto xeli
Πανέμορφες εικόνες από ψηλά

Εάν κάποιος σας έλεγε ότι υπάρχουν δύο «θαμμένοι ναοί» αφιερωμένοι στον Θεό Απόλλωνα, μέσα στη λάσπη… κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να αμφιβάλλατε. Εάν όμως σ;aς μιλούσε για το μέρος που βρίσκεται, θα σαστίζατε με το πόσα δεν γνωρίζετε για έναν τόπο που βρίσκεται τόσο κοντά στην Αθήνα, και σίγουρα πολλοί από εσάς έχετε επισκεφτεί.

Ο λόγος για το κοσμοπολίτικο Πόρτο Χέλι, το οποίο είναι χτισμένο στα ερείπια του οικισμού των Αλιέων, και πήρε το όνομά του από τους παλιούς κάτοικους του τόπου που ήταν αλιείς πορφύρας, καθώς και τεχνίτες στην επεξεργασία της ομώνυμης χρωστικής. Ουσιαστικά πρόκειται για μια σταδιακή γλωσσική παραφθορά του ονόματος, σε Χαλιείς και εν συνεχεία σε Χέλι, ενώ πήρε το προσωνύμιο «Πόρτο», γιατί διέθετε λιμάνι. 

Η αρχαία πόλη των Αλιέων ήταν κτισμένη ακριβώς απέναντι από τον σημερινό οικισμό, και η Ακρόπολη της βρισκόταν στην κορυφή του λόφου. Βέβαια, ο κόλπος του Χελιού ήταν τότε διαφορετικός, με τη θάλασσα να φτάνει πολύ πιο μέσα, γι' αυτό και μέρος της πόλης, ιδιαίτερα οι δύο ναοί του Απόλλωνα, είναι σήμερα βυθισμένοι κάτω από το νερό και τη λάσπη, σε μικρό ωστόσο βάθος.

Όσο για το σημερινό Πόρτο Χέλι, με την ιδιαίτερα αναπτυγμένη τουριστική του υποδομή, έχει καταφέρει επάξια να κερδίσει τον τίτλο «Ριβιέρα της Πελοποννήσου».

Και δεν υπάρχει μονάχα ένας λόγος για αυτόν τον τίτλο…

Δείτε το βίντεο του Travel Inspiration:

Πρόκειται για ένα φυσικό κλειστό όρμο με πολύ μεγάλη χωρητικότητα, σε απόσταση  85 χλμ από το Ναύπλιο, στα νότια του νομού Αργολίδος, ο οποίος κατακλύζεται καθημερινά από διαφόρων ειδών ιστιοπλοϊκά σκάφη, θαλαμηγούς καθώς και υπερπολυτελή γιοτ.

Πλαισιωμένος από βίλες και πολυτελή θέρετρα, εναρμονίζεται τέλεια με τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της περιοχής. 

Οι παραλίες του, με πεντακάθαρα διάφανα νερά, άψογα οργανωμένες ή μη,  βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το λιμάνι, με γνωστότερη αυτών τη Χηνίτσα με την ξανθιά άμμο, το Κουνούπι με τα λευκά βότσαλα, την Κόστα με θέα τις Σπέτσες αλλά και τον Άγιο Αιμιλιανό που απλώνεται κάτω από τον λόφο με το ομώνυμο εκκλησάκι και την υπέροχη θέα στην περιοχή. Όμως δεν είναι οι μόνες πρωταγωνίστριες σε αυτό το κοσμοπολίτικο πανέμορφο παζλ, μιας και η φύση συνωμοτεί για το αντίθετο. Βουνά αλλά και δάση που ξεδιψούν από την αλμύρα της θάλασσας, δημιουργούν το τέλειο σκηνικό με μοναδικό σκοπό να ξελογιάσουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Όσο για τη νυχτερινή ζωή, έντονη και κοσμική, με καλό κόσμο αλλά και υπέροχο φαγητό για όλα τα γούστα. 

Πολλοί οι λόγοι λοιπόν, κοσμικοί, διάσημοι, φιλόδοξοι, ειδυλλιακοί, όμως δίκαιοι και κυρίως μαγικοί για ένα ταξίδι που ακόμα και αν έχεις ξανακάνει, πρέπει να δεις με άλλο μάτι…
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα