Thumbnail
"Όχι" σε περικοπές και voucher στην Ειδική Αγωγή λέει η Ομάδας Γονέων με παιδιά που χρήζουν Ειδικής Αγωγής «Παρέμβαση».

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρεται ότι ο ΕΟΠΠΥ και το Υπουργείο Υγείας προωθούν κλειστό και μειωμένο προϋπολογισμό, με ταυτόχρονη προώθηση πληρωμής μέσω voucher.

Κάτι τέτοιο δεν γίνεται αποδεκτό από την «Παρέμβαση», η οποία τονίζει ότι "το κονδύλι για την ειδική αγωγή θα πρέπει να διαμορφώνεται αποκλειστικά με βάση τις πραγματικές θεραπευτικές ανάγκες των παιδιών και όχι από τυχόν δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης".

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Κλειστό και μειωμένο προϋπολογισμό για την Ειδική Αγωγή φέρνουν οι ρυθμίσεις που προωθεί ο ΕΟΠΠΥ και το Υπουργείο Υγείας. Το κονδύλι για την ειδική αγωγή θα πρέπει να διαμορφώνεται αποκλειστικά με βάση τις πραγματικές θεραπευτικές ανάγκες των παιδιών και όχι από τυχόν δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης. Καμία επιδημιολογική μελέτη δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα για να καταγραφούν οι πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού, συνεπώς το «κούρεμα» της δαπάνης για την Ειδική Αγωγή που επιχειρείται είναι αυθαίρετο και οριζόντιο. Από την πλευρά μας, δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε μείωση ούτε ενός ευρώ για τις θεραπείες των παιδιών μας! 

Εάν πράγματι υπάρχει η πρόθεση για εξορθολογισμό της δαπάνης αυτή μπορεί να γίνει μόνο μέσω της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Βασική πρόβλεψη του Υπουργείου Υγείας θα πρέπει να είναι η ίδρυση και τήρηση διαδικτυακής βάσης δεδομένων για την ηλεκτρονική καταχώριση των ωφελουμένων, των παραπεμπτικών από τους θεράποντες ιατρούς, την εκτέλεση τους από τις μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας και την εκκαθάριση τους από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. 

Είναι άμεση η ανάγκη για αλλαγή του νέου ΕΚΠΥ. Τα λάθη, οι παραλείψεις και η προχειρότητα είναι στοιχεία κυρίαρχα στο παράρτημα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι δικαιολογούνται μόνο 4 θεραπείες ανά γνωμάτευση και ανανέωση αυτής κάθε 4 μήνες, ενώ προβλέπεται και ανώτατος χρόνος παρέμβασης που σε κάποιες περιπτώσεις είναι υπό διερεύνηση. Μάλιστα, σε κάποιους κωδικούς στο παράρτημα έχουν εγκριθεί 5 είδη θεραπείας και ο ΕΚΠΥ αναφέρει ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν μέχρι 4! Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εισηγούνται μεν θεραπείες αλλά δεν εγκρίνονται! Σαν να μην έφταναν αυτά, βασικές διαταραχές όπως σύνδρομο Asperger, Διαταραχή Διάσπασης Προσοχής/ Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και Τραυλισμός έχουν μείνει εκτός. 

Η εφαρμογή των voucher ακούγεται ωραία στα αυτιά μας. Πόσοι από εμάς δεν έχουμε αγανακτήσει να περιμένουμε την πληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ; Η πραγματικότητα όμως, είναι διαφορετική. Η αφερέγγυα συμπεριφορά του ΕΟΠΥΥ τώρα πάει να μετακυλιστεί στους θεραπευτές με ακόμη δυσμενέστερους όρους πέρα από αυτόν της καθυστέρησης. Με μνημονιακούς όρους έκπτωσης και επιστροφής (rebate, clawback). Το επαγγελματικό τους μέλλον καθίσταται αβέβαιο με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών προς τα παιδιά μας. Αυτό δηλαδή που έχει συμβεί και με άλλες επαγγελματικές ομάδες που έχουν συνάψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Από την πλευρά μας κατανοούμε και ενισχύουμε την σθεναρή αντίστασή τους στην χρήση voucher, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως οι εισφορές που καταβάλουμε όλοι οι ασφαλισμένοι χάνουν με αυτόν τον τρόπο την ανταποδοτικότητά τους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ποια είναι η ευχή της μάνας με 6 λέξεις και μόνο φωνήεντα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 19/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αξιολόγηση
Αξιολόγηση: «ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να επαναπροκηρύξουν άμεσα απεργία-αποχή»
«Επαναπροκηρύξεις της ΑΑ από ΔΟΕ-ΟΛΜΕ, συνεχείς προκηρύξεις των στάσεων εργασίας» ζητούν οι Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις Π.Ε.
Αξιολόγηση: «ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να επαναπροκηρύξουν άμεσα απεργία-αποχή»
αυτοκτονία
Η μεγαλύτερη ομαδική αυτοκτονία – Πως 200 άνθρωποι ακολούθησαν στον θάνατο τον ηγέτη τους
Σαν σήμερα, 19 Μαρτίου του 1644, περίπου 200 άνθρωποι, αυτοκτόνησαν ως ένδειξη αφοσίωσης στον αυτοκράτορα Τσόνγκζεν
Η μεγαλύτερη ομαδική αυτοκτονία – Πως 200 άνθρωποι ακολούθησαν στον θάνατο τον ηγέτη τους