Thumbnail
Μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές, για περισσότερο από τριάντα χρόνια, κατατρώνε τα δάση της Αττικής.

 

ΑΥΛΩΝΑΣ   1992

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι στον σκουπιδότοπο της Αυλώνας στο 41ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας. Από τη φωτια εχουν καταστραφει μεγαλες δασικες εκτασεις και συμφωνα με πληροφοριες βρισκεται ηδη στις παρυφες της περιοχης Μαρκοπουλου. Απο τα πρωτα στοιχεια που εχει στη διαθεση της η πυροσβεστικη υπηρεσια,προκυπτει οτι εξι σπιτια εχουν υποστει υλικες ζημιες στην περιοχη της Αυλωνας καθως και ενα εργοστασιο παρασκευης μελανης, ενω ενα πυροσβεστικο οχημα εγκλωβιστηκε στις φλογες,ευτυχως ομως οι πυροσβεστες που επεβαιναν σε αυτο δεν επαθαν τιποτα.

Λόγω των ισχυρων ανεμων που πνεουν στην περιοχη η φωτια δεν είναι δυνατον να ελεγχθεί ενώ το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο γιατί απο τη μεγαλη θερμοτητα εκρηγνυνται και βληματα που ειναι θαμμενα από χρονια κοντα στο στρατοπεδο της Αυλωνας.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι κάτοικοι της Αυλώνας και της Μαλακάσας εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για προληπτικούς λόγους ενώ οι στρατιωτες εχουν απομακρυνθει απο το στρατοπεδο γιατι υπαρχει κινδυνος η φωτια να φθασει στις δεξαμενες του στρατοπεδου. Θυματα δεν εχουν αναφερθει αλλα συμφωνα με μαρτυρια κατοικων της περιοχης μια οικογενεια εχει εγκλωβιστει απο τη φωτια.

Μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι 20.000 περίπου στρεμμάτων δάσους έχουν καεί ενώ υπέστησαν ζημιές 15 κατοικίες.

Στην κατάσβεση της φωτιάς παίρνουν μέρος η πυροσβεστική, η δασική υπηρεσία, στρατιώτες και κάτοικοι,επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη και δεκατέσσερα οχήματα της πυροσβεστικης.

ΣΤΑΜΑΤΑ - ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ 1993

Τουλαχιστον 4.000 στρεματα αποτεφρώθηκαν απο το μένος της φωτιάς που εκδηλωθηκε απο πτωση ελικοπτερου του Πολεμικου Ναυτικου κοντά στη Λίμνη του Μαραθώνα.

Οι μεγαλύτερες ζημιές προκληθηκαν στην περιοχη της Σταμάτας οπου σημειώθηκαν σοβαρες βλάβες στο δικτυο υδρευσης και ηλεκτροδοτησης με αποτελεσμα απο νωρις το πρωϊ που η φωτια τεθηκε υπο πληρη ελεγχο συνεργεια των δυο υπηρεσιων να εργαζονται πυρετωδως για την αποκατασταση των βλαβων.

Οπως ανακοινωθηκε απο το Συντονιστικο Διϋπουργικο Οργανο (ΣΔΟ) ολα τα μετωπα της φωτιας εχουν τεθει υπο πληρη ελεγχο και οι δυο περιπτωσεις αναζοπυρώσεως που εκδηλωθηκαν τα ξημερωματα η μια κοντά στο φραγμα του Μαραθώνα και η αλλη προς την περιοχη του Τατοϊου ετεθησαν και αυτές υπο έλεγχο.

Στην κατασβεση της φωτιας παιρνουν μερος απο το πρωϊ τρια αεροσκαφη ενώ το μεγαλυτερη μερος των επιγειων δυνάμεων εχει αποχωρησει. Οι δασοπυροσβεστες που παρεμειναν στον τοπο της φωτιας με τη συνεχη συνδρομη των κατοικων της περιοχης επιτηρουν τις διαφορες εστιες για να αποφευχθει το ενδεχομενο αναζοπύρωσης.

Οπως ειπαν κατοικοι της περιοχης οι φλογες που εφθασαν και στην Εθνικη οδο και απειλησαν τις παρυφές της Πάρνηθας πολλες φορές δημιουργουσαν  μετωπο μηκους 5-7 χλμ. με αποτελεσμα να προκαλουνται βιβλικές καταστροφες.

Απο τους κατοικους ειπωθηκε ακομη οτι χθες το απογευμα την ωρα που εκδηλωθηκε η δευτερη μεγαλη φωτια απο την αντιθετη πλευρά από το σημειο που ειχε πεσει το ελικοπτερο παρουσιαστηκαν ταυτοχρονα τεσσερις εστιες φωτιας και ετσι φοβουνται το ενδεχομενο του εμπρησμου.

ΠΕΝΤΕΛΗ 1995

Δεκάδες σπίτια στις περιοχές Ντράφι , Ανθούσα, Πικέρμι και Καλλιτεχνούπολη έγιναν στάχτη απο τρομακτικής έκτασης πυρκαγιά που ξέσπασε στις 08.20 το πρωϊ ενώ χιλιάδες στρέμματα απο το καλύτερο δάσος της Αττικής στην Πεντέλη καίγονται. Τη φοβερή πυρκαγιά σπρώχνουν με τρελούς ρυθμούς προς διαφορετικές κάθε τόσο κατευθύνσεις οι θυελλώδεις άνεμοι που πνεουν και θα εξακολουθήσουν να πνεόυν τουλάχιστον μέχρι τα μεσάνυχτα όπως προβλεπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ο δημαρχος Ανθούσας κ. Δήμος Στεφανής είπε οτι μέχρι τις 6 το απόγευμα στην πόλη που είχαν καεί 200 κατοικίες αλλά οι κάτοικοι από νωρίς είχαν εγκαταλείψει τη πόλη. Ο κ. Στεφανής είπε ακόμα οτι απο το πρωϊ δεν είχε πάει στην πόλη του κανένα πυροσβεστικό όχημα ενώ δεν είχε παρουσιαστεί αρμόδιος συντονιστής να δώσει άδεια να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες ή να διατάξει την προγραμματισμένη χρήση μηχανημάτων που διέθετε ο Δημος. Σε ολόκληρη την περιοχή η κατάσβεση γίνεται μόνο με επίγειες δυνάμεις αφού μόλις στις 6 το απόγευμα μπόρεσαν να πετάξουν δυο πυροσβεστικά αεροπλάνα Καναντέρ και τούτο γιατί οι θυελλώδεις άνεμοι εμποδίζουν τα αεροπλάνα.  Αργά το απόγευμα και ενώ ολόκληρη η περιοχή Ανατολικής Αττικής είχε κηρυχθεί απο νωρίς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η φωτιά απειλούσε τον πρώτο συνοικισμό της Πεντέλης την Καλλιθέα και εκκενώθηκαν κατασκηνώσεις και εγκαταστάσεις φιλοξενίας υπερηλίκων ενώ το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης είχε τεθεί σε ετοιμότητα για άμεση εκκένωση αν η φωτιά προχωρούσε προς την Πεντέλη. Απο νωρίς είχε εκκενωθεί η Καλλιτεχνούπολη και το Ντράφι και μέχρι αργά το απόγευμα οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν ήταν σε θέση να δώσουν πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των σπιτιών που κάηκαν στις περιοχές αυτές.

Η φωτιά που ξεκίνησε απο άγνωστη αιτία το πρωϊ πηρε γρήγορα διαστάσεις λόγω των ανέμων και στις 5 το απόγευμα το συνολικό μήκος του μετώπου της ήταν 17 χλμ. παρά το γεγονός οτι σχεδόν ταυτόχρονα με την εκδήλωση της το Συντονιστικό διϋπουργικό οργανο σήμανε συναγερμό και διέταξε να έλθουν στην Αθήνα όλα τα διαθέσιμα πυροσβεστικά αεροσκάφη. Αργά το απογευμα η φωτιά αγγιξε την γυναικεία Μονή Πεντέλης ενώ κατα τις πληροφορίες που όμως δεν επιβεβαιώθηκαν αφού οι περιοχές έχουν εκκενωθεί κάηκαν εκκλησίες και βιοτεχνίες στις περιοχές αυτές.

Μεχρι αργά είχαν αναφερθεί δύο άτομα τραυματισμένα που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία απο το ΕΚΑΒ και άλλα δύο άτομα το ένα από τα οποία πυροσβέστης μεταφέρθηκαν στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο. Κάτοικοι εκνευρισμένοι επιτέθηκαν σε κρατικά αυτοκίνητα μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες

---

Μετά απο περίπου 60 ολόκληρες ώρες η πυρκαγιά η οποία ξέσπασε στον Αγιο Πέτρο Διονύσου το πρωϊ της Παρασκευής βρίσκεται επιτέλους σε ύφεση χωρίς καμμία εστία και με μικρές μόνο αναζωπυρώσεις. Σαράντα χιλιάδες στρέμματα ενός πανέμορφου δάσους στον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου της πολύπαθης Αττικής έχουν ήδη γίνει στάχτη. 

Αγροτικές εκτάσεις αποτεφρώθηκαν και ευτυχώς ελάχιστα σπίτια σε σχέση με την έκταση της πυρκαγιάς, περίπου 20, καταστράφηκαν όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Γεωργίας κ. Γιώργος Μωραϊτης. Απο νωρίς σήμερα το πρωϊ τόσο οι επίγειες όσο και οι εναέριες δυνάμεις επικέντρωσαν την προσοχή τους στην περιοχή της Ραπεντώσας του Διονύσου όπου η αύξηση της έντασης του ανέμου προκάλεσε αναζωπυρώσεις.  

Υπήρξαν μονο 20 τραυματίες, ενας δασοπυροσβέστης εκ των οποίων νοσηλευεται με εγκαύματα τρίτου βαθμού στην Εντατική μονάδα στο 251 νοσοκομείο ενώ στους υπόλοιπους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και επέστρεψαν στα σπίτια τους.
Σε Διόνυσο – Πεντέλη – Ανθούσα -  Καλλιτεχνούπολη - Νέο Βουτζά, η φωτιά αποτέφρωσε  40.000 στρέμματα δασικής έκτασης και 25 σπίτια, σύμφωνα με το Συντονιστικό

Διυπουργικό Οργανο. 

Οι Κοινοτάρχες των πληγεισών περιοχών δηλώνουν ότι οι ζημιές είναι μεγαλύτερες. Ο πρόεδρος της Κοινότητας Ανθούσας δήλωσε ότι 48 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ άλλα 65 έχουν μερικώς καταστραφεί.

-----------------------------------------

 ΠΕΝΤΕΛΗ 1998

Σταμάτα, Διόνυσος, Νεραπεντώσα, Ροδόπολη, όρια Αγίου Στεφάνου, Καλλιθέα Πεντέλης, Παλαιά και Νεα Πεντέλη, Ντράφι, Ανθούσα, όρια Παλλήνης, ήταν η δραματική πορεία της πύρινης κόλασης που  συμπληρώνει 24 ώρες κατακαίγοντας και αφανίζοντας στο πέρασμά της πεύκα, δασώδεις και θαμνώδεις εκτάσεις και ότι πράσινο έχει απομείνει στην βορειοανατολική και ανατολική Αττική.

Εκατοντάδες  μικροεστίες φωτιάς συμβάλουν στο καταστροφικό έργο της πολυμέτωπης πυρκαγιάς, που ανάγεται, σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχών αυτών, σε εμπρηστικό σχέδιο. Μέχρι αυτή την ώρα τα σπίτια και τα αυτοκίνητα που έχουν καεί, οι υλικές ζημιές που έχουν ορισμένες κατοικίες υποστεί δεν είναι ικανά να περιγράψουν, την τραγικότητα της κατάστασης. Μιας κατάστασης που ζωγραφίζεται "ανάγλυφα" στον Αττικό ουρανό, ο οποίος έχει καλυφθεί από μαύρους και γκρίζους καπνούς.

Το μεγαλύτερο μέρος της Πυροσβεστικής δύναμης της Αττικής, μέχρι και αυτή τη στιγμή, δίνει μάχη με τις φλόγες εντός και εκτός κατοικημένων περιοχών και στις θέσεις και εκτάσεις από όπου η φωτιά πέρασε. Μία μάχη άνιση απέναντι στους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή, στους κουρασμένους άντρες της Πυροσβεστικής, που επί 24 ώρες μάχονται με ό,τι μέσα έχουν στη διάθεσή τους και σε περιοχές στις οποίες λείπουν οι αντιπυρικές ζώνες, οι πυροσβεστικοί κρουνοί και κάθε μορφής πρόσβαση στο εσωτερικό του δάσους. Δέκα πυροσβέστες, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί από τις φλόγες σε δασώδη περιοχή πάνω από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, μεταξύ Διονύσου και Πεντέλης, διεσώθησαν από τα πληρώματα δύο πυροσβεστικών οχημάτων, που έσπευσαν να διανοίξουν δρόμο ανάμεσα από τις φλόγες, μετά από έκκληση των συναδέλφων τους.

Στην Ανθούσα η φωτιά πέρασε μέσα από τον οικισμό αναστατώνοντας τους κατοίκους, οι οποίοι με ότι έβρισκαν μπροστά τους προσπαθούσαν να ανακόψουν το πύρινο μέτωπο. Ακόμα και στην κεντρική πλατεία της Ανθούσας το παρκάκι με τα πεύκα και  τους θάμνους κάηκε μερικώς, ενώ τα κουκουνάρια εκσφενδονίζονταν δεκάδες μέτρα μακριά, μεταφέροντας την πύρινη ζωή και δημιουργώντας νέες εστίες φωτιάς. Αρκετά είναι τα σημεία στο πύρινο μέτωπο, που εκτείνεται άνω των επτά χιλιομέτρων, τα οποία έχουν τεθεί υπό πλήρη έλεγχο και απ' ότι διαφαίνεται η αποψινή νύχτα θα είναι μεγάλη για όλους όσους θα ξαγρυπνήσουν στην προσπάθειά τους να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις. Ο,τι δεν κάηκε στις φωτιές του '91 και του '95 κάηκε με τη σημερινή φωτιά, της οποίας η εξέλιξή της υπήρξε ραγδαία. Από τη μια στιγμή στην άλλη αποτεφρώνονταν δεκάδες μέτρα έκτασης χωρίς να μπορούν πυροσβέστες, κάτοικοι και εθελοντές να φτάσουν στα σημεία που καίγονταν. Τέσσερις εστίες φωτιάς καίνε αυτή τη στιγμή στην κορυφή του Διονύσου προς την πλευρά της Νέας Μάκρης και οι αποτεφρωμένες εκτάσεις αγκαλιάζουν με ένα γκρίζο πέπλο την Αττική.

----

Στη Βαρυμπόμπη άρχισαν όλα λίγο μετά τις 4 το απόγευμα. Και τι ειρωνεία, η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Φλόγα. Οι κάτοικοι έβλεπαν τις περιουσίες τους να καίγονται ανήμποροι να αντιδράσουν, ενώ συνεχώς καλούσαν σε βοήθεια την Πυροσβεστική Υπηρεσία για να σώσουν τις περιουσίες τους.  

Η πυκνή βλάστηση σε συνδυασμό με το δυνατό βοριά, μετέτρεψαν μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Βαρυμπόμπης σε κόλαση. Αυτοκίνητα και σπίτια τυλίχθηκαν στις φλόγες, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που δεν άντεχαν να βλέπουν ότι είχαν αποκτήσει με τόσο κόπο να καίγεται. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ζεύγους Νικολάου, που κατέρρευσε μετά από σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο. Και όλα αυτά στην προσπάθειά τους, να σώσουν το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο, το σπίτι τους.

Την ίδια ώρα, λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, στο ρέμα της Μεταμορφωσης, μια νέα εστία φωτιάς γίνεται αιτία να τυλιχτεί στις φλόγες μία ολόκληρη βιομηχανική περιοχή. Αρχικά η φωτιά από το δάσος επεκτάθηκε στον τέταρτο όροφο της καλτσοποιϊας-γαντοποιϊας του Χ. Κούρτογλου. Πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής και περίπου 30 πυροσβέστες κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για περισσότερες από τέσσερις ώρες, προκειμένου να περιορίσουν τη φωτιά που είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις και απειλούσε γειτονικά εργοστάσια, που περιέχουν χημικά. 

Μια τρίτη εστία φωτιάς λίγα λεπτά αργότερα απειλούσε το βορειοανατολικό τμήμα της αεροπορικής βάσης της Δεκέλειας. Αμέσως σήμανε συναγερμός στο στρατιωτικό αεροδρόμιο. Οι επίγειες δυνάμεις προσπάθησαν αρχικά να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά, ώστε να μη μπει στο χώρο το αεροδρομίου. Τελικά η φωτιά κατασβέστηκε από δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη που πέταξαν σε χαμηλό ύψος και έκαναν συνεχείς ρίψεις νερού. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια περιοχή νωρίτερα ένα άλλο πύρινο μέτωπο είχε περάσει δίπλα από το αντικαρκινικό νοσοκομείο Αγιοι Ανάργυροι και απείλησε εργοστάσια αλλά και σπίτια στο ρέμα όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού λυμάτων της ΕΥΔΑΠ.

-----

Παραδομένη στις φλόγες η Αττική. Τέσσερα εργοστάσια καταστράφηκαν, δεκάδες σπίτια και αυτοκίνητα κάηκαν και πολλοί ιδιοκτήτες τους στην προσπάθειά στους να σώσουν την περιουσία τους κινδύνεψαν να εγκλωβιστούν στις φλόγες. Από το μένος της φωτιάς δεν γλίτωσε ούτε το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Δεκέλειας στο Τατόϊ, στο οποίο για αρκετή ώρα σε μεγάλο κτήμα του μαινόταν μεγάλη φωτιά. Ιδιαίτερος προβληματισμός έχει προκύψει από το γεγονός ότι παρατηρούνται αναζωπυρώσεις σε περιοχές, στις οποίες η φωτιά είχε σβήσει ή είχε τεθεί σε πληρη έλεγχο τουλάχιστον προ 24ώρου. Χαρακτηριστική περίπτωση η φωτιά της Σταμάτας, η οποία νωρίς το απόγευμα αναζωπυρώθηκε και πήρε τεράστιες διαστάσεις απειλώντας τα πρώτα σπίτια του οικισμού.      

Ευθύνες για έλλειψη συντονισμού και δράση χωρίς σχεδιασμό αποδίδουν οι κάτοικοι της Ανθούσας στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, ισχυριζόμενοι ότι ενώ χθες το βράδυ η φωτιά βρισκόταν υπό έλεγχο δεν παρέμειναν στην περιοχή δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του στρατού για να τη σβήσουν τελείως. Ετσι, όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι, εξαιτίας των ανέμων, που σήμερα είχαν ένταση μεγαλύτερη και των εννέα μποφόρ προκλήθηκαν μεγάλα μέτωπα φωτιάς που πέρασαν μέσα από χωριό και προξένησαν ζημιές σε 40 σπίτια και αρκετά αυτοκίνητα. Ο περιορισμός αυτού του μετώπου της φωτιάς ήταν ιδιαίτερα δύσκολος και η αντιμετώπισή του ήταν εφικτή μετά από αρκετές ώρες όταν κόπασαν οι άνεμοι.

Στο μεταξύ όμως, η φωτιά είχε επεκταθεί στις περιοχές Γέρακα και Παλλήνης, όπου πάλι καταστράφηκαν μεγάλες δασικές εκτάσεις, ενώ σημειώθηκαν και ζημιές σε 23 σπίτια των προαναφερθέντων περιοχών. Αίσθηση στους κατοίκους της περιοχής προκάλεσε το γεγονός ότι οι πυροσβέστες δεν κατόρθωσαν να περισώσουν ούτε το σχολείο για παιδια με Ειδικές Ανάγκες, το οποίο καταστραφηκε σχεδόν ολοσχερώς. Ενα δεύτερο μεγάλο μέτωπο φωτιάς εδκηλώθηκε αργά το μεσημέρι στην περιοχή της Κερατέας και λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή επεκτάθηκε πολύ σύντομα, αρχικά στη δασώδη έκταση της περιοχής Ανω Λαγονησίου και στη συνέχεια σε αρκετά σπίτια του οικισμού και στα πρώτα σπίτια της περιοχής Λαγονησίου. Μάλιστα, για αρκετές ώρες υπήρχε κίνδυνος η φωτιά να περάσει από τον παραλιακό δρόμο και να

προκληθούν καταστροφές στα πρώτα σπίτια της περιοχής Αναβύσου. Ο κίνδυνος αυτός τελικά αποφεύχθηκε αργά το απόγευμα, όταν κόπασαν οι άνεμοι και πυροσβεστικά αεροπλάνα έκαναν ρίψεις επιβραδυντικού υγρού, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί ο εντοπισμός του μετώπου της φωτιάς.  Σχεδόν ταυτόχρονα με τις φωτιές που μαίνονταν στις περιοχές Κερατέας, Ανω Λαγονησίου και Λαγονησίου μεγάλη φωτιά μαινόταν στην περιοχή Τατοϊου. Η φωτιά αυτή εκδηλώθηκε αρχικά κοντά στο ρέμα της Χελιδονούς και σχεδόν ταυτόχρονα προκλήθηκαν άλλες δύο εστίες φωτιές, μία έξω από το στρατιωτικό στρατόπεδο της Δεκέλειας και μία σε ρέμα που βρισκόταν δίπλα από το στρατιωτικό αεροδρόμιο. Οι τρεις αυτές εστίες φωτιάς εκδηλώθηκαν όταν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Δεκέλειας προσγειωνόταν το ελικόπτερο με το οποιο επί τέσσερις ώρες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, ο αρχηγός Στρατού, ο αρχηγός Αεροπορίας και ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος υπερίπταντο των περιοχών στις οποίες μαίνονταν οι πυρκαγιές.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ειδικού Διυπουργικού συντονιστικού οργάνου από τις τελευταίες φωτιές έχουν καταστραφεί συνολικά 1.200.000 στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ το 1996 όλη την καλοκαιρινή περίοδο είχαν καταστραφεί στις τότε πυρκαγιές μόνο 253.000 στρέμματα. Είναι η πρώτη φορά, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες που από φωτιές έχει καταστραφεί τόσο μεγάλη δασική έκταση και έχουν απειληθεί τόσοι οικισμοί, σε αρκετούς από τους οποίους κάηκαν σπίτια και επιχειρήσεις. 

Οι ίδιοι παράγοντες, άλλοτε επίσημα και άλλοτε ανεπίσημα, υποστηρίζουν ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών και αποδίδουν τον ισχυρισμό τους στο γεγονός ότι εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα πολλές φωτιές σε πολλά διαφορετικά σημεία. Ενας πρόσθετος λόγος είναι το ότι σε αρκετές εστίες ακούστηκαν και εκρήξεις όπως στην περίπτωση ενός από τα τρία μέτωπα πυρκαγιών στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο της Δεκέλειας, για το οποίο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης τόνισε, ότι οι εκρήξεις οφείλονταν σε παλιά πυρομαχικά, αλλά και σε άλλα αίτια, τα οποία δεν διευκρίνισε.
ΥΜΗΤΤΟΣ 1998

Τέταρτος νεκρός, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, βρέθηκε κοντά στο σημείο όπου νωρίτερα είχαν εντοπιστεί τα απανθρακωμένα πτώματα των τριών άτυχων πυροσβεστών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για πολίτη που είχε σπεύσει να βοηθήσει τους πυροσβέστες με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί και ο ίδιος απο τις φλόγες που κατακαίουν τον Υμηττό και να βρει τραγικό θάνατο. Σημειώνεται πως οι τρεις άνδρες της Πυροσβεστικής εντοπίσθηκαν από κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, 150 μέτρα από το σημείο όπου εγκατέλειψαν το όχημά τους όταν αυτό τυλίχθηκε στις φλόγες.

ΠΕΝΤΕΛΗ 2000

Σε οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών αποδίδουν αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 2.15 τη νύχτα στην Πεντέλη και που τέθηκε υπό έλεγχο στις 7 το πρωί. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε μέσα στο δάσος που έχει απομείνει προς την περιοχή του Αγίου Σύλλα, μετά τη Νέα Πεντέλη. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων η εστία της φωτιάς ξεπετάχτηκε εντελώς ξαφνικά και γιγαντόθηκε σα να έγινε έκρηξη, γεγονός που αποδεικνύει ότι πρόκειται για εμπρησμό, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει βρεθεί κάποιος εμπρηστικός μηχανισμός.  Παράλληλα από την ώρα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά έγιναν στο κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος πολλά τηλεφωνήματα για δήθεν πυρκαγιές στη Σαλαμίνα και σε άλλα σημεία της Αττικής, που αποδείχτηκαν φάρσες και εκτιμάται ότι έγιναν για να διασπάσουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Χάρη στην πολύ καλά σχεδιασμένη επιχείρηση η οποία χαρακτηρίζεται γιγανταία, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες πέντε ωρών που κατέβαλαν οι πυροσβέστες πριν αυτή προλάβει να ολοκληρώσει την καταστροφή που είχε συντελεστεί το 1998 στο βουνό. 

Στο έργο της κατάσβεσης πήραν μέρος 130 υδροφόρα οχήματα, με 700 πυροσβέστες, ενώ από την ώρα που ξημέρωσε βρίσκονταν στον αέρα κι έκαναν ρίψεις όλα σχεδόν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα που διαθέτει το πυροσβεστικό σώμα. Οπως δήλωσε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Παναγιώτης Φούρλας, η κινητοποίηση ήταν άμεση γιαυτό και δεν πρόλαβε η φωτιά να προχωρήσει στο πυκνό δάσος που έχει απομείνει.

Από τη δύναμη που διαθέτει το πυροσβεστικό σώμα στην Αττική διατέθηκαν μόνο 80 υδροφόρα οχήματα από φόβο μήπως εκδηλωθούν κι άλλες εστίες εμπρησμού, ενώ τα υπόλοιπα έφθασαν από τους γύρω νομούς και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος είχε θέσει σε γενική επιφυλακή όλη την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η έκταση που καταστράφηκε συνολικά δεν ξεπερναει τα 400 στρέμματα. Από αυτά μόνο τα περίπου 100 είναι δάσος, ενώ τα υπόλοιπα είναι ένα μέρος από τα νταμάρια και το περισσότερο είναι τμήμα με ξερά χόρτα από το κόμμάτι που είχε καεί στη φωτιά του 1998.

Επίσης κάηκαν δύο αυθαίρετα κτίσματα που ήταν μέσα στο δάσος, ενώ οι φλόγες πέρασαν πολύ κοντά σε άλλα πέντε σπίτια, χωρίς όμως να προξενήσουν σοβαρές ζημιές. 

Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής για τυχόν αναζωπύρωση επειδή φυσάει δυνατός αέρας, γεγονός που δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στο έργο της κατάσβεσης.

Για τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά διενεργούν ανακρίσεις αξιωματικοί της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού.
ΡΑΦΗΝΑ, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΟΥΠΟΛΗ 2005 

Τεράστιες προσπαθειες καταβάλλονται για να τεθει υπο ελεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε δασική έκταση στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας, όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι. Η πυρκαγιά ειχε τρία μετωπα και εκδηλωθηκε ταυτόχρονα, στον Ντράφι, στον Νέο Βουντζά και στην Αγία Τριάδα. Στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, μιλούν για σχέδιο εμπρηστών, ενώ η αστυνομία έχει προχωρήσει σε συλλήψεις ατόμων που ανακρίνονται. Η κατάσταση τείνει να γίνει τραγική καθώς τα πυροσβεστικα αεροπλάνα δεν μπορούν να πλησιάσουν τις πολλες εστίες της πυρκαγιάς η οποια καίει ανεξέλεγκτα σπίτια και αγροικίες. Επί  τοπου επισης, βρισκονται  και προσπαθούν να περιορίσουν την πυρκαγιά, 60 οχήματα με 180 άνδρες της Πυροσβεστικής, 100 άνδρες πεζοπόρων τμημάτων, 8 πυροσβεστικά αεροσκάφη, 6 ελικόπτερα, 20 υδροφόρες απο γειτονικούς δήμους, ενώ σπεύδουν και 20 οχήματα από περιοχές της Πελοπονήσου και της Στερεάς Ελλάδας. Εν τω μεταξύ ολοι οι γύρω απο την ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας δήμοι εχουν ηδη αποστειλει υδροφόρες και προσωπικο για να βοηθησουν το εργο των πυροσβεστων. Παράλληλα, τριακόσιοι στρατιώτες βρίσκονται στην περιοχή έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Το μέτωπο της πυρκαγιάς επεκτεινεται σε αρκετα χιλιομετρα και απειλεί περιοχές που βρισκονται κοντα στο αεροδρόμιο των Σπάτων και την Καλλιτεχνούπλη, Συγκεκριμένα οι πύρινες φλόγες γλείφουν αυτή την ώρα τις αυλές των σπιτιών στον οικισμό της Καλλιτεχνούπολης τα οποία έχουν εκκενωθεί και οι κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί.

Οι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και οι τοπικοί παράγοντες θεωρούν βέβαιο ότι η πυρκαγιά οφείλεται σε εμπρησμό, κάτι που θα διερευνηθεί από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος. Πριν από λίγη ώρα κάτοικοι στην περιοχή της Καλλιτεχνούπολης υπέδειξαν σε αστυνομικούς δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοποδήλατο ως ύποπτους γιατί περιφέρονταν με περίεργο τρόπο. Τα άτομα αυτά προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής και ανακρίνονται.

Η πυρκαγια εκδηλωθηκε στις εντεκα παρα τέταρτο και απειληθηκαν αμεσα περιοχές οπως τα Περιβολάκια, η Αγια Τριάδα και η ευρύτερη περιοχή της Ραφηνας. Η φωτιά ξεκίνησε σε δύο μέτωπα, της περιοχής της Ραφήνας, ενώ ένα τρίτο ξέσπασε αργά το μεσημέρι στο Νέο Βουντζά, το οποίο κατευθύνθηκε προς την Καλλιτεχνούπολη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τη φωτιά έχουν καεί δεκάδες σπίτια της ευρύτερης περιοχής, ενώ ο δήμαρχος Ραφήνας έκανε λόγο για εμπρησμό. Μετά απο μεγάλες προσπάθειες, άνοιξε η Λ.Μαραθώνος, η οποία παρέμεινε κλειστή επι 5 ώρες τουλάχιστον. Με γρήγορους ρυθμούς εκκενώθηκαν κατοικημένες περιοχές, ενώ σε ασφαλές σημείο μεταφέρθηκαν παιδιά που βρίσκονταν στις κατασκηνώσεις  της Αγιας Τριάδας και του ορφανοτροφείου της περιοχής της Ραφήνας.

----

Ευρεία υπουργική σύσκεψη έχει συγκαλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για την αποτίμηση της κατάστασης από τη χθεσινή πυρκαγιά στη Ραφήνα η οποία κατέκαψε περίπου 3.500 στρέμματα πευκοδάσους και 60 κατοικίες. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εσωτερικών- Δημόσιας Διοίκησης- Αποκέντρωσης , Δημόσιας Τάξης , Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ, Γεωργίας και Υγείας.

ΠΑΡΝΗΘΑ, ΠΕΝΤΕΛΗ 2007

Μάχη με δεκάδες πύρινα μέτωπα δίνουν από την Τετάρτη οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Μεγάλη πυρκαγιά καίει πυκνό δάσος της Πάρνηθας, του μοναδικού βουνού που είχε μείνει μέχρι τώρα αλώβητο στην Αττική. Το ξενοδοχείο Μον Παρνές καθώς και οι κατασκηνώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος εκκενώθηκαν, ενώ από την αστυνομία απαγορεύθηκε η κίνηση οχημάτων και πεζών από το τελεφερίκ και πάνω. Παράλληλα απομακρύνθηκαν 35 στρατεύσιμοι και μόνιμοι από τη μονάδα ραντάρ της Αεροπορίας. Πάντως, προς το παρόν η μονάδα δεν απειλείται από τη φωτιά και τυχόν εκκένωσή της θα αποφασιστεί ανάλογα με την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Η φωτιά στην Πάρνηθα ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια και επεκτάθηκε στο πυκνό δάσος λόγω των ισχυρών ανέμων που γύρισαν ξαφνικά από δυτική κατεύθυνση. Μέχρι αργά το απόγευμα της Πέμπτης έκαναν ρίψεις νερού 10 πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, ενώ έφθασαν 16 οχήματα με 40 πυροσβέστες από άλλους νομούς της χώρας για να ενισχύσουν τις επίγειες δυνάμεις που μάχονται για να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς.
 

Ανεξέλεγκτα μαίνεται η πυρκαγιά στην Πάρνηθα που εκτείνεται σε ένα μέτωπο χιλιομέτρων και πέντε διαφορετικές μεγάλες εστίες από τα Δερβενοχώρια προς τη Μάνδρα, τον Ασπρόπυργο και τη Χασιά ενώ το κύριο μέτωπο έχει πλησιάσει σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το Μον Παρνές.

Στο ξενοδοχείο παραμένουν είκοσι άτομα, διευθυντές και προσωπικό ασφαλείας που όμως, σύμφωνα με την πυροσβεστική, δεν κινδυνεύουν.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η άλλη πυρκαγιά στην Αυλίδα, που είχε ξεκινήσει το μεσημέρι από το Σχηματάρι. Η φωτιά πέρασε μέσα από τον οικισμό Καλοχώρι Παντύχι, απείλησε τις γενικές αποθήκες της Πολεμικής Αεροπορίας στη Ριτσώνα και έχει φτάσει στην παραλία της Αυλίδας.

----

Κατοικίες στις παρυφές της Καισαριανής και του Βύρωνα απείλησε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι σε διπλό μέτωπο στα σύνορα των δύο δήμων στη θέση Κουταλά και, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, ύστερα από ταυτόχρονες εκρήξεις που ακούστηκαν στην περιοχή. 

Η φωτιά εκδηλώθηκε στο μόνο εναπομείναν πράσινο τμήμα του Υμηττού, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι του άλλοτε κατάφυτου αττικού βουνού, είχε ήδη αποτεφρωθεί από το καλοκαίρι του ΄98 αφήνοντας πίσω τέσσερα απανθρακωμένα σώματα εθελοντών πυροσβεστών. 

Επιτελείς του Σώματος εξέφραζαν ανησυχία για δυσκολίες στο έργο της κατάσβεσης, καθώς τόσο οι πυκνοκατοικημένες απειλούμενες περιοχές όσο και τα εγκλωβισμένα οχήματα στην οδό Κατεχάκη και σε περιφερειακούς δρόμους, θα μπορούσαν να δυσχεράνουν το έργο πρόσβασης περισσότερων πυροσβεστικών δυνάμεων.  

Με νωπές τις μνήμες από την καταστροφή της Πάρνηθας και καθώς ο άνεμος των 8 μποφόρ διευκόλυνε την επέκταση της πύρινης λαίλαπας, ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε εγκαίρως στέλνοντας στην περιοχή 25 οχήματα της Πυροσβεστικής με 80 άνδρες, πεζοπόρο τμήμα 50 ατόμων, 22 υδροφόρες όμορων δήμων, έξι αεροσκάφη καναντέρ και τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα.  

Για εμπρησμό έκαναν λόγο τόσο διερχόμενοι της περιοχής Κουταλά, καθώς, όπως τόνιζαν, άκουσαν εκρήξεις και ταυτόχρονα είδαν τις φλόγες να ξεπηδούν, όσο και οι δήμαρχοι των απειλούμενων περιοχών Καισαριανής και Βύρωνα. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Σταμούλης, δήλωσε ότι το ενδεχόμενο του εμπρησμού θα ερευνηθεί από το ανακριτικό τμήμα της υπηρεσίας. 

Η κινητοποίηση πάντως, των κατοίκων υπήρξε άμεση καθώς με τις πρώτες φλόγες, εκατοντάδες από τους διαμένοντες στις παρυφές των απειλουμένων δήμων έσπευσαν με μάνικες, δοχεία νερού και κλαδιά να σχηματίσουν ασπίδα προκειμένου να εμποδίσουν την επέλαση της φωτιάς στα σπίτια τους.  «Σήμερα, βλέποντας τον αέρα, είχα κακό προαίσθημα και να που βγήκε. Ο άνδρας μου, επιστρέφοντας από τη δουλειά, πέρναγε από το σημείο που εκδηλώθηκε η φωτιά και μου είπε ότι άκουσε εκρήξεις», δήλωσε στο ΑΠΕ, η Βενετία Μορφογένη, κάτοικος Βύρωνα. 

Οι πρώτοι πυκνοί καπνοί έπληξαν και την Πανεπιστημιούπολη όπου οι φοιτητές έδιναν σήμερα εξετάσεις. Παρότι η πλειονότητα των εξετασθέντων έφτασαν εγκαίρως στα αμφιθέατρα, από την πρυτανεία του Πανεπιστημίου ανακοινώθηκε ότι σε περίπτωση μη έγκαιρης προσέλευσης φοιτητών εξαιτίας της πυρκαγιάς, θα εξετασθεί το ενδεχόμενο επανάληψης των εξετάσεων.

----

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε το πρωί της Πέμπτης στην ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης, πυρκαγιά η οποία προκάλεσε ζημιές σε κατοικίες. Στη Ν. Πεντέλη, πίσω από το στρατιωτικό νοσοκομείο και στο ύψος των λατομείων Μουζάκη, νότια του Διονύσου στην κορυφογραμμή Πυργάρι, καθώς επίσης και βορείως της Ανω Πεντέλης και του Κοκκιναρά προσδιορίζονται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία τα σημαντικότερα μέτωπα της καταστροφικής πυρκαγιάς. Σοβαρή παραμένει, επίσης, η κατάσταση στα Βριλήσσια και την Ανω Κηφισιά. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε τους δήμους Κηφισιάς, Μελισσίων και Νέας Πεντέλης ο γ. γ. Πολιτικής Προστασίας Π. Φούρλας, με εντολή του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε η μεγάλη πυρκαγιά. Στην προσπάθεια κατασβέσεως επιχειρούν δεκάδες πυροσβέστες με πυροσβεστικά οχήματα και πεζοπόρα τμήματα. Το έργο των επίγειων δυνάμεων ενίσχυαν 19 εναέρια μέσα (ελικόπτερα ΕRICSSON, MI-8, ΜI-26, βαρέος τύπου και αεροσκάφη CANADAIR).\

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι έντονοι άνεμοι, 9 μποφόρ με χαρακτηριστικά ανέμων τους έντονους στροβιλισμούς, δεν επέτρεψαν στα εναέρια μέσα να επιχειρήσουν από τις 11:00 έως 12:30.

------------------------

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ 2009

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα, η πύρινη λαίλαπα κατακαίει τη Βορειοανατολική Αττική. Η φωτιά έκαιγε όλη τη νύχτα στην κορυφογραμμή της Πεντέλης. Οι ισχυροί άνεμοι έντασης 5 έως 6 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή, προκαλούν συνεχείς αναζωπυρώσεις και δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής.

Τα σημαντικότερα πύρινα μέτωπα εντοπίζονταν το πρωί στις περιοχές του Διονύσου, της Ανθούσας, της Παλλήνης και του Πανοράματος Παλλήνης, ενώ υπήρξε ισχυρή αναζωπύρωση στο Άνω και Κάτω Σούλι και το Καλέντζι προς Μαραθώνα. Επιπλέον, δύσκολη είναι η κατάσταση στον Άγιο Στέφανο, καθώς επίσης και σε Βαρνάβα, Γραμματικό και Μαραθώνα, όπου εξελίσσονται ισχυρά πύρινα μέτωπα.  

Μάλιστα, στο Βόρειο Γέρακα, εκκενώθηκε προληπτικά γηροκομείο, ενώ το νοσοκομείο Παίδων της Πεντέλης που έχει εκκενωθεί από χτες το βράδυ, απειλείται από τις φλόγες.

Για την κατάσβεση των πυρκαγιών επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις με 130 οχήματα και 390 πυροσβέστες, 120 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 12 αεροσκάφη, 8 ελικόπτερα, συνολικά 340 άνδρες του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας, 26 πυροσβεστικά οχήματα του Στρατού, 30 υδροφόρες από δήμους, 562 οχήματα ΟΤΑ και 16 εθελοντικά οχήματα. 

-----

Βαρνάβας, Ροδόπολη, Σταμάτα, Διόνυσος, Μαραθώνας και Άνω Σούλι είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι περιοχές στις οποίες αναπτύσσεται με ιδιαίτερη ένταση η πύρινη λαίλαπα. Παράλληλα, ένα μέτωπο κινείται προς το Ντράφι, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου, Γ. Καπάκης.

Οι πυροσβεστικές με τις ένοπλες δυνάμεις και άλλους φορείς, δίνουν μάχη με τις φλόγες σε όλα τα συνεχιζόμενα πύρινα μέτωπα, και δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιχείρηση για τον περιορισμό της φωτιάς στην κορυφογραμμή της Πεντέλης, όπου κινείται πλέον, ώστε να μην επεκταθεί προς το Ντράφι, το Πικέρμι και το Γέρακα.

Ο άνεμος έχει κοπάσει, ωστόσο, ανά διαστήματα εντείνεται με αποτέλεσμα να σημειώνονται αναζωπυρώσεις σε αρκετές περιοχές. Στη Σταμάτα οι διαρκείς αναζωπυρώσεις κατακαίουν πευκοδάσος. Εξίσου σοβαρά είναι και το μέτωπο στο Μαραθώνα.

-----

Εκατόν πενήντα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές από την πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική, σύμφωνα με τήν πρώτη καταγραφή απο τα συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ και της Νομαρχίας.

Πάνω από 100 ώρες πτήσης με 660 ρίψεις νερού που αντιστοιχούν σχεδόν σε τέσσερις τόνους νερού πραγματοποίησαν χθες τα Καναντέρ που μετέχουν στη "μάχη" για την κατάσβεση της φωτιάς στο νομό Αττικής. Όπως έγινε γνωστό, τα Καναντέρ SL215 και SL415 πραγματοποίησαν συνολικά σήμερα 33 εξόδους στο Νομό Αττικής, συμπληρώνοντας 103,5 ώρες πτήσης με 660 ρίψεις νερού που αντιστοιχούν σε ρίψη 3.960 τόνων νερού. Σε επιφυλακή βρίσκεται το 100% των ενόπλων δυνάμεων του Νομού Αττικής και σε ετοιμότητα ελικόπτερα Agusta bell ab205 και ένα αεροσκάφος C130 της πολεμικής αεροπορίας.

ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ 2017

Πυροσβεστικά, υδροφόρες, εθελοντές ακροβολισμένοι σε διάφορα σημεία της ευρύτερης περιοχής του Καπανδριτίου, (Μετόχι, Μικροχώρι, Πολυδένδρι, Άγιοι Ανάργυροι) βρίσκονται σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις. 

Οι περισσότεροι άυπνοι από την Κυριακή, όταν ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά στον Κάλαμο. Έσπευσαν εκεί πρώτα και συνέχισαν όπου πήγαινε η φωτιά. Κοντά τους οι κάτοικοι, οι οποίοι δεν εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και παρείχαν πολύτιμη βοήθεια, καθότι γνώριζαν τα περάσματα, άνοιγαν τις πόρτες τους, βοηθούσαν με ό,τι μέσο διέθεταν για να σβήσουν οι φωτιές, ειδοποιούσαν για οτιδήποτε νέο συνέβαινε.

Στον οικισμό Μετόχι-Ρη, οι φλόγες «έφεραν βόλτα» τα σπίτια κατακαίγοντας όποια βλάστηση υπήρχε γύρω. Μάλιστα, η περιοχή ήρθε αντιμέτωπη με δυο διαφορετικά μέτωπα σε διάστημα 18 ωρών. Τελικά, κατάφεραν να τη σταματήσουν στις 3 τα ξημερώματα, στην είσοδο ενός σπιτιού, περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης, μόνιμος κάτοικος στο Μετόχι-Ρη. 

Ακόμα όμως παραμένουν σε εγρήγορση κάτοικοι και πυροσβέστες. Ο Νίκος Καραμίτζος από την Άνοιξη και ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου από το Μετόχι καταφτάνουν σε ένα αγροτικό, με ένα βυτίο με νερό στην καρότσα. Μόλις έχουν σβήσει μια μικροεστία φωτιάς λίγο πιο κάτω και συνεχίζουν την πορεία τους. «Έχουμε καεί πολλές φορές, έχουμε εμπειρία. Προσπαθούμε να είμαστε σε ετοιμότητα και αυτά τα φορτηγάκια είναι μικρά και ευέλικτα» αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

 ---------------------------------

Σοβαρό πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει και συνεχώς διογκώνεται στο κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς του Καλάμου, που μαίνεται από χτες μέσα σε μια χαράδρα κοντά στο Μικροχώρι.

Πριν απο λίγο, όπως έγινε γνωστό απο την Πολιτική Προστασία - παρότι δεν υπάρχει σχετική εντολή - με πρωτοβουλία του δημάρχου της περιοχής, εκκενώθηκαν τρία σπίτια στον οικισμό Σαλαμίδι, διότι η πυρκαγιά πλησίαζε επικίνδυνα και κρίθηκε αναγκαίο να απομακρυνθούν οι άνθρωποι για να μην κινδυνεύσουν.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Σταυρούλα Μαλλίρη, οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόβεσης επικεντρώνονται στο να μην περάσει η πυρκαγιά την λεωφόρο Καλάμου προς το Πολυδένδρι, κάτι που το καταφέρνουν μέχρι στιγμής, παρά το γεγονός ότι τη νύχτα "πέρασε" για λίγο, αλλά αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά. Σημειώνεται ότι, ήδη, από την Αστυνομία έχει διακοπεί από το πρωί η κυκλοφορία των οχημάτων και στην πλατεία Καπανδριτίου προς τη λεωφόρο Καλάμου.

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς του Π.Σ., η πυρκαγιά είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς, εκτός των άλλων, η μεγάλη θερμοκρασία που αναπτύσεται απο την καύση του πυκνού δάσους, δημιουργεί ένα μικροκλίμα στην περιοχή, με πολλαπλασιασμό της έντασης του ανέμου και τη δημιουργία ισχυρών ανοδικών ρευμάτων που δεν επιτρέπουν στα εναέρια μέσα να κατέβουν πολύ χαμηλά και να κάνουν ρίψεις, ενώ και οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να πλησιάσουν.

 -----------------------

Μάχη για να σταματήσουν την πύρινη λαίλαπα στην παραλία του Βαρνάβα και να μην επεκταθεί προς το Γραμματικό, δίνουν αυτή την στιγμή, όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις στο μέτωπο αυτό της μεγάλης καταστροφικής πυρκαγιάς που μαίνεται από χθες στην Ανατολική Αττική.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μαραθώνα, Αδάμ Μεγαγιάννης, η πυρκαγιά έχει μέτωπο 25 χιλιομέτρων, εξακολουθεί και είναι ανεξέλεγκτη και μαίνεται σε περιοχή δύσβατη, με πολύ πυκνό δάσος.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο είναι σ΄ εξέλιξη η εκκένωση δυο στρατοπέδων στην περιοχή τόσο από το προσωπικό τους όσο και από τα πυρομαχικά που είναι αποθηκευμένα καθώς και δυο κατασκηνώσεων.

Στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετέχει ο δήμος Μαραθώνα, με όλα τα οχήματα που διαθέτει (υδροφόρες ,εκσκαπτικά κ.α).

 ---------------------------

Ξεπέρασε κάθε δυσοίωνη πρόβλεψη η τεράστια πυρκαγιά που μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου. Το μέτωπο που κατευθυνόταν τη νύχτα προς τα ανατολικά πλησιάζει στο Βαρνάβα, αλλά σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εξαπλώνεται συνεχώς και κατευθύνεται ταυτόχρονα προς το Καπανδρίτι και το Σέσι Γραμματικού.

Νωρίτερα η πυρκαγιά πέρασε από τον οικισμό Μετόχι ενώ πλησίασε επικίνδυνα και το στρατόπεδο του Βαρνάβα όπου όμως δεν έφτασε καθώς μεγάλο μέρος των δυνάμεων της πυροσβεστικής και του στρατού κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της. Ωστόσο όπως δήλωσε ο γγ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η φωτιά έχει πολύ μεγάλη δύναμη και έχει «απλωθεί» σε μεγάλη έκταση λόγω της πυκνής καύσιμης ύλης και των ανέμων που αλλάζουν κατεύθυνση συνεχώς. Αυτή την ώρα στην περιοχή πνέουν άνεμοι 5 Μποφόρ αλλά λόγω της φωτιάς στο κομμάτι που καίγεται η ισχύς τους είναι μεγαλύτερη. Οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης εστιάζονται να «κρατηθεί» η φωτιά στο ανατολικό μέτωπο του Βαρνάβα και να μην προχωρήσει σε άλλες περιοχές και κυρίως στο Καπανδρίτι.  Πολλές ελπίδες στηρίζονται στα εναέρια μέσα που άρχισαν ήδη με το πρώτο φως της ημέρα να κάνουν ρίψεις νερού. Από το πρωί επιχειρούν 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο ενώ θα επιχειρήσουν άλλα δυο ελικόπτερα. Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 150 πυροσβέστες με 68 οχήματα, άλλα 15 οχήματα εθελοντικά, 58 άτομα πεζοπόρα τμήματα, 13 οχήματα των δήμων και της περιφέρειας, 6 οχήματα της ΕΥΔΑΠ και τρία μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο δήμος Ωρωπού λόγω της πυρκαγιάς στον Κάλαμο

-------------------------------

 Δραματικές διαστάσεις παίρνει η κατάσταση στον Κάλαμο, όπου η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη με κατεύθυνση το Μικροχώρι, τον Βαρνάβα και το Καπανδρίτι.

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 6-7 μποφόρ που προωθούν τη φωτιά προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ νωρίτερα οι φλόγες είχαν φτάσει σχεδόν στην παραλία.

Ο Δήμος Ωρωπού έβγαλε έκτακτη ανακοίνωση νωρίτερα, καλώντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τους οικισμούς για την δική τους ασφάλεια και για τη διευκολυνση των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Στην ανακοίνωση, η οποία έχει αναρτηθεί και στο διαδίκτυο, αναφέρεται:

«Κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παρακαλούνται οι κάτοικοι των περιοχών Αγκώνας, Βλαστού, Κυψέλης, Πανοράματος, Αγίας Βαρβάρας και όλων των οικισμών πέριξ των Αγίων Αποστόλων όπως εκκενώσουν άμεσα τα σπίτια τους λόγω επικινδυνότητας της πυρκαγιάς, και να κατευθυνθούν παραλιακά».

Ταυτόχρονα κάνει έκκληση σε όσους είναι στην παραλία να απομακρύνονται για να διευκολύνουν την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Απο πλευράς Πυροσβεστικής, όπως είπε η εκπρόσωπος Σταυρούλα Μαλλίρη, δεν έχει εκδοθεί κάποια απόφαση εκκένωσης της περιοχής, αλλά οι οδηγίες προς όλους είναι να παραμείνουν σε απόσταση, ενώ δυνάμεις της Αστυνομίας βρίσκονται στην Περαλά και στους κόμβους γύρω απο την πυρκαγιά για να κατευθύνουν όσους κινούνται στην περιοχή.

Οι ισχυρές επιγειες δυνάμεις πυρόσβεσης που δίνουν μάχη με τις φλόγες προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς, ενώ αναμένεται το πρώτο φως της μέρας για να ριχτούν στην μάχη τα εναέρια μέσα, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πύρινης λάιλαπας.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για να τη δείτε σε μεγένθυνση


 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων για να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα σε δασική έκταση στην περιοχή Καλυβίων Θορικού Αττικής. Η πυρκαγιά έχει πλησιάσει κοντά σε κατοικίες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, αλλά σύμφωνα με όσα τόνισε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος, αυτή την ώρα τουλάχιστον. Το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνει ο δυνατός άνεμος, ενώ ο κύριος στόχος αυτή τη στιγμή είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν η πυρκαγιά μέχρι να νυχτώσει, γιατί μετά δεν θα υπάρχει η αρωγή των εναέριων μέσων. Σημειώνεται επίσης, ότι η κατεύθυνση της φωτιάς είναι τώρα προς τη Σαρωνίδα. 

Παράλληλα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν και αυτή την ώρα επιχειρούν στο σημείο 65 πυροσβέστες με 20 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 20 ατόμων, 9 οχήματα εθελοντών, 12 υδροφόρες, 5 ελικόπτερα, καθώς και 1 συντονιστικό.

---------------------

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε το πρωί σε δασική έκταση στο Κρυονέρι Αττικής. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν κατοικίες αλλά δεν κινδυνεύουν, αυτή την ώρα τουλάχιστον, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. 

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν αυτή την ώρα στο σημείο με 45 πυροσβέστες, 15 οχήματα, πεζοπόρο  τμήμα 28 ατόμων, 13  υδροφόρες, 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Σημειώνεται, ότι το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνει ο δυνατός άνεμος.

Παράλληλα, λόγω της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Κρυονερίου Αττικής, διακόπηκε η κυκλοφορία, σύμφωνα με την αστυνομία, στους εξής δρόμους: α) Από τη λεωφόρο Κρυονερίου και Μαραθωνοδρόμων, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τα Βασιλικά Κτήματα. β) Από την οδό Αγίου Μερκουρίου και λεωφόρου Τατοΐου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το καταφύγιο Κατσιμίδι.

--------------

Το γράφημα αποτυπώνει στοιχεία για τις πιο καταστροφικές φωτιές που άφησαν πίσω νεκρούς και έκαναν στάχτη δεκάδες σπίτια και χιλιάδες στρέμματα δάσους / ΑΠΕ - ΜΠΕ / Δημοσιογραφική επιμέλεια: Δημ. Φραγκουλιώτης 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα