Επιστήμονες έλυσαν μυστήριο πέντε αιώνων; Τι δείχνει νέα έρευνα για την εξαφάνιση των Αζτέκων

Μια μεγάλη καταστροφή χτύπησε το 1545 το έθνος των Αζτέκων του Μεξικού, όταν οι άνθρωποι άρχισαν να έρχονται αντιμέτωποι με υψηλό πυρετό, πονοκεφάλους και αιμορραγία από τα μάτια, το στόμα και τη μύτη. Ο θάνατος ακολουθούσε γενικά σε τρεις ή τέσσερις ημέρες.

Μέσα σε πέντε χρόνια, 15 εκατομμύρια άνθρωποι - περίπου το 80% του πληθυσμού - εξαφανίστηκαν, σε μια επιδημία που ονομάστηκε από τους ντόπιους "cocoliztli". Η λέξη σημαίνει αλκοόλ στη διάλεκτο Nahuatl των Αζτέκων. Τα αίτιά της, ωστόσο, αμφισβητούνταν για σχεδόν 500 χρόνια.

Την περασμένη Δευτέρα οι επιστήμονες έριξαν στην άκρη ευλογιά, ιλαρά, παρωτίτιδα και γρίπη ως πιθανούς υπόπτους, ταυτοποιώντας έναν «εντερικό πυρετό», τύπου τυφοειδούς, σε στοιχεία DNA που βρήκαν στα δόντια νεκρών.

"Το cocoliztli το 1545-50 ήταν μια από τις πολλές επιδημίες που έπληξαν το Μεξικό μετά την άφιξη των Ευρωπαίων, αλλά συγκεκριμένα ήταν η δεύτερη από τις τρεις επιδημίες που ήταν καταστροφικές και οδήγησαν στον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπινων απωλειών", δήλωσε ο Ashild Vagene του Πανεπιστημίου Tuebingen της Γερμανίας.

"Η αιτία αυτής της επιδημίας έχει συζητηθεί εδώ και πάνω από ένα αιώνα από τους ιστορικούς, τώρα όμως είμαστε σε θέση να παρέχουμε άμεσες αποδείξεις μέσω της χρήσης του αρχαίου DNA, για να συμβάλουμε σε μία μακροχρόνιο ιστορική συζήτηση", συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Vagene συνυπέγραψε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Ecology and Evolution.

Το ξέσπασμα της επιδημίας θεωρείται ένα από τα πιο θανατηφόρα στην ανθρώπινη ιστορία, πλησιάζοντας την επιδημία του Μαύρου Θανάτου που σκότωσε 25 εκατομμύρια ανθρώπους στη δυτική Ευρώπη τον 14ο αιώνα - περίπου το μισό του πληθυσμού της περιοχής.

Οι Ευρωπαίοι αποικιοκράτες διέδωσαν την ασθένεια, καθώς αποτολμούσαν στο νέο κόσμο, φέρνοντας σε επαφή τους τοπικούς πληθυσμούς με μικρόβια που δεν είχαν έρθει ποτέ αντιμέτωποι και δεν είχαν ανοσία.

Το "cocoliztli" του 1545 στο σημερινό Μεξικό και σε μέρος της Γουατεμάλας ήρθε μόλις δύο δεκαετίες μετά από μία επιδημία ευλογιάς που σκότωσε περίπου 5-8 εκατομμύρια ανθρώπους αμέσως μετά την άφιξη των Ισπανών.

Μια δεύτερη επιδημία από το 1576 έως το 1578 σκότωσε το μισό του εναπομείναντος πληθυσμού.

"Στις πόλεις σκάφτηκαν μεγάλα χαντάκια και από το πρωί μέχρι το ηλιοβασίλεμα οι ιερείς δεν έκαναν τίποτα άλλο παρά να μεταφέρουν τα νεκρά σώματα και να τα πετούν στους τάφους", αναφέρει ο φραγκισκάνος ιστορικός Fray Juan de Torquemada, χρονογραφώντας την περίοδο.

Ακόμη και εκείνη την εποχή, οι γιατροί είπαν ότι τα συμπτώματα δεν συμπίπτουν με εκείνα των πιο γνωστών ασθενειών, όπως η ιλαρά και η ελονοσία.

Οι επιστήμονες λένε τώρα ότι έχουν πιθανώς ανακαλύψει τον ένοχο. Αναλύοντας το DNA που πήραν από 29 σκελετούς που είχαν ταφεί σε ένα νεκροταφείο "cocoliztli", βρήκαν ίχνη του βακτηρίου σαλμονέλας "enterica", της οικογένειας Paratyphi C.

Είναι γνωστό ότι προκαλεί "εντερικό πυρετό", με ένα από τα παραδείγματα να είναι και ο τυφοειδής. Ο μεξικάνικος υπότυπος προκαλεί σπανίως ανθρώπινη μόλυνση σήμερα.

Πολλά στελέχη της σαλμονέλας διαδίδονται μέσω μολυσμένων τροφίμων ή νερού και μπορεί να έχουν ταξιδέψει στο Μεξικό με οικόσιτα ζώα που έφεραν οι Ισπανοί, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα.

Το συγκεκριμένο βακτήριο σαλμονέλας είναι γνωστό ότι υπήρχε στον Μεσαίωνα.

"Έχουμε εξετάσει όλα τα παθογόνα βακτήρια και τους ιούς DNA για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα γονιδιωματικά δεδομένα και η σαλμονέλα enterica ήταν το μόνο μικρόβιο που ανιχνεύθηκε", δήλωσε ο ερευνητής Alexander Herbig, επίσης από το Πανεπιστήμιο Tuebingen.

Είναι πιθανόν, ωστόσο, ότι κάποιοι παθογόνοι οργανισμοί να ήταν είτε μη ανιχνεύσιμοι είτε εντελώς άγνωστοι. "Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η Salmonella enterica ήταν η αιτία της επιδημίας cocoliztli", δήλωσε ο Kirsten Bos. "Πιστεύουμε όμως ότι πρέπει να θεωρηθεί ως ισχυρός υποψήφιος".

Πηγή: The Guardian

σχετικά άρθρα

Αυτόνομο το Ποτάμι στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις
Αυτόνομο το Ποτάμι στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις

Την απόφαση ότι «Το Ποτάμι θα είναι παρών στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις ως αυτόνομη δύναμη» και πως το κόμμα του «δεν στηρίζει την...

Αυτόνομο το Ποτάμι στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις
Κύπρος: Νέο κόμμα υπό τον τέως πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μ. Καρογιάν
Κύπρος: Νέο κόμμα υπό τον τέως πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μ. Καρογιάν
«Δημοκρατική Παράταξη» (ΔΗΠΑ) είναι το νέο κόμμα , που ιδρύθηκε σήμερα στην Κύπρο και υπόσχεται ότι θα κάνει μια «νέα αρχή» στην κυπριακή πολιτική...
Κύπρος: Νέο κόμμα υπό τον τέως πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μ. Καρογιάν