Αναλυτικά

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Σας καλούμε να λάβετε μέρος στις ΓΣ για να διεκδικήσουμε αυτά για τα οποία έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί και γονείς: την κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων, την ανάκτηση των απωλειών, την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών.

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε και η επόµενη µέρα για την οποία µιλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι χτισµένη µε τα υλικά του χθες. Το τέλος των µνηµονίων και η λεγόµενη «κανονικότητα» στην εκπαίδευση δεν είναι τίποτε άλλο από την πιστή εφαρµογή των µνηµονικών µέτρων και περικοπών

Είναι εδώ οι 700 µνηµονιακοί νόµοι, τα χαράτσια, να µατωµένα πλεονάσµατα έως το 2060, οι αντιασφαλιστικοί νόµοι, που οδηγούν την πλειοψηφία των συναδέλφων σε σύνταξη στα 67!

Είναι εδώ η δύσκολη καθηµερινότητα που ζούµε στο σχολείο από την αρχή της χρονιάς. Οι περικοπές ωρών, το χτύπηµα του ολοήµερου, το κλείσιµο των ολιγοµελών τµηµάτων στα ΕΠΑΛ, οι ανατροπές στις εργασιακές µας σχέσεις. Οι σχεδόν µηδενικές µεταθέσεις, η συµπλήρωση ωραρίου σε 4-5 σχολεία, η παράλληλη σε 4-5 µαθητές!

Είναι εδώ οι απολύσεις χιλιάδων αναπληρωτών, τα τσακισµένα εργασιακά δικαιώµατα των συµβασιούχων, το τεράστιο κόστος διαβίωσης. Η κυβερνητική απάτη µε εξαγγελίες για διορισµούς, που, όποτε και αν θα γίνουν, θα είναι σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών.

Είναι εδώ το σχολείο που στερεί όλο και περισσότερο το δικαίωµα των µαθητών στη µόρφωση, τον ελεύθερο χρόνο, τον πολιτισµό και τον αθλητισµό, που ορθώνει νέα ταξικά τείχη για τα παιδιά των εργατικών οικογενειών, που διαχωρίζει και ξεσκαρτάρει νέους ανθρώπους.

Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019 και η επίτευξη νέων «ματωμένων» πρωτογενών πλεονασμάτων, προβλέπει για μία ακόμα φορά γονάτισμα του λαού και παράλληλα σημαντική μείωση των φόρων για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αποτυπώνεται στο χαρτί και στην πράξη η πραγματική έννοια της «κανονικότητας» και της «ανάπτυξης» που αναφέρει η κυβέρνηση. Ανάπτυξη για να μπουκώσουν με νέα κέρδη τα σεντούκια της μεγαλοεργοδοσίας, με εργασιακά κάτεργα, χωρίς δικαιώματα.

Τα ψίχουλα που τάζει η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση ελέω προεκλογικής περιόδου, δεν αλλάζουν τη ζωή της μεγάλης λαϊκής  πλειοψηφίας που στενάζει από το διαρκές χτύπημα στο λαϊκό εισόδημα και τους φόρους.

Ξεκίνησε το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, που έλεγαν πως θα καταργούσαν.

Έρχεται η ήδη ψηφισμένη μείωση του αφορολόγητου που ουσιαστικά φτάνει και μέχρι την μείωση των 2/3 ενός μισθού το χρόνο!!

Παρά το αποπροσανατολιστικό σόου για την “μη εφαρμογή της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στο Ασφαλιστικό”, οι 13 μνημονιακές μειώσεις στις συντάξεις ισχύουν στο 100% για παλιούς και νέους συνταξιούχους. Το ΕΦΑΠΑΞ για χιλιάδες συναδέλφους έχει κάνει ήδη φτερά, ενώ το όριο ηλικίας έχει πάει στα 67 χρόνια!

Κλιμακώνεται η επίθεση κυβέρνησης, τραπεζών και μηχανισμών του αστικού κράτους ενάντια στη λαϊκή κατοικία και τα χρεωμένα νοικοκυριά, με μπαράζ πλειστηριασμών, χαρατσιών και φοροληστείας αλλά και με βιομηχανία διώξεων σε όσους αντιστέκονται με το νέο «ιδιώνυμο» της κυβέρνησης. Τραπεζίτες και βιομήχανοι ζητάνε ξανά να πληρώσουμε τα σπασμένα τους!!

Η “επόμενη μέρα” βρίσκει το διαρκές Μνημόνιο για την Παιδεία σε ισχύ:

Η υποχρηματοδότηση των σχολειών και τα σοβαρά προβλήματα στις υποδομές. Τα τεράστια προβλήματα με τα κτήρια που στεγάζονται ειδικά τα Νηπιαγωγεία.

Όλοι νόμοι και οι διατάξεις που ψηφίστηκαν με στόχο τις περικοπές αναγκών σε προσωπικό (ρυθμίσεις για ολοήμερο, ωρολόγια προγράμματα σε Γυμνάσια, Δημοτικά, ολομελή σε ΕΠΑΛ κ.α.).

Χιλιάδες παιδιά έμειναν για άλλη μια φορά έξω από τους παιδικούς σταθμούς ενώ δεν πάρθηκε ούτε ένα μέτρο για την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο.

Είναι οι εδώ οι νόμος 4547 για τις “δομές υποστήριξης” που δίνει ισχυρό πλήγμα στην Ειδική Αγωγή και ανοίγει το δρόμο στα διάφορα ιδιωτικά κέντρα.

Το νέο Λύκειο που ανακοινώθηκε και είναι εξεταστικό κέντρο αποστεωμένο από τη γενική παιδεία.

Όλο αυτά τα χρόνια οι εργαζόμενοι έχουν νιώσει στο πετσί τους τι σημαίνει ότι το κράτος έχει συνέχεια, τι σημαίνει ο όρκος στην ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα, που με ευλάβεια ασπάζονται όλα τα αστικά κόμματα και οι κυβερνήσεις τους:

Οι διαθεσιμότητες των συναδέλφων στα ΕΠΑΛ, οι 25.000 χιλιάδες απολύσεις αναπληρωτών κάθε Ιούνη, η συνταξιοδότηση χιλιάδων εκπαιδευτικών (30.000 τα τελευταία 8 χρόνια) και οι μηδενικοί διορισμοί (ούτε το μνημονιακό 1:5 ή 1:10 δεν τήρησαν) αποδεικνύουν την συνέχεια της στρατηγικής για “πιο μικρό και ευέλικτο κράτος”.

Η αντιλαϊκή - αξιολόγηση στο Δημόσιο και την εκπαίδευση, που ακυρώθηκε μέσα από την πάλη των δημοσίων υπαλλήλων και των εκπαιδευτικών, όταν ήταν κυβέρνηση η Ν.Δ., επανήλθε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για να περάσει τις αντιδραστικές αλλαγές στο σχολείο. Παραμένει συνδεδεμένη με τις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών. Ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη Ν.Δ. ψήφισαν την τιμωρητική τροπολογία Γεροβασίλη που ποινικοποιεί τη συμμετοχή την “αποχή από την αξιολόγηση” (και ενσωματώθηκε στο ν. 4547).

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ακολουθώντας τις «υποδείξεις» Μητσοτάκη στη ΔΕΘ λίγες μέρα μετά ψήφισε νόμο για την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μαζί με τους συνοδοιπόρους τους στην ουσία στηρίζουν την ανάπτυξη για τους λίγους, τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Υπηρετούν τη στρατηγική της γεωπολιτικής αναβάθμισης της ελληνικής αστικής τάξης που είναι κίνδυνος θάνατος για το λαό.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποδείχτηκε ο καλύτερος “ντίλερ” των ΗΠΑ του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. που έχουν βάλει την φαρδιά-πλατιά την σφραγίδα τους σε γκρίζες ζώνες, σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους. Ουσιαστικά από κοινού με την ΝΔ στηρίζουν την στρατηγική της  “Ευρωατλαντική ολοκλήρωση” στα Βαλκάνια, ειδικά με την συμφωνία για την ΠΓΔΜ.

Στην ίδια ρότα της ΕΕ κινούνται και στο μεταναστευτικό με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να υπογράφει και να υλοποίεί την απάνθρωπη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας που εγκλωβίζει στη χώρα μας χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Η επόμενη μέρα που υπόσχονται στους εργαζόμενους είναι χτισμένη με τα υλικά του χθες, με τα παλιά και νέα μνημόνια, με την ανακύκλωση των προσώπων (βλέπε πρόσφατο ανασχηματισμό) που εδώ και χρόνια υπηρετούν τον ίδιο αντιλαϊκό στόχο που είναι η ανάπτυξη για τα κέρδη των λίγων με το μόχθο των πολλών.

Η ανάπτυξή τους οδηγεί τους ανθρώπους, το 2018, στην πρώτη φωτιά να καίγονται και στην πρώτη πλημμύρα να πνίγονται. Στο πρώτο “ατύχημα” να μολύνεται το περιβάλλον, όπως στο Σαρωνικό.   Απαιτεί νέα πακέτα χρηματοδότησης για κεφάλαιο που θα εξασφαλίζονται από το μόχθο των εργαζομένων και τη φοροληστεία. Απαιτεί κράτος φιλικό προς τις επενδύσεις και εκπαίδευση προσαρμοσμένη στις ανάγκες της αγοράς.

Συνάδελφοι, μπροστά να βάλουμε τις ανάγκες μας!

Σύγχρονες υποδομές σε όλα τα σχολεία! Άμεσα μέτρα αντιπυρικής – αντιπλημμυρικής - αντισεισμικής θωράκισης!

Γενναία χρηματοδότηση όλων των σχολικών επιτροπών!

Τώρα μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών! 25 χιλιάδες μόνιμοι διορισμοί για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των σχολείων!

Αυξήσεις στους μισθούς! Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού! Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων!

Να αποσυρθεί εδώ και τώρα η κυβερνητική πρόταση για το Λύκειο!

Ικανοποίηση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας!

Πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας. Ενάντια σε ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – Ε.Ε. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες. Καμιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Δεν ανεχόμαστε να γίνει η χώρα μας αεροπλανοφόρο για επεμβάσεις. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους γείτονες λαούς. Έχουμε τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες ανησυχίες, τις ίδιες ανάγκες.

Στις 8 Νοέμβρη εργαζόμενοι βγαίνουν στο προσκήνιο με γενική πανεργατική απεργία!

Μόνο η δική μας πάλη, η αγωνιστική δράση, η ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος, η κοινωνική συμμαχία, μπορεί να ανατρέψει τις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές, για να μπουν οι δικές μας ανάγκες μπροστά. Να μην δεχτούμε καμιά αναμονή και ανοχή. Να απαντήσουμε στα ψέματα και τις αυταπάτες που σπέρνουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η ΝΔ.  Κανείς δεν θα μας λύσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεων τους από την έναρξη της κρίσης, αν δεν οργανωθεί μαζικός, αποφασιστικός αγώνας. «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες-Όχι τα κέρδη των λίγων».

Οργανώνουμε την πάλη μας!

• Προχωράμε σε σύσκεψη των σωματείων στην Αττική και αλλού για την οργάνωση της απεργιακής μάχης.
  • Στις 8 Νοέμβρη συμμετέχουμε στην Γενική Απεργία για την οποία έχουν ήδη πάρει αποφάσεις δεκάδες Ομοσπονδίες και ΕΚ και εκατοντάδες συνδικάτα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
  • Πραγματοποιούμε συσκέψεις με τις Ενώσεις Γονέων για τα ζητήματα υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων.
  • Στηρίζουμε τα μαθητικά συλλαλητήρια που θα γίνουν στις 29 Οκτώβρη σε όλη τη χώρα.
  • Οργανώνουμε με αποφάσεις σωματείων, συλλόγων διδασκόντων των αγώνα για την αποχή των συναδέλφων από κάθε μορφή αξιολόγησης. Καλούμε τις Ομοσπονδίες να πάρουν αποφάσεις αποχής.
  • Οργανώνουμε εκδήλωση-ημερίδα Σύλλογοι και ΕΛΜΕ για την αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση.
  • Κλιμακώνουμε  με νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων και νέες κινητοποιήσεις.

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3