ΕΛΜΕ Πειραιά

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά, από κοινού με συναδέλφους, την Ομοσπονδία Γονέων Αττικής και τις Ενώσεις Γονέων Νίκαιας, Ε' Διαμερίσματος Πειραιά, πραγματοποίησε τη Δευτέρα 7/10 παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Β΄ θμιας Εκπαίδευσης Πειραιά για καταργήσεις τμημάτων, κενά σε εκπαιδευτικούς και θέματα αυταρχικής συμπεριφοράς του Διευθυντή.

Ο Διευθυντής Β΄ θμιας Εκπαίδευσης απουσίαζε και πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Διευθυντή.

Η ΕΛΜΕ και οι εκπρόσωποι των Γονέων αναφέρθηκαν στα κενά σε εκπαιδευτικούς στον Πειραιά που ανέρχονται σε πάνω 100, ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ειδικότερα στα σχολεία των νησιών του Αργοσαρωνικού υπάρχουν κενά 360 ωρών και στην ειδική αγωγή 150. Τέθηκε και το θέμα των μετακινήσεων εκπαιδευτικών σε πολλά σχολεία και των πολυαναθέσεων. Από τη Διεύθυνση δεν υπήρξε συγκεκριμένη δέσμευση. Ο αναπληρωτής Διευθυντής είπε ότι όλα τα θέματα θα τα μεταφέρει στον Διευθυντή.

Επίσης η ΕΛΜΕ έθεσε ως αίτημα να εγκριθούν τα 12 ολιγομελή τμήματα των ΕΠΑΛ, που έχουν κλείσει. Από την πλευρά τους ο αναπληρωτής Διευθυντής τόνισε ότι η οδηγία ήταν να μην λειτουργήσουν τμήματα με λιγότερους από επτά μαθητές (η ΕΛΜΕ επεσήμανε ότι έχει κοπεί και τμήμα με 11 μαθητές στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Σαλαμίνας). Ένα τέτοιο μέτρο είναι φανερό ότι συρρικνώνει τα ΕΠΑΛ και ορθώνει φραγμούς στους μαθητές, ιδιαίτερα σε όσους βρίσκονται στις πιο απομακρυσμένες περιοχές και νησιά. Επιπρόσθετα 16 τμήματα προσανατολισμού των ΓΕΛ είναι σε διαδικασία έγκρισης και υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν και να αναγκάζονται μαθητές να μετακινούνται σε άλλο Λύκειο. Αλλά και σε Γυμνάσια κλείνουν τμήματα που είχαν εγκριθεί και ήδη λειτουργούν εδώ και ένα μήνα (ισχυρίστηκαν ότι από τη ΔΙΔΕ ότι τώρα είδαν πως είναι κάτω από 25 μαθητές!!!), όπως στο 1ο  και στο 6ο Γυμνάσιο Πειραιά. Μάλιστα, στα τελευταία (1ο και 6ο Γυμνάσιο Πειραιά) αναγκάστηκαν ξαφνικά εκπαιδευτικοί να ψάχνουν σχολεία για την κάλυψη του ωραρίου τους κι ενώ η διαδικασία των τοποθετήσεων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί! Η ΕΛΜΕ απαίτησε την επαναλειτουργία των τμημάτων αυτών, χωρίς να λάβει θετική απάντηση.

Η ΕΛΜΕ από την περσινή σχολική χρονιά έχει αποσπάσει δέσμευση να μην υπάρχει τμήμα με περισσότερους από 25 μαθητές, δέσμευση που δόθηκε και για φέτος. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις (πάνω από 25 μαθητές) να δημιουργείται επιπλέον ξενόγλωσσο τμήμα (ακόμα και αν αυτό υπερβαίνει τον αριθμό των τμημάτων της γενικής).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπάρχουν πολλά τμήματα με 26 και 27 μαθητές (γενικής και ξενόγλωσσα). Πάγια θέση του εκπαιδευτικού κινήματος είναι το ανώτερο ότι σε κάθε τμήμα 20 μαθητές.

Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων και τους Διευθυντές να προχωρήσουν άμεσα στο διαχωρισμό τμημάτων που υπερβαίνουν τους από 25 μαθητές.

Τέθηκε ερώτημα και για το ζήτημα της δημιουργίας τμημάτων υποδοχής για τα προσφυγόπουλα (βλέπε και σχετική ανακοίνωση ΕΛΜΕ υπ' αριθμ. 123/18-09-2018). Επεσήμανε επίσης ότι υπάρχουν πολλά προσφυγόπουλα στο 1ο ΕΠΑΛ Πειραιά, όπως και πέρσι, χωρίς να έχει δημιουργηθεί τμήμα υποδοχής (όπως και πέρσι). Ο αναπληρωτής Διευθυντής είπε ότι θα το εξετάσει. Όσον αφορά την υπόλοιπη ενημέρωση, αναφέρθηκε ότι σχεδιάζονται 7 τμήματα υποδοχής και πως το όριο είναι 7 μαθητές. Ωστόσο, σε μια σειρά σχολεία υπάρχουν διάσπαρτοι 2, 3, 4 κ. ο. κ. μαθητές, που δυσκολεύονται να ενταχθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Για τα σχολεία αυτά, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη δημιουργία τμήματος υποδοχής.

Τέλος, τέθηκε το θέμα της αυταρχικής συμπεριφοράς του Διευθυντή και εκφοβισμού Διευθυντών και συναδέλφων να μην απευθύνονται στην ΕΛΜΕ, ακόμα και μελών του ΔΣ για να μη κρίνουν ενέργειες και αποφάσεις της Διοίκησης.

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4