"Είμαστε μια οικογένεια Αναπληρωτών με 3 παιδιά και μας λένε να μην πληρώνεται ο ένας για 4 μήνες και μετά να είναι και οι δύο άνεργοι"!
Ο Ι.Β και η γυναίκα του είναι αναπληρωτές στη Χίο. Το τοπικό ΠΥΣΔΕ ενέκρινε την απόσπασή της, όμως η προϊσταμένη αρνήθηκε να την υπογράψει ως παράνομη. Τους πρότεινε ως λύση άδεια άνευ αποδοχών για 4 μήνες

Την περιπέτειά του ως αναπληρωτής στη Χίο αφηγείται ένας εκπαιδευτικός αποκλειστικά στο alfavita.gr. Μια περιπέτεια που εμπλέκει όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και τη γυναίκα του, επίσης αναπληρώτρια στο νησί, καθώς και τα τρία παιδιά τους.

Συγκεκριμένα, ο Ιωάννης Βρουβάκης αναφέρει πως ούτε λίγο ούτε πολύ, αυτός και η γυναίκα του δεν μπορούν να μεγαλώσουν τα 3 παιδιά τους, καθώς το αίτημα που υπέβαλλε η ίδια στο ΠΥΣΔΕ για να αποσπαστεί από τις Οινούσσες στη Χίο εγκρίθηκε μεν, όμως δεν υπογράφηκε από την προϊσταμένη ως παράνομο!

Μάλιστα, προτάθηκε στο ζευγάρι των αναπληρωτών ως λύση η άδεια... άνευ αποδοχών!

Ο κ. Βρουβάκης σημειώνει ότι επί της ουσίας "προτάθηκε σε μια οικογένεια αναπληρωτών με 3 παιδιά, εκ των οποίων τα δύο είναι δίδυμα βρέφη, να μην πληρώνεται ο ένας για 4 μήνες και μετά να είναι και οι δύο άνεργοι".

Ακόμη, η απάντηση του υπουργείου, όπως τονίζει ο αναπληρωτής ήταν.... «βρείτε τα»!

Πάντως, το ζήτημα των εγκύων αναπληρωτών και των εργασιακών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν έχει απασχολήσει και στο πρόσφατο παρελθόν την εκπαιδευτική επικαιρότητα, μετά τη δημοσιοποίηση του περιστατικού με την έγκυο αναπληρώτρια που βρέθηκε κοντά σε παραίτηση, γιατί δεν έχει δικαίωμα για άλλη... άδεια!

Διαβάστε παρακάτω τα όσα δημοσιοποιεί και καταγγέλλει αποκλειστικά στο alfavita.gr ο Ιωάννης Βρουβάκης:

Πριν από μερικές ημέρες οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί κινητοποιήθηκαν προκειμένου να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους. Σε τοπικό επίπεδο, έγινε μια συνάντηση με τη διευθύντρια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μια μικρή αναφορά στα τοπικά κανάλια και μια ακόμη μικρότερη αναφορά τον τοπικό τύπο.

Τι σημαίνει όμως αναπληρωτής εκπαιδευτικός?

Αναπληρωτής εκπαιδευτικός σημαίνει ότι κάθε 30 Ιουνίου απολύεσαι, το καλοκαίρι ζεις με 360 ευρώ, αν τα δικαιούσαι, χωρίς να γνωρίζεις ότι θα δουλεύεις τον επόμενο χρόνο. Αναπληρωτής εκπαιδευτικός σημαίνει ότι πρέπει να μετακομίζεις κάθε χρόνο, ακόμη και στις πιο απόμακρες γωνιές της Ελλάδος, φορτώνοντας το αυτοκίνητο σου σε τέτοιο βαθμό, αν φυσικά έχεις αυτοκίνητο, που για να ελέγξεις την κίνηση πίσω σου, συμβουλεύεσαι αποκλειστικά τους πλευρικούς καθρέπτες. 

Αναπληρωτής εκπαιδευτικός σημαίνει ότι πρέπει εκεί που θα πας, υπάρχει σπίτι διαθέσιμο κι αν υπάρχει να είσαι σε θέση να το πληρώσεις. Σε διαφορετική περίπτωση έχεις τρεις επιλογές. Πρώτη επιλογή. Παραιτείσαι. Δεύτερη επιλογή. Κοιμάσαι στο αυτοκίνητο (συνέβη στην Κρήτη). Τρίτη επιλογή. Κοιμάσαι στην παραλία (συνέβη στην Σαντορίνη). 

Αναπληρωτής εκπαιδευτικός σημαίνει ότι «έχεις το δικαίωμα ν’ αρρωστήσεις μόνο για 15 μέρες». Αν αρρωστήσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, απλά δεν πληρώνεσαι. 

Αναπληρώτρια εκπαιδευτικός που είναι έγκυος σημαίνει ότι «έχεις το δικαίωμα συνολικά 3,5  μήνες άδειας». Και για όσους δεν κατάλαβαν. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΘΗΛΑΣΟΥΝ. ΚΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΔΙΑΠΡΑΤΕΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 15 ΧΡΟΝΙΑ. ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΟΛΩΝ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ. ΚΙ ΕΔΩ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΤΟ ΕΥΛΟΓΟ ΕΡΩΤΗΜΑ. ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ? ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 15 ΧΡΟΝΙΑ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΗΤΑΝ «ΝΑΙ». ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΑΡΑΓΕ ΑΚΟΜΗ?

Μέχρι τώρα έγραφα αναπληρωτής εκπαιδευτικός. Κάποιοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί έχουν και επώνυμο. Ονομάζομαι Βρουβάκης Ιωάννης και είμαι αναπληρωτής μαθηματικός ειδικής αγωγής εδώ και 10 χρόνια. Την παρούσα χρονιά εργάζομαι στη Χίο και διδάσκω στα τμήματα ένταξης δύο γυμνασίων του νησιού. Δυστυχώς έκανα 2 λάθη. Λάθος πρώτο παντρεύτηκα αναπληρώτρια εκπαιδευτικό. Λάθος δεύτερο έκανα παιδιά.

Η σύζυγος μου τοποθετήθηκε στη Β’ Χίου και συγκεκριμένα στις Οινούσσες. Τέλη Ιανουαρίου έληξε η άδεια λοχείας που είχε πάρει (63 ημέρες!!!!!!!). Είχε γεννήσει δίδυμα. Όπως ήταν λογικό στη θέση της προσλήφθηκε άλλη αναπληρώτρια. Υποβάλλαμε αίτημα στο ΠΥΣΔΕ Χίου να αποσπαστεί η σύζυγος μου στη Χίο, όπου εργάζομαι κι εγώ, ούτως ώστε να είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε τα 3 παιδιά μας.

Το τοπικό ΠΥΣΔΕ ενέκρινε το αίτημα, πλην όμως η προϊσταμένη αρνήθηκε να το υπογράψει γιατί είναι παράνομο. Μας πρότεινε ως λύση άδεια άνευ αποδοχών για 4 μήνες. ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΣΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΜΕ 3 ΠΑΙΔΙΑ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΑ ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΔΥΜΑ ΒΡΕΦΗ, ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ 4 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΑΝΕΡΓΟΙ. Πιθανότατα το αίτημα μας,  να μην είναι «νόμιμο». ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΗΘΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ. Πήρα τηλέφωνο το Υπουργείο το οποίο απάντησε «βρείτε τα». Από μια έρευνα που έκανα, προέκυψε ότι σε άλλες περιοχές της Ελλάδος, δόθηκε και πολύ γρήγορα «η μη νόμιμη αλλά ανθρώπινη λύση». ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ ΕΧΩ ΒΑΡΕΘΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΩ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΩ. ΣΤΑΜΑΤΑΩ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΩ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΟΥ. Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΠΕΜΕΙΝΕ ΔΕ ΜΕ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΛΛΟ. ΕΙΜΑΙ ΜΕΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΙΜΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ. ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΓΙΑ ΛΥΣΕΙΣ ΘΑ ΑΠΑΙΤΩ. ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΑΙΤΩ ΕΠΩΝΥΜΑ.

ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΛΟΓΟ ΚΑΤΑΘΕΤΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΩ Ο ΝΟΜΟΣ. «Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΜΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΕΣΤΗΣΕ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΜΕ ΑΠΟΛΥΣΗ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ  ΠΔΕ».

Βρουβάκης Ιωάννης

Αναπληρωτής μαθηματικός ειδικής αγωγής

Άνθρωπος με στοιχειώδη δικαιώματα

σχετικά άρθρα

Κίνα: Έφτιαξαν την μεγαλύτερη γέφυρα στον κόσμο (55 χιλιόμετρα)
Κίνα: Έφτιαξαν την μεγαλύτερη γέφυρα στον κόσμο (55 χιλιόμετρα)
Θα δοθεί στην κυκλοφορία την Τετάρτη η μεγαλύτερη γέφυρα στον κόσμο μήκους 55 χιλιομέτρων που συνδέει το Χονγκ Κονγκ με το Τζουχάι και το Μακάο.
Κίνα: Έφτιαξαν την μεγαλύτερη γέφυρα στον κόσμο (55 χιλιόμετρα)
Καταργούν Αντιγόνη και Επιτάφιο από τις προαγωγικές της Β' Λυκείου
Καταργούν Αντιγόνη και Επιτάφιο από τις προαγωγικές της Β' Λυκείου
Για την εξαίρεση της "Αντιγόνης" και του "Επιτάφιου" από τα εξεταζόμενα μαθήματα των προαγωγικών εξετάσεων της Β' Λυκείου διαμαρτύρεται η ΠΕΦ
Καταργούν Αντιγόνη και Επιτάφιο από τις προαγωγικές της Β' Λυκείου
1η Συνεδρίαση Οργανωτικής Επιτροπής Παγκόσμιου Σχ. Πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης
1η Συνεδρίαση Οργανωτικής Επιτροπής Παγκόσμιου Σχ. Πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης
Την πρώτη της συνεδρίαση πραγματοποίησε την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου μέσω skype η άμισθη Οργανωτική Επιτροπή του Παγκόσμιου Σχολικού Πρωταθλήματος...
1η Συνεδρίαση Οργανωτικής Επιτροπής Παγκόσμιου Σχ. Πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης
Ένα καραβάνι με 7.000 ανθρώπους που αναζητούν μια καλύτερη ζωή
Ένα καραβάνι με 7.000 ανθρώπους που αναζητούν μια καλύτερη ζωή
Προς τις ΗΠΑ κατευθύνεται το καραβάνι μεταναστών από χώρες της Κεντρικής Αμερικής με πάνω από 7.000 ανθρώπους να διεκδικούν το όνειρο για μια...
Ένα καραβάνι με 7.000 ανθρώπους που αναζητούν μια καλύτερη ζωή