Η ιστορία της ΕΜΕ (1988-2018), με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση της
των Αγγελικής Χ. Χρονοπούλου, Αθανάσιου Μαλαφέκα, Μαρίας Γεωργούδη

Ανακοίνωση-Πρόσκληση για το Βιβλίο Ιστορίας της ΕΜΕ (1988-2018) για να συμβάλλουμε όλοι στη καταγραφή της πρόσφατης ιστορίας της ΕΜΕ

Σύμφωνα με την επιστολή (31/7/17) προς τα Παραρτήματα της ΕΜΕ: «Το Δ. Σ. της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ) στη συνεδρίασή του στις 12-05-2017 (πράξη 1178/3_12-5-2017) αποφάσισε το 2018 που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας να εκδώσει με αξιοποίηση του συνόλου των αρχείων της  βιβλίο με έμφαση την περίοδο των πρόσφατων 30 ετών στο μεταίχμιο του 20ου και του 21ου αιώνα με στόχο να αποδοθεί η ιστορία του επιστημονικού σωματείου μας της ΕΜΕ, που ιδρύθηκε στις 19/5/1918.

Ως εκ τούτου ανέθεσε σε συγγραφική ομάδα αποτελούμενη από τους Αγγελική Χ. Χρονοπούλου (επιστημονική υπεύθυνη), Θανάση Μαλαφέκα και  Μαρία Γεωργούδη και με υπεύθυνο από το ΔΣ το Γενικό Γραμματέα της ΕΜΕ [άρθρο 13 παρ 1 του καταστατικού] το έργο της μελέτης του αρχειακού υλικού και της συγγραφής».

Με την ευκαιρία, λοιπόν, θέλουμε να σας ζητήσουμε να... ξεσκονίσετε τα αρχεία σας με στόχο να ανασύρετε και να φέρετε στο φως έγγραφα πρωτότυπα της ΕΜΕ τα οποία σε αυτή τη συγκυρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την ίδρυσή της αποκτούν μοναδική αξία και καλό είναι να συμπεριληφθούν στο υλικό που θα καταγράψουμε με στόχο μια όσο το δυνατόν πλήρη καταγραφή και ανάδειξη του ερευνητικού υλικού στο πλαίσιο του σχεδιασμού και της πραγματοποίησης ιστορικής έρευνας για τη συγγραφή βιβλίου με στόχο να αποδοθεί η ιστορία του επιστημονικού μας σωματείου της ΕΜΕ, που ιδρύθηκε το 1918, με αξιοπιστία και ιστορική επάρκεια, με την ευκαιρία του 2018 –έτος μαθηματικών.

Αν και η ιστορία της ΕΜΕ θα επικεντρωθεί στα 30 πρόσφατα χρόνια 1988-2018 καταβάλλουμε προσπάθεια να αναδείξουμε το υλικό της 100ετίας με γνώμονα πως αν δεν δραστηριοποιηθούμε όλοι σήμερα και με αυτή την ευκαιρία τότε στη συμπλήρωση των 150 ή των 200 χρόνων θα είναι σχεδόν αδύνατον να εντοπιστεί κάποιο στοιχείο της 1ης 100ετίας της ΕΜΕ.

Για αρχή, παραδειγματικά, σας ζητάμε να  ψάξετε μήπως είναι στα χέρια σας το πρώτο καταστατικό (σύστασης) της ΕΜΕ γιατί τα στοιχεία που σώζονται στα επίσημα αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ, αρχεία Σωματείων κλπ) τα οποία και περιήλθαμε επί 6 μήνες μάς επιβεβαίωσαν μόνο πως το καταστατικό έχει καταχωρηθεί στο μητρώο 4099 με τα στοιχεία: ημερομηνία απόφασης 19/5/1918 και ημερομηνία κατάθεσης 29/5/1918 της απόφασης νο. 1319 σύστασης της ΕΜΕ. Ενώ στο μεταξύ εντοπίστηκε από μας, με αυτοψία του υλικού, στην ψηφιακή βιβλιοθήκη της ΕΜΕ

Έχουμε τη βεβαιότητα ότι όλοι αντιλαμβάνεστε την ιστορική αλλά και τη... συναισθηματική αξία αυτού του ντοκουμέντου και κατανοείτε την αγωνία της συγγραφικής ομάδας να  εντοπιστεί στο πρωτότυπο το πρώτο καταστατικό της ΕΜΕ.

Στη συνέχεια όσο θα εξελίσσεται η καταγραφή του υλικού θα σας κρατήσουμε ενήμερους με ανακοινώσεις για έγγραφα που τυχόν λείπουν από το αρχείο της ΕΜΕ ώστε να συμπληρωθεί, με την ευκαιρία της συγγραφής από την ομάδα μας της πρόσφατης ιστορίας της ΕΜΕ, μια πλήρης σειρά του ερευνητικού υλικού η οποία μελλοντικά θα είναι διαθέσιμη για μελέτη από ερευνητές.

Από την άλλη, όσοι έχετε στη διάθεσή σας πρωτότυπο υλικό που εσείς θα κρίνετε πως θα είναι χρήσιμο στοιχείο και θα συμβάλλει στην πληρέστερη καταγραφή παρακαλούμε να μας τηλεφωνήσετε για να συνεννοηθούμε για τον τρόπο που θα παραλάβουμε το υλικό σας. Τα γνωστά τηλέφωνα της Γραμματείας της ΕΜΕ (210-3616532, 2103617784) θα μας εξυπηρετήσουν και αυτή τη φορά.

Δρώντας ως επιστημονική υπεύθυνη σας διαβεβαιώ πως το πρωτότυπο υλικό που θα μας εμπιστευθείτε και θα αναφέρεται στην ΕΜΕ θα το σκανάρουμε χωρίς να υποστεί καμιά φθορά, θα κρατήσουμε φωτοτυπία και (αν το επιθυμείτε) θα σας το επιστρέψουμε.

Στη συνέχεια θα καταγραφεί, θα περιγραφεί και θα αναφέρουμε ως πηγή εσάς που το κατέχετε και μας το δανείσατε.

Τέλος ανάλογα την επιστημονική του αξία ως προς την περίοδο που θα καλύψει το βιβλίο ιστορίας της ΕΜΕ που θα συγγράψουμε είτε θα το συμπεριλάβουμε στο ερευνητικό υλικό για να το μελετήσουμε είτε θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο υλικού για χρήση μελλοντικά από ερευνητές.

Καταληκτικά παραθέτουμε υπό τύπο πρωτοκόλλου παραλαβής το παρακάτω έγγραφο που θα υπογράφεται σε δύο αντίγραφα και θα λαμβάνετε το ένα (με αρ. πρωτ.):

Συμπληρωση της Αίτησης σχετικά με τη συγγραφή βιβλίου ιστορίας της ΕΜΕ

σχετικά άρθρα

Στο Αργοστόλι ιστιοφόρο με 70 πρόσφυγες
Στο Αργοστόλι ιστιοφόρο με 70 πρόσφυγες
Στο Αργοστόλι ρυμουλκείται από δύο πλωτά του λιμενικού, το Ιστιοφόρο σκάφος στο οποίο επέβαιναν περίπου 70 μετανάστες και πρόσφυγες και εντοπίστηκε...
Στο Αργοστόλι ιστιοφόρο με 70 πρόσφυγες
Οι Επιστημονικές Εν. Φυσικών Επιστημών καλούν σε συνέντευξη Τύπου
Οι Επιστημονικές Εν. Φυσικών Επιστημών καλούν σε συνέντευξη Τύπου
Οι Επιστημονικές Ενώσεις των Φυσικών Επιστημών καλούν σε κοινή συνέντευξη τύπου εφ όλης της ύλης που αφορά. Σε ανακοίνωσή τους αναφέρεται:
Οι Επιστημονικές Εν. Φυσικών Επιστημών καλούν σε συνέντευξη Τύπου
Αλλάζει το Σύνταγμα στην ΠΓΔΜ - Το VMRO διέγραψε 7 βουλευτές
Αλλάζει το Σύνταγμα στην ΠΓΔΜ - Το VMRO διέγραψε 7 βουλευτές
Μετά από την έγκριση από την Βουλή της ΠΓΔΜ της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη της τροποποίησης του Συντάγματος, η σχετική...
Αλλάζει το Σύνταγμα στην ΠΓΔΜ - Το VMRO διέγραψε 7 βουλευτές
Τι σημαίνει η επέκταση των 12 ν.μ που ανακοίνωσε ο Κοτζιάς
Τι σημαίνει η επέκταση των 12 ν.μ που ανακοίνωσε ο Κοτζιάς
Την επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια σε περιοχές του Αιγαίου και το Ιόνιο ανακοίνωσε ο Νίκος Κοτζιάς κατά την τελετή παράδοσης...
Τι σημαίνει η επέκταση των 12 ν.μ που ανακοίνωσε ο Κοτζιάς