"Πόλεμος" υπ. Παιδείας-Ν.Δ για το άσυλο και τα περιστατικά βίας στην πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου
Ανανοινώσεις σε έντονο ύφος

"Πόλεμος" ανακοινώσεων έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και της Νέας Δημοκρατίας για το ζήτημα της παραβατικότητας και του ασύλου στα Πανεπιστήμιας, με αφορμή τα περιστατικά βίας εντός της πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες με τις πρυτανικές Αρχές του πανεπιστημίου Αθηνών και ξεκαθάρισε ότι ο νόμος για το άσυλο θα αλλάξει, ενώ το υπουργείο τον κατηγόρησε ότι «καταστροφολογεί, συκοφαντώντας το δημόσιο πανεπιστήμιο».

«Προβλήματα παραβατικότητας υπάρχουν σε ορισμένα πανεπιστήμια, έχουν εντοπιστεί και ο κ. Μητσοτάκης έρχεται δεύτερος και καταϊδρωμένος να υποστηρίξει ότι θα στηρίξει πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε σε έντονο τόνο το υπουργείο και πρόσθεσε: «Καλοδεχούμενη η προσφορά του, αφού ο υπουργός έχει ήδη συγκροτήσει 12μελή επιτροπή υπό τον καθηγητή και βουλευτή Νίκο Παρασκευόπουλο, η οποία σε συνεργασία με τις διοικήσεις των πανεπιστημίων θα εξετάσει και θα προτείνει συγκεκριμένες λύσεις σε ζητήματα που αφορούν στην ακαδημαϊκή ελευθερία, στην ειρήνη και στην παραβατικότητα στους χώρους των ΑΕΙ».

Μάλιστα, υπερασπιζόμενο τον «νόμο Γαβρόγλου» για τα ΑΕΙ [ν. 4485/2017 (Α' 114)] -που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι- το υπουργείο ανέφερε ότι υπάρχει «συγκροτημένο πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων» που εξασφαλίζει «τις προϋποθέσεις στις διοικήσεις τους να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας των πανεπιστημιακών χώρων σε συνεργασία -όπου αυτό απαιτείται- με την Ελληνική Αστυνομία».

Σήμερα, Τετάρτη, η απάντηση από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης ήρθε μέσω της τομεάρχη της ΝΔ για θέματα Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, η οποία τόνισε ότι «αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να λύσει το πρόβλημα, αντί για τη συγκρότηση μίας ακόμη Επιτροπής, θα τροποποιούσε την προβληματική ρύθμιση που νομοθέτησε για το άσυλο».

Μάλιστα, στηλίτευσε την απάντηση του υπουργείου στον πρόεδρο της ΝΔ, δηλώνοντας: «Η αντίδραση του υπουργού Παιδείας στην κατάσταση διαρκώς διογκούμενης ανομίας που επικρατεί στα πανεπιστήμια της χώρας, μετά και τις πρόσφατες αποκαλύψεις για εγκληματικά επεισόδια στην πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, είναι η συγκρότηση ακόμη μιας επιτροπής». Σημειώνει ότι ο επικεφαλής της εν λόγω επιτροπής είναι «γνωστός για τον περίφημο νόμο του που αποφυλάκισε χιλιάδες βαρυποινίτες».

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Παιδείας έσπευσε χθες, Τρίτη --μετά και τη γνωστοποίηση από την Ελληνική Αστυνομία της σύλληψης δύο ατόμων για ληστείες στην πανεπιστημιούπολη, αλλά και τις καταγγελίες καθηγητή του Ιδρύματος για περιστατικά παραβατικότητας-- να ανακοινώσει την από εδώ και καιρό αναγγελθείσα συγκρότηση επιτροπής υπό τον καθηγητή και πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλου.

Η επιτροπή, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, θα έχει στόχο τη μελέτη ζητημάτων «του θεσμικού πλαισίου που αφορούν σε ζητήματα ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης, καθώς και φαινόμενα παραβατικότητας στους χώρους των ΑΕΙ». Στην ουσία, δηλαδή, η επιτροπή θα αναλάβει να υποβάλει σχέδια και προτάσεις --προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και Υγείας-- για την ορθή εφαρμογή των όσων ορίζει ο «νόμος Γαβρόγλου» σχετικά με το άσυλο στα πανεπιστήμια.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι το συγκεκριμένο σημείο του νόμου επικρίθηκε έντονα από πανεπιστημιακούς και αντιπολίτευση, καθώς κρίθηκε ότι επαναφέρει ένα καθεστώς που «δένει τα χέρια» των αρχών για επεμβάσεις στους χώρους του πανεπιστημίου, σε βάρος της νομιμότητας μέσα στους χώρους των ιδρυμάτων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχετικά άρθρα

Στο Αργοστόλι ιστιοφόρο με 70 πρόσφυγες
Στο Αργοστόλι ιστιοφόρο με 70 πρόσφυγες
Στο Αργοστόλι ρυμουλκείται από δύο πλωτά του λιμενικού, το Ιστιοφόρο σκάφος στο οποίο επέβαιναν περίπου 70 μετανάστες και πρόσφυγες και εντοπίστηκε...
Στο Αργοστόλι ιστιοφόρο με 70 πρόσφυγες
Οι Επιστημονικές Εν. Φυσικών Επιστημών καλούν σε συνέντευξη Τύπου
Οι Επιστημονικές Εν. Φυσικών Επιστημών καλούν σε συνέντευξη Τύπου
Οι Επιστημονικές Ενώσεις των Φυσικών Επιστημών καλούν σε κοινή συνέντευξη τύπου εφ όλης της ύλης που αφορά. Σε ανακοίνωσή τους αναφέρεται:
Οι Επιστημονικές Εν. Φυσικών Επιστημών καλούν σε συνέντευξη Τύπου
Αλλάζει το Σύνταγμα στην ΠΓΔΜ - Το VMRO διέγραψε 7 βουλευτές
Αλλάζει το Σύνταγμα στην ΠΓΔΜ - Το VMRO διέγραψε 7 βουλευτές
Μετά από την έγκριση από την Βουλή της ΠΓΔΜ της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη της τροποποίησης του Συντάγματος, η σχετική...
Αλλάζει το Σύνταγμα στην ΠΓΔΜ - Το VMRO διέγραψε 7 βουλευτές
Τι σημαίνει η επέκταση των 12 ν.μ που ανακοίνωσε ο Κοτζιάς
Τι σημαίνει η επέκταση των 12 ν.μ που ανακοίνωσε ο Κοτζιάς
Την επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια σε περιοχές του Αιγαίου και το Ιόνιο ανακοίνωσε ο Νίκος Κοτζιάς κατά την τελετή παράδοσης...
Τι σημαίνει η επέκταση των 12 ν.μ που ανακοίνωσε ο Κοτζιάς