Τι λένε εκπαιδευτικοί του σχολείου στα Χανιά όπου αναρτήθηκε η αλβανική σημαία
Αναλυτικά η ανακοίνωση

Για την κατάληψη του 1ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου Χανίων, με αφορμή την ανάρτηση αλβανικής σημαίας στο χώρο, εξέδωσαν ανακοίνωση εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στο εν λόγω σχολείο.

Υπενθυμίζεται ότι η σημαία αναρτήθηκε δίπλα στην ελληνική, ως ένδειξη φιλίας στο πλαίσιο εκδήλωσης για την έναρξη των μαθημάτων αλβανικών, παρουσία και εκπροσώπων του προξενείου της Αλβανίας.

Ωστόσο, η σχετική φωτογραφία που κοινοποιήθηκε από ΜΜΕ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από κυκλους, με το σύλλογο Γονέων να ζητά να μην ξεκινήσουν τα μαθήματα.

Η ανακοίνωση των εκπαιδευτικών για τα γεγονότα έχει ως εξής:

"Ως εκπαιδευτικοί λειτουργοί που εργαζόμαστε, αρκετοί από εμάς πολλά χρόνια, στο 1ο Γυμνάσιο Ελ. Βενιζέλου Χανίων (Χρυσοπηγής), με αίσθημα δημοκρατικής ευθύνης θέλουμε να τοποθετηθούμε ξεκάθαρα για τα δυσάρεστα γεγονότα που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο σχολείο μας με αφορμή το αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών μεταναστών 2ης και 3ης γενιάς από την Αλβανία να μαθαίνουν την μητρική τους γλώσσα σε αίθουσες που παραχωρούνται γι' αυτόν τον σκοπό από τους κατά τόπους Δήμους σ' όλη τη χώρα.

Καταρχάς πρέπει να σημειώσουμε ότι ήδη από τον Οκτώβριο του 2017 είχε προταθεί από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων η συμμετοχή του σχολείου μας στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, κάτι που είχε γίνει αποδεκτό από τον Διευθυντή του σχολείου μας. Απ' ό,τι πληροφορηθήκαμε εκ των υστέρων δεν είχε υποβληθεί αίτημα από τη Σχολική Κοινότητα στον Δήμο Χανίων για την παραχώρηση της αίθουσας, η οποία και δεν είχε συγκληθεί γι' αυτόν τον σκοπό.

Αντίθετα ο Σύλλογος Διδασκόντων μετά από μια πολύ σύντομη ενημέρωση από τον Διευθυντή του σχολείου που έγινε τον Οκτώβριο του 2017, χωρίς να συζητήσει το θέμα διεξοδικά και χωρίς να πάρει καμία απόφαση βρέθηκε προ τετελεσμένων γεγονότων, αφού δεν γνώριζε απολύτως τίποτα για την επίσημη έναρξη των μαθημάτων την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018, στην οποία -παρεμπιπτόντως- δεν είχε καν κληθεί να παρευρίσκεται.

Συνεπώς,  εκτός του ότι δεν τηρήθηκε καμία νόμιμη διαδικασία για την υλοποίηση αυτής της δράσης, δε δόθηκε από παιδαγωγική σκοπιά και καμία δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς του σχολείου να προετοιμάσουν τα παιδιά, ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχία αυτού του προγράμματος γλωσσομάθειας που προβλέπεται από Διεθνείς Συνθήκες. 

Θέλουμε σ' αυτό το σημείο να τονίσουμε πως ως εκπαιδευτικοί διδάσκουμε τις ανθρωπιστικές αξίες και υπερασπιζόμαστε τη δυνατότητα τα παιδιά των μεταναστών που ζουν στον τόπο μας να μαθαίνουν την μητρική τους γλώσσα, όπως συμβαίνει και με το πλήθος των ελληνικών κοινοτήτων στο εξωτερικό που απολαμβάνουν αυτό το δικαίωμα.

Γνωρίζουμε, όμως, από την πείρα μας ότι, για να στηριχτεί ένα τέτοιο πρόγραμμα και να λειτουργήσει με επιτυχία, απαιτείται η δημοκρατική λειτουργία του σχολείου, η ολόπλευρη συμμετοχή του Συλλόγου των Διδασκόντων στην υλοποίησή του και ο δημοκρατικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της σχολικής κοινότητας, όπως είναι ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και οι μαθητές/-τριες του σχολείου μας, κάτι που σε καμία περίπτωση δε συνέβη.

Ως εκπαιδευτικοί υπερασπιζόμαστε ένα ανοιχτό στη γνώση σχολείο χωρίς αποκλεισμούς και αυτές τις αξίες μοχθούμε καθημερινά να μεταδώσουμε στους μαθητές και στις μαθήτριές μας. 

Οι υπογράφοντες καθηγητές/-τριες

Ειρήνη Βιντζηλαίου
Γιώτα Γουργουλέτη
Κέλυ Κουλίζου
Γρηγόρης Μπούρας
Ιωάννα Καρδαμάκη
Βίκυ Παπαναγιώτου"

σχετικά άρθρα

ΕΛΜΕ Πειραιά: Τα σχολεία να μαζέψουν τις αιτήσεις για 13ο-14ο μισθό
ΕΛΜΕ Πειραιά: Τα σχολεία να μαζέψουν τις αιτήσεις για 13ο-14ο μισθό
ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΝ «ΝΤΙΛΕΡ» ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ!
ΕΛΜΕ Πειραιά: Τα σχολεία να μαζέψουν τις αιτήσεις για 13ο-14ο μισθό
Αιγιαλίτιδα και ελληνοτουρκικά στη σύσκεψη Τσίπρα στο ΥΠΕΞ
Αιγιαλίτιδα και ελληνοτουρκικά στη σύσκεψη Τσίπρα στο ΥΠΕΞ
Ο καθορισμός αρμοδιοτήτων, το θέμα της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης και οι γενικότερες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις βρέθηκαν...
Αιγιαλίτιδα και ελληνοτουρκικά στη σύσκεψη Τσίπρα στο ΥΠΕΞ