Πείραμα μαθητών με θέμα την δύναμη ανύψωσης των πτερυγίων της πεταλούδας
Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά

Ενώ τα φτερά των πεταλούδων , είναι πολύ εύθραυστα και  καταστρέφονται εύκολα όταν  τα χειρίζονται οι άνθρωποι,  στην πραγματικότητα διαθέτουν εξαιρετικές επιδόσεις πτήσης. Ορισμένες από αυτές - όπως η πεταλούδα Monarch, μεταναστεύουν χιλιάδες μίλια κάθε χρόνο! Αυτό είναι ένα καταπληκτικό κατόρθωμα για ένα  τόσο μικρό έντομο.

Η πτήση των πεταλούδων στηρίζεται, τόσο στην ικανότητα της δυναμικής ενέργειας των πτερυγίων τους , όσο και στην περιορισμένη δυνατότητά τους να «γλιστρούν» στον αέρα.

Σε μία προσπάθεια να ερευνήσουν τη αεροδυναμική ικανότητα των πεταλούδων , στο πλαίσιο του μαθήματος της τεχνολογίας στη γ΄ τάξη γυμνασίου , μαθητές και μαθήτριες του τμήματος Γ2 του Ραλλείου γυμνασίου θηλέων Πειραιά  , με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού του μαθήματος Ντούση Ηρακλή  , σχεδίασαν και οργάνωσαν μία πειραματική έρευνα.

Με ε την πραγματοποίηση της έρευνας τους,  προσπάθησαν να μελετήσουν,  πως η διαφορετική γωνία των πτερυγίων της πεταλούδας που δέχεται την αντίσταση του αέρα , αντιμετωπίζεται με την δύναμη της ανύψωσης  που πρέπει να καταβάλουν τα πτερύγιά της , για να μην εμποδίζεται στην κατεύθυνση της κίνησή της .

Την αίσθηση  αυτή μπορούμε να την προσομοιώσουμε,  αν κρατήσουμε το χέρι μας έξω από το παράθυρο ενός κινούμενου αυτοκινήτου, ή μπροστά από έναν ισχυρό ανεμιστήρα; Πώς περιστρέφεται το χέρι σας; επηρεάζει τη δύναμη ανύψωσης που αισθάνεστε αν προσποιηθείτε ότι το χέρι σας είναι μια πτέρυγα;

Τις δραστηριότητες που εκτέλεσαν,  μπορείτε να παρακολουθήσετε στο παρακάτω βίντεο,  που ανάρτησε ο καθηγητής του μαθήματος στο κανάλι του στο youtube.

Βίντεο για το μάθημα της τεχνολογίας στη γ΄ τάξη γυμνασίου, κατά το σχολικό έτος 2017-2018 , με παρουσίαση των δραστηριοτήτων επίδειξης πειραματικής έρευνας με θέμα την δύναμη ανύψωσης των πτερυγίων των πεταλούδων.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ομάδα τεχνολογίας μαθητριών  του Ραλλείου γυμνασίου θηλέων Πειραιά , που αφηγούνται τα στάδια που ακολούθησαν  στην   έρευνά τους  . Την εποπτεία της έρευνας είχε ο καθηγητής του μαθήματος Ντούσης Ηρακλής.

σχετικά άρθρα

Αυτόνομο το Ποτάμι στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις
Αυτόνομο το Ποτάμι στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις

Την απόφαση ότι «Το Ποτάμι θα είναι παρών στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις ως αυτόνομη δύναμη» και πως το κόμμα του «δεν στηρίζει την...

Αυτόνομο το Ποτάμι στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις
Κύπρος: Νέο κόμμα υπό τον τέως πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μ. Καρογιάν
Κύπρος: Νέο κόμμα υπό τον τέως πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μ. Καρογιάν
«Δημοκρατική Παράταξη» (ΔΗΠΑ) είναι το νέο κόμμα , που ιδρύθηκε σήμερα στην Κύπρο και υπόσχεται ότι θα κάνει μια «νέα αρχή» στην κυπριακή πολιτική...
Κύπρος: Νέο κόμμα υπό τον τέως πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μ. Καρογιάν