Σε πορεία ανθρωπιάς και αλληλεγγύης για την άγρια επίθεση σε βάρος του διδακτορικού φοιτητή καλεί η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου
Το βράδυ του Σαββάτου

Σε βραδινή πορεία "ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και δύναμης" στους δρόμους του Ρεθύμνου καλεί η τοπική ΕΛΜΕ, το Σάββατο 21 Οκτωβρίου στις 21.00, με αφορμή την άγρια επίθεση σε βάρος νεαρού διδακτορικού φοιτητή. Μάλιστα, καλεί σε προσυγκέντρωση στο σημείο της τελευταίας επίθεσης στο Ελιδάκι, πίσω από το 3ο δημοτικό σχολείο.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου χαρακτηρίζει τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του 30χρονου φασιστική και ρατσιστική, ενώ γίνεται αναφορά και σε παλιότερα ανάλογα περιστατικά.

Ακόμη τονίζεται: "Οι ηθικοί αυτουργοί της ρατσιστικής βίας είναι όλοι αυτοί που σε τοπικό και εθνικό επίπεδο  καλλιεργούν τα ξενοφοβικά και ομοφοβικά παραληρήματα που προωθούνται συστηματικά από μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ΜΜΕ. Η προβολή του ρατσιστικού λόγου και των φασιστικών πρακτικών αλλά και η συγκάλυψη της παραβατικής συμπεριφοράς σε τοπικό επίπεδο, είναι τα στοιχεία που στρώνουν το έδαφος για τα περιστατικά ρατσιστικής βίας."

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου:

Το βράδυ της περασμένης Κυριακής, δύο νεαροί άντρες που περπατούσαν στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου δέχθηκαν απρόκλητη επίθεση από τρεις τραμπούκους. Ο απολογισμός της επίθεσης για τον ένα νεαρό, είναι 8 ράμματα στο βλέφαρο και στα ζυγωματικά, δύο μεγάλα αιματώματα και στα δύο μάτια και ένα μάτι κλειστό από τις μελανιές. Αιτία της φασιστικής επίθεσης είναι ότι οι δύο άντρες δεν πληρούσαν τα κριτήρια “κανονικότητας” που είχαν στο νου τους οι τραμπούκοι. Όπως είπε και ο άντρας που δέχθηκε τη σφοδρότατη επίθεση, ξέρει ότι παλαιότερα ήταν συχνά τα περιστατικά που «αν συνδεόταν η εμφάνισή σου με ιδεολογικές πεποιθήσεις ή σεξουαλικό προσανατολισμό, μπορούσαν να σου επιτεθούν Ρεθυμνιώτες. Νόμιζα όμως πως αυτό έχει αλλάξει».

Mια τέτοια δολοφονική επίθεση μοιάζει αναμενόμενη. Περίπου ένα χρόνο πριν, στα γεγονότα έξω από το Δημαρχείο, ένα συνονθύλευμα από φασίστες επιτίθονταν σε αντιρατσιστές φοιτητές και εκπαιδευτικούς, με την αστυνομία να συνεπικουρεί. Τρεις μέρες αργότερα, ομάδα δέκα κουκουλοφόρων, απρόκλητα, επιτέθηκε και ξυλοκόπησε φοιτητές στην πλατεία Μητρόπολης. Παρόλο που ο ένας από τους επιτιθέμενους νεοναζί αναγνωρίστηκε, η δίκη του πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή ενώ ο ίδιος συνεχίζει ανενόχλητος να επιτίθεται με μαχαίρια και πτυσσόμενα γκλοπ. Στην περιοχή του Ρεθύμνου, ο κατάλογος από επιθέσεις με ρατσιστικά κριτήρια, απέναντι σε έλληνες και μετανάστες, είναι μακρύς και πάει χρόνια πίσω.

Οι φυσικοί αυτουργοί των παραπάνω περιστατικών ρατσιστικής βίας είναι τα απολειφάδια εθνικιστικών πυρήνων που δρουν στην περιοχή. Δεν είναι βέβαια κρυφό, πως η επάνδρωση των παραπάνω πυρήνων, στηρίζεται, πέρα από τον ρατσιστικό και εθνικιστικό λόγο, σε μια στρεβλή εικόνα της κρητικής κουλτούρας που καλλιεργείται εδώ και χρόνια στην τοπική κοινωνία. Η άξεστη, η σαδιστική, η παραβατική συμπεριφορά, προβάλλεται σαν συνώνυμο της κρητικής λεβεντιάς. Έτσι, η βία και μάλιστα η ρατσιστική, ξενοφοβική και ομοφοβική βία, γίνεται για κάποιους το μέσο για να εξασφαλίσουν την ένταξη τους στην «άρια κρητική φυλή».

Οι ηθικοί αυτουργοί της ρατσιστικής βίας είναι όλοι αυτοί που σε τοπικό και εθνικό επίπεδο καλλιεργούν τα ξενοφοβικά και ομοφοβικά παραληρήματα που προωθούνται συστηματικά από μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ΜΜΕ. Η προβολή του ρατσιστικού λόγου και των φασιστικών πρακτικών αλλά και η συγκάλυψη της παραβατικής συμπεριφοράς σε τοπικό επίπεδο, είναι τα στοιχεία που στρώνουν το έδαφος για τα περιστατικά ρατσιστικής βίας.

Ως Ρεθυμνιώτικη κοινωνία οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα, να καταδικάσουμε τα περιστατικά της ρατσιστικής βίας και να απαιτήσουμε τη παραδειγματική καταδίκη των δραστών. Επίσης, οφείλουμε να απομονώσουμε όλους εκείνους που σπιλώνουν τους αγώνες και την παράδοση του κρητικού λαού, με τις μισαλλόδοξες πρακτικές τους. Τέλος, οφείλουμε να περιφρουρήσουμε το αυτονόητο, δηλαδή το δικαίωμα όλων ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας ή σεξουαλικού προσδιορισμού, να ζουν, να σπουδάζουν, να εργάζονται και να κυκλοφορούν με ασφάλεια στο Ρέθυμνο.

Καλούμε σε βραδινή πορεία ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και δύναμης στους δρόμους του Ρεθύμνου το Σάββατο 21 Οκτωβρίου στις 21.00. Προσυγκέντρωση στο σημείο της τελευταίας επίθεσης στο Ελιδάκι, πίσω από το 3ο δημοτικό σχολείο.

σχετικά άρθρα

Περιφέρεια Αττικής: 1.160 δρομολόγια για τη μετακίνηση 22.532 μαθητών
Περιφέρεια Αττικής: 1.160 δρομολόγια για τη μετακίνηση 22.532 μαθητών
Η συνολική δαπάνη ανέρχεται σε 23.702.000 ευρώ και καλύπτεται τόσο από κρατική χρηματοδότηση όσο και από ιδίους πόρους της Περιφέρειας Αττικής
Περιφέρεια Αττικής: 1.160 δρομολόγια για τη μετακίνηση 22.532 μαθητών