Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

Θεατρική παράσταση, στο 2ο γυμνάσιο Ηλιούπολης "Δελμούζειο" , στις 20/12

Κυριακή, 20 Δεκέμβριος, 2015 - 20:00

Λίγα λόγια για την παράσταση

Η παράσταση μας εντάσσεται στο πλαίσιο του πολιτιστικού μας προγράμματος με τίτλο δανεισμένο από τα λόγια του Bertolt Brecht:  «ο άνθρωπος να βοηθάει τον άνθρωπο», ένα παιδαγωγικό – πολιτιστικό πρόγραμμα για τον πόλεμο και την προσφυγιά.

Στόχος του προγράμματος είναι να αναπτύξουμε τα φιλειρηνικά συναισθήματα των μαθητών μας, να αναγνωρίσουμε τις αξίες που μοιραζόμαστε με άλλους και πώς αυτές σχετίζονται με τις αξίες που στηρίζουν το πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Να εντοπίσουμε πιθανές συνέπειες του να ανήκει κανείς σε ομάδες μειονοτήτων, να διερευνήσουμε τις ομοιότητες ανάμεσα στα παιδιά όλου του κόσμου, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, το φύλο ή την εθνική ομάδα, στην οποία ανήκουν, να κατανοήσουμε ότι οι διαφορές εμπλουτίζουν και διευρύνουν τη ζωή και ότι υπάρχει ανάγκη για αμοιβαίο σεβασµό και ανοχή. Να αναπτύξουμε την ενσυναίσθηση των παιδιών για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι άνθρωποι που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, να αναδείξουμε, χωρίς προκαταλήψεις, τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται και ταυτόχρονα να μπορούμε να κάνουμε αναγωγές που να ερμηνεύουν τα προβλήματα που προκύπτουν  στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα, που θέτουν την Ελλάδα ως την κύρια χώρα υποδοχής. Πρωτίστως  όμως να μάθουμε να σεβόμαστε τη διαφορετικότητα και να αντιστεκόμαστε στο φαινόμενο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.   

Η παράστασή αυτή αποτελεί  για μας μια διπλή πρόκληση. Αφενός να ανιχνεύσουν τα παιδιά μια λογοτεχνία ιδιαίτερα απαιτητική, γλωσσικά αλλά και εννοιολογικά, μια λογοτεχνία της ψυχής και να προσπαθήσουν, στον λίγο χρόνο που διαθέταμε είναι αλήθεια, να την δραματοποιήσουν. Αφετέρου να γνωρίσουν έναν τεράστιο Άραβα – Παλαιστίνιο ποιητή, τον Μαχμούντ Νταρουίς και να έρθουν έτσι σε επαφή με έναν άλλο πολιτισμό, άγνωστο για τους πολλούς στη χώρα μας. Αν τα καταφέραμε θα το δείξει ο χρόνος. Εμείς πάντως το προσπαθήσαμε!                 

Ευγενία Σιούτη, υπεύθυνη προγράμματος

*Στην παράσταση συμμετέχουν 28 παιδιά, παίζουν και τραγουδούν, ζωγράφισαν τα σκηνικά κλπ.. κλπ..

**Για τις ανάγκες της παράστασης δραματοποιήθηκαν επίσης μικρά αποσπάσματα από τον «Τελευταίο σταθμό» του Γεώργιου Σεφέρη καθώς και από την «Τρικυμία» του William Shakespeare.

Σχετικά Άρθρα