Thumbnail
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2016

Για καλούς λύτες;

Η Βιολογία Ομάδας θετικού Προσανατολισμού, όπως ακριβώς όφειλε ως το μάθημα με τον υψηλότερο συντελεστή (1,3), που καθορίζει το 1/3 (33%) της συνολικής βαθμολογίας του υποψηφίου για τα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των επιστήμων ζωής, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και οι περιζήτητες Ιατρικές σχόλες, φαίνεται ότι αποτέλεσε φέτος το φίλτρο επιλογής για τους φετινούς υποψηφίους, που από τον Σεπτέμβριο θα καθίσουν στα έδρανα των αμφιθεάτρων των ιατρικών σχολών.

Ωστόσο, και φέτος τα θέματα δεν στερούνταν δυστυχώς αστοχιών και προχειρότητας.

Πράγματι, αν προσέξουμε τα θέματα, έχουμε:

Θέμα Α. Ερώτημα Α3:

Τα σωματικά κύτταρα του προβάτου Dolly περιείχαν:

α. ανασυνδυασμένο DNA

β. Το σύνολο του γενετικού υλικού του κυττάρου του μαστικού αδένα εξάχρονου προβάτου που χρησιμοποιήθηκε στη διαδικασία της κλωνοποίησης.

γ. το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για την σύνθεση  της α1-αντιθρυψίνης

δ. το μιτοχονδριακό DNA του ωαρίου στο οποίο τοποθετήθηκε ο πυρήνας του κυττάρου του μαστικού αδένα του εξάχρονου προβάτου.

Για να απαντήσει ο μαθητής πρέπει να γνωρίζει:

Από το κεφάλαιο 9, την διαδικασία κλωνοποίησης, και τον ορισμό και την δημιουργία διαγονιδιακών ζώων.

Από το κεφάλαιο 1 ότι τα μιτοχόνδρια είναι μητρικής προέλευσης.

Από το κεφάλαιο 4 τον ορισμό του ανασυνδυασμένου DNA.

Θα έπρεπε όμως, να γνωρίζει την θέση των μιτοχονδρίων στα κύτταρα και ποια κύτταρα διαθέτουν μιτοχόνδρια, γνώσεις που απέκτησε από την Β’ λυκείου.!

Όμως στην σελίδα 149 του σχολικού βιβλίου της Β’ λυκείου, υπάρχει το ένθετο με τίτλο ΝΤΟΛΥ. Το ένθετο αυτό στην τελευταία παράγραφο του αναφέρει:” Το μητρικό πρόβατο είχε αποκτήσει με την βοήθεια της Γενετικής Μηχανικής , την ιδιότητα να παράγει γάλα με ινσουλίνη. Η ιδιότητα αυτή πέρασε φυσικά και στην κόρη της την Ντόλυ.”

Ποια είναι λοιπόν η σωστή απάντηση που πρέπει να επιλέξει ο μαθητής, η α ή η δ; Μήπως είναι και τα δυο;

Ένας μαθητής οφείλει να γνωρίζει από την Β’ λυκείου που βρίσκονται τα μιτοχόνδρια ώστε μπορεί να αποκλείσει το β, άλλα δεν πρέπει να γνωρίζει τι λέει το σχολικό βιβλίο της β’ λυκείου για την Ντόλυ;;;

Θέμα Β. Ερώτημα Β1:

DNA δεσμάση:

Α. δημιουργία φωσφοδιεστερικών δεσμών;

Β. διάσπαση φωσφοδιεστερικών δεσμών;

Γ. ούτε Α ούτε Β

Για να απαντήσει ο μαθητής πρέπει να γνωρίζει:

Την αναφορά του σχολικού βιβλίου στο συγκεκριμένο ένζυμο, στο δεύτερο και στο τέταρτο κεφάλαιο (δεν αναφέρεται πουθενά αλλού στο σχολικό της τρίτης λυκείου, ούτε και σε άλλο σχολικό βιβλίο μικρότερων τάξεων).

Όμως, από αυτές τις αναφορές ο μαθητής δεν μπορεί να συμπεράνει ποια είναι η δράση της δεσμάσης και τι είδους δεσμούς δημιουργεί!!!

Επομένως ποια είναι η σωστή αντιστοίχιση, με το Α που είναι πράγματι το επιστημονικώς ορθο, το οποίο όμως, πως θα το εξάγει ο μαθητής από το σχολικό βιβλίο; Ή μήπως σωστή, πρέπει να θεωρηθεί και η Γ, αφού δεν μπορεί να γνωρίζει αν συγκεκριμένα δημιουργεί φωσφοδιεστερικούς δεσμούς?

Είναι ιδιαιτέρως αξιοπρόσεκτο δε, το γεγονός ότι, στα θέματα του 2015 στο τρίτο θέμα που αφορούσε τα ένζυμα της αντιγραφής που δρουν στο σημείο σύνδεσης του πρωταρχικού τμήματος που αντικαταστάθηκε με δεοξυνουκλεοτίδια, με το τμήμα DNA του θυγατρικού κλώνου, το οποίο δημιούργησε η DNA πολυμεράση ως προϊόν επιμήκυνσης νωρίτερα αυτού του πρωταρχικού τμήματος, η περυσινή ΚΕΕ δεν ζητούσε και την δεσμάση!

Φέτος όμως ,η ΚΕΕ απαιτεί να γνωρίζει ο μαθητής τι είδους δεσμούς δημιουργεί η δεσμάση!!!! Πόσο άραγε θα έχουν μπερδευτεί τα παιδιά που ξαναδίνουν φέτος;;;;

Δηλαδή, πέρυσι η ΚΕΕ εκτίμησε ότι ο μαθητής δεν μπορεί να συνάγει τον ρόλο της δεσμάσης από το σχολικό βιβλίο, αλλά φέτος με το ίδιο ακριβώς σχολικό βιβλίο πιστεύει ότι ο μαθητής μπορεί να το συνάγει!!

Ερώτημα Β2: Τι είναι ο καρύοτυπος; Να αναφέρετε δυο (2) συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν από την μελέτη του καρυοτύπου ενός ανθρώπου.

Για να απαντήσει ο μαθητής πρέπει να γνωρίζει:

Από το πρώτο κεφάλαιο την διαδικασία δημιουργίας του καρυοτύπου (για να ξέρει ότι τα χρωμοσώματα είναι μεταφασικά και την διαζώνωση με την χρώση Giemsa), τον ορισμό του καρυοτύπου, την αναφορά του σχολικού βιβλίου στα αυτοσωμικά και φυλετικά χρωμοσώματα του ανθρώπου.

Από το έκτο κεφάλαιο, τις δυνατότητες διάγνωσης των αριθμητικών και των δομικών χρωμοσωμικών ανωμαλιών, τόσο στα τμήματα του βιβλίου που αναφέρονται οι μεταλλάξεις αυτές όσο και στο ειδικότερο τμήμα του σχολικού βιβλίου στο έκτο κεφάλαιο που αναφέρετε στις διαγνωστικές τεχνικές και στον προγενετικό έλεγχο. Επίσης θα έπρεπε (ή μήπως και να μην έπρεπε ; ) να έχει μελετήσει τον πινάκα 6.1 του σχολικού βιβλίου.

Από τα παραπάνω και δεδομένης της ασάφειας της εκφώνησης του ερωτήματος, ο μαθητής μπορεί να αναφέρει διάφορους συδυασμούς από δυο συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν από την μελέτη του καρυοτύπου του ανθρώπου. Ας ελπίσουμε ότι η σωστή απάντηση δεν είναι ο μαναδικός συνδυασμός που σκέφτηκε η ΚΕΕ.

Αξίζει και εδώ να παρατηρήσουμε , όπως και στην περίπτωση της δεσμάσης, την έλλειψη πρωτοτυπίας του θέματος που αφορά τον καρυότυπο, με το περυσινό τέταρτο ζήτημα στις πανελλήνιες του 2015 που αφορούσε και πάλι τον καρυότυπο. Αλλά και εδώ, όπως και στην δεσμάση, τα φετινά ζητούμενα αναιρούν τα περυσινά ζητούμενα σε σχέση με τον καρυότυπο όπως και στην περίπτωση της δεσμάσης.

Πιο συγκεκριμένα:

Πέρυσι η ΚΕΕ θεωρούσε δεδομένο από την εκφώνηση στο Δ1 ότι είναι δομική μετάλλαξη η ανάστροφη λιγότερων από δέκα νουκλεοτιδίων (ερχόμενη σε πλήρη αντίθεση τον ορισμό του βιβλίου)!!! Και ζητούσε από τα παιδιά να γράψουν ως σωστή απάντηση (και την δεχόταν ως σωστή!) ότι είναι δυνατή η παρατήρηση αυτής της μετάλλαξης στον καρυότυπο, όταν το σχολικό βιβλίο αναφέρει ότι τα νουκλεοσώματα που αποτελούνται από 146 ζεύγη βάσεων παρατηρούνται μόνο στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο και ότι ο καρυότυπος παρατηρείται στο οπτικό μικροσκόπιο!!!!

Η εκφώνηση δε, τουΔ4 το 2015 έλεγε: ”Να εξηγήσετε το είδος ή τα είδη των δομικών χρωμοσωμικών ανωμαλιών, που σίγουρα θα έχει κάθε απόγονος με μη φυσιολογικό καρυότυπο”.

Εν ολίγης, ο μαθητής πέρυσι την ώρα των εξετάσεων  “έμαθε” ότι οι ανάστροφες τμημάτων DNA μεγέθους μικρότερου των 10 ζευγών βάσεων οδηγούν σε μη φυσιολογικό καρυότυπο και άρα παρατηρούνται στον καρυότυπο!!!

Εάν φέτος ο ίδιος μαθητής ξαναδίνει πανελλήνιες εξετάσεις και γράψει αυτό που “ έμαθε” πέρυσι θα θεωρηθεί σωστό από την ΚΕΕ και αν όχι, γιατί;

Σημείωση: Το πρόβλημα του μεγέθους των γονιδίων και των μεγάλων αλληλουχιών, μπορεί πολύ εύκολα να αντιμετωπιστεί με την ενδιάμεση  ύπαρξη, … , όπως χρησιμοποιήθηκε φέτος για την 5′ αμετάφραστη περιοχή, όχι όμως για το γονίδιο, το οποίο φυσικά δεν μπορεί να είναι τόσο μικρό  όσο δόθηκε. Ευτυχώς πάντως που χρησιμοποιήθηκε τουλάχιστον για την 5′ αμετάφραστη, ώστε να μην υπάρξουν τα προβλήματα που εμφάνιζε το Δ θέμα το 2014 με την 5′ αμετάφραστη περιοχή των 4 νουκλεοτιδίων στο mRNA, στο οποίο μάλιστα μπορούσε να συνδεθεί το ριβόσωμα κατά την ΚΕΕ!

Θέμα Γ. Ερώτημα Γ1: Να γράψετε στο τετράδιο  σας τον γονότυπο του ατόμου Ι 1 που βρίσκεται  στο γενεαλογικό δένδρο 1 και να αιτιολογήσετε την απάντησή σας.

Για να απαντήσει ο μαθητής πρέπει να γνωρίζει:

Στο πέμπτο κεφάλαιο, την αναφορά του σχολικού βιβλίου για τις  ομάδες αίματος, τον πρώτο νόμο του Μέντελ, και την αναφορά του βιβλίου για τα γενεαλογικά δένδρα.

Σύμφωνα με αυτές τις γνώσεις αυτές και με βάση τα δεδομένα του γενεαλογικού δένδρου που δόθηκε, δεν υπάρχει μόνο ένας γονότυπος για το άτομο Ι1 αλλά δύο! Ποια είναι λοιπόν η σωστή απάντηση;

Η εύκολη λύση είναι όλα σωστά, αδικώντας τους μαθητές που βρήκαν και τις δυο λύσεις! Όμως σε διαφορετική περίπτωση αδικούν τους μαθητές που βρήκαν και τους δυο τρόπους άλλα έγραψαν μόνο τον ένα, αφού έναν τους ζητάει η εκφώνηση.

Η πιο σωστή λύση είναι να είναι απλώς ορθά διατυπωμένη η ερώτηση για να μην προκύπτουν τέτοια ζητήματα.

Ερώτημα Γ5: “ Βρέθηκε ότι στελέχη … αυτές οι μεταλλάξεις”.

Για να απαντήσει ο μαθητής πρέπει να γνωρίζει:

Την αναφορά του σχολικού βιβλίου της Γ’ λυκείου στο δεύτερο κεφάλαιο, για την δομή και την λειτουργιά του οπερονίου.

Ακόμη από το δεύτερο κεφάλαιο την διαδικασία της μεταγραφής.

Επίσης από το έκτο κεφάλαιο τον ορισμό των μεταλλάξεων, τα είδη των μεταλλάξεων και ειδικότερα τις επιπτώσεις των γονιδιακών μεταλλάξεων στα γονίδια και στα προϊόντα τους.

Σύμφωνα με αυτές τις γνώσεις τις οποίες υποτίθεται ότι είναι οι μόνες που μπορεί να έχει και στις οποίες εξετάζεται, ο μαθητής ,εξάγει ότι οι μεταλλάξεις είναι τυχαία γεγονότα, που συμβαίνουν χωρίς σκοπιμότητα και οδηγούν σε απρόβλεπτα αποτελέσματα τόσο για το DNA, όσο και κατ΄ επέκταση για το γονιδιακό προϊόν των μεταλλαγμένων γονιδίων, άρα και για το κύτταρο. Επιπρόσθετα, συνάγει  ότι καθορισμένες αλληλουχίες DNA (π.χ υποκινητές) εμφανίζουν συγγένεια με κατάλληλες πρωτεΐνες (π.χ. μεταγραφικοί παράγοντες, καταστολέας οπερονίου). Αντιλαμβάνεται λοιπόν ο μαθητής, ότι αλλαγές είτε στην αλληλουχία του DNA,  είτε στην στερεοδιάταξη της κατάλληλης πρωτεΐνης δεν επιτρέπουν την σύνδεση της πρωτεΐνης με το DNA.

Επομένως, ανεξάρτητα από τον πραγματικό ορθό τρόπο λειτουργίας του οπερονίου της λακτόζης στο E.coli, ο οποίος δεν περιγράφεται  εξάλλου με λεπτομέρειες στο σχολικό, ο μαθητής μπορεί να υποθέσει διάφορες πιθανές περιπτώσεις που μπορούν να έχουν συμβεί και δεν εκφράζεται το οπερόνιο της λακτόζης στα δεδομένα στελέχη του βακτηρίου.

Ποιες θα θεωρηθούν σωστές και με ποια κριτήρια;

Οι “σωστές” απαντήσεις είναι άραγε μόνο όσες σκέφτηκαν οι θεματοδότες και ο λύτης; Αν είναι έτσι, πρέπει κάνεις να αναρωτηθεί αν στο μάθημα της Βιολογίας (δυστυχώς, όχι μόνο φέτος) τα παιδιά εξετάζονται πράγματι στη Βιολογία που διδάσκονται στο σχολείο (μόνο στην Γ ‘ Λυκείου;) ή μήπως στην μαντική τέχνη;

Σημείωση: Για την δομή του οπερονίου αξίζει κάνεις να προσέξει το κείμενο του βιβλίου, άλλα και την περίληψη του βιβλίου στο σημείο αυτό.

Θέμα Δ. Ερώτημα Δ3: Να γράψετε την αλληλουχία των βάσεων του mRNA, θα χρησιμοποιηθεί κατά την μετάφραση της πληροφορίας, του γονιδίου της εικόνας 2.

Για να απαντήσει ο μαθητής πρέπει να γνωρίζει:

Από το δεύτερο κεφάλαιο την διαδικασία της μεταγραφής, της ωρίμανσης και της μετάφρασης των γονιδίων των ευκαρυώτικων οργανισμών.

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω και με δεδομένη την εκφώνηση της ερώτησης, που ζητάει το τμήμα του μορίου του ωρίμου mRNA που θα χρησιμοποιηθεί κατά την μετάφραση της πληροφορίας του γονιδίου που δόθηκε, η απάντηση που πρέπει να δώσει ο μαθητής είναι: Το ώριμο mRNA μέχρι και το κωδικόνιο λήξης ,εκτός της  υπόλοιπης 3′ αμετάφραστης περιοχής καθώς το σχολικό βιβλίο αλλά ούτε και κάποιο άλλο σχολικό βιβλίο βιολογίας προηγούμενων τάξεων, αναφέρει τον ρόλο της 3′ αμετάφραστης περιοχής του mRNA. Επομένως ο μαθητής προκείμενου να αποφύγει το λάθος να γράψει κάτι που δεν ξέρει αν χρησιμοποιείται στην μετάφραση, μπορεί να επιλέξει να μην το γράψει μόνο και μόνο για να είναι σύμφωνος με ότι τον ερωτάνε.

Ποια είναι λοιπόν η σωστή απάντηση; Αυτή που προκύπτει σύμφωνα με όσα αναλύθηκαν παραπάνω ή απλώς η σωστή απάντηση είναι για μια ακόμη άφορα αυτή και μόνο αυτή που σκέφτηκε ο λύτης των θεμάτων, πριν αυτά δοθούν στους μαθητές;

Ερώτημα Δ5: Στην εικόνα 4…ii) θέση 2.

Για να απαντήσει ο μαθητής πρέπει να γνωρίζει:

Από το πρώτο κεφάλαιο τον προσανατολισμό των πολυνουκλεοτιδικών αλυσίδων καθώς και την αντιπαραλληλία των δύο κλώνων ενός δίκλωνου μορίου νουκλεϊκών οξέων.

Από το δεύτερο κεφάλαιο τις διαδικασίες της μεταγραφής, της μετάφρασης  καθώς και τις ιδιότητες του γενετικού κώδικα.

Από το έκτο κεφάλαιο τον ορισμό της μετάλλαξης, την διάκριση των μεταλλάξεων αναλόγως του μεγέθους της αλλαγής, ειδικότερα τις γονιδιακές μεταλλάξεις και τις πιθανές αλλαγές που προκαλούν,  τόσο στο μόριο του  DNA όσο και κατά συνεπεία στα προϊόντα της μεταγραφής και πιθανόν της μετάφρασης.

Σύμφωνα λοιπόν με το παραπάνω περιεχόμενο του σχολικού βιβλίου και με βάση τα δεδομένα της εκφώνησης του ερωτήματος, ο μαθητής μπορεί να υποθέσει δυο πιθανούς τρόπους ένθεσης της τριπλέτας (με ποιο μηχανισμό έγινε δυνατή η ένθεση; αυτό δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο του σχολικού βιβλίου βιολογίας) που δίνεται, δηλαδή είτε όπως δίνεται είτε ανεστραμμένη  (κατά 180 μοίρες).

Ως προς το αποτέλεσμα της μεταλλαγής, πρέπει να αναφερθεί ο μαθητής τόσο στην αλλαγή στο DNA, όσο και στα παραγόμενα προϊόντα κάθε φορά (μετάλλαξη), εφόσον δεν προσδιορίζεται από την εκφώνηση η έννοια του αποτελέσματος , αν αφορά μόνο το γενετικό υλικό ή και το προϊόν του μεταλλαγμένου γονιδίου. Φυσικά, αναλόγως του τρόπου ένθεσης της τριπλέτας θα έχουμε διαφορετικά αποτελέσματα.

Συνεπώς, η διατύπωση του ερωτήματος άφηνε πολλές εκδοχές, όπου ένας καλά προετοιμασμένος μαθητής που θα τις σκεφτόταν, και θα ήθελε να τις γράψει δεν είναι βέβαιο ότι θα παραλάβαινε στον δεδομένο χρόνο. Αν αυτός  μαθητής ιεραρχούσε την σειρά των απαντήσεων του σε αυτό το ερώτημα, με τέτοιο τρόπο, που δεν προλάβαινε να γράψει την απάντηση που δόθηκε από τον θεματοδότη και τον λύτη?

Καταλήγοντας λοιπόν σε αυτόν τον σχολιασμό των θεμάτων της Βιολογίας Ομάδας Θετικού Προσανατολισμού 2016, μπορούμε να πούμε ότι τα φετινά θέματα θα επιτρέψουν πιθανόν, αλλά και δικαίως, στο μάθημα της Βιολογίας, όπως αρμόζει άλλωστε, να καθορίζει την διάκριση των υποψηφίων στην εισαγωγή τους στις σχόλες του πεδίου των Επιστήμων Ζωής, αφού αυτό είναι έτσι και αλλιώς το αντικείμενο μελέτης αυτών των σχολών όπως η Ιατρική, το Βιολογικό κ.ά.

[ Αποτελεί Παγκόσμια πρωτοτυπία να εισάγονται μαθητές στα βιολογικά τμήματα χωρίς να έχουν διδαχθεί Βιολογία και να μην εισάγονται μαθητές στα χημικά τμήματα ενώ έχουν διδαχθεί την ίδια ακριβώς ύλη χημείας με αυτούς που έχουν την δυνατότητα να εισαχθούν!]

Όμως η προχειρότητα και οι αστοχίες στην διατύπωση των θεμάτων, περιορίζουν την αντικειμενική βαθμολόγηση, μειώνοντας σημαντικά την διακριτική ικανότητα των θεμάτων να ξεχωρίσουν τους άριστους από τους κάλους και τους κάλους από τους μέτριους με τρόπο αντικειμενικό, ειδικότερα όταν οι ενδεικτικές απαντήσεις της ΚΕΕ είναι οι μόνες σωστές και η φράση “ κάθε απάντηση επιστημονικά τεκμηριωμένη θεωρείται σωστή” έχει περιορισμένη χρήση και άξια.

Τα θέματα, ενώ πρέπει να βγαίνουν μέσα από την εξεταστέα ύλη του [ή μήπως των σχολικών βιβλίων  και των προηγούμενων τάξεων, όπως στην Φυσική και την έκθεση φέτος, αλλά και στην Χημεία γενικότερα (δεν ορίζεται στην γ’ λυκείου η έννοια του mol, αλλά στην α’ λυκείου) ; ] σχολικού βιβλίου και να είναι ορθώς διατυπωμένα με σαφήνεια και ακρίβεια δηλαδή να είναι ορθά επιστημονικώς όσο και φιλολογικά, θα πρέπει να απαιτούν κριτική σκέψη με αναλυτική και συνθετική ικανότητα από τους μαθητές, ακόμη πρέπει να έχουν διαβαθμισμένη δυσκολία, αλλά και οι απαντήσεις των μαθητών να κρίνονται μέσα στα πλαίσια που επιτρέπει το σχολικό βιβλίο σε συνδυασμό με την  γνώση που έχει αποκτήσει ο μαθητής από τις προηγούμενες τάξεις, άλλα και φυσικά κάθε επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση που ξεφεύγει από το σχολικό βιβλίο να λαμβάνεται ως ορθή, εφόσον είναι πράγματι ορθή.

‘Ομως και οι διορθωτές για να κρίνουν την ορθότητα μια απάντησης ενός μαθητή που ξεφεύγει από τις ενδεικτικές απαντήσεις της ΚΕΕ και την αυτούσια αναπαραγωγή των λεγομένων του σχολικού βιβλίου,  πρέπει να γνωρίζουν Βιολογία (όχι αυστηρά μόνο του λυκείου) καλύτερα από τον διαγωνιζόμενο!

‘Ένας διαγωνιζόμενος, είναι αρκετά πιθανό να είναι πρωτοετής φοιτητής του Βιολογικού τμήματος ή της Φαρμακευτικής ή της Γεωπονικής ή της Κτηνιατρικής κ.ά.  και ενώ  παρακολούθησε τη σχολή και έδωσε μαθήματα στην εξεταστική του χειμερινού α’ εξαμήνου ίσως και ορισμένα του εαρινού εξαμήνου (άρα διδάχθηκε και διάβασε Βιολογία από πανεπιστημιακούς δασκάλους και πανεπιστημιακά συγγράμματα), αποφάσισε να ξαναδώσει  πανελλήνιες, πιθανόν για να περάσει στην  Ιατρική ή σε άλλη πόλη. Αυτός ο διαγωνιζόμενος λοιπόν, κινδυνεύει να μην επιτύχει το στόχο του ούτε την δεύτερη φορά, επειδή παρακολούθησε Βιολογία στο πανεπιστήμιο;

Και τα μέλη της ΚΕΕ, πρέπει να αναλαμβάνουν την ευθύνη των θεμάτων και των λύσεων τους με γνωστοποίηση των ονομάτων τους μετά το πέρας των εξετάσεων.

Οι πανελλήνιες είναι εν πολλοίς, αδιάβλητες είναι όμως και αδιαφανείς.

Εν όψη των αλλαγών που αυτόν τον καιρό, προτείνονται για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τίποτα από τα παραπάνω δεν ακυρώνεται. Θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα σύστημα αξιοκρατικό, δίκαιο, διαφάνες αυτή τη φορά, το οποίο θα συνεχίζει να είναι αδιάβλητο και θα μπορεί να ελέγχεται σε κάθε του στάδιο.

Νικολέττα Μαργαρίτη

Εκπαιδευτικός

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sxoleio
Εκπαιδευτικοί Λακωνίας: Συνεχίζουν τον αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας
Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Π.Ε Λακωνίας για τα προβλήματα της ελληνικής εκπαίδευσης
Εκπαιδευτικοί Λακωνίας: Συνεχίζουν τον αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας