Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

«Βάρος σε αγγλόφωνα μεταπτυχιακά»


Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 3 Ιούλιος, 2016 - 11:26 | Στην Κατηγορία:

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
 

«Εχω πέντε φοιτητές - στενούς συνεργάτες, άλλος είναι γιος αστυνομικού, άλλος ιδιωτικού υπαλλήλου. Είμαι υπερήφανος που προχωρούν. Ο καλός πανεπιστημιακός οφείλει να προσφέρει ένα όραμα στους φοιτητές του, να ενδιαφέρεται για την εξέλιξή τους», λέει στην «Κ» ο Κώστας Γραμμένος, ένας άνθρωπος που με την ακαδημαϊκότητά του, τη δουλειά του, την οξυδέρκειά του αλλά και την ευθύτητά του έχει τύχει διεθνούς αναγνώρισης. Τα λόγια του αποδεικνύουν την αγάπη του για τους φοιτητές και το πανεπιστήμιο. «Αυτό ξέρω να κάνω, είμαι χαρούμενος όταν μπορώ να το κάνω καλά», προσθέτει, μιλώντας χθες στην «Κ».

Γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1944, και μία χρονιά μεταξύ των σημαντικών ήταν το 1984, όταν ίδρυσε το φημισμένο πλέον Κέντρο Ναυτιλίας, Εμπορίου και Χρηματοπιστωτικών στην Business School του University of London. Το 2007, το Κέντρο μετονομάζεται από το City University σε «Κώστας Γραμμένος Διεθνές Κέντρο Ναυτιλίας, Εμπορίου και Χρηματοπιστωτικών». Το 2011, είναι ο μόνος πανεπιστημιακός που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα της Lloyd’s List των 100 πλέον σημαντικών προσωπικοτήτων της διεθνούς ναυτιλίας.

«Το καλό πανεπιστήμιο είναι αυτό το οποίο έχει προσωπικό που κάνει έρευνα και διδασκαλία υψηλού επιπέδου, αναγνωρισμένη διεθνώς μέσα από δημοσιεύσεις σε περιοδικά. Κρίνεται, αξιολογείται γι’ αυτό», τονίζει ο κ. Γραμμένος στην «Κ».

Ο ίδιος θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει με προσεκτικά βήματα στη θεσμοθέτηση μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. «Εάν μπορεί να ιδρυθούν ΑΕΙ μόνο από ιδρύματα και φορείς, έχει καλώς. Ας μην παραβλέπουμε άλλωστε ότι σπουδαία πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν δίδακτρα. Ωστόσο δεν συμφωνώ με τη λογική του... “πανεπιστημιάρχη”, δηλαδή με ιδιωτικά κερδοσκοπικού χαρακτήρα ιδρύματα», εξηγεί.

Παράλληλα τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να δώσει βάρος στην οργάνωση αγγλόφωνων μεταπτυχιακών προγραμμάτων με δίδακτρα, και δη σε τομείς με σημαντική εξειδίκευση και ιστορία όπως οι ανθρωπιστικές σπουδές. «Οπου και να πάω στο εξωτερικό, με ρωτούν για τον Μέγα Αλέξανδρο», λέει στην «Κ», θυμίζοντας τη συνεργασία του Διεθνούς με το Ιδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, που έχει αναλάβει την υποστήριξη του μεταπτυχιακού προγράμματος στην Κλασσική Αρχαιολογία και Αρχαία Ιστορία της Μακεδονίας, καθώς και την υποστήριξη της διδασκαλίας και της έρευνας από διεθνείς επιστήμονες στο πλαίσιο του προγράμματος Onassis Scholars. Αντίθετα, ο κ. Γραμμένος εμφανίζεται επιφυλακτικός στη θεσμοθέτηση αγγλόφωνων προπτυχιακών προγραμμάτων στα ΑΕΙ, τα οποία θα απαιτούν οι ξένοι φοιτητές να μείνουν στην Ελλάδα για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. Γεγονός δύσκολο, ιδίως όταν η Ελλάδα αντιμετωπίζει οξύτατη κρίση, και δεν είναι τόσο ανταγωνιστική στη διεθνή αγορά τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Καθημερινή


ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα

Ποια μεταπτυχιακά εξ αποστάσεως άλλων χωρών αναγνωρίζονται στην Ελλάδα

Τι ισχύει για τα εξ αποστάσεως μεταπτυχιακά προγράμματα

Σε ποια Μεταπτυχιακά κατανέμεται κονδύλι 1.055.000 ευρώ

Ποια μεταπτυχιακά προγράμματα χρηματοδοτούνται και πόσο από το υπουργείο Παιδείας