Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ: «Ο κόσμος, ο μικρός, ο μέγας!» του Οδυσσέα Ελύτη


Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 22 Δεκέμβριος, 2016 - 17:03 | Στην Κατηγορία:

Γράφει η Ράνια Παπαδοπούλου

Γράφει η Ράνια Παπαδοπούλου

Το 2016 συμπληρώθηκαν είκοσι χρόνια από το θάνατο του Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Με αφορμή αυτή την επέτειο πριν από λίγους μήνες κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ίκαρος η ανθολογία «Ο κόσμος, ο μικρός, ο μέγας!» του Οδυσσέα Ελύτη, σε μουσική του Γιώργου Κουρουπού.

Πρόκειται για μία σύνθεση του ποιητικού και του πεζού λόγου του ποιητή, από όλες τις περιόδους της δημιουργίας του, πλαισιωμένη από κολλάζ, φωτογραφίες και ζωγραφιές του, υπό την επιμέλεια της ποιήτριας Ιουλίτας Ηλιοπούλου.

Ο αναγνώστης μέσω αυτής της ανθολογίας έρχεται σε επαφή με το έργο του ποιητή, που παραμένει ανεξίτηλο μέσα στο χρόνο. Διαβάζοντας την ανθολογία, η ψυχή της δημιουργίας του «αφηγείται» την ιστορία της, ενώ η ίδια η σύνθεση των κειμένων συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες με τρόπο λυρικό και μεστό, θέτοντάς τους ορισμένες φορές κάποιους προβληματισμούς γύρω από τη ζωή και την ποίηση.

Η λυρικότητα του ποιητή, η αγάπη του για την Ελλάδα και τη θάλασσα, επανέρχονται στη μνήμη μας, για να δημιουργήσουν το πορτραίτο του. Η σύνθεση των κειμένων, που επέλεξε  η κυρία Ηλιοπούλου να απαρτίζουν αυτή την ανθολογία, είναι ιδανική για να φωτιστούν ακόμα και οι πιο άγνωστες πτυχές της δημιουργίας του ποιητή, ενώ τα κολλάζ και οι πίνακές του, συμπληρώνουν αυτό το πορτραίτο της δημιουργικότητάς του και στις πέντε γλώσσες που είναι γραμμένη η ανθολογία, χωρίς να εξαιρείται το κοινό του ποιητή παγκοσμίως.

Η επετειακή αυτή έκδοση συνοδεύεται από δύο δίσκους σε πρωτότυπη μουσική του Γιώργου Κουρουπού, που περιλαμβάνουν τις απαγγελίες του Δημήτρη Καταλειφού και της Ιουλίτας Ηλιοπούλου και τα τραγούδια που ερμηνεύουν η Θεοδώρα Μπάκα και ο Τάσος Χριστογιαννόπουλος. Η μουσική του Γιώργου Κουρουπού, δίνει φωνή σε αυτό το αναγνωστικό ταξίδι στο έργο του ποιητή, αποδίδοντας τη ζωντάνια του λόγου του, ενώ ταυτόχρονα, αφηγείται την ιστορία του Οδυσσέα  Ελύτη σαν ένα παραμύθι, για τις προηγούμενες και τις επόμενες γενιές, για όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίζουν προσωπικά και για όσους θα τον γνωρίσουν μέσω του έργου του.

Για να τιμηθεί η μνήμη ενός ανθρώπου των γραμμάτων και των τεχνών συνήθως γίνονται διάφορες εκδηλώσεις, που μετά την πραγματοποίησή τους μένουν απλά σε ένα ημερολόγιο, ότι κάπου και κάποτε πραγματοποιήθηκαν. Κατά τη γνώμη μου η κυκλοφορία της ανθολογίας «Ο κόσμος, ο μικρός, ο μέγας!» του Οδυσσέα Ελύτη, είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσεις τη μνήμη ενός ανθρώπου που επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει ολόκληρες γενιές με το έργο του.  Η ανθολογία «Ο κόσμος, ο μικρός, ο μέγας!» αποπνέει το σεβασμό  που αρμόζει στο έργο του Ελύτη, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Είναι μια μικρή στιγμή δημιουργίας, που μας εισάγει στο μεγάλο κόσμο της ποίησης και των πεζών του Οδυσσέα Ελύτη. Άλλωστε δε χρειάζεται τίποτα παραπάνω για να τιμήσεις τη μνήμη κάποιου, παρά μόνο να δείξεις  αγάπη και  φροντίδα προς το έργο του.

Περισσότερες πληροφορίες για την ανθολογία αναζητήστε στο : http://ikarosbooks.gr/689-o-kosmos-o-mikros-o-megas-toy-odyssea-elyti-me-ti-moysiki-toy-giorgoy-koyroypoy.html

 


ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Ξανθούλης: «Είμαι άνθρωπος της λεπτομέρειας»

Η «Έκθεση ανεπανόρθωτη» παρουσιάζεται έως τις 29 Απριλίου στην Gallery Genesis: Χάρητος 35 - Κολωνάκι, τηλ.: 211 7100566. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 11:30 - 21:30, Τετάρτη και Σάββατο: 11:30 - 15:30.

Ευγένιος Τριβιζάς: «Η μαγεία δεν είναι τίποτα άλλο από επιστημονική γνώση η οποία δεν έχει ακόμα κατακτηθεί»

Ο συγγραφέας Ευγένιος Τριβιζάς, αφήνει για λίγο το «Νησί των Πυροτεχνημάτων» και συζητά με τη Ράνια Παπαδοπούλου και το Ενημερωτικό Δίκτυο AlfaVita.gr, για τη μέχρι τώρα πορεία του, το μαγικό κόσμο των παραμυθιών στη ζωή ενός παιδιού, την έκθεση «Από τη Φρουτοπία στο Νησί των πυροτεχνημάτων. Ένα συναρπαστικό ταξίδι στους μαγικούς κόσμους του Ευγένιου Τριβιζά», το θεματικό πάρκο «Οι μυστικοί κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά», αλλά και για τα επόμενα σχέδιά του

Το συγκινητικό μήνυμα ενός μαθητή,που αντέγραφε, προς τη δασκάλα του

Mία φωτογραφία ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις ή μήπως με ακόμα περισσότερες;

Βασίλης Αλεξάκης: «Το σχολείο και όλη η ζωή σού απαγορεύουν να χρησιμοποιείς τη φαντασία σου»

Ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης συζητά με τη Ράνια Παπαδοπούλου και το alfavita.gr, για το γοητευτικό ταξίδι της γραφής, που νικά τη λήθη της καθημερινότητας.