Thumbnail
Γράφει ο Πάνος Τσερόλας

Το Thor: Ragnarok έφτασε και απομένει μια ταινία (και τι ταινία) για να ολοκληρωθεί η Τρίτη Φάση του κινηματογραφικού ταξιδιού της Marvel και του MCU.

Καθώς στην ταινία του Taika Waititi οι αναφορές και τα αστεία για όλες τις προηγούμενες ταινίες δίνουν και παίρνουν και καθώς όταν βγει την άνοιξη το Infinity War θα έχουμε αισίως κλείσει μια δεκαετία και 18 ταινίες, είναι ώρα για μια μικρή επανάληψη:

Ανεξαρτήτως λοιπόν του πως τα πήγαν εμπορικά, ποιες ήταν οι κορυφαίες στιγμές του MCU και ποιες οι αστοχίες του; Ποιες «αντέχουν» στο χρόνο και ποιες έχουν  ήδη ξεχαστεί;

Ποιες όρισαν και ποιες ανανέωσαν το κινηματογραφικό σύμπαν των υπερ-ηρώων; Στην παρακάτω λίστα μπορούμε να διαφωνήσουμε ελεύθερα!

1-5: Η Χρυσή Πεντάδα

1.Marvel’s The Avengers (2012)

Γιατί: Για το ατελείωτο fun του να βλέπεις όλους τους χάρτινους ήρωες των παιδικών στην ίδια ταινία, χορταστική από την αρχή μέχρι το τέλος και με ιδανικό συνδυασμό δράσης και χαβαλέ. Γιατί αποτελείωσε το αποκορύφωμα μιας πρώτης φάσης ταινιών και άνοιξε την όρεξη για πολλές περισσότερες, εγκαθιδρύοντας την κυριαρχία του MCU στο παγκόσμιο box-office.

2.Captain America: The Winter Soldier (2014)

Γιατί: Οι αδερφοί Russo χρησιμοποίησαν τον Captain America για να κατασκευάσουν ένα κατασκοπευτικό θρίλερ με πολιτικές προεκτάσεις, βρίσκοντας τον σωστό γειωμένο τόνο χωρίς να καταφεύγουν συνεχώς στα εφέ. Γιατί μεταμόρφωσαν τον πλέον βαρετό (;) ήρωα της Marvel (ακόμα και κινηματογραφικά) δίνοντάς του στυλ και ταυτότητα.

3.Guardians of the Galaxy (2014)

Γιατί: Επειδή με τους Guardians η Marvel απέδειξε ότι το κινηματογραφικό της σύμπαν μπορεί να αντλήσει ακόμα και από δευτερεύοντα κόμικ εξαιρετικούς ήρωες και ιστορίες και να δημιουργήσει οτιδήποτε γουστάρει. Επειδή η ταινία είναι non-stop διασκέδαση.

4.Iron Man (2008)

Γιατί: Γιατί από εκεί άρχισαν όλα. Ο Robert Downey Jr. αναγεννάται ως ηθοποιός και μαζί του γεννά, ως αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής, ένα νέο κινηματογραφικό είδος. Αν δεν ήταν αυτός ως Tony Stark και αν δεν ήταν ο Iron Man δεν θα υπήρχαν οι υπόλοιπες 17  ταινίες (+10 που ετοιμάζονται).

5.Captain America: Civil War (2016)

Γιατί: Γιατί κανονικά θα έπρεπε να είναι παραπάνω στη λίστα (με βάση τις φιλοδοξίες της) και μάλλον χαριστικά μπαίνει στην πρώτη πεντάδα. Η αναμέτρηση των υπερ-ηρώων ήταν σταθμός ως προς την πλοκή και εξέλιξη του MCU αλλά ταυτόχρονα ήταν σε σημεία υπερφορτωμένη και χωρίς έναν ολοκληρωμένο villain. Αναμένεται να εκθρονιστεί από την πρώτη πεντάδα με το Infinity Wars αλλά παραμένει μια καλοφτιαγμένη και χορταστική υπερπαραγωγή, με τις καλύτερες ίσως σκηνές δράσης και υπερ-ηρωικής κλωτσοπατινάδας.

6-12: Marvel για όλα τα γούστα

6.Thor: Ragnarok (2017)

Γιατί: Γιατί μπορεί μελλοντικά να βρεθεί ακόμα ψηλότερα, καθώς ο Taika Waititi αποφασίζει να αφήσει ελεύθερους τους ήρωές του να αυτοσαρκαστούν και να πάρουν μια κωμική ανάσα πριν την μεγάλη αναμέτρηση με τον Thanos. Η Marvel αποφασίζει να γυρίσει επιτέλους μια καθαρόαιμη κωμωδία και βρίσκει τον πιο… σοβαροφανή ήρωα για να το κάνει, φτιάχνοντας έναν κόντρα-ρόλο χάρμα.

7.Ant-Man (2015)

Γιατί: Γιατί το μικρότερο (duh) project της Marvel έχει την δική του καρδιά και μερικές ευρηματικές σκηνές. Γιατί αφού εξερεύνησε το διάστημα η Marvel στρέφεται και στο μικρόκοσμο, βρίσκει έναν ήρωα στα πιο απρόσμενα μέρη και αφήνει την φαντασία της ελεύθερη. Τιμιότατο.

8.Captain America: The first Avenger (2011)

Γιατί: Ε, γιατί είναι ο Captain America και παρά τα ενίοτε ενδιαφέροντα story-arcs της κομικ ιστορίας του είναι ολίγον τι βαρετός και υπερβολικά… καλός και μονοδιάστατος (ελαφρώς καλύτερος του superman της DC ως προς αυτό). Όμως η Marvel γυρίσει στο WWII παρελθόν του και συστήνει έναν ενδιαφέρον τύπο μα ακόμα πιο ενδιαφέρον τρόπο. Ωστόσο, χαράμισε κάπως (σε γραφικότητα) τον Red Skull.

9.Guardians of the Galaxy 2 (2017)

Γιατί: Γιατί, ΟΚ, είχε αδυναμίες και ήταν άνισο και κάπως προσπάθησε να επαναλάβει την επιτυχία του πρώτου, όμως David Hasselhoff, ροκιές από τα 70’s και τα 80’s, χαβαλές και αναρίθμητα τεχνικά επιτεύγματα. Και οι Guardians τα σπάνε.

10.Doctor Strange (2016)

Γιατί: Γιατί μπορεί ο Benedict Cumberbatch να είναι ακόμα μια εκδοχή του Tony Stark, μπορεί να έκανε τον Dormammu και την κλιμάκωση της ταινίας ένα ανέκδοτο, μπορεί να μην βρήκε ακριβώς την ισορροπία χιούμορ και δράσης όπως σε άλλες ταινίες, αλλά σύστησε έναν τρομερό (και θεωρητικά μη κινηματογραφήσιμο) ήρωα, έφερε το Inception με επιτυχία στο MCU (μεταξύ άλλων τρομερών εφέ) και ίσως εικαστικά να είναι η ομορφότερη ταινία της Marvel (πλην του φινάλε).

11.Spiderman: Homecoming (2017)

Γιατί: Γιατί ο Spiderman είχε πάρει την κάτω βόλτα από τις γυαλιστερές ανουσιότητες της Sony, γιατί η εμφάνισή του στο Civil War «φώναζε» για δική του solo ταινία και γιατί η επιστροφή στις «ρίζες» του Peter Parker είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη. Το ότι περιορίστηκε λίγο στην εκδοχή του κομικ-Civil War (όπου η στολή είναι σαν του Iron Man απλά με τις δικές του… ιδιοτροπίες) και γενικά δεν πολυήξερε που θέλει να το πάει (κατέληξε να είναι μια ταινία που ήθελε να εξαργυρώσει την εμφάνιση του χαρακτήρα στο Civil War χωρίς ιδιαίτερο σκοπό) την αποδυνάμωσαν λίγο αλλά άφησε πολλές υποσχέσεις για την συνέχεια.

12.Iron Man III (2013)

Γιατί: Γιατί καλό το χιούμορ και η στολή με attitude κακομαθημένου golden retriever αλλά λίγο η υπερβολή του σεναρίου και λίγο η επαναλαμβανόμενη μανιέρα του Tony Stark δεν την άφησαν να απογειωθεί. Το φινάλε ήταν παραδόξως χλιαρό παρά την εντυπωσιακή του ιδέα, ενώ η αποδόμηση/ανατροπή με τον ρόλο του Mandarin ήταν καλή στιγμή και αδίκως επικρίθηκε.

13-18: Οι μετριότητες

13.Thor (2011)

Γιατί: Γιατί είχε καλές προθέσεις αλλά ήταν νωρίς ακόμα για τον Thor και για ένα μίγμα fantasy δράματος στην Asgard και coming-of-age-quest στη Γη. Το χιούμορ είναι λίγο εκβιαστικό επίσης. Η δυσκολία του εγχειρήματος και το θάρρος για να προχωρήσει μπαίνουν στα ελαφρυντικά.

14.Avengers: Age of Ultron (2015)

Γιατί: Όχι, δεν θα έπρεπε να είναι τόσο χαμηλά το Avengers II, και ίσως να φταίνε οι προσδοκίες που είχε δημιουργήσει το πρώτο. Ίσως επίσης να φταίει το ότι ο Whedon «πετσόκοψε» αρκετά από το τελικό αποτέλεσμα, κάτι που όμως δείχνει και μια μη σιγουριά για το πώς να διαχειριστεί το υλικό του. Κάπως προβλέψιμο και κάπως ασύνδετο (βιαστικά περάσματα στην πλοκή), μια ταινία που έμοιαζε (και ήταν) αρκετά μεταβατική για το ευρύτερο storyline του MCU.

15.Iron Man II (2010)

Γιατί: Γιατί αν το καλοσκεφτείς, αυτό που θυμάσαι από αυτό το έργο είναι μια αμήχανη στιγμή που ο Iron Man χορεύει μεθυσμένος στην στολή του και τον Mickey Rourke να υποδύεται τον Παλαιστή με ηλεκτρικά πλοκάμια. Είχε καλές στιγμές, ασφαλώς, αλλά το αποτέλεσμα ήταν μάλλον κατώτερο των απαιτήσεων.

16.The Incredible Hulk (2008)

Γιατί: Γιατί και η ίδια η Marvel έχει «αφορίσει» την ταινία και παραλίγο να «σκοτώσει» οριστικά τον Hulk (τότε ο Edward Norton). Κατά ένα παράδοξο τρόπο, ίσως ήταν και λίγο χειρότερη της παλαιότερης απόπειρας του Ang Lee (τότε ο Eric Bana). Όμως καθιέρωσε τις after-credits σκηνές και κυρίως στις μη-Hulk σκηνές δράσης τα πήγε αρκετά καλά. Αλλά ίσως απλά το 2008 ήταν ακόμα νωρίς (τεχνικά) για έναν καλό Hulk.

17.Thor: The Dark World (2013)

Γιατί: Γιατί είναι η χειρότερη ταινία του MCU. Όχι επειδή δεν βλέπεται ή κάτι τέτοιο, αλλά επειδή δεν θυμάται και κανείς τι (και γιατί) έγινε. Ήταν απλά μια αστοχία.

Στο παρακάτω 40λεπτο (!) βίντεο είναι όλα τα trailer αλλά με την χρονολογική τους σειρά:

και εδώ είναι η επόμενη ταινία που περιμένουμε τον Φεβρουάριο του 2018:

Τι θα αλλάζατε στην λίστα; Ποια αδικήσαμε και ποια ευνοήσαμε; Ενστάσεις στα σχόλια!

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα