Thumbnail
Ο ποιητής Ντίνος Σιώτης μιλάει, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

«Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης σήμερα και ας πάμε αρκετά χρόνια πίσω: "Μια αισθητική μορφώνεται αυθόρμητα μες στον αέρα που αναπνέουμε. Αυτός ο πεζός και υλιστικός αιώνας κρύβει μες στην ανεξερεύνητη ψυχή του πολύ περισσότερη ποίηση από ό,τι νομίζουν οι δάσκαλοί μας. Αλλά πρέπει κάποιος να λάβει τον κόπο να την ανακαλύψει. Είναι η ώρα κατάλληλη για τολμηρούς σκαπανείς", έγραψε στο "Ελεύθερο Πνεύμα" του ο Γιώργος Θεοτοκάς, το 1929, εισάγοντας τη γενιά του '30.

Σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, οι συνθήκες στην Ελλάδα είναι πανομοιότυπες, ίσως πιο ζοφερές. Και, ευτυχώς, υπάρχουν σήμερα ποιητές που βαδίζουν στα χνάρια αυτού του λαμπρού αποφθέγματος του Θεοτοκά. Και οι ποιητές αυτοί καλωσορίζουν τις προκλήσεις της φόρμας, του πειραματισμού, του ύφους, της γλώσσας της ποίησης. Καλωσορίζουν την ανατρεπτική φύση της ποίησης. Μαζί με το "βαθύ κράτος" της ποίησης του έρωτα, του θανάτου, της φθοράς, της απώλειας και των άλλων θεμάτων τα οποία υπηρετεί η ποιητική τέχνη, καλωσορίζουν και την ποίηση του δρόμου και του τοίχου που σπάει στο διάβα της γυάλινους πύργους γιατί, όπως είπε ο Μαχμούτ Ντάρβις, "ένα καλό ποίημα είναι μια πράξη αντίστασης".

H ποίηση, σαν το σουσάμι ανάμεσα στα δόντια και σαν το παράσιτο στις ραδιοφωνικές συχνότητες, μπορεί να ενοχλεί και να μην σε αφήνει να επαναπαύεσαι, μπορεί να σε κρατά σε εγρήγορση απαντώντας στις προκλήσεις της κατακερματισμένης καθημερινότητας όπου επικρατεί τρέλα, σύγχυση και απληστία. Ο γνήσιος ποιητής ακούει τον παλμό των πραγμάτων, αφουγκράζεται το ρυθμό της Ιστορίας και της εποχής του, στρέφει το βλέμμα του στην κοινωνία και το μεταπλάθει σε ποίηση. Το ποίημα δεν είναι εγκώμιο, δεν είναι μέσο, δεν είναι αυτοσκοπός.

Σε μια εποχή όπου επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι η ποίηση είναι το τελευταίο οχυρό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, είναι κρίμα κι άδικο η ποίηση να εξωθείται στον αφανισμό από τον ημερήσιο Τύπο και γενικά από τα ΜΜΕ, είναι κρίμα η ποίηση να απαξιώνεται. Αλλά, τις τελευταίες δεκαετίες, η ποίηση με αργά και σταθερά βήματα επανέρχεται στη δημόσια συζήτηση και κερδίζει την αγάπη τού, περιορισμένου ούτως ή άλλως, κοινού.

Καλοί ποιητές και καλή ποίηση υπάρχουν, αλλά χρειάζονται βήμα να εκφραστούν. Λέει ο Αμερικανός ποιητής Ουάλας Στίβενς: "Είναι φτωχός ο στρατιώτης χωρίς τους στίχους του ποιητή" και θα ζητούσα την άδειά του να συμπληρώσω: "Είναι φτωχός ο πολιτικός που δεν ξέρει να διαβάζει ποίηση". Γιατί αν ήξεραν οι πολιτικοί μας να διαβάζουν ποίηση, η κρίση δεν θα είχε έρθει.

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης σήμερα αλλά ίσως η κάθε μέρα θα μπορούσε να είναι ημέρα ποίησης, επειδή η ίδια η ζωή είναι η πιο τρανή απόδειξη ότι η ποίηση υπάρχει παντού και πάντα, τριγύρω μας και μέσα μας, και τη νιώθουμε με το δημιουργικό μάτι της καρδιάς και την ακούμε με τα αυτιά της ψυχής και δεν είναι απαραίτητο να περιμένουμε την 21η Μαρτίου για να τη γιορτάζουμε».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πατριαρχης
Συνάντηση της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη Κύριου Βαρθολομαίου Α’ με τον Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητή Γεράσιμο Σιάσο
«Το έργο το οποίο επιτελείται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, το πανανθρώπινο αυτό έργο που ξεπερνά και τα σύνορα της Χριστιανοσύνης»
Συνάντηση της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη Κύριου Βαρθολομαίου Α’ με τον Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητή Γεράσιμο Σιάσο