Thumbnail
Απόσπασμα από το βιβλίο του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη

Ο Δημήτριος Ροδόπουλος, όπως ήταν το πραγματικό όνομα του Μ.Καραγάτση ήταν από τος πιο σημαντικούς συγγραφείς της λεγόμενης «Γενιάς του '30».

Γεννημένος στην Αθήνα στις 23 Ιουνίου του 1908, εμφανίσθηκε στην πεζογραφία κατά τον Μεσοπόλεμο, με το πρώτο διήγημα (Η κυρία Νίτσα) να εκδίδεται το 1927.

Το πρώτο μυθιστόρημα του, Ο Συνταγματάρχης Λιάπκιν, εκδόθηκε το 1933 και ακολούθησαν μνημειώδη έργα, μεταξύ άλλων το μυθιστόρημα Γιούγκερμαν, Η Μεγάλη Χίμαιρα, Σέργιος και Βάκχος κα.

Συγγραφέας πιο συντηρητικών πεποιθήσεων, συμμετείχε ως υποψήφιος βουλετή με το κόμμα των Προοδευτικών του Μαρκεζίνη, αποτυγχάνοντας να εκλεγεί στις εκλογές του 1956 και του 1958.

Το 1958 το μοιραίο έτος της ζωής του συνυπογράφει Το Μυθιστόρημα των Τεσσάρων μαζί με τους Άγγελο Τερζάκη, Ηλία Βενέζη και Στρατή Μυριβήλη, το οποίο πρωτοδημοσιεύεται στην εφημερίδα Ακρόπολη. Στις 8 Νοεμβρίου του ίδιου έτους παθαίνει καρδιακή προσβολή. Η ασθένεια τον οδήγησε στη σταδιακή αποξένωσή του από τους φιλικούς κύκλους, αλλά όχι και στη διακοπή της δουλειάς του. Στις 13 Δεκέμβρη του 1960 ξεκινάει να γράφει το Δέκα (10) το οποίο δούλευε όλο το έτος μέχρι τα χαράματα της 14ης Σεπτεμβρίου που πεθαίνει ύστερα από πολύωρη κρίση ταχυκαρδίας.

Το ψευδώνυμο Καραγάτσης προήλθε από το δέντρο πτελέα ή καραγάτσι στο εξοχικό της οικογένειάς του στη Ραψάνη της Θεσσαλίας, όπου περνούσε τα περισσότερα εφηβικά καλοκαίρια του. Εκεί συνήθιζε να διαβάζει καθισμένος κάτω από ένα καραγάτσι που βρισκόταν στον περίβολο της εκκλησίας του χωριού. Το «Μ.» του ψευδωνύμου του προήλθε πιθανότατα από το ρώσικο όνομα «Μίτια» (ρωσική εκδοχή του Δημήτρης), με το οποίο τον αποκαλούσαν φίλοι και συμφοιτητές του, λόγω της μεγάλης του αγάπης για τον Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι και ιδιαίτερα για το έργο Αδερφοί Καραμάζοφ. Το γεγονός ότι υπέγραφε τα έργα του ως «Μ. Καραγάτσης» προκάλεσε σύγχυση σε αρκετούς φιλολόγους, που συχνά ερμήνευαν το «Μ» ως Μιχάλης, λόγω των ηρώων του, Μιχάλη Καραμάνου (στον Γιούγκερμαν) και Μιχάλη Ρούση (στον Μεγάλο ύπνο), που θεωρούνται περσόνες του συγγραφέα. 

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πρόσφατη προφορική μαρτυρία της κόρης του, Μαρίνας Καραγάτση (πληροφορία που, ωστόσο, δεν αναφέρει πουθενά στο βιβλίο που έγραψε για την οικογένειά της), το αρχικό γράμμα «Μ.» μπροστά από το ψευδώνυμο Καραγάτσης παραπέμπει στο όνομα Μιχάλης. Όμως το μυστήριο του γράμματος «Μ» δεν θα μπορέσει ποτέ να εξαλειφθεί, διότι ο Καραγάτσης δεν δήλωσε ρητά δημόσια ποια η σημασία του.

 

Ακολουθεί το απόσπασμα

[...]

Η Μήδεια. Δεν υπάρχει διεισδυτικότερη κι οριστικότερη ανάλυση του γυναικείου ερωτικού προβλήματος. Ο Ευριπίδης είπε την τελευταία λέξη. Είχε αποστηθίσει όλη την τραγωδία από τον πρώτο ώς το στερνό στίχο. Όταν η ώρα του φροντιστηρίου κόντευε στο τέλος, ο καθηγητής έκλεινε τα βιβλία κι έλεγε:

— Και τώρα, η δεσποινίς Μπαρέ θα μας απαγγείλει Μήδεια.

Σηκωνόταν όρθια κι απάγγελλε στάσιμα και χορικά, χρωματίζοντάς τα μ’ έκφραση παθητική.

Ο καθηγητής κουνούσε το κεφάλι με θαυμασμό:

— Εἰ μή τῇ Καλλιόπῃ ἐμαθήτευσας, Μελπομένην προσῆκε σοι ὑπηρετεῖν.

— Τῇ προρρήσει σου σφάλλεις, ὦ ἀγαθέ. Θάλειαν καί Τερψιχόρην προσήκει μοι λατρεύειν· καί μουσικαῖς αἰθούσαις κόρδακα ὀρχουμένη, ἄνδρας ἐρεθίζειν καί πορνείαν ἐκδίδεσθαι.

Ο καθηγητής σιωπούσε και την κοίταζε με τα πανέξυπνα μάτια του. Οι συμφοιτητές της όμως γελούσαν, γιατί ήξεραν την ακλόνητη αρετή της — δεν είχε ακουστεί ποτέ, το παραμικρό.

«Η Μήδεια μου γίνηκε πάθος. Η γυναίκα, που από ερωτική ζήλια σκοτώνει τα παιδιά της, είναι ψυχοπαθής; Νά, το ερώτημα που με τυράννησε... Όχι, δεν είναι ψυχοπαθής. Αν ήταν, δεν θα ενέπνεε τη μεγαλοφυΐα του Ευριπίδη, που δεν αναζητάει ποτέ τα θέματα των τραγωδιών του στον κύκλο της νοσηρότητας. Η Μήδεια είναι ο φυσιολογικός άνθρωπος, που το ερωτικό πάθος τού συσκοτίζει το λογικό, όπως στον κάθε φυσιολογικό άνθρωπο. Κατ’ αντιδιαστολήν συμπέρασμα: ο άνθρωπος που δεν μπορεί να νιώσει ένα τέτοιο πάθος, δεν είναι φυσιολογικός.»

Σήμερα, ύστερ’ απ’ όσα γίνηκαν, η έξαλλη εκείνη εγκεφαλική της σύλληψη την κάνει να εξοργίζεται με τον εαυτό της. Όπως ακριβώς αφηνίασαν οι δεκαοχτώ καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής, όταν τους ανέπτυξε αυτήν την ανόητη θεωρία επιστημονικά διατυπωμένη. Λύσσαξαν, ούρλιαξαν. Αλλά δεν μπόρεσαν να της αρνηθούν τον τίτλο του διδάκτορα.

[...]

Για δεύτερη φορά, μέσα στην ίδια μέρα, έκλεισε τα μάτια. Ένα τέτοιο φως ξεπερνούσε τις δυνάμεις της. Η καρδιά της σκίρτησε: «Ποιο ριζικό με περιμένει, κάτω από αυτό το φως; Τι βέλη φυλάει στη φαρέτρα του ο Φοίβος για μένα;»

Ο Γιάννης απλώνει το χέρι, αριστερά:

— Βλέπεις αυτό το κατάξερο νησί; Είναι η Δήλος. Καινούριο φως αδυσώπητο πληγώνει τα μάτια της. Δεν είναι νησί αυτό. Είναι ο ίδιος ο ήλιος, μισοβουλιαγμένος στα νερά της θάλασσας. Πάνω στην ηλιακή του ύλη η θνητή γυναίκα γέννησε το θεό του Ήλιου, που τον φύτεψε στα σπλάχνα της ο αχτινοβόλος σπόρος του Δία, του Λαμπερού. Πάλι σπαρτάρησε η καρδιά της. «Απόλλων! Φοίβε! Δείξου ίλεως! Δείξου!». Έμεινε ακίνητη· περίμενε την απόκριση του θεού. Άκουσε το μελτέμι να δονίζει ηχηρά τα σκοινιά των άρμπουρων, ωσάν τεράστια, υπερκόσμια δάχτυλα να έκρουγαν τις χορδές λύρας ιωνικής. Έσκυψε το κεφάλι: «΄Αλλοι θεοί κυβερνούν, τώρα, το ριζικό μου. Οι θεοί που δοκίμασαν σκληρά τη Μήδεια, την Κλυταιμνήστρα, την Ιοκάστη, τη Φαίδρα. Οι θεοί που θ’ απέστρεφαν το υπέροχο βλέμμα τους με περιφρόνηση από την κοινότοπη, τη χυδαία περίπτωση μιας Έμμας Μποβαρύ. Πρέπει να χαλυβδώσω την καρδιά μου· να εξυψώσω την ψυχή μου και τα πάθη της. Πρέπει να είμαι έτοιμη, ώς το στερνό κύτταρό μου. Έχω ν’ αναμετρηθώ με θεούς πανέμορφους, πανέξυπνους, πανύψιστους και φοβερούς. Με τους θεούς της Ελλάδας.»

[...]

Εργογραφία

Πεζογραφία

1927: «Η κυρία Νίτσα» - διήγημα. Με το διήγημα αυτό συμμετέχει στον «Α' λογοτεχνικό διαγωνισμό» του φιλολογικού περιοδικού «Νέα Εστία». [1] Αποσπά τον Γ' έπαινο.
1929: Έκδοση του διηγήματος «Η κυρία Νίτσα», στο συλλογικό τόμο «Οι Θεότητες του Κοτύλου» από τις εκδόσεις του περιοδικού.
1930: «Χρονικό του έτους Α' από Χ.γ» - διήγημα. Πρώτη δημοσίευση στο περιοδικό «Νέα Εστία», την 1η Απριλίου 1930.
1931: «Η σιωπή της Ευαγγελίστριας» – διήγημα. Πρώτη δημοσίευση στη Νέα Εστία στις 15 Σεπτεμβρίου 1931
1933: «Συνταγματάρχης Λιάπκιν» - μυθιστόρημα. Πρώτη έκδοση «Δημητράκος» 
1933: «S/S Blackbirth» – διήγημα. Δημοσιεύση στην εφημερίδα «Κερκυραϊκόν Βήμα» σε 5 συνέχειες.[2]
1934: «Η γεροντοκόρη με τα διάφανα χέρια» - διήγημα. Δημοσίευση στην εφημερίδα «Κερκυραϊκόν Βήμα»
«Πως έγινε ο Θεός» - διήγημα. Δημοσίευση στην παραπάνω εφημερίδα.
«Ο εξωμότης Παναγής Μαβρόπουλος» – διήγημα. Πρώτη δημοσίευση στο περιοδικό «Νέα Εστία» στις 15 Μάη του 1934
«Χριστούγεννα του 1917» – διήγημα. Δημοσίευση στη Νέα Εστία στο τεύχος των Χριστουγέννων του 1934
1935: «Το συναξάρι των αμαρτωλών» – διηγήματα γραμμένα από το 1928 έως το 1934. «Εκδόσεις Γκοβόστη»

Η συλλογή περιλαμβάνει τα παρακάτω διηγήματα:

«Ο εξωμότης Παναγής Μαβρόπουλος»
«Η ιστορία του Πέλα»
«Το αρχοντικό»
«Χρονικό του έτους Α από Χ.γ»
«Η σιωπή της Εβαγγελιστρίας»
«Το χρονικό των De Charpigny»
«Το Μπουρίνι»
«Από το ημερολόγιο του Κωστή Ρούσση». [3]
«Με τον Καραβέλη στον Όλυμπο»
1936: «Ρεστία» – διήγημα. Δημοσίευση στο φιλολογικό περιοδικό «Νέα Γράμματα» τον Απρίλιο του 1936
«Το αφεντικό» - διήγημα. Πρώτη δημοσίευση στο φιλολογικό περιδικό «Κύκλος»
«Χίμαιρα» – νουβέλα. Πρώτη δημοσίευση στο περιοδικό «Νέα Εστία» τον χειμώνα του 1936. Πρώτη έκδοση από τις εκδόσεις του περιοδικού το 1937.
«Νυχτερινή ιστορία» – διήγημα. Πρώτη δημοσίευση στο περιοδικό «Νέα Εστία» την 1η Αυγούστου του 1936. Πρωτοκυκλοφόρησε αυτόνομα σε βιβλίο το 1943 από τις εκδόσεις «Γλάρος»
1937:«Το εγγλέζικο μαχαίρι» – διήγημα. Πρωτοδημοσιευμένο στη «Νέα Εστία» στις 15 Ιανουαρίου 1937
«S/S TYNEBRIDGE» - διήγημα. Πρωτοδημοσιευμένο στη «Νέα Εστία» την 1η Απρίλη 1937
«S/S “OLD GYPSY”» - διήγημα. Πρωτοδημοσιευμένο στη «Νέα Εστία» τα Χριστούγεννα του 1937
1938: «Το τραστ» – διήγημα. Δημοσίευση στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Σαββατοκύριακο» στις 16 Απρίλη του 1938
1938: «Γιούγκερμαν» – μυθιστόρημα. Πρώτη δημοσίευση στο περιοδικό «Νέα Εστία» σε συνέχειες από τον Ιούλιο ως και τα Χριστούγεννα του 1938. Πρώτη έκδοση από τις εκδόσεις του περιοδικού τον ίδιο χρόνο.
1939: «Ο άνθρωπος με το κανελί πανωφόρι» - διήγημα για τον Παπαδιαμάντη. Πρώτη δημοσίευση περιοδικό «Νέα Γράμματα»
«Το βουνό των λύκων» – νουβέλα. Πρωτοδημοσιεύεται σε συνέχειες στη «Νέα Εστία» το καλοκαίρι του 1939
«Ο γυρισμός του Γιούγκερμαν» – νουβέλα. Πρωτοδημοσιεύεται σε συνέχειες στη «Νέα Εστία» το φθινόπωρο του 1939
1940: «Η λιτανεία των ασεβών» – συλλογή διηγημάτων που εκδίδεται από τις εκδόσεις «Γκοβόστη» τον Ιούνιο του 1940. Η δεύτερη έκδοση γίνεται και πάλι από τις εκδόσεις Γκοβόστη το 1944

Η συλλογή περιλαμβάνει τα παρακάτω διηγήματα γραμμένα την περίοδο από το 1935 ως το 1939:

«Μοναχικό ταξίδι στα Κύθηρα»
«Το αφεντικό»
«Tynerbrigde»
«S/S Cruz del Sur»
«Τα κόκκινα τζαγγία»
«Χριστούγεννα του 1448»
«Ο άνθρωπος με το κανελί πανωφόρι»
1940: «Οργή» – διήγημα. Δημοσιευμένο στη «Νέα Εστία» το καλοκαίρι του 1940
1941:«Τα στερνά του Γιούγκερμαν» - μυθιστόρημα. Πρώτη έκδοση εκδόσεις «Πυρσός». Απαρτίζεται από τις νουβέλες, «Το βουνό των λύκων» και «Ο γυρισμός του Γιούγκερμαν»
1943: «Το χαμένο νησί» – φανταστική νουβέλα. Πρώτη έκδοση, εκδόσεις «Αετός»
1943: «Ο καθηγητής Λουκάς Κατελάνος» - μυθιστόρημα (δεν έχει κυκλοφορήσει σε βιβλίο). Δημοσιεύτηκε σε 77 συνέχειες στην εφημερίδα «Πρωῒα» από τον Ιούλιο ως τον Νοέμβριο του 1943 [4]
«Νυχτερινή ιστορία» - διήγημα. Πρώτη έκδοση, εκδόσεις «Γλάρος»
«Λειτουργία σε λα ύφεσις»- διήγημα. Πρώτη έκδοση, εκδόσεις «Γλάρος»
«Το Μπουρίνι» - νουβέλα. Εκδίδεται αυτόνομα σε βιβλίο από τις εκδόσεις «Γλάρος»
1944: «Ο κοτζάμπασης του Καστρόπυγρου» - μυθιστόρημα. Πρώτη έκδοση από τις εκδόσεις «Αετός». Υπότιτλος: «Ο κόσμος που πεθαίνει» [5]
«Ο άνθρωπος με το φλεμόνι» – διήγημα. Πρώτη δημοσίευση στο περιοδικό «Νέα Εστία» τον Μάρτιο του 1944
«Ο τρελός με τα κουδούνια» - διήγημα. Πρώτη δημοσίευση και έκδοση από τις εκδόσεις «Γλάρος»

1945:«Πυρετός» συλλογή διηγημάτων από τις εκδόσεις «Δημητράκου». Περιλαμβάνει τα διήγηματα:

«Η μεγάλη εβδομάδα του πρεζάκη»
«Ο άνθρωπος με το φλεμόνι»
«Εωθινόν εις Σκιάθον»
«Σίδηρος, χαλκός, χάλυψ»
«Η μαχαιριά στο χέρι»
«Μπουχούνστα»
«Η κυρία Νίτσα»
1945: «Γνωριμία»- παιδικό διήγημα. Δημοσιευμένο στο περιοδικό «Ελληνόπουλο» ή «Θησαυρός του Παιδιού» τον Μάρτιο του 1945 [6]

«Ο Φαμ - Ταμ και ο Μπαμπάλας»- παιδικό διήγημα.
«Εξοχή» - παιδικό διήγημα
«Ο χαμένος χρόνος» - παιδικό διήγημα
1946: «Τρεις αδερφοί» - παιδικό διήγημα δημοσιευμένο στο περιοδικό «Ελληνόπουλο»
1947: «Ο μεγάλος ύπνος» – μυθιστόρημα. Πρώτη έκδοση από τις εκδόσεις «Ίκαρος». [7]
1947: «Αίμα χαμένο και αίμα κερδισμένο» - μυθιστόρημα. Πρώτη έκδοση από τις εκδόσεις «Ίκαρος». Υπότιτλος: «Ο κόσμος που πεθαίνει»
1948:«Αντιπλοίαρχος Βασίλης Λάσκος» – μυθιστορηματική βιογραφία. Πρώτη έκδοση, εκδ.«Αετός»
1949:«Στο Γουώπινν με φογκ» - διήγημα. Πρώτη δημοσίευση «Νέα Εστία» τον Απρίλιο του 1949
1949:«Τα στερνά του Μίχαλου» - μυθιστόρημα. Πρώτη έκδοση, «Αετός». Το τρίτο και τελευταίο μέρος της μυθιστορηματικής τριλογίας «Ο κόσμος που πεθαίνει»

1950: «Το νερό της βροχής» – συλλογή διηγημάτων. Εκδόσεις «Αετός». Η συλλογή περιλαμβάνει τα διηγήματα:

«Το νερό της βροχής»
«Στο Γουώπιν με φογκ»
«Το εγγλέζικο μαχαίρι»
«Η περίπτωση του Αββά Πέτερς βάν ντέρ Χίμπουις»
«Ο πολυέλαιος του "Παπουτσωμένου Γάτου"»
«Μπαρκάρισμα για τα Κύθηρα»
«Η θεία δίκη»
«Το κουμπί του Μανταρίνου»
«Βασιλική»
«Τα χταποδάκια»
«Ρομάντσο»

1951:«Ο πόλεμος της Τροίας και οι περιπέτειες του Οδυσσέα» - διασκευή των Ομηρικών επώς για παιδιά. Πρώτη δημοσίευση στην εφημ. «Βραδυνή»

1952: «Το μεγάλο συναξάρι» – Συλλογή διηγημάτων. Πρώτη έκδοσης, εκδόσεις «Αετός». Θεωρείται η καλύτερη συλλογή του και τα 7 διηγήματα που περιλαμβάνει από τα κορυφαία της διηγηματογραφίας του. [8]
Η συλλογή περιλαμβάνει τα διηγήματα:
«Το μπουρίνι»
«Το αφεντικό»
«Μοναχικό ταξίδι στα Κύθηρα»
«Από το ημερολόγιο του Κωστή Ρούσση»
«Ο άνθρωπος με το φλεμόνι»
«Η μεγάλη βδομάδα του πρεζάκη»
«Μπουχούνστα»

1952: «Οι λησταί στα πρόθυρα των Αθηνών» – διήγημα. Πρώτη δημοσίευση στην εφημ. «Βραδυνή» το 1952

1953: «Η μεγάλη χίμαιρα» - μυθιστόρημα. Η νουβέλα «Η χίμαιρα», επεξεργασμένη από τον συγγραφέα και επαυξημένη με δύο νέα κεφάλαια. [9]. Εκδόσεις «Μαυρίδης».

1954: «Άμρι α Μούγκου - (Στο χέρι του Θεού)» - μυθιστόρημα. Εκδόσεις «Ίκαρος»
«Ο θάνατος και ο Θόδωρος» - “μυθιστορηματική τραγωδία λίαν ευτράπελος” όπως την χαρακτηρίζει ο συγγραφέας. Εκδόσεις «Έχιδνα» (έκδοση από τον ίδιο τον Καραγάτση που επινόησε και τον τίτλο των εκδόσεων). Το βιβλίο αποσύρθηκε γρήγορα από την αγορά γιατί σατύριζε συγκεκριμένα πρόσωπα.

1956: Η μεγάλη λιτανεία» – συλλογή διηγημάτων. εκδ. Εστία. Η συλλογή απέσπασε το Α' βραβείο διηγήματος, στα «Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία» της διετίας 1955- 1956. 

Η συλλογή περιλαμβάνει τα παρακάτω διηγήματα: 

Α' ενότητα ΔΙΑΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΘΟΣ

«Αι ευχαί»
«Η πρώτη κυρία του Μεξικού»
«Ο σύζυγος»
«Ο άνθρωπος με το κανελί πανωφόρι»
Β' ΘΝΗΤΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ

«Το αρχοντικό»
«Με τον Καραβέλη στον Όλυμπο»
«Νυχτερινή ιστορία»
Γ' ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΜΕ ΤΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ

«Η ιστορία του Πέλα»
«Χρονικό του έτους 67 από Χ.γ.»
«Χριστούγεννα του 1448 μ.Χ.»
«Ο τρελός με τα κουδούνια»
1956:«Ο Κίτρινος Φάκελος» - μυθιστόρημα. Πρώτη έκδοση, εκδ. «Εστία». Σε αυτό το μυθιστόρημα εντάσσει αυτούσιο το διήγημά του «Από το ημερολόγιο του Κωστή Ρούσση»
1958: «Το μυθιστόρημα των τεσσάρων» – μυθιστόρημα σε συνεργασία με τους Άγγελο Τερζάκη, Ηλία Βενέζη και Στρατή Μυριβήλη. Πρωτοδημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ακρόπολις» σε συνέχειες με έναρη την 2α Μαρτίου 1958
1959:«Σέργιος και Βάκχος» - μυθιστόρημα. Εκδόσεις Δίφρος
Αρχίζει να δουλεύει το μυθιστόρημα που θα αφήσει μισοτελειωμένο, «Το 10»
Θεατρικά Έργα
1944: «Όνειρα μπροστά στο θάνατο» – θεατρικό επεισόδιο. Δημοσίευση στην «Νέα Εστία», τχ. 405. Απρίλης (Απόσπασμα από ένα θεατρικό έργο που έγραφε εκείνον τον καιρό.)
1946: «Το μπαρ Ελδοράδο». Πρώτη παράσταση 3 Απριλίου του 1946 από τον θίασο του Κώστα Μουσούρη, στο «θέατρο Αλίκης». [10]
1948: «Κάρμεν η Χιτάνα –θεατρική διασκευή από τον Καραγάτση του έργου του Προσπέρ Μεριμέ «Κάρμεν». Πρώτη παράσταση από τον θίασο Κοτοπούλη στο «θέατρο Κοτοπούλη»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα