Thumbnail
Αστειότητες

Δυστυχώς, ο Α. Σαμαράς δεν υλοποίησε ποτέ την κυβερνητική του δέσμευση για χορήγηση δωρεάν ίντερνετ σε όλους τους Έλληνες. Αν είχε συμβεί αυτό, εδώ και 2-3 χρόνια όλη η επικράτεια θα μπορούσε ανέξοδα να παρακολουθεί το μεγαλείο στο οποίο έχει φτάσει ο πολιτικός πολιτισμός των μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας, μέσα από «τιτιβίσματα», αναρτήσεις στο facebook, ψηφιακά πολιτικά βιντεάκια, κλπ. Αν είχε συμβεί αυτό, όλη η επικράτεια θα μπορούσε να καμαρώσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προφητεύει σε πρόσφατη διαδικτυακή συνέντευξή του -στο πλαίσιο της ευρυμάθειάς του περί παντός του επιστητού και, κυρίως, ευρωπαϊκού- ότι η ποδοσφαιρική ομάδα Παρί Σεν Ζερμέν θα κερδίσει το Champions League. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρατούσε εκείνη την ώρα το δεδομένο της νίκης της Παρί επί της Μπαρτσελόνα με σκορ 4-0, στο πρώτο από τα δύο μεταξύ τους παιχνίδια.

Όπως, όμως, εύστοχα σημειώνει η εφημερίδα Λαϊκός Δρόμος, ο διάβολος έχει πολλά ποδάρια και η Μπαρτσελόνα κερδίζει την Παρί (κάποιοι λένε, με την ελαφρά βοήθεια της διαιτησίας) στον δεύτερο αγώνα, με σκορ 6-1, δίνοντας την ευκαιρία στον αρχηγό της κυβέρνησης, Α. Τσίπρα, να ειρωνευτεί τον Κ. Μητσοτάκη και με προσωπική απεύθυνση προς αυτόν να γράψει στο Twitter: «Τελικά, @kmitsotakis η PSG θα κερδίσει το Champions League όσο και η ΝΔ τις επόμενες εκλογές». Φυσικά, ο αρχηγός της ΝΔ σήκωσε το γάντι, και απάντησε εξίσου προσωπικά, όσο και δηκτικά: «@atsipras Καλά, μια λάθος πρόβλεψη για το Champions League έκανα, δεν έχασα και τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ...».

Πριν σχολιάσει κανείς το παραμικρό για το επίπεδο του πολιτικού πολιτισμού μας, ο οποίος κερδίζει στις μέρες μας …ψηφιακές διαστάσεις, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ίδιοι οι αρχηγοί των κομμάτων πρωτοστατούν, για την ακρίβεια, είναι σημαιοφόροι, στη διαδικτυακή και ευρύτερη κατρακύλα. Για να δείξει ότι είναι κι αυτή μέσα στο παιχνίδι, η αρχηγός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φ. Γεννηματά, έσπευσε να καταθέσει το δικό της «τιτίβισμα» στον ψηφιακό πολιτικό διάλογο (ο Θεός να τον κάνει) κορυφής, προσθέτοντας ένα ακόμη γλυκανάλατο σχόλιο υψηλού αλληγορικού επιπέδου (το οποίο διατηρεί ζεστή τη συζήτηση για το πώς μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να γίνονται και αρχηγοί στα κόμματά τους): «Ο ένας με τη Barcelona, ο άλλος με την Paris Saint-Germain. Εμείς επιμένουμε σταθερά. Εθνική Ελλάδος».

Για να μη θεωρήσει κανείς ότι τα «ποσταρίσματα», οι «αναρτήσεις» και τα πάσης φύσεως ψηφιακά αλληλογρονθοκοπήματα είναι προνόμιο αποκλειστικό των κομμάτων (και των αρχηγών τους) που βρίσκονται ή έχουν βρεθεί πρόσφατα στην εξουσία, αξίζει να κάνουμε μια ειδική μνεία στην περίπτωση του Ποταμιού και στον αρχηγό του, Σ. Θεοδωράκη. Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 3 ετών από την ίδρυση του Ποταμιού (ήταν τόσο βαριά τα μνημονιακά χρόνια, και τόσο δυσάρεστη η παρουσία του Σ. Θεοδωράκη, που τα μόλις τρία έτη μοιάζουν …τριάντα), το εν λόγω «πολιτικό κίνημα», όπως αυτοπροσδιορίζεται, έθεσε στην (ψηφιακή) δημοσιότητα μια σειρά από βιντεάκια, που παρουσιάζουν τον μίζερο Νεοέλληνα και τις ρηχές απόψεις του, αυτό δηλαδή που σύμφωνα με το Ποτάμι πρέπει να αλλάξει για να προοδεύσει η χώρα.

Θα μπορούσε καταρχάς να είναι αστείο -με τη διαφορά ότι δεν είναι- ότι μία από τις συνολικά …πέντε ενότητες αναζήτησης στην επίσημη ιστοσελίδα του Ποταμιού έχει τίτλο «Ο Σταύρος» (οι άλλες τέσσερεις είναι: «Το Ποτάμι», «Βουλή», «Ευρωβουλή», «Επίκαιρα»). Περιττό είναι να σημειωθεί ότι η σειρά από τα βιντεάκια (που τιτλοφορείται «ζουν ανάμεσά μας») την οποία το προσωποπαγές κίνημα έχει θέσει στη δημοσιότητα, σε παραλλαγή είτε συνθέτουν τον στέφανο του Σταύρου, είτε μέμφονται τον γκρινιάρη, παντογνώστη μέσο Έλληνα. Ενδεικτικοί είναι και οι τίτλοι των βίντεο: «ο ξερόλας», «η ξιπασμένη», «το φασιστάκι», «η πολιτικάντισσα», «το τρολ».

Ίσως έχει τη σημασία του το γεγονός ότι σε ένα από τα βίντεο («το τρολ») χρησιμοποιείται άσχημος, χυδαίος λόγος με βρισιές (οπωσδήποτε, το βίντεο δεν μπορεί να προβληθεί στην τηλεόραση) για να αποδοθεί, υποτίθεται, ρεαλιστικά η εικόνα του σύγχρονου συμπολίτη μας, του καταντημένου νεοέλληνα που ζει ανάμεσά μας. Αυτό θα πει «αμεσότητα» λόγου. Από μία άποψη, ο «ξερόλας» θα μπορούσε να αποτελεί έμμεση κριτική σε Κυριάκο, Αλέξη, Φώφη, που νομίζουν ότι φτιάχνουν το προφίλ τους όταν δείχνουν ότι είναι μέσα στη ζωντανή πραγματικότητα και παρακολουθούν, όπως η Μέρκελ, το ποδόσφαιρο και τις εξελίξεις (ασχέτως αν καταστρέφουν, στο σύνολό τους, τη χώρα), με τη διαφορά ότι θα μπορούσε εξίσου να αποτελεί (ακούσια) έμμεση κριτική και στον παντογνώστη Σταύρο, που είναι …μια ενότητα από μόνος του.

Αν μπορεί να θεωρηθεί κάτι παρήγορο μέσα σε αυτή την κοινοβουλευτική, περίπου πανκομματική, βουτιά του ψηφιακού πολιτικού πολιτισμού μας, προμαχούντος εν προκειμένω του Ποταμιού και του Σταύρου, είναι ότι οι αρνητικές κριτικές που έχουν δεχτεί όλα τα βιντεάκια της σειράς στο διαδίκτυο είναι περισσότερες, έως και διπλάσιες, από τις θετικές…

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα