Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

Νίκος Κοτζιάς: Κριτήριο στην πολιτική μας είναι τα εθνικά μας συμφέροντα


Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 21 Ιούλιος, 2018 - 10:56 | Στην Κατηγορία:

Εξωτερική πολιτική

Κριτήριο στην πολιτική μας είναι τα εθνικά μας συμφέροντα, υπογραμμίζει ο ΥΠΕΞ αναφερόμενος στην αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών με τη Ρωσία, και μία μέρα μετά το διάβημα της Μόσχας στον Ελληνα πρέσβη για την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών, χωρίς πάντως να ανακοινωθούν αντίμετρα.

Η Ρωσία πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να ασεβεί προς τα εθνικά συμφέροντα άλλου κράτους, μία τέτοια στάση δεν θα την αποδεχτούμε ούτε από τη Δύση ούτε από την Ανατολή, και το έχουμε αποδείξει, προσθέτει ο κ.Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζει πως εμφάνισε τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις δυνάμεις του χθες και σ` αυτές που πιστεύουν σε μία ενεργητική δημοκρατική εξωτερική πολιτική που επιδιώκει να αλλάξει τις συνθήκες της περιοχής μας προς το καλύτερο, επισημαίνοντας ότι η αντιπολίτευση στις δύο χώρες χρησιμοποιεί από κοινού ακροδεξιά ρητορική μίσους. Απευθυνόμενος στους πολίτες που διαφωνούν, ο Νίκος Κοτζιάς, τους καλεί να μελετήσουν καλύτερα τη Συμφωνία, να ακούσουν την άλλη γνώμη και να παρακολουθήσουν πρακτικά αν οι κίνδυνοι που επικαλείται τμήμα της αντιπολίτευσης είναι πραγματικοί, σημειώνοντας πως δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στηρίζουν τη Συμφωνία ιστορικοί, αρμόδιοι καθηγητές, διπλωμάτες και ειδικοί εμπειρογνώμονες.

Την ίδια ώρα, με κοινή επιστολή τους στη βρετανική εφημερίδα Guardian δεκάδες προσωπικότητες και πανεπιστημιακοί εκφράζουν την υποστήριξή τους στην «ιστορική και δίκαιη», όπως τονίζουν, συμφωνία της 17ης Ιουνίου που υπογράφηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, η οποία -όπως σημειώνουν «τερματίζει μια διένεξη που κακοφόρμιζε τα τελευταία 25 χρόνια».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα

"Η εποχή που θεωρούνταν διπλωματία το να κάνεις την κότα πέρασε"

Συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στο ΑΠΕ ΜΠΕ: «Οι φοβισμένοι και οι δειλοί κατασκευάζουν καταστροφικά σενάρια και οι τολμηροί πατριώτες φτιάχνουν συμφωνίες»