Thumbnail
Ανακοινώσεις από ΕΣΗΕΑ, κόμματα και φορείς

Πλήθος δηλώσεων και ανακοινώσεων εξέδωσαν πολιτικά κόμματα, φορείς του χώρου της Δημοσιογραφίας, καθώς και το πρωθυπουργικό γρφαείο και ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, εκφράοντας τη θλίψη τους για τον θάνατο του σπουδαίου δημοσιογράφου Χρήστου Πασαλάρη.

ΕΣΗΕΑ

Στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για τον θάνατο του Χρήστου Πασαλάρη αναφέρεται μεταξύ άλλων:

"Η δημοσιογραφική οικογένεια είναι φτωχότερη και θρηνεί την απώλειά του, καθώς επί 75 χρόνια, μέσα από την ανεξάρτητη πέννα του και την συγγραφική του οξυδέρκεια, αποτυπώνεται η ιστορία ολόκληρου του τόπου στο τεράστιο δημοσιογραφικό του έργο."

"Ο Χρήστος Πασαλάρης αφιερώθηκε στη δημοσιογραφία ψυχή τε και σώματι. Θεωρούσε ελκυστική και αξιαγάπητη, ιερή, τη μοναξιά της πέννας. Όλη του η ζωή ήταν δοσμένη σ’ αυτά που πρωταγάπησε: Βιβλία, πέννες, χαρτιά και σημειώσεις.

Απέκτησε μεγάλη πνευματική, αισθητική και ιστορική κουλτούρα, που αποτυπώθηκε στο σπουδαίο έργο του.  Ήταν ο δημοσιογράφος που δεν υποτάχθηκε σε κανέναν, αντιστάθηκε σε κάθε συμβιβασμό, έμαθε από μικρός να διεκδικεί και να αγωνίζεται. Να μην οπισθοχωρεί, να μην συνθηκολογεί. Τον θάνατον δεν τον φοβόταν, τον αντιμετώπισε πολλές φορές στη ζωή του.

Όλη του τη ζωή διάβαζε και αφουγκραζόταν τον άνθρωπο. Η αδικία, η ανισότητα, η έκπτωση των αξιών, η απομόνωση του ανθρώπου, τον έθλιβαν βαθύτατα. Ήταν ακάματος και ιδιαίτερα αισιόδοξος έως το τέλος της ζωής του. Για την Ελλάδα, την οποία αγάπησε πολύ και θεωρούσε μαγική χώρα, οραματιζόταν ότι το 2021, διακόσια χρόνια από την Ανεξαρτησία της, θα είναι το διαμάντι της Ευρώπης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ και όλος ο δημοσιογραφικός κόσμος συλλυπείται τους οικείους του και αποχαιρετά με τιμή, σεβασμό και αναγνώριση της ανεκτίμητης προσφοράς του, τον σπουδαίο δάσκαλο", επισημαίνεται ακόμη.

Πρωθυπουργικό Γραφείο

"Παιδί της εαμικής εθνικής αντίστασης, μαθητής της μεγάλης σχολής του Ριζοσπάστη της απελευθέρωσης και του Κώστα Καραγιώργη, ο Χρήστος Πασαλάρης σφράγισε σχεδόν εφτά δεκαετίες, πυκνές από Ιστορία, με τη δημοσιογραφική του μοναδικότητα.

Με ήθος, πάθος και σεβασμό στη δεοντολογία και στους όποιους αντιπάλους, αφήνει πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στους φίλους του, και σε όσους τον αγάπησαν."

Δήλωση προέδρου της Βουλής

Τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του μεγάλου δασκάλου της δημοσιογραφίας Χρήστου Πασαλάρη εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, εξαίροντας τη μακρά προσφορά του στον ελληνικό τύπο.

«Αποχαιρετούμε έναν μεγάλο δάσκαλο της δημοσιογραφίας, τον πατριάρχη πολλών γενεών δημοσιογράφων, ο οποίος συνέδεσε τη μακρά παρουσία του στο χώρο του ελληνικού τύπου με την έκδοση, τη διεύθυνση και την επιτυχία πολλών ιστορικών εφημερίδων» δήλωσε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε:

«Ο Χρήστος Πασαλάρης υπήρξε, από το δικό του μετερίζι, ένας πρωτοπόρος της μαχητικής δημοσιογραφίας, που έδωσε νέα πνοή στον ελληνικό τύπο. Η λαμπρή επαγγελματική διαδρομή του ξεκίνησε από τον παράνομο τύπο της Αντίστασης, στην οποία είχε ενεργό συμμετοχή. Η Βουλή, τιμώντας τον, έχει καθιερώσει από το 1999 ετήσιο δημοσιογραφικό βραβείο στο όνομά του».

ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωσή του για το θάνατο του Χρήστου Πασαλάρη, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής: «Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τον θάνατο του δημοσιογράφου Χρήστου Πασαλάρη. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, ο Χρ. Πασαλάρης είχε μια λαμπρή καριέρα στο χώρο της δημοσιογραφίας. Έχοντας ως οδηγό τον σεβασμό της δημοσιογραφικής δεοντολογίας σε όλες τις εφημερίδες και τα περιοδικά που εργάστηκε, ο Χρ. Πασαλάρης κατέκτησε επάξια τον τίτλο του "δάσκαλου της δημοσιογραφίας", τίτλο που τίμησε και ως καθηγητής σε δημοσιογραφικές σχολές».

«Αξιοσημείωτο ήταν επίσης και το συγγραφικό του έργο» προσθέτει η Κουμουνδούρου, εκφράζοντας θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του.

Νέα Δημοκρατία

«Ένας από τους δασκάλους της δημοσιογραφίας, ο Χρήστος Πασαλάρης έφυγε από κοντά μας. Για 75 χρόνια και μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, ενώ σημαντική ήταν η προσφορά του στους Έλληνες μέσα από τον Τύπο της Αντίστασης την περίοδο της Κατοχής. Πολυβραβευμένος, παρασημοφορήθηκε τον Φεβρουάριο του 2016 με τον Χρυσό Φοίνικα» αναφέρει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της για την απώλεια του Χρήστου Πασαλάρη. 

Και προσθέτει: «Ο Πασαλάρης ανήκε στη γενιά των δημοσιογράφων που πρόσφερε απλόχερα στους νεότερους τις πολύτιμες γνώσεις και την μεγάλη εμπειρία του, ενώ διακρίθηκε για το πλούσιο συγγραφικό του έργο. Πάντα συνεπής στις ιδέες του στήριξε την παράταξή μας και στους δύσκολους καιρούς με την αρθρογραφία του. Στους οικείους του εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια».
Συλλυπητήριο μήνυμα ΔΗΜΑΡ

Δήλωση Επιτρόπου της Ε.Ε, Δημήτρη Αβραμόπουλου

Σε δήλωσή του για το θάνατο του Χρήστου Πασαλάρη, ο ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε τα εξής:

«O Χρήστος Πασαλάρης ήταν ένας από τους τελευταίους εκπροσώπους μιας άλλης εποχής δημοσιογραφίας, όπου την αποστολή των ΜΜΕ όριζε η ευθύνη και η αντικειμενικότητα, στο όνομα αξιών και αρχών. Παράδειγμα και δάσκαλος των σημερινών λειτουργών της ελεύθερης έκφρασης του Τύπου, υπηρετών της αλήθειας και στυλοβατών της Δημοκρατίας».

«Ο ελληνικός Τύπος και όλοι όσοι γνωρίσαμε και αγαπήσαμε τον Πασαλάρη, τον αποχαιρετούμε με τιμή, σεβασμό και αναγνώριση για την ανεκτίμητης αξίας προσφορά του στην πατρίδα, την κοινωνία και την Δημοκρατία» καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Αβραμόπουλος.
Ανακοίνωση Ιδρύματος Μπότση

Σύσσωμο το  διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Β. Μπότση εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Χρήστου Πασαλάρη, «ενός μεγάλου δασκάλου της Δημοσιογραφίας, φίλου, συνεργάτη και από τα πρώτα μέλη των  Διοικητικών Συμβουλίων του Ιδρύματος».

«Ο Χρήστος Πασαλάρης, διακρίθηκε για τη μαχητική του πένα και τους αγώνες του για την Δημοκρατία και την Δημοσιογραφία. Η Δημοσιογραφία από σήμερα είναι φτωχότερη καθώς έχασε έναν άξιο δάσκαλό της» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Βίδα σε γεύμα από φοιτητική λέσχη
Βίδα σε γεύμα φοιτητή από τη φοιτητική λέσχη: Πώς συνέβη – Τι απαντά η υπεύθυνη
Τι ανακοίνωσε η υπεύθυνη μέριμνας για το απίστευτο περιστατικό στη φοιτητική λέσχη του Πολυτεχνείου Κρήτης
Βίδα σε γεύμα φοιτητή από τη φοιτητική λέσχη: Πώς συνέβη – Τι απαντά η υπεύθυνη
εκπαιδευση
Τι συμβαίνει στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής - Γιατί η ΟΛΜΕ καταγγέλλει τον Διευθυντή της;
Συνεχόμενες απορρίψεις μεταπτυχιακών λόγω «έλλειψης συνάφειας». Ακριβώς η ίδια ταλαιπωρία περιμένει πολλούς εκπιδευτικούς που έχουν αιτηθεί άδεια...
Τι συμβαίνει στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής - Γιατί η ΟΛΜΕ καταγγέλλει τον Διευθυντή της;