Thumbnail
Τι ερευνούν οι εισαγγελικές αρχές

Συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην πολύκροτη υπόθεση Novartis. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, έπειτα από έφοδο των Αρχών στα γραφεία της φαρμακοβιομηχανίας, η ζημιά για το Δημόσιο υπερβαίνει κατά πολύ τα 3 δισεκκατομύρια ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Οι νέες εκτιμήσεις, μετά από συγκριτικούς υπολογισμούς επί τιμών μονάδων σκευασμάτων κλπ, η αύξηση της ζημιάς σχετίζεται με τις ανατιμήσεις νοσοκομειακών κυρίως φαρμάκων και προς το παρόν προσδιορίζεται ως "ζημιά του ΕΟΠΥΥ".

Την ίδια ώρα, στα χέρια των εισαγγελικών λειτουργών βρίσκεται νέα λίστα με τα ονόματα περίπου 300 γιατρών του Δημοσίου, αλλά και ιδιωτών, που ελέγχονται για δωροδοκία από τον φαρμακευτικό κολοσσό, με ποσά από 1.000 έως και 5.000 ευρώ. Η λίστα αφορά το διάστημα Ιανουάριος 2016-Ιανουάριος 2017 και φαίνεται να συμπεριλαμβάνεται σε υλικό που κατέσχεσαν οι εισαγγελείς σε έφοδό τους στα γραφεία της Novartis. 

Η νέα λίστα των 300 γιατρούς προστίθεται σην πρώτη με τους σχεδόν 4.000, για τους οποίους σύντομα η Εισαγγελία Διαφθοράς αναμένεται να προχωρήσει στην επόμενη ποινική διαδικασία.

Ακόμη, οι εισαγγελείς Διαφθοράς προχωρούν σε νέο κύκλο καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων σχετικά με τις πτυχές της υπόθεσης της φαρμακοβιομηχανίας. Μάλιστα, ο ένας από τους τρεις εμφανίζεται να έχει ήδη προσκομίσει επιπλέον στοιχεία.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελική έρευνα έχει επικεντρωθεί στο σκέλος της υπόθεσης που αφορά το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, η Εισαγγελία έχει υποβάλει δεκάδες αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς την Ελβετία και την Κύπρο, αναζητώντας στοιχεία όχι μόνο για τους εταιρικούς λογαριασμούς, αποκαλούμενους «τροφοδότες», της Novartis, αλλά και για αρκετές εταιρείες που εμπλέκονται και πιθανολογείται ότι χρησιμοποιήθηκαν ως «οχήματα» για «ξέπλυμα» ποσών που προορίζονταν για δωροδοκίες. 

Τέλος έχουν υποβληθεί αιτήματα και για μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα, τα οποία έπαιξαν ρόλο στην υπόθεση, ενώ πραγματοπιείται και διασταύρωση στοιχείων και πληροφοριών που προέρχονται από τη δικογραφία για το ΚΕΕΛΠΝΟ και την έρευνα για τα «Panama papers».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpaideytikos
ΔΑΚΕ Αιτωλοακαρνανίας: «Είμαστε αντίθετοι με την κατάργηση σχολικών τμημάτων Αγρινίου»
«Είμαστε αντίθετοι με την κατάργηση σχολικών τμημάτων στο Αγρίνιο», τονίζει η ΔΑΚΕ Β' ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας. 
ΔΑΚΕ Αιτωλοακαρνανίας: «Είμαστε αντίθετοι με την κατάργηση σχολικών τμημάτων Αγρινίου»