Thumbnail
KKE

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε αγαστή συμφωνία για βαθύτερη εμπλοκή

«Δεύτερο σπίτι του» έχει κάνει ο Αμερικανός πρέσβης το υπουργείο Αμυνας, συζητώντας με την ελληνική κυβέρνηση τα «συγκλίνοντα» συμφέροντα των αστικών τάξεων ΗΠΑ - Ελλάδας
Αποκαλυπτικός ως προς τα σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης για την Ελλάδα ήταν ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ, μιλώντας την προηγούμενη Κυριακή στο «Βήμα». Σχέδια που εκτυλίσσονται γοργά, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και άλλων αστικών κομμάτων, στηρίζοντας την προσπάθεια γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, του κεφαλαίου, εμπλέκοντας βαθύτερα το λαό σε επικίνδυνους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, στη συνέντευξή του ο Αμερικανός πρέσβης είπε πως πιστεύει πολύ «στη σημασία της γεωγραφίας στις διεθνείς σχέσεις», τασσόμενος υπέρ «της ενίσχυσης της επένδυσης που έχουμε κάνει εδώ (σ.σ. στην Ελλάδα) τα τελευταία 70 χρόνια». Περιγράφοντας «3 διαφορετικούς κύκλους» όπου μαίνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, αλλά και την «κρίσιμη» γεωστρατηγικά θέση της Ελλάδας στο κέντρο τους, είπε: «Ο 1ος είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικότερα στη Συρία, όπου η Ελλάδα μάς βοηθά να διαχειριστούμε τις προκλήσεις που προέρχονται από αυτήν την κατεύθυνση. Ο 2ος κύκλος αφορά την κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς επίσης στα Δυτικά Βαλκάνια και το ρωσικό πρόβλημα που σχετίζεται με αυτές τις περιοχές. Ο δε 3ος κύκλος έχει σχέση με τη Νότια Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική. Είναι σημαντικός για την πρόκληση της μετανάστευσης και θα καταστεί σημαντικότερος, αφού επικρατήσουμε στρατιωτικά του ISIS. Η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο αυτής της στρατηγικά σημαντικής γεωγραφίας και συνιστά για εμένα το επιχείρημα για την οικοδόμηση μιας ισχυρής συνεργασίας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας».

«Το σημαντικό για εμένα», σημείωσε, σκιαγραφώντας το οικονομικό υπόβαθρο της βαθύτερης εμπλοκής της ελληνικής αστικής τάξης στην προώθηση των αμερικανικών σχεδίων στην περιοχή, «είναι ότι, πέραν της γεωγραφίας, οι χώρες μας έχουν συγκλίνοντα συμφέροντα για σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε «να σκεφτούμε πιο φιλόδοξα για το πώς θα συνεργαστούμε στο μέλλον - κυρίως στον τομέα της ασφάλειας. Κοιτώντας 5 - 10 χρόνια μπροστά, η Ελλάδα θα παραμένει ένα ισχυρό μέλος του ΝΑΤΟ και μία δημοκρατία. Στον περίγυρο της Ελλάδος πολλά πράγματα θα είναι λιγότερο προβλέψιμα. Και το επιχείρημα της ενίσχυσης της επένδυσης που έχουμε κάνει εδώ τα τελευταία 70 χρόνια είναι ισχυρό».

Ανάληψη «ρόλων» για Βαλκάνια - Τουρκία

Στο ίδιο φόντο, χαρακτηριστικές για το ρόλο που επιφυλάσσουν στην Ελλάδα οι ΗΠΑ ως «πυλώνας» του ευρωατλαντικού άξονα στην περιοχή, ήταν οι τοποθετήσεις του για τα ανοιχτά μέτωπα που τροφοδοτούν ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί:

    Σε σχέση με τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, ερωτώμενος αν στα όσα συμβαίνουν υπάρχει ρωσική ανάμειξη, απάντησε: «Πιστεύω ότι υπάρχει μια ρωσική ατζέντα στα Βαλκάνια. Δείτε τη ρωσική δραστηριότητα στο Μαυροβούνιο, με τη Μόσχα να είναι ο "συγγραφέας" μιας απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον μιας εκλεγμένης κυβέρνησης με σκοπό να εκτροχιαστεί η απόφασή της για ένταξη στο ΝΑΤΟ».

Συνέχισε για το ρόλο που επιφυλάσσεται στην αντιπαράθεση αυτή για την Ελλάδα: «Αυτή είναι μια περιοχή στην οποία η Ελλάδα παίζει ήδη έναν σημαντικό ρόλο, που μπορεί όμως να γίνει σημαντικότερος. (...) Θα ήλπιζα οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να είναι παρούσες στην περιοχή. Συνεργαζόμαστε με την ελληνική κυβέρνηση για να συγχρονίσουμε τις προσεγγίσεις μας (...) (σ.σ. οι χώρες αυτές) χρειάζονται διπλωματική, τεχνική ή και οικονομική υποστήριξη, όπως αυτή που έχει προσφέρει η Ελλάδα μέσω των εμπορικών δεσμών, αλλά και ειδικότερα της Ενέργειας».

    Για την Τουρκία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Πάιατ, εξηγώντας γιατί οι ΗΠΑ επιδιώκουν μια «σταθερή» Τουρκία και γιατί «ενθαρρύνουμε να παραμείνουν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας Αθήνας - Αγκυρας», μίλησε για «πολύπλοκη διμερή ατζέντα με την Τουρκία, ιδιαίτερα στη Συρία» και για μια «ήδη στενή οικονομική συνεργασία που μπορεί να αναπτυχθεί» μεταξύ Τουρκίας - Ισραήλ.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε: «Εχω εντυπωσιαστεί από τις συζητήσεις μου με υψηλόβαθμους Ελληνες αξιωματούχους (...) για την έμφαση που δίνουν στο να παραμείνει η Τουρκία αγκυροβολημένη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Τα αμερικανικά και ελληνικά συμφέροντα συγκλίνουν στο ζήτημα αυτό».

Εκτίμησε, βέβαια, πως «δεν σημαίνει ότι η σχέση θα είναι εύκολη, υπάρχει μεγάλο ιστορικό βάρος για κάτι τέτοιο. Είναι σημαντικό όμως να αναζητηθούν δρόμοι για μελλοντική συνεργασία, όπως η Ενέργεια».

Ενέργεια

Η μοιρασιά στην αγορά Ενέργειας κυρίως για τους διαδρόμους μεταφοράς ενεργειακών πόρων μπαίνει, εξάλλου, στο επίκεντρο όλων των «αξόνων» ανταγωνιστικών καπιταλιστικών συμφερόντων της περιοχής, όπως φάνηκε και στην απάντηση του πρέσβη για το πόσο σημαντικά για τις ΗΠΑ είναι τα τρίγωνα συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου:

«Καλωσορίζουμε τη συμμετοχή της Ελλάδος σε αυτές τις συνεργασίες. Εχουν διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και το πιο ενδιαφέρον για εμένα είναι η "διαγώνιος" Ελλάδος - Ισραήλ. Υπάρχει η Ενέργεια. Υπάρχει η άμυνα, όπως απέδειξε η συμμετοχή ισραηλινών F-16 στην πρόσφατη άσκηση "Ηνίοχος". Υπάρχει η πλευρά της συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας και της καινοτομίας. Υπάρχει, τέλος, το ζήτημα των αξιών (...) Σχετικά με την Αίγυπτο, έχουμε απλώς "ξύσει την επιφάνεια". Υπάρχει μεγάλη εκτίμηση στην Ουάσιγκτον για τη στρατιωτική σχέση Αθήνας - Καΐρου. Η Κύπρος είναι επίσης γεωγραφικά σημαντική».

Μπορεί ο Αμερικανός Πρέσβης να επανέλαβε το «παραμύθι» ότι οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί μπορούν, τάχα, να διευθετηθούν με «αμοιβαίο όφελος» για όλες τις αστικές τάξεις της περιοχής, φέρνοντας «σταθερότητα» στην περιοχή, που στο μεταξύ φλέγεται εξαιτίας ακριβώς των ανταγωνισμών για τις «μοιρασιές» στις πηγές και τους διαύλους της Ενέργειας: «Μας ενδιαφέρει να αναπτύξουμε τις σχέσεις των χωρών της περιοχής σε μια λογική αμοιβαίου οφέλους. Ενα από τα θέματα που μου κάνουν εντύπωση στην Ενέργεια είναι ότι η συνεργασία Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ, Τουρκίας δεν μπορεί παρά να είναι αμοιβαία επωφελής». Σίγουρα όμως εννοούσε αμοιβαία επωφελής στο πλαίσιο που ικανοποιεί πρωτίστως τα συμφέροντα της χώρας του, κάτι που είναι ούτως ή άλλως αντικείμενο αντιπαράθεσης και σύγκρουσης.

Επέκταση συμφωνίας για Σούδα

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Αμερικανός πρέσβης, μιλώντας και για τη στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας, περιέγραψε την πρεμούρα της ελληνικής κυβέρνησης για βαθύτερη και «αναβαθμισμένη» εμπλοκή στους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, κάνοντας λόγο για πρόταση της κυβέρνησης για επέκταση της συμφωνίας για τη βάση της Σούδας, περιγράφοντας τη «συμπληρωματική δράση» των Ενόπλων Δυνάμεων ΗΠΑ - Ελλάδας στην περιοχή κ.τ.λ:

«Κατά την πρόσφατη επιτυχημένη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ο κ. Καμμένος μίλησε δημόσια για την πρόθεση της κυβέρνησης να επεκτείνει για περισσότερα από ένα έτη τη συμφωνία για τις δραστηριότητές μας στη Σούδα. Θα το καλωσορίζαμε αυτό. Θα διευκόλυνε τον σχεδιασμό, αλλά και τη χρηματοδότηση, καθώς έχουμε κάνει αξιοσημείωτες επενδύσεις εκεί.

Θα έδινα επίσης έμφαση, έπειτα από όσα έχω συζητήσει με τον Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Αποστολάκη, στο ενδιαφέρον του Πολεμικού Ναυτικού να αναπτύξει μια ισχυρότερη και εμφανέστερη παρουσία στο Νότιο Αιγαίο. Η ανάπτυξη όμως ελληνικών πλοίων που θα υπηρετήσει τα κοινά μας συμφέροντα στην αστυνόμευση της περιοχής, θα απαιτήσει κάποιου είδους υποστήριξη (...) ενδιαφερόμαστε η Ελλάδα να μπορεί να συντηρήσει αξιόμαχες Ενοπλες Δυνάμεις, διότι είναι και προς το δικό μας συμφέρον. Εγώ και η ομάδα μου εργαζόμαστε σκληρά να εντοπίσουμε πρόσθετες ευκαιρίες για μεταφορά πλεονάζοντος στρατιωτικού υλικού (...) Δεν το βλέπουμε ως συναλλαγή, αλλά ως προώθηση κοινών συμφερόντων».
Η κυβέρνηση

Να καταγραφεί, εδώ, για τη Σούδα ότι όπως περιγράφει η «Καθημερινή», «η βάση της Σούδας είναι ένα πολύ σημαντικό γεωπολιτικό χαρτί για την Ελλάδα. Ευτυχώς, μάλιστα, που το πολιτικό μας προσωπικό έχει ωριμάσει και συμφωνεί στη συντριπτική του πλειονότητα με την παραχώρησή της στις ΗΠΑ (...) Ο υπουργός Αμυνας έχει δημοσίως δηλώσει αρκετές φορές ότι θα πρέπει να υπάρξει μια νέα συμφωνία, διάρκειας 5 έως 7 ετών, για τη χρήση της βάσης από τους Αμερικανούς». Επίσης, ότι στην Ουάσιγκτον «έχει δημιουργηθεί η βεβαιότητα ότι η επέκταση θα υλοποιηθεί ούτως ή άλλως». Η εφημερίδα γνωστοποιούσε, εξάλλου, ότι βασική προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό δεν είναι τόσο η παροχή κάποιων εξοπλισμών, ως αντάλλαγμα για την επέκταση της συμφωνίας για τη Σούδα, «όσο η καθαρή γεωπολιτική στήριξη της κυβέρνησης και στο μπρα ντε φερ για το χρέος και στη χαλιναγώγηση της Τουρκίας».

Προηγούμενα, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας σε μοιρασμένους ρόλους, προσέθεταν στο προφίλ του «πυλώνα σταθερότητας», της ετοιμότητας και «διαθεσιμότητας» της κυβέρνησης να παίξει «αναβαθμισμένο» ρόλο στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΕΕ και ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Ο Ν. Κοτζιάς, σχολιάζοντας στην εφημερίδα «Real News» τις εξελίξεις σε Τουρκία, Κύπρο, ΠΓΔΜ, έλεγε πως «από πλευράς μας, παράγουμε πολιτική σταθερότητας στην περιοχή και προσπαθούμε να στηρίξουμε τις δομές σταθερότητας σε αυτήν», εντάσσοντας εκεί π.χ. σε ό,τι αφορά την Αλβανία και το γεγονός πως «η Αλβανία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ και άνοιξε ο ευρωπαϊκός δρόμος της με τη στήριξη της Ελλάδας». Ειδική αναφορά έκανε και «στη συγκρότηση μηχανισμών - δικτύων σταθερότητας και ασφάλειας (όπως είναι οι 5 τριμερείς, οι 3 τετραμερείς, η αραβοευρωπαϊκή διάσκεψη σε λίγες μέρες στη Ρόδο)».

Στο ίδιο μοτίβο, ο Π. Καμμένος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ έλεγε ότι η Ελλάδα «είναι η χώρα, η οποία μπορεί να αποτελέσει τον άξονα σταθερότητας» στην περιοχή.

Εκανε, δε, «επίθεση» στην ΕΕ ότι «θα πρέπει να καταλάβει η Δύση και ιδίως η ΕΕ ότι εμείς δεν διαφυλάσσουμε μόνο τα δικά μας σύνορα, (...) αλλά τα σύνορα της Ευρώπης», συμπληρώνοντας πως «γι' αυτό και στηριζόμαστε περισσότερο στο ΝΑΤΟ και περισσότερο στις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ, πλέον, με τη συμφωνία η οποία θα επεκταθεί και προς όφελος της Ελλάδας τους επόμενους μήνες - πρώτα ο Θεός - με τις διαπραγματεύσεις τις οποίες κάνουμε, αποτελούν τον κύριο σύμμαχο στην περιοχή».

Σκιαγραφώντας, δε, τα νέα προσχήματα εμπλοκής σε επικίνδυνες εξελίξεις στα Βαλκάνια, κινδυνολόγησε για «"πάντρεμα" του ISIS με ακραίες ομάδες στα Βαλκάνια», σημειώνοντας πως «οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι πάντα έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση (...) θα ενεργήσουμε κατά τη δύναμη την οποία έχουμε στα Βαλκάνια. Μην ξεχνάτε ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στα Βαλκάνια είναι οι πιο ισχυρές που υπάρχουν».

Δίνοντας και ένα παράδειγμα «ενεργοποίησης» είπε με νόημα για τα Σκόπια, με βάση και ταραχές που έχουν ξεσπάσει εκεί: «Εχουμε την πάγια τακτική της μη αλλαγής συνόρων. Δεν πρόκειται, όμως, να αφήσουμε απροστάτευτους τους χριστιανικούς πληθυσμούς και να αφήσουμε να παραβιαστούν ανθρώπινα δικαιώματα στην ευρύτερη περιοχή»...

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Συμμετοχή του Ε.Ε.Ε.ΕΚ ΑΧΑΪΑΣ στη Διημερίδα διάχυσης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ KA1
Συμμετοχή του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Αχαΐας στη Διημερίδα διάχυσης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ KA1
Το Ε.Ε.Ε.ΕΚ Αχαΐας συμμετείχε στη Διημερίδα διάχυσης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ KA1
Συμμετοχή του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Αχαΐας στη Διημερίδα διάχυσης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ KA1